Публикувано на 09.03.2009 / 13:43

Стефан Гамизов: На кръга Станишев трябва да му стане ясно, че не сме полуидиоти

 

– Г-н Гамизов , няколко години след като се превърнахте в забележима фигура в общественото пространство все още остават загадка мотивите и целите, които стоят зад вашите действия. Срещат се всякакви версии и много от тях са доста крайни , определящи Ви като подставено лице, корпоративен лобист и дори някои доста стряскащи и обидни квалификации . Каква е истината ?

– Аз вярвам в свободната човешка воля. Вярвам , че тя е това което прави човека способен да променя неизбежното и да създава за себе си и околните неща които правят живота ни щастлив и нормален . Много пъти съм срещал ирония срещу мен когато изрека тези думи . Даже не ирония , а откровенна прикрита подигравка . Но това с нищо не променя житейската ми позиция . Простият факт, че в обществото ни понятието ‘’свободна човешка воля’’ е изпразнена от съдържание вече 65 години след комунистическия преврат от 1944 година ,не може да подмени обективната истина  че това понятие стои в основата на благополучието на всяко общество. Агресията  върху свободния ум  практикувана от олигарси, мутри, корумпирани политици, журналисти, дежурно инсталирани псевдо интелектуалци, фалшиво титлосани експерти и всякакъв друг отпадък слугиньосващ на наследниците и клонингите на комунистическата диктатура е предвидимо действие .Тези хора са жалки и уплашени. Във всяко нормално общество закона щеше да ги преследва безпощадно и те го знаят.Това е и причината да се търси обяснителен модел  който е неморален за всеки които е техен противник . Не мисля ,че дължа извинение на някой ,че съм влюбен в свободата във всичките и измерения. Нито смятам да променям житейската си практика , за това че правя живота неприятен на изброената по-горе категория хора. Те трябва да са наясно, че времето им изтича и рано или късно, даже по-скоро рано всичко ще свърши. И понеже аз съм демократ,  който отхвърля насилието, искам те да не бъдат подложени на такова от озверели  тълпи търсещи примитивна справедливост , а искам закона да осигури такава. Относно постоянното търсене на интерес в действията ми ще отговоря , че хората които го правят е добре да започнат да четат и да се образоват не само с глупавите и откровенно издаващи тежък комплекс за малоценност  писания на българския псевдо елит, а да се обърнат към  западната цивилизация с нейните велики достижения в духовната и материална култура . Кризата в тази цивилизация която настъпи през последните години не променя факта  ,че там се намира нашето място и спасение.Също така е напълно обяснимо защо е трудно да се приеме че е възможно човек да се интересува от обществения интерес без видима корупционна причина. Неконтролираното и неподвласно на политическото насилие познание , вече близо 40 години е описало такова поведение – Eduard Banefield, The Moral Basis of a Backward Societ – „ В обществото на аморалния фамилизъм за обществените дела се грижат само държавни служители, тъй като само на тях им се плаща за това. Счита се за необичайно и дори недопустимо обикновен гражданин да се интересува от разрешаването на обществен проблем”. Мисля ,че каквото и повече да кажа ще е излишно.

 – Какво мислите за сегашното правителство и заявката на премиера за нов мандат?

– Арогантноста на тази заявка е смразяваща и смайваща. И това е така ,защото когато се направи равносметка на това управление става ясно , че няма начинание в дъното на което да стои корупция или каквато и да е друга форма на злоупотреба и то да не е получило пълна подкрепа. И точно обратното  всяко смислено действие  е подтискано, отлагано с безкрайни обещания, безсмислени обяснения и накрая задължително изоставено. Но да изчакаме изборите да наближат. Някои хора се мислят за много големи умници  и са напълно уверени, че ще успеят да изманипулират всички. Мисля, че този път нещата няма да се подредят точно както си представят. Накрая сметката ще бъде платена и както съм готов да се обзаложа с лихвите. На кръга Станишев трябва да му стане ясно , че когато обещават да направят нещо за обществото трябва да го изпълнят. Разбирам,че ни смятат за полуидиоти на които могат да подхвърлят обещания и в същото време да правят всичко по силите си за да угодят на всеки олигарх, мутра или откровен престъпник. Наистина ли Станишев си въобразява , че хора като мен ще му позволят да се възползва от това, че с толкова усилия притиснатият Първанов е принуден да освободи част от заграбения от него терен от конституционното поле и да го върне на изпълнителната власт? Наистина ли си мисли , че това се прави защото го харесваме и наистина ли не разбира , че неговата личност няма никакво значение и само институцията е важна? За мен няма значение къде корумпираните се отчитат при президенския или министър-председателския приятелски кръг. Както съм казвал много пъти, съдя за хората по техните действия и моето отношение ще се променя в зависимост от това и в кой момент какво те правят за или против обществения интерес.

– Вашите изказвания са винаги много остри и критични. Каква политическа платформа или програма би Ви удовлетворила?

Напълно съм наясно какво искам. Но няма да отговоря на този въпрос, защото до седмица парчета от трийсете неща които ще изброя ще попаднат по програмите на политическите ни плагиати. Моля, не ме разбирайте грешно, не ме притеснява кражбата на идеи. Притеснява ме ,че когато си украсяват програмите с откраднати граждански идеи, а после нищо не вършат, така тези идеи се изпразват от съдържание и гражданите престават да вярват на каквото и да било. Аз не съм политик. Или поне все още не съм. Ако някой от политическите ни мъже и жени желае да си поговорим и да получи съвет , нека приеме че е поканен в офиса на Гражданска лига на България. Това се отнася за всички. Нужно е само да иска да направи нещо добро за гражданите.

  Този отговор значи ли че обмисляте да се занимавате с политика?

– Обмислял съм го.Но за да се захвана с това ,трябва да имам подкрепата на достатъчно хора с които да споделяме общата цел за радикално ново устройство на държавата. Радикална демократична промяна. От народа и за народа. Тази промяна, която би ни върнала в цивилизацията и би ни извадила от нейното предверие. Към този момент не виждам критична маса от граждани готови на върховно усилие в името на свободата. Хаотичното обикаляне в общественото пространство и хвърлянето след всяка популиска заявка няма нищо общо със смисленото гражданско действие от което има нужда обществото. Съжалявам , че трябва да го кажа, но ние като общество напълно си заслужаваме съдбата. Живота ни е функция от собствения ни мързел да се самообразоваме и да практикуваме правилните, а не лесните неща.Няма никакво съмнение, че тази неграмотна, корумпирана, неискаща и неможеща да служи на обществото политическа класа трябва да бъде сменена. Но преди да пристъпим към това действие трябва да си зададем въпроса с какво ще я сменим.Да намерим тези лидери, които със сигурност ги има сред нас и които искат да служат на нацията, а не да се възползват от нея. Тогава промяната ще бъде нещо повече от смяна на лицата.

www.frognews.bg

 

Коментари 0 за
“Стефан Гамизов: На кръга Станишев трябва да му стане ясно, че не сме полуидиоти”

 1. абе тази откачалка д. димитров няма ли да спре да пълни форумите най накрая ? аман от недоклатени тъпанари .

 2. А какви хора пробутват този линк някому да му е ясно? Може и да не са много хора, а само един човек да е. И защо всички живеят с мисълта, че са по-умни от останалите? Това да не би да е заразно? А относно това дали сме полуидиоти, мисля че не сме полуидиоти според тях – направо ни мислят за идиоти или за „вся остальная сволоч“.

 3. Изгледайте внимателно филма от първия линк, за да сте наясно какви хора са т.нар. „консултанти“
  http://www.zeitgeistmovie.com/add_bulgarian.htm
  … а след това може да си припомните и разсъжденията на някои смели и прозорливи наши колеги: http://www.standartnews.com/interviews/details/id/49/
  http://www.epochtimes-bg.com/2008-02/2008-06-02_04.html

 4. Още от ника ти става ясно, че си със силно изразен ориенталски манталитет, клонящ към чалга.Именно Гамизов е един от хората, които се опитват да ни направят на идиоти и като чета коментара ти разбирам, че посланията на му наистина при отделни хора успяват,както в случая с теб.Ако не беше толкова жалко, би могло да бъде забавно, та дори смешно.
  А сега, пусни си Азис и се радвай на живота в очакване на следващото умотворение на Гамизов.

 5. Уважаеми,
  Вие „свалихте“ президента Първанов?!
  Вие „ще свалите“
  Правителстото на Станишев!
  Премиерът Костов Ви бърка в Здравето!
  Гнералът,
  и аз го критикувам,
  когато говори без да мисли,
  за Вас е пародия!
  Волен въобще отричате!
  Сбихте се с внука
  на Великия Радой Ралин?!
  Та той носи името на дядо си-
  Димитър!
  Моето име е също такова!!!!!
  И с мене ли ще се биете?!
  Уважавам всяко мнение!
  Вие сте без мнение!
  Поне засега!
  Вече Ви писах!
  Нямам повече време за Вас!
  Казах!

  За Стефан Гамизов! Нищо лично!
  Автор: Димитър Николов Димитров Дата: 20-02-2009 21:59
  Господин Гамизов,
  Идеите Ви не са нещо ново!
  Целта Ви?
  Да съборите БСП, ДПС и НДСВ от властта?
  Да бъдете следващият премиер?!
  Амбициите, желанията са едно!
  Възможностите съвсем друго!
  Отрицание на отрицанието!
  Закон на Диалектиката!
  Добре усвоен от Вас!
  Стил Бойко Борисов!
  Но има още два закона!
  Нужно е Единство на противоположностите!
  Нужно е Обединение на Българската нация!
  Нужен е Политически компромис,
  за да оцелеем и възвърнем доверието в Политическата система!
  В Парламента!
  Нужен е МС на Р България, а не на двойна, тройна,..коалиция!
  Това не е по силите Ви!
  Казах!

 6. ЧЕТЕЙКИ МНЕНИЯТА ВИ ЗА ЛИЧНОСТТА НА ГАМИЗОВ СТИГАМ ДО ИЗВОДА,ЧЕ ВСИЧКИ СТЕ АУТСАЙДЕРИ И ЧАЛГАДЖИИ.НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТЛЕПИМ ОТ ДЪНОТО С ТОВА ПОСТОЯННО ОТРИЧАНЕ НА ВСЕКИ,КОЙТО ИМА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ И ЯСНА ПРЕДСТАВА КАКВО ИСКА И ПРАВИ НЕЩО ЗА ДА ГО ПОСТИГНЕ.А ВИЕ САМО ПОКАЗВАТЕ КОЛКО УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИ СТЕ.

 7. Долев определено очаквах нещо по-интересно от това „велико“ твое разкритие. За да защитиш дадена теза е необходимо малко по-задълбочен анализ. Всеки е способен да прочете годишния отчет на дадена фирма и да има догадки за хората участващи там просто по имената им. Това дали ще го доведе до някакъв правилен извод? Някакво обяснение е необходимо…Аз имам един въпрос към тези, които се интресуват от конспирации и граматика: Как е по-правилно да се каже – жълтъкът е бял или жълтъците са бели?

 8. Гамизо, полуграмотен тъпако, като ти чета простотиите си мисля, че поне по отношение на теб Станишев е дори снизходителен. Ти не си ПОЛУидиот ти си ЦЯЛ(пълен)идиот!

 9. Надявам се никога да не получите и стотинка от никой.Виждам,че са ви разбрали какво представлявате и сте били разкарани.Това ви е твърде малко,като се има предвид какво сте причинили на обществото през последните години.

 10. КОГА ЩЕ ПЛАТИШ ЗАПЛАТИТЕ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ, КОИТО ИЗМАМИ???????

 11. Поздравявам всички, които разбират за какво става дума когато говорим за гражданско общество.Когато започнах да говоря на публични места с понятията общество, общност и гражданско, всички около мен се стъписват все едно сме в някакъв вид диктатура.Даже се опитват да се променят и да ми се извиняват, но това че живеем в диктатура, с която сме се съгласили в името на някакви неясни цели си е самата истина и трябва да си го признаем.
  Ако обаче поискаме гражданско поведение от политиците, повярвайте ми те не биха се появили на нито една предизборна среща при мисълта че ще чуят думата ГРАЖДАНСКО!

 12. Този дебил ,освен че е един патологичен лъжец – от гамиз /турско-ар./ – лъжец,измамник, е не полуидиот,
  гамиз,ТИ СИ ПЪЛЕН ИДИОТ И СИ ФТА!

 13. НО явно на робите и комуноидите това нищо не говори!?!Той е от малкото, които познават НОВОТО В ОБЩЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ!
  Затова и съпротивата и плюенето срещу него ще са неистови и подли!Защото НОВОТО В ОБЩЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ ЕЛИМИНИРА КРАЖБИТЕ ЧРЕЗ ВЛАСТ! А и самата власт няма да е по бандитски „централизирана“!

 14. Не сме полуидиоти Гамизов,а сме пълни идиоти.Само идиоти хукват да висят с дни по опашки,ако на някой управляващи боклуци им хрумне да наредят смяна на табелите на колите.Само на идиоти могат да вдигат с по-петдесет процента всяка година,данъчните оценки на жилищата им ,а те идиотите само мърморят и тичат да плащат.Само изроди и уроди могат да доведат за трети път партия на власт,която предишните два пъти почти унищожиха България

 15. Ч
  е то и царя вярно говореше ,а и Костов казваше :“Няма да ви предадем“ и който и да дойде все точни и верни неща казва!И чичо от село да хванеш и той знае слабите места на живота ни днес!Готов политик!Но покрай верните си анализи и големите приказки т.н. „политици“,целят само интереса си и го правят за сметка на народа.Те всички и Гамизов в това число,са артисти в един и същ театър.Пиесата ли,драма е и се казва „Гибелта на България!“ Вервайте им!

 16. Както и да звучи Гамизов за някои хора това ,закоето пише е вярно и преди да го плюете по добре внимателно четете!

 17. И кой докара България до тази неграмотност юдеино?Не бяха ли болшевико-еврейските комунисти? Който сега се правят на капиталисти? Тези юдейски номера, са ми до болка познати.
  Българския народ не заслужава тези 90% масоно-еврейски управници. Но никога не му е давана възможност да лансира личности от собствените си недра.Партията квачка снесе твърде много яйца акто СДС,ДПС,ДСБ,НДСВ,ГЕРБ,АТАКА и никога нито за миг българския народ не е имал възможността да избира истински българи от недрата на собствения си народ. В коя от тези партии снесени от БКП има поне един Дисидент ? Янко Янков,Петър Гого

 18. DO VSICHKI BULGARI STIGA STE GOVORILI KATO TREVOPASNI ZA SVOITE POLITI4ESKI KLANNICI .
  ATAKA, GAMIZOV, GEI STANISHEV ,I DRUGI. NE STE LI RAZBRALI 4E NQMA VLAST PO SVETA KOIATO DA MISLI DOBROTO NA SVOIATA TREVOPASNA PUBLIKA.TAKA 4E NE PREMAHNEM LI 4OVESHKATA ROBSKO-KONCETRACIONNA KULTURA NQMA DA IMA NITO MIR NITO BLAGODENSTVIE NITO OBI4 SRED HORATA . DA STE SE ZAMISLQLI ZASHTO SE VODQT VOINI DA NE BI DA E ZA DOBRO ZA VLAST HORA ZA VLAST E . ZA MANIPULACIA I ROBSTVO .HORATA NE MOGAT DA JIVEQT NA EDNO MQSTO BEZ DA SA POTISKANNI .TAKA 4E MISLETE I DEISTVAITE VREMETO E MNOGO MALKO DO KRAIA

 19. Колко е прав Гамизов, че не сме узряли и си заслужаваме управниците… Като прочете човек неграмотните брътвежи на Българин, Таня, Йорданка и му става ясно, че такава маса се манипулира най-лесно! Прост народ народ – слаба държава!

 20. Йорданке, да сте виждали до сега осъден комунист? Въпреки,че има приет закон, от парламента който осъжда комунистическия режима на БКП ? Да сте виждали осъден комунист? Тогава не обвинявай българския народ, в това че уплюва комунистическите деца и внуци, безродниците който и за миг не са изпускали властта от злокобната 1944г. не го обвинявай този наивен народ в некадърност. Защото на този народ никога не му е давана възможността, да избира. На него му ги налагат отгоре само и единствено безродници като евреите Станишев, Филип Диметров, Луканов,Пирински, Гамизовци, Сидеровци, подготвени от БКП.

 21. Прекалено много ефирно време му дават в телевизийте на това влечуго с такова високо мнение за себе си. Защо ли ни го навират в очите това човешко недоразумение.

 22. До като винаги и всичко се отрича и оплюва никога няма да достигнем цивилизованото общество към което се стремим УЖ!
  До сега не съм срещала в интернет пространството нещо което някои изразява като своя визия,па макар дори и за незначителни теми като книгите излизащи за Лили Иванова да не бъде грозно оплюто и оклеветено с най-мерзки думи!Нямам честа да познавам Гамизов,не му и вярвам,макар че ние лесно повервахме на Симеончо,но стига с тези грозни отрицания,що за хора сме,ние българите и особено младите писачи в интернет,които не се срамят да пишат гнусотии по този или онзи властимащ или не!

 23. Гамизов, стига вече се напъва. Ясен си като бял ден на хората които мислят със собствените си глави. Знаем,че си Рупор на евреина Станишев и големия Ви „възход на запад“ също е ясен. Така,че спри да се напъваш подлезурко, нищо българско няма в теб и твойте съратници които те лънсират и подготвят почвата за нова спасителна сламка като комуниста Бойко Борисов. Може би ще се хванат някой наивници, на тези евреиски номера,но те за това са си наивници, защото има такива подлоги като теб да служат и промиват мозъците на тези наивни хора,които превърнахте в паплач…..

 24. Кой идиот препечатва клишираните брътвежи на демократа от кариерата Гемизов? Изключително безотговорно и обидно отнемане на пространство в сайта! Имам усещането, че въпросното лице сам си задава въпросите и сам си отговарй! А стила на интервюто, по-скоро отговаря на уводна статия на в Работническо дело. Гражданска лига за България-поредния паразит върху все още топлия труп на политическата ни система. Българи стига разни флайкофлоковци са измествали вниманието ни от партиите с правилна визия за промяна на статуквото, програма и реални възможности за нейното реализиране. Всички зад АТАКА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *