Публикувано на 20.05.2008 / 9:23

Строят палат върху древно Анхиало

 

 

Под земята обаче лежат многобройни археологически находки отпреди две хилядолетия и половина. Храмът на египетските богове Озирис и Изида също чака да бъде изваден от дълбините. Археолозите обаче са пасивни и древният античен град, както върви ще се примеси с купчините пръст, когато настъпи момента за копаене.

Анхиало се е издигал в близост до южния вход на сегашния град. Земята наоколо е апетитна хапка за строителните предприемачи и инвеститорите по родното Черноморие. Натискът от тяхна страна е голям като имат готовност да развържат кесията и за рушвети, и комисионни само и само да ги огрее. Преобладава менението, че ако се заделят пари за разкопки то средствата ще се избият стократно във времето, тъй като историческата местност ще се превърне в любима туристическа дестинация подобно като стария Несебър. Да, ама май по-лесно и доходно е земята да се продаде и да се даде фронт на действие на бетоновозите, багерите и крановете.

"Не умеем да си ценим историята и да изкарваме пари от нея", категорична е шефката на Регионалния исторически музей Цоня Дражева. Кметът на Поморие Петър Златанов не и остана длъжен и я подкани да го убеди, че там не си струва да се строи, понеже има какво да бъде изкопано.

Единият от кандидат-строителите дори имал идея да прокопае изкуствен канал, който да свързва морето с открития басейн на хотелски комплекс, чакащ зелен семафор да бъде построен. Не е изключено да се проведе вътрешен референдум с цел да се чуе гласа на поморийци, макар да се знае предварително, че не малка част ще бъдат манипулирани и подкупени, но разбира се не от…арехеолозите и министерството на културата. Възрастните поморийци с умиление помнят, че парцела представляващ интерес дълго време е използван за мото писта, отлично функционираща години наред. Отдавна обаче пистата не съществува и няма изгледи тя да бъде възстановена. Ориентацита очевидно  е в съвсем  друга посока.

 

Росен Петров

 

 

Коментари 0 за
“Строят палат върху древно Анхиало”

  1. Нали уж има забрана за строителство сега? Пак някой техен човек се урежда! Какво безобразие, каква държава сме! Просто да ти се догади – целта е ясна – унищожаване на всичко, което да напомня на следващите поколения кои сме ние! За да ни няма! За да не сме съществували! ПОЗОР!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *