Регистрация
Публикувано на 04.10.2018 / 14:34

СТРАНАТА, В КОЯТО ПРОСТАКЪТ Е ИНСТИТУЦИЯ

БОЙКО БОРИСОВДа си простак – първото условие да си шеф във властта.

България е единствената страна в света, в която питат – добре, зная, че си писател, но какво работиш?

И те съветват – теб, писателя с 15 публикувани, минали през ситото на най-реномирани издателства и редактори, книги, които светът е оценил и ги съхранява в 15 от най-големите си библиотеки, с хиляди публицистични текстове, доставил радост, надежда и размисъл на стотици хиляди люде, пребиваващ вече повече от 40 години в българската литература, да те съветват неграмотници, които името си не могат да напишат без грешка, да се хващаш на работа, понеже писането не било работа…

Да лъжеш, да крадеш, да копаш, да караш автобус и тъй нататък било работа, но да напрягаш мозъка ск до червено 24 часа в денонощието цял живот, за да покажеш Истината, не било работа, а лентяйство?

Кой и защо внуши тази омраза към твореца?

В България единствено в света чакат да им дадеш без пари книгата, а после дори не се сещат дума да ти кажат за нея.

Един такъв, който ми искаше да му дам книга, след една година, когато го.попитах дали я е чел, ми каза – не съм я чел, защото подареното винаги е второ качество… Онемях!

Такива случаи имам, че…

Никога не ще мога да разбера как тотално некадърният приема осанката на ментор и съди, и дава оценка за труда на кадърния?

Той не може един ред да напише, неграмотен е изцяло, но дава преценка чий текст става, кой трябвало да се чете и т.н.

Неграмотните и посредствените ръководят България. И те са най-нагли!

И това е най-големият грях на днешната власт.

Тя институционализира простака и неграмотника, издигна ги в ранг на началник и ментор.

А това за всяко едно общество е пагубно.

Защото опростачването и превръщането му в начин на живот и начин за постигане на успех, както и на модел за подражание, е последната фаза преди сгромолясването на една нация.

Опростачването е фашизъм!

Стигне ли се до това, спасение вече няма.

Защото простакът е жилав, агресивен и арогантен като троскота.

А троскотът, знаете, е смърт за земята.

От която сме дошли и в която всички пак ще отидем.

И простакът, разбира се.

И това ми е единствената утеха като българин.

Димо Райков

www.dimoraikov.com

Коментари 25 за
“СТРАНАТА, В КОЯТО ПРОСТАКЪТ Е ИНСТИТУЦИЯ”

 1. Изключително сте много,много прав Господин Райков!
  Отдавна си пишем в този сайт за посредствеността и наглостта,която ни задушава!
  Но това е резултат от присъствието на Българоубиеца Борисов във властта,10 години ни управлява комплексиран психопат,който служи на зли и алчни крадци като Кирил Домусчиев и Делян Пеевски!
  За съжаление Злините които ни причиниха са толкова огромни,че незнам дали си струва вече да пишем въобще за българите или България!
  Сами си причинихме ВСИЧКО,абсолютно Сами,нито един Народ по света,който беше напреднал толкова,нямаше да остави една Мутра и Шайката Му,така да издевателстват!
  Живеем в Диктатура,това е!!!

 2. Имам един приятел професор, който директно казва на своите студенти да не си губят времето в тая ненормална обстановка, която потиска умните и честните хора, ами да хващат самолета и дим да ги няма от тая държава. По какъв иначе начин човек може да се пребори с простащината, след като всичко е окупирано от простаци ?

 3. Вижте го шефа на правната комисия-напълно в духа на темата. Вместо да продава семки и балони на димитровградския пазар, където е родното му място, той се намърдал в парламента, пък и шеф на правна комисия го направили. А е прост като гъбено семе, типичен слуга и ибрикчия. В коя нормална държава такива като Данаилчо ще бъдат в парламента ? В Германия или Белгия, изобщо в една западна демокрация, няма да го допуснат дори да чисти тоалетните на парламента.

 4. И все пак видния интелектуалец-писател, можеше да използва една българска дума, вместо да ни трови езика с тия гадни чуждици – из тълковния речник: – мн. ментори, м. Пренебр. Възпитател, наставник, съветник.
  • прил. менторски, менторска, менторско, мн. менторски. Менторски тон.
  Иначе е прав.

 5. КАЗВАЛ СЪМ И ПАК ЩЕ ГО КАЖА! ДА ГЛЕДАМЕ ПОЗИТИВНО! ВСЕ ПАК ЛОГИЧНО И РЕДНО Е СТРАНАТА НА ПРОСТАЦИТЕ ДА СЕ ВОДИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОСТАК!

 6. Аз със тебе никога няма да се разбера,защото съм дебил,ама от умните дебили.

 7. Понеже стана дума за тоя Влахов- Страхов, когото набързо издигнаха и избраха, без да го обсъждат за съдия в КС- не е лошо да направите проучване относно моралния му интегритет. Колко хора е обслужил, какви услуги е направил, как набързо се е издигнал в кариерата, от Плевен до Върховния касационен съд за десетина години… Как стават тия работи, освен ако не обслужваш силните на деня, мафията и олигархията, което всъщност в България е едно и също ….А после се чудим защо младите, пък и не само те поемат към Терминал 2. Влахов- СТРАХов е пример за кариерното развитие на типичния кариерист- приспособленец, продал си душата на дявола, за да подсигури собственото устройване.

  1. Конституционният съд отдавна се е превърнал в свърталище на „богоизбрани“ лица. Под богоизбрани разбираме такива, посочени от политическата клика да им служи вярно, нещо като високоплатени слуги . И този новият човечец от Плевен-не прави изключение. Ще попълни бройката на новия слуга в една компания от джендъри, милиционери и партийни секретари. А шефът е внук на втория човек в Партията- майка. Демокрацията в тази „държава“ ще дойде на куково лято.

  2. На Влахов парите минават през жена му, която е нотариус. На всички големци от правната сфера жените им са нотариуси, те служат като оправдание и средство за изпиране на финикийски знаци.

  3. Влахов/Влашки/Власакиев и пр. се казват ония, чиито прадеди са били цигани-роби във Влашко. Робите не са имали фамилно име, носят обикновено името на собственика, ако са от болярските, или никакво, ако са от манастирските или държавните.

 8. Простаците у нас са на почит. Още от времето на бай Ганьо тази държава има тради;ции в закрилата на простака и простащината. Вижте какви хорица издигат- утре ще гласуват за конституционен съдия крайно семплия, меко казано, юрист от Плевен Влахов, на когото повече приляга прозвището СТРАХов. Продал си е душата на дмявола, за да служи на тъмните мафиотски сили. Подсигурил се материално, сега ще се отдаде на сладко паразитно съществуване. В България има поне 5000 по-кадърни юристи от него, но олигархията се е спряла на него, защото знае,

  1. ,,Prostacite v BG,nesa na pochit..,,plasira ,,ni gi,,ZADKULISIETO,,koeto e ,,takova,,..A zashto..zashtoto e strahlivo,obremeneno marzelivo,komplexirano I,,zarazeno s loshi primeri,,..,,rodoslovno,,..Proverete ,,poimenno,,rodoslovieto na GERB!

 9. Г-н Райков, заради две -три страници, в които винаги има е Ваш коментар, от който се възхищавам, одобрявам и подкрепям, аз купувам вестник „Уикенд“! Там са още коментарите на Кеворкян, Атанасов /цесекарчето/, Чертовенски, и две дами, които обичам и уважавам. Но, това е вестника на Пеевски, това е ортакът на Борисов, дето щеше да го убива в ареста, това е просто гласът на властта! …. Не знам, ама и аз съм прост!

 10. абсолютна истина – диктатура на простащината.По хубаво не можеше да бъде написано.Това формирало се просташко болшинство от хуманоиди е на нивото на инстинктите за оцеляване и нищо друго.Когато успее ,с далавери или крадейки от тук и от там да ги задоволи, започва менторски да налага просташките си възгледи,да ломоти паешки мъдрости,в стил „АРЕ БЕ!ЕДИН ПЪТ СЕ ЖИВЕЕ“ винаги на висок глас и да оформя всичко по свой просташки образ и подобие,така че няма къде да се завреш в тази страна!Те са във всеки един аспект от живота тук. По дебилски са хипер активни,нагли ,любопитни и са НАВСЯКЪДЕ . .Невъзможно е да ги избегнеш.Те опростачават всичко,дори въздуха който дишаш с тях е опростачен,когато са наоколо. По своята същност са агресивни ,колективистично настроени,обожават своята ментална нищета и не понасят индивидуалности,които са различни или хора,които се отделят от масата.В този смисъл този конгломерат от получовеци,с които е населена България е тоталитарно настроен и НЕ ОБИЧА свободата.Да, това е фашизъм. Те имат стокхолмски синдром.Така че, някое и друго съмнение,че с бутването на тиквата там горе ,нещо би се променило-нещата са отишли твърде далеч.Той живее във всеки един от тях.

 11. Днешната власт… и при така наречения социализъм беше същото – електротехникът взимаше три пъти по-голяма заплата, а не можеше да разчете чертежа на инженера.
  „Ама бил той IT специалист! Толкова свободни места има за овчари.“
  Не виждам промяна!

 12. Аз не съм прост
  Ти не си прост
  Той каза че е прост
  Аз не го избирам
  Ти не го избираш
  Той каза че е избран
  И т.н.

 13. „Защото опростачването и превръщането му в начин на живот и начин за постигане на успех, както и на модел за подражание, е последната фаза преди сгромолясването на една нация.“ Много точно е казано! Съгласна съм с автора от първата до последната буква! И, не само опростачването е характерно, а и алчността и липсата на морал! Толкова ли са неуки тези хора и не са ли чували за карма, за това, че животът не е само тук и сега! Ако, ги мързи да четат, дано някой посветен им разкаже нещо за това! (Извинявам се, ако се повтарям с мнението си, защото при първото ми изпращане нещо се случи и загубих текста)

 14. ТИ МОЖЕ И 150 КНИГИ ДА СИ НАПИСАЛ ,АМА ПИТАЙ ,ДАЛИ ОТ ТЕЯ ,КЪДЕТО ГО ИЗБИРАТ Е ЧЕЛ И ЕДНА….ПА ТИ ЧЕТКАЙ ЕГОТО ,ЧЕ СИ ПИСАЛ….КАЗАЛИ СА“В ЛУДНИЦАТА ВСИЧКИ СА НОРМАЛНИ БЕЗ ДОКТОРА“ ….ТИ СЕ СЕТИ С ТИЯ 15 КНИГИ ОТ КОЯ СТРАНА НА ЧЕРТАТА СИ….“КАТО СТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС ,ЧЕ ВИДИТЕ КОИ СА ОБРАТНИТЕ“ ,ТАКА ДУМАМЕ У ШОПСКО….

 15. Аз не съм прост
  Ти не си прост
  Той каза че е прост

  Аз не гласувам за него
  Ти не гласуваш за него
  Той бил избран
  И т.н.

 16. Аз пък съм щаслива че ма управляват простаци кат мене. Тува ми вдига самучуствиету и ма кара да са чуствам значима. Колкут по- вечи прустаци ма управляват толкуз по- значима са чусвам. Разбираш ли значи.

 17. Абсолютно вярно!Това е истината и бедата на България.Ще ли можем да излезем от блатото на простотията.след като“Свестните унас считат за луди.Глупеца вредом всеки почита“ и търпим и мълчим „позорно мълчим“.

 18. Абсолютно и категорично вярно, това е най-голямата щета, която тия нанесоха на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>