Публикувано на 01.09.2008 / 18:29

Стефан Гамизов: Костов и Борисов готвят заедно протести заради парите

 

 

– Добър ден на Стефан Гамизов от Българска Гражданска лига. С него ще говорим за кампанията на опозицията за сваляне на правителството. Точно в този час опозиционерите представят пред журналисти своята визия за това как може да бъде бутнато правителството на Сергей Станишев. Вие как гледате на кампанията?
– Изглежда ми малко импотентна, да ме извинят вашите слушатели за израза, защото просто не мога да разбера какви са ценностните причини, поради които тези три политически субекта са се събрали и, тъй като наблюдавайки ги отстрани какво правеха през август месец, не намирам абсолютно никаква причина за тяхното събиране, освен че са силно привлечени от благините, които в общи линии властта предоставя в България.
Как разчитате скритата или явната цел на всеки един от тримата лидери?
– Нямам съмнения по въпроса. Това не се отнася само за тримата лидери. То се отнася за цялата политическа класа в момента у нас. Тя има една единствена цел – да се домогне до властта, единствено поради причини, които аз наричам корупционна целесъобразност. Просто в България политиката е бизнес, от който се печелят ужасно много пари и всеки, който в момента се насочва към политиката, задната му цел е по някакъв начин да се обогати. А това, че има политици на по-ниско равнище, които по един или друг начин не са забъркани в корупция, по никакъв начин не променя общата картина на положението в България.
– Защо според Вас се случва ето това в България, а именно непримирими лидери като Иван Костов, като Бойко Борисов да готвят заедно протестите?
– Заради парите, г-жо, заради парите. България е една сравнително състоятелна държава вече на фона на общото световно положение. Макар и да сме най-бедната държава в ЕС, сме във ЕС властта вече предоставя възможности корумпираните политици не просто да се обогатяват, не просто да стават богати с по няколко десетки милиона евра, а става и въпрос за възможности, особено при тази липса на истински граждански контрол в България и при абсолютно несъществуващо правораздаване се създават възможности да се правят умопомрачителни печалби от бизнеса наречен политика. А в България исторически така са сложени нещата, че парите са лепилото, което кара хората да забравят каквито и да е противоречия. Причината е проста, те просто нямат истински ценностни различия. И тук просто не мога да не отбележа факта как въпросните лидери си слагат претенцията, че са десни лидери. Не може да си десен лидер и да се разхождаш по списания гол до кръста, минал през специфична манипулация. Не е възможно обществото да ти гласува 1% доверие в случая на Иван Костов, а преди това говорех за Бойко Борисов, да те обвинява в неморално поведение и въпреки всичко ти по най-наглия начин да твърдиш, че продължаваш да си морален десен лидер. Ако погледнем пък вляво, не е възможно да твърдиш, че провеждаш лява политика, а в същото време по всякакъв начин да се мъчиш да провеждаш политическа дясна монетарна политика. Целият този ценностен хаос, който са създали българските политици, който, пак повтарям, единствената причина да го критикуват е корупционната целесъобразност или на всяка цена ние да сме във властта, защото тя ни дава всякакви облаги, създава тази ужасна ситуация, в която се намираме.

Изходът тогава?

– Изходът е да мислим какво ще се случи след това, което аз наричам за себе си или поне така го наричам от повече от година, предстоящата политическа катастрофа и да се захванем много сериозно да изграждаме нормално гражданско поведение, което да стане основа на раждането на нова политическа класа.

– Смятате ли, че това може да стане, защото ето българите не са свикнали, не желаят да участват вече в граждански протести.

– Категорично смятам, че може да стане, тъй като ние в края на авгус направихме проучване в подкрепата на гражданската лига, потенциалната, разбира се, която създадохме, и трябва да ви кажа, че без да имаме изяви, без да практикуваме вече гражданските си инициативи, в момента сме подкрепени от малко по-малко от три процента от гражданите на България. Практически това прави от наличното в момента на територията на България население около 150 000 души. Аз съм изключителен оптимист, заедно с допълнителното изследване, което поръчахме за нагласите на българите, което показа, че 40% от българите са със съвсем, бих казал, осъзнато гражданско мислене, завършени европейци и те имат абсолютната възможност да станат основата на едно истинско гражданско поведение, което впоследствие ще се превърне в разумно политическо поведение.

Да не ни казвате, че все пак ще участвате в изборите, в момента?

– Не, категорично, аз още преди няколко месеца казах една фраза, която всеки си я изтълкува както пожела. Аз казах тогава, че се захващам с най-черната работа в политиката. Естествено, най-страхливите политици, като Бойко Борисов решиха, че ще се занимавам с тях, а всъщност под черната работа в политиката имам предвид да се работи тази неблагодарна работа с гражданите, за да можем да създадем тази основа за нормално политическо действие. Значи, вижте, не се ли извърши тази работа, не се ли прекрати този процес на тотален хаос в гражданското поведение, никога няма да имаме различни политици от тези, които виждаме. Винаги ще имаме едни случайни хора, които са попаднали на случайно място и вършат работа, която изобщо не е за тях. В резултат на което корупцията никога няма да можем да изкореним, винаги ще куцукаме накрая на държавите от ЕС, има неща, които са невъзможни да бъдат прескочени.

Добре, нека се върнем на темата, за която ви поканихме. Смятате ли, че опозицията или партиите – членки на ЕНП, тази тройна опозиция, ако я наричаме така, може да обедини около себе си хората и ткак гледате всъщност…

– Не. Не, категорично смятам, че те не са способни да обединят хората. Вижте, лидерите на т.нар. тройна опозиция са не по-малко морално инфалирани субекти, отколкото лидерите на сегашната тройна управляваща коалиция. Трябва да проумеят тези хора, че те не са лицеприятни на хора като мене. А хора като мене в България са 600 000 души. И това е основата на това общество. Шестотин хиляди души в България са хора, които по един или друг начин са взели съдбата си в ръцете, плащат данъци, ориентирани са вдясно, интересуват се от прозападно ценностно поведение и ние не припознаваме сред тези лидери някой, който да отговаря на нашето виждане как трябва да изглежда един политик. Аз пак ще се върна в началото на нашия разговор и пак ще кажа – моят политически лидер не може да се разхожда по женски списания гол до кръста. Защото аз имам консервативни убеждения, вярно демократ, десен консерватор съм, но това е недопустимо за мене.

Как оценявате тогава поведението на Сергей Станишев?

– Аз го оценявам доста негативно през последния месец и предния, защото смятам, че Сергей Станишев отказва да се еманципира от президента Първанов. Аз искам да припомня, че това е негово конституционно задължение, разделението на властите. И смятам, че тук е най-големия риск за това правителство, ако то желае да оцелее до следващата година. Ако този процес не протече и ако не се върне конституционното разделение на властите, т.е. да си заминат от това правителство министрите, които не се подчиняват на министър-председателя и парламента, а се подчиняват еднолично на президента Първанов, аз съвсем спокойно очаквам, че ние ще стигнем до предсрочни избори. Но в крайна сметка предсрочните избори са лоши за всички. Лоши са между другото и за тази опозиция, лоши са и за управляващите, а преди всичко са лоши за гражданите на България. Защото настъпи ли хаос и мътната вода залее ли обществото, нищо добро не ни чака.

“12 плюс три”

Програма “Хоризонт”

Коментари 0 за
“Стефан Гамизов: Костов и Борисов готвят заедно протести заради парите”

 1. Браво, трябва да има политическа конкурекция и някой да отвори очите на това апатично племе, което не успя да разбере, че ако гласува почти на 100% на избори, има шанс за перспективни политици и за напредък.

 2. Да, прав сте. Създаването на силно гражданско общество е един от начините за противодействие на неморалното поведение на една част от политическия елит.

 3. Българското училище – фабрика за идиоти?
  mhtml:file://C:\Documents%20and%20Settings\SANTOS\My%20Documents\Боб%20в%20казана%20»%20Българското%20училище%20-%20фабрика%20за%20идиоти.mht!http://yavor.arows.net/?p=144

 4. Все по-голямо недоумение буди пробутването на този скучен и досаден бърборко. Неудържимото му желание да говори, да говори, да говори все едно какво и пред кого всъщност го обезличава, обезцветява го и все по-неясно става кого друг представлява освен себе си..

 5. Гамизов, същото казва и Станишев днес . Абе, вие да не спите заедно?

 6. Поздравления за г-н Гамизов! За начинанието са нужни много кураж, внимателно планиране, подкрепа от ЕС и демократичен и несубективен начин на функциониране на движението.

 7. Като ви чета мненията, все повече и повече се
  убеждавам, че българина си заслужава съдбата,
  да го управляват самовлюбени в себе си личности, като Костов и Борисов, единия не търпи чуждо мнение, а другия се вживява като господ на вселената.
  Появи се един анализатор, които се опитва да Ви
  отвори очите и да опише действителната ситуация в държавата и Вие изливата само помия върху него, истината боли нали.

 8. СТЕФАНЕ САМО НЕЗНАМ КОЙ НА КОГО ПРАВИ СВИРКИ, ТИ НА серГЕЙ или той на ТЕБ, ако неможете да се разберете ела ми направи на мен , ТИ ДОЛЕН ЛЯВ ПЕДАЛ

 9. Квичите като вампири на слънце!Изроди!Лекувайте се,а не занимавайте обществото със собствената си глупост и тъпотия.

 10. Въпрос към афера: Извенете, този на снимката не е ли Юруков, а не Гамизов? Ако е така оставам с убеждението, че са близнаци!

 11. Гамизов, направете партия, ти и останалите мръхли-влъхви да видим колко недуразумения ще застанат до вас. Ти вече толкова си компрометиран като новата пиар агенция на Станишев, че очаквай само няколко заблудени овчици да те последват.И защо ви бърка Костов в сънищата след като има само 1 %? Я да чуем нещо за Юруков или Каракачанов. Или те са новите необременени лица на дясното.

 12. Анализатор ,говориш глупости. Кой се опълчи на руснаците по време на кризата в Косово? Кой изгони руските мафиоти от България. Дениз Ершов, Майкъл Чорни и останалите? Кой вкара Доган в кюшето и не му даде да гъкне 4 години? Костов е единственият политик , който действа решително и защитава интересите на страната.

 13. Зомбираният си ти. Защото четеш много жълти вестници. Пропуснал си – там една друга откачалка писала, чи Костов имал мина за кристали…
  По време на правителството на г-н Костов аз и моето семейство живяхме най-добре. И затова съм дълбоко убедена, че Костов прави всичко за България, а не за пари.
  И аз ще повторя: Господин Костов, вярвам Ви и Ви обичам. Не се страхувам от Ваше управление, а го очаквам като избавление.

 14. Костов винаги е играл против американските интереси в България. По негово време руската мафия стана част от държавата. Костов и до сега си събира рушветите под масата от фирмите-руски офшорни марионетки, които с негова помощ чрез приватизацията заграбиха най-красивите български курорти и ги превърнаха в гета по руски тертип. Точно по това си приличат с батБойко: на думи са про-американски и про-ЕС, а зад кулисите конците им се дърпат от руски държавно-мафиотски структури. Чудя се колко трябва да си зомбиран, за да продължаваш да вярваш на един лъжлив циганин, какъвто е Костов и на една мутра.

 15. И това ли му е най-лошото на Станишев? Че не може да се отлепи от Първанов? В България всичко е наред, просперира, реформите са извършени, корупцията намалена до минимум, а управляващата коалиция работи добре. Само дето Станишев малко е нерешителен и не си каже, че Първанов му пречи. Гамизов, ти непрекъснато говориш глупости заради парите. Защо ви е толкова страх от Костов ,бе идиоти платени?

 16. Има три кака Сийки, които от един месец периодично се появяват за да ни кажат, че тройния одеколон ,който ни управлява няма алтернатива, а Костов и Борисов са нещо страшно опасно. Днес в Труд Харалампи повтаря тезите на Гамизов. Преди това в Гласове комплексара Дачков говори същото. Интригантите страшно приличат на кака Сийка от един Чудомиров разказ. Клю, клю, нищо съществено. Явно този , който им плаща да интриганстват много го е страх от Костов и Борисов. Страшна е такава коалиция.

 17. Др. Гамизов – ЕС замрази стотици милиони евро заради проблеми в изпълнителната власт, начело на която е Станишев. А ти не гъкваш срещу Станишев. Защо толкова много си загрижен за него ? Ами защо толкова много си загрижен за мафиота Ковачки ? Защо не гъкваш срещу него, а дори понякога го хвалиш ?
  Я първи си завърши образованието, а после излизай пред публиката ? И един въпро- – вярно ли е, че си диспансеризиран в една психиатрия ? Поне така разправя Цвятко Цветков. Има едни четири години в твоята биография, които се губят…

 18. Истерика,
  „дясна“ и „лява“ политика се провежда в многовековна демокрация-като Британия,Франция,САЩ.В Перестроечна България-Генералния въпрос не е за дясна или лява политика. Каква Дясна политика може да се провежда в племето Банту в Централна Африка ? Никаква-така и в България няма чиста дясна политика.В България-българска политика-между другото-учителите за последно са взели 13-та заплата по времето на иван Костов- и то без да има милиарди излишъщи….България..да се освободим от Русофилското-комуноидно робство,да станем достойни европейци-от Европа ни плащат милиарди-за да сме българи.

 19. Наистина Костов и Борисов поразително напомнят на Алековия герой Бай Ганьо в момента, когато се чуди дали да се обяви за, или против Задунайская губерния. Всички знаят, че корупционните пари в България се изливат от Русия, не от САЩ и ЕС. Затова и батБойко и Костов на фасадата са против Задунайская губерния, но зад кулисите са в леглото с руските интереси и работят против американските, т.е. работят за руската Путиново-Медведева мафия, от която и получават пари под масата. Ако ЦРУ публикува записите на контактите (преки, косвени и финансови) на Костов и Борисов, тази истина ще лъсне.

 20. Вече месец от КОСТОВ ни вест ни кост. Жив ли е здрав ли е човека?къде и как си почива семейството му?За сметка на това обаче помиялната машина неуморно работи.Оня ден Г Тупарев ни убеждаваше как ако Костов го няма какво щяло да се случи. Днес пък поредния смешник С.Гамизов хвърля поредната кофа с помиявърху Костов Утре ще едруг загрижен за десницата. А бе… много маймуни на клона се сбрахте.Починете си малко.Идете за риба.И след това на ново…Да ни запознаете стово какви ги вършил или какви ще ги върши ако е на власт И. К.Въпреки че се ползва с 1% подкрепа.

 21. Единственото нещо, което свързва Костов и Борисов, и ламтежа за власт с цената на всичко. В БГ лявата БСП провежда ултрадясна монетарна политика, която трябва да се признае е единствената възможна в настоящите икономически условия. А Костов и Борисов, които на приказки се пишат десни, на практика толерират държавния контрол и хипер-регулации. Вижте само изказванията на Лъчо Иванов (ГЕРБ) и Камбуров (ДСБ) в здравната комисия: държавното гарантирало по-добре обществения интерес. Коментарът е излишен. Костов и Борисов за власт са готови и задниците си да ближат. Къде е Алеко, че да ги опише.

 22. И ти не си лицеприятен,заедно с Харалан и Дачков,но си се харесвате,тройката.Защо предсрочните избори да са мътна вода,нали 600 000 мислят като теб и забравих,ти за какво се отказа от бизнеса си и влизаш във политиката,за шумки и глогинки ли?

 23. Прекалено опростечески и еднопистово са представени нещата. Така може да се опише и криминален сюжет.

 24. Стигнахме до задънена улица-всички са маскари.Т.е.-Мутрата ББ и Костов са маскари. Спетема СДС ООД-не означава нищо-за тях нищо не казваме.В „Многострадалната Гамизовева“-главните действащи лица са Костов и мутрата-сикаджия Бойко Б….След Александър Хараланов,Явор Дачков,Георги Ифандиев-още един сеяч на душегубен и самоубийствен песимизъм. Няма Надежда за българина ! Алернативата ??? Тя е.някъде високо..встрани….нейде…..За сега-потоп !!!

 25. Гамизов, и ти си изненадан, нали? Ми то само с умозрителни съждения нищо не става. Много постни заяждания, особено с Костов. Имй предвид, че българинът е непредвидим. Кажи го и на аверчетата си: лудия Михайлов, сбъркания Харалан-би и Слагачков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *