Публикувано на 03.10.2008 / 18:32

Стефан Гамизов: Бившето контраразузнаване манипулира медиите и прави пробойна в ДАНС

 

 

Г-н Гамизов, кой според вас и вашите анализи има интерес от раздухването на скандала с ДАНС?

– Хората, които години наред покровителстваха организираната престъпност в България. Това са остатъците от старите служби за сигурност, които контролират контрабандните канали, производството на синтетични наркотици и обслужват интересите на Руската Федерация.

От думите ви съдя, че вероятно сте застъпник на тезата, че кръгът “Монтерей” прокарва свои интереси през ДАНС?

– Още преди близо половин година предупредих, че агенцията в този си вид е пробита от гледна точка на целите, които трябва да изпълнява по закон. Причината да го кажа е, че автоматично в ДАНС се вля Национална служба “Сигурност” (НСС). През всички години на прехода това беше службата, през която и чрез която бяха покровителствани най-черните неща в българския криминален свят.

– Все по-силно се налага впечатлението, че основните действащи лица и от страна на ДАНС, и от страна на политиците са само изпълнители. Имате ли информация кои са хората, които редят пионките по дъската?

– Аз мога да ги назова поименно, но за съжаление общественият интерес в момента ме кара да замълча още съвсем малко. Но моментът, в който ще посоча имената им, наближава.

Може ли поне да дадете някакъв профил, някакво описание на тези хора?

– Това са бивши служители на службите за сигурност, които след 10 ноември приватизираха мръсния бизнес на старите комунистически служби – производство, дистрибуция и пласирането в Арабския свят на синтетични наркотици и класическа контрабанда във всички посоки основно по канала от Близкия Изток до Западна Европа. Другите действащи лица са служители от службите за сигурност, които “чадъросваха” тези свои колеги с мръсния бизнес.

– А не стана ли ДАНС заложник и на политически и вътрешнопартийни интереси?

– Политиците, които се заместват в този скандал са две категории. Едните са глупави и неосведомени, каквито са в дясната част. На целия този хал те абсолютно безотговорно се опитват да извлекат някакъв политически дивидент. От другата страна са левите политици, които са пионки на въпросните хора, за които говорих.

А опитват ли се лагерите в БСП да използват ДАНС като оръжие в някакви предконкресни битки?

– Нещата са много по-елементарни. В България непрекъснато се опитваме да обясняваме нещата със сложни конспиративни теории, но в почти всички случаи те не са верни. Причината е, че хората, които са замесени в създаването на всички тези проблеми са много глупави, те са останали на нивото от преди 20 години и повтарят едни и същи интриги до безкрайност. Проблемът е, че около тях е създадена изключителна мистика и изключително мистичен ореол.

– Но ето и днес в парламента са коментирали, че лобито на Станишев воюва в ДАНС с лобито Дончева-Овчаров.

– Вижте, нито Овчаров, нито Дончева са съизмерими фигури по какъвто и да е начин с тези хора, които всъщност дърпат конците в службите за сигурност откъм криминалната страна. Премиерът е съизмерима фигура с тях поради това, че Конституцията и законите му дават власт съизмерима с тяхната. Но хора като Дончева и Овчаров са прекалено дребни за тази игра. Те са по-скоро от уплашените, които искат да наведат целия разговор в посока, която да е по-далече от тях.

– А може ли да посочите кои са пробойните в ДАНС? Кои са проводниците на интересите в сянка?

– Мога, но няма да го направя, защото общественият интерес налага това нещо да не бъде коментирано. Това, което ще кажа, е че ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов и на един тесен кръг около него продължава да се държи по най-правилния начин, който се е случвал в българска служба за сигурност в демократично време.

– А според вас кой и защо замеси в този скандал с ДАНС журналистическа гилдия?

– Отговорът е логичен и лесен. Хората, които се занимават с тези криминални престъпления в България, са опитни манипулатори от времената на комунистическите служби. Те много добре знаят кои послания в обществото моментално биха заели цялото му внимание и то ще престане да наблюдава там, където те на всяка цена не искат то да гледа. В България казваш “подслушват се журналисти” и в този момент общественото внимание се фокусира само там и те успешно довършват това, което са намислили.

Има ли опит за вмешателство от страна на службите в работата на медиите?

– Абсолютно съм сигурен, че това не е вярно по отношение на ДАНС. Но съм също така сигурен, че хората, които са пристигнали в ДАНС заедно с НСС, през цялото време са играли мръсни игри с медиите – те са ги манипулирали, изнудвали, заблуждавали, изнасяли са им информация. Някои от медиите са били жертва, други са били съучастници. При това дори е некоректно да се говори за цели медии. Това са отделни журналисти.

Пребитият Огнян Стефанов жертва или съучастник е?

– Ако трябва да бъде честен, не мога да дам квалификация по този въпрос, защото не познавам добре г-н Стефанов. Факт е, че той около две седмици преди да му се случи това нещастие, ми се обади няколко пъти за пространствено интервю, без да дефинира темата. Истината е, че не му дадох това интервю поради огромното си колебание г-н Стефанов от коя страна е.

– А как си обяснявате това, което се случи с него?

– У мен се прокрадва тежкото чувство, че е възможно това да е добре планирана провокация с цел да се разрази и да се хвърли гориво в този скандал. А това ме плаши, защото това ме връща на мисълта каква огромна власт притежават всъщност хората, които се занимават с криминални престъпления в България.

Може ли да прогнозирате каква ще бъде развръзката в този скандал, стигна ли той апогея си или, както се казва, най-доброто предстои?

– Това нещо не трябва да го наричаме “скандал”. Правилната формулировка е “опит за скандална злоупотреба”, чиято цел е да се ликвидират крехките опити обществото да постави по някакъв контрол беснеещата в България криминална престъпност, която е минала всякакви граници. Това, което се надявам да се случи, е наченките на оздравяване да не бъдат ликвидирани и да не се улесни установяването на тази диктатура на корумпираните и свързаните с тях политици в България.

 

Калина Томова

“Всеки ден”

Коментари 0 за
“Стефан Гамизов: Бившето контраразузнаване манипулира медиите и прави пробойна в ДАНС”

 1. Няма човек в България,който да докарва до такава бяс,злоба и бълнуване отпадъка на прехода(както го нарича самия той).Защо ли?Защото явно за разлика от целия фалшив и умиращ политически елит,това обикновенно по биография и напълно необикновенно по сърце момче казва и върши нещата по начин който кара всичките описани мръсници да треперят до състояние с пяна на устата.Писаното тук е много показателно.Горд съм,че има хора като Гамизов и ще ги подкрепям с всичко което мога.Платените драскачи могат да продължават,истината вече е пред нас.

  Само добавям,че наистина с интерес наблюдавам агонията ви.За да е по-голямо удоволствието ми,снощи гледах Гамизов в Сеизмограф и за пореден път разбрах колко необикновенно е това толкова обикновенно момче.Българите никога не са обичали истината,смелите и достойните.Жалка картинка сте.Цялата събрана пасмина от комунисти,ченгета,псевдо-десни и псевдо-леви,както ви нарича Гамизов недемократи.Жалък отпадък от прехода и преди него.Това последното е от мен.

 2. … приключил като индивид с каквото и да било влияние.
  Повече никой не се интересува от неговите празнословия, защото е известно на кого служи Стефан, така че важни са първоизточниците и хората с ресурси, а не той.

 3. Гамизов е дребна риба в голяма игра. Самият той няма никаква собствена достоверна информация, защото няма личен достъп до такава информация.
  Той беше използван като говорител на една конспиративна група в БСП – Овчаров, Дончева, Цвятко Цветков, която формално подкрепя Станишев, но в перспектива цели да вземе властта в тяхната партия.
  Стефан притежава известни демагогически качества, които подволиха да изиграе някаква роля в този смисъл, но той е окончателно разконспириран откъм неговите покровители и е приключил като индивид

 4. Стефане, що не се скриеш? Има ли нормален човек, който да не наясно, че с благословията на САЩ и Европа си възстановихме Д..С. Втората и третата буква в абревеатурата на агенцията са само за благозвучие. А ти си толкова анализатор, колкото аз самолет. Само че на ревящите днес ДЕПУТАТИ ТРЯБВАШЕ ДА ИМ Е ЯСНО КАКЪВ ЗАКОН ГЛАСУВАТ. Закъснял плач дами и господа. Хак да ви е послушването. То иначе как да ви хванат далаверите.

 5. „…обслужват интересите на Руската Федерация…“
  Изобщо не е вярно. Сега ДС-НСС работи най-вече за Турция. Защото от там идват парите. А ДС изродите се интересуват само и единствено от пари. Гамизов, не лъжи хората. Ти си един долен мошеник и лъжец. Върви ме съди, ако ти стиска!

 6. Тоя Стефчо Гамизов вече стана безинтересен на цялата аудитория. Все едни и същи глупости бръщолеви. Направо е дипломиран ЦИРКАДЖИЯ, който търси начин да излезе на голямата сцена….но уви!!!

 7. „Хората, които години наред покровителстваха организираната престъпност в България.“ Най-малко те ще бъдат подведени под отговорност и някога ще се разбере точно кои са те. Това че те са скрити зад тайствения образ на някакви тайни служби, на някаква конспирация, на някакъв закономерен преход от старата икономическа система към сегашната е само начин такива, като Гамизов да се изявяват, като месии, които видите ли имат мисия да казват истината от последна инстанция. 20 годишния преход навъди много такива месии, а резултата е един и същ, едно голямо нищо от едни извратени педали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *