Публикувано на 07.04.2008 / 17:27

Сценарият: като не разбирате от справки, на ви куршуми!

 

 

Само наивниците могат да кажат, че всичко, което се случва у нас в този момент е случайно.

Преди няколко седмици страната се затресе от скандал, който стартира бившият главен секретар на МВР ген. Атанас Атанасов, размахвайки секретна справка и диск със специално-разузнавателни средства в предаването на Георги Коритаров по “Нова телевизия”.

Веднага след това бе активиран човекът на ГЕРБ, бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който обиколи всички агенции, телевизии и вестници и извади наяве тайните на спеслужбите, които иначе досега мълчаливо криеше в миша дупка.

Арестуван бе бившият зам-шеф на ГДБОП Иван Иванов.

Арестуван бе ексглавният секретар на МВР Илия Илиев.

Изпратен в отпуск бе сегашният главен секретар Валентин Петров.

МВР бе разстреляно с няколко бързи откоса, очевидно отдавна замисляни и изпълнени точно навреме.

Медиите бяха превърнати в пощенски кутии – де кой бивш генерал или спецченге се сетеше за нещо, тичаше трескаво в редакциите и охотно разказваше като как МВР било срастнато с мафията.

Никой от тези ченгета не си спомни, че също е работило в МВР и също е участвало в цялата помия.

Опозицията ревна громоловно, че иска вътрешният министър Румен Петков да си ходи, а с него и цялото правителство.

Хукна да иска вот на недоверие, но по времето на събирането на подписката едва не се изпотрепа помежду си. “Атака” отказа да участва в играта, защото не искала да прави пиар на Иван Костов и да реанимира партията му в политически план. Сините, скърцаха със зъби, че един вот само ще бетонира правителството, обаче новият им лидер, търговец на кафе, не посмя да удържи на напъна да се изживее и той като опозиционен бос.

Всички знаеха, че вотът няма да мине. И всички са убедени, че никой от тях не е готов за предсрочни избори.

Освен Бойко.

Който абсурдно и подозрително за първи опозиционен лидер, мълча като ухание в гащи през цялото време, в което течеше скандала с МВР. И изведнъж обърна палачинката на онези, които бе пуснал напред да водят пропагандата – да млъкнат, когато му изръмжа бившия ортак Алексей Петров.

Все пак опозицията внесе вота за недоверие.

Премиерът успя да задържи кормилото на властта и нареди на вътрешния министър Румен Петков да напише доклад, в който да анализира случващите се бакии в МВР през отминалите 18 години. Петков залегна над компютъра.

Скандалът логично затихваше. Просто защото по всяка логика, всеки скандал има своя пиков момент и напрежението пада надолу.

Afera.bg анализира още преди дни, че сценаристите на случващото се няма да оставят единствено справките да им свършат работа. Защото, когато мине времето на папките и народа се умори да чете кой какъв бандит е, най-ефектно е времето на куршумите.

Седмица след нашата прогноза падна първия труп.

Изчислен брилянтно във времето.

Веднага след внасянето на вота на недоверие към правителството от опозицията и малко преди вътрешният министър Румен Петков да оповести доклада си.

Крупен бизнесмен бе застрелян в главата. Човек на Христо Ковачки. Знакова фигура, която на всичкото отгоре преди месец официално оповести, че влиза в политиката и ще се бори за влизане в парламента.

Ефекта си го бива.

Не минаха и часове обаче, и последва истинската изненада. Застраховането с още няколко гърмежа. Както се казва контролен изстрел в главата. Посред бял ден с куршум в главата на паважа бе просната още една знакова фигура – писателят на ъндърграунда Георги Стоев.

Години наред Стоев пишеше романите си и никой от властта не му обръщаше внимание. Никой не посегна да го набие дори. Години наред не го опровергаваха и се правеха, че той не съществува. Точно навреме обаче, часове след убийството на крупния енергиен бос, стреляха именно по Стоев.

Двете убийства със сигурност нямат нищо общо с политиката. И всеки един от тях, най-вероятно е имал своите душмани. Но и двете покушения имат своята обща политическа активираност.

Някой просто активира душманите. И те посегнаха в точното отмерено като метроном време. Времето, което трябва да взриви държавата.

Два часа след атентата срещу писателя Георги Стоев първи се обади лидерът на СДС Пламен Юруков. Абсолютно сигурно е, че е Пламен Юруков не е чел и ред, написан от Георги Стоев. Още по-категорично е, че Юруков никога не е искал да се срещне с писателя, но пък веднага след куршумите като навита пружинка заявява: “Опитът за покушение над автора на криминални романи показва, че той е говорил истината. В момента се пишат доклади, а всъщност актуалната дейност е изоставена, което е характерно за последните няколко години от управлението на това правителство. В България има една паралелна власт и този момент на управление не може да продължава повече. Тази паралелна власт трябва да бъде изместена от едно честно и компетентно управление.”

Честният син лидер е последван моментално от депутата Лъчезар Иванов, който е член на ГЕРБ, който пък казва: “Поредният показен разстрел доказва, че престъпните структури се възползват от кризата в МВР и в полицията.Считам, че това е още едно доказателство пред обществото, че когато има проблеми в управлението на МВР и МВР се тресе от скандали, тези убийства, виждате всички, и целият криминогенен сектор се възползва от слабостта на МВР”.

И изобщо не е далеч от истината. Напротив – печално прав е.

Обаче въпросът е кой задейства и активира престъпните структури точно сега? И какво се цели с целия този екшън?

Засега Бойко Борисов мълчи. И е добре много да не се показва, защото ако има истинска журналистика у нас, трябва да му бъдат зададени много въпроси върху това, което е написал Георги Стоев за особата му.

В същото време шефът на Националната полиция ген. Веселин Петров, който изпълнява функциите на главен секретар на МВР и е готвен за нов такъв, попадна в една изключително сакрална ситуация. Той изцяло навлезе в поговорката “Внимавай какво си пожелаваш, за да не се сбъдне”.

Ген. Веселин Петров бе един от най-послушните и доверени комисари на Бойко Борисов, когато той беше главен секретар на МВР. Веселин Петров мечтаеше да прилича на шефа си.

И дойде неговото време.

Както е известно, именно по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР, България бе тотално залята от поръчкови убийства. Днес точно, когато тази длъжност изпълнява ген. Веселин Петров картинката се повтаря.

Защо наблягаме на длъжността главен секретар, а не на министъра? Защото не друг, а точно главният секретар се занимава с оперативната работа във вътрешното министерство.

Така държавата сега е под обстрел.

Трябва наистина да си твърде наивен за да не смяташ, че целта е една – властта да бъде изметена.

Да, обаче с цената на трупове ли?

И тези, които ги режисираха ли, ще ни управляват утре честно?

Веднъж оцапал ли си ръцете си с кръв, не можеш да направиш от нея цветя и рози.

 

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Сценарият: като не разбирате от справки, на ви куршуми!”

  1. Изготвен е фоторобот на убиеца на Георги Стоев. Това съобщи на пресконференция след ИБ на БСП народният представител Кирил Добрев. Това е казал вътрешният министър Румен Петков по време на заседанието на бюрото, предаде репортер.

  2. Ами ако до утре сутрин новият главен секретар на МВР разкрие двете убийства?

  3. Възмутителни внушения прави авторката. Трябва да си пълен глупак, за да не разбереш кого визира. Видите ли, незначителната опозиция си е позволила да внесе вот на недоверие, след като раздуха скандал със СРС-та, и понеже знае, че вота няма да мине, за да си подсили аргументите, пуска куршуми по знакови фигури. Е бива, бива, ама цял бивол за мезе не бива. Цялата официална власт в бяло, а само опозицията разваля интериора. Колко по-добре щеше да е, ако изобщо я нямаше, нали? 19 години не са чак толкова много, за да не помним тези прекрасни години, когато ни управляваха само правилни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *