Публикувано на 03.07.2008 / 16:13

Стефан Гамизов: Ако ГЕРБ управлява, това ще е катастрофа

 

 

 

 

Гамизов прогнозира катастрофално отстъпване от демократичните практики, ако Бойко Борисов стане министър-председател. Подготвен съм за такъв сценарий, допълни той.

Преди четири години Гамизов е регистрирал фондация, на чиито Управителен съвет е председател. В нея работят социолози, политолози, юристи и експерти от чужбина. Организацията ще се занимава със защита на гражданските и конституционните свободи на гражданите. Фондацията търси отговор на три основни въпроса – Защо намалява популацията в България? Защо сме толкова бедни? Защо сме толкова нещастни? Досега самият Гамизов е провел 20 пътувания в чужбина и е провел над 80 срещи с лобистки кръгове в търсене на отговора на тези въпроси. В началото на ноември се очаква да излезе и първият брой на “Идеалист”, който ще е в онлайн и книжен вариант. Главен редактор на медията ще бъде Йордан Матеев, съобщи Гамизов. С това издание бизнесменът иска да осигури свободна територия за дискусии и да осигури среда за агресивна разследваща журналистика.

Гамизов признава, че няма политически амбиции със създаването на фондацията си. Той обещава да обедини около себе си хора, които практикуват етично и морално поведение. Гражданското общество щяло да бъде изградено чрез обучение от лектори “на място”. Досега имало подадени около 1000 молби за работа във фондацията, но кандидатите ще се одобряват чрез тест или интервю. Организацията ще се занимава с предотвратяване на порочни практики, като обещава множество съдебни процедури срещу решения на Министерския съвет и другите институции.

Българското общество боледува като един човек, категоричен е в преценката си Гамизов. Според него в страната ни се следва краткосрочната материална облага и не се допуска гражданите да участват в решаването на някакъв проблем. Служителите не се идентифицират с организациите, в които работят, и обикновено взимат подкупи, когато няма опасност от наказание. Онеправданите граждани пък предпочитали режим с “твърда ръка”. Други симптоми били отказът да се види реалността, избирателно възприемане на реалността и вменяване на вина на “жертвата”.

Ако в следващите 15-20 години няма граждански проект, който да атакува тези симптоми, Гамизов предрича изчезване на българската нация през 2050-2060 г. Това означавало, че България ще остане само географско понятие и българската общност в Чикаго например щяла да бъде по-голяма от българската общност в София.

В момента нашето общество е изградено като мафиотска структура. Нелепо е да чувам от министъра на вътрешните работи, че в България няма мафия, защото е внушено, че само държавните институции могат да се грижат за обществото и е недопустимо отделният човек да направи нещо и да се грижи за публичен интерес. Във всичко се търси лична изгода. Затова и атаките към мен бяха в търсене на това каква е моята лична изгода. В обществото е създадена култура на зависимостта и атмосфера, в която жертвите да се чувстват виновни. Това наричам травматична идентичност и в тази система обикновеният човек, каквито сме всички ние, се изгражда система от психични защити, като например отблъскване и по този начин се оказва най-силна ценността на злото, каза още той.
Гамизов смята, че това създава и условия за виктимизация в обществото и перверзен морал. Защото, включително и много свободомислещи интелектуалци казват, че народът е прост и нищо не може да се направи. Затова в тази гражданска организация първо дългосрочно ще се изследва и наблюдава как се развива живота в България. Гамизов каза, че има два кумира – Мартин Лутер Кинг и Оскар Шиндлер. На въпрос на БГНЕС няма ли да се превърне в поредният спасител и независимо, че няма да прави политическа партия , дали около него няма да се създаде ситуацията която беше с идването на НДСВ и Сакскобургготски и по-късно ГЕРБ и Бойко Борисов, Гамизов отговори, че за него е важно човешкото начало и никога не би се изживявал като спасител. В момента в България има поне четирима, които се изявяват като спасители.- Георги Първанов, Бойко Борисов, Волен Сидеров и които считат, че могат да оправят всичко. В крайна сметка са класически манипулатори и се интересуват само от собствените си кръгове. На въпрос как ще работи, ако Бойко Борисов стане премиер Гамизов каза, че определени кръгове работят много организирано за плътната финергия на Борисов и Първанов. А когато двамата бъдат заедно, това ще бъде катастрофално за свободата в България. Свободните гласове ще бъдат по-малко, част от този план в момента се реализира в такива грандиозни енергийни проекти, като Белене и Южен поток. Те напълно ще заглушат свободата на словото и свободите ще стават все по-малко и по-малко. Ще бъде заглушен всеки опит за личен граждански избор. Гамизов посочи, че неколкократно е ходил в Брюксел, но в момента трудно се работи с европейските институции, които в момента имат организационни проблеми не само около Лисабонския договор. Той каза това по повод на въпрос как ще финансира гражданското си обединение и дали ще разчита на европейски средства. Гамизов уточни, че ще финансира чрез фондацията си и чрез консултантския си бизнес зад който стоят много хора. Неговата цел е човешкото лице и да съгради наистина щастливо общество, но каза, че това е много бавен процес. щ

 

Всеки ден и БГНЕС

Коментари 0 за
“Стефан Гамизов: Ако ГЕРБ управлява, това ще е катастрофа”

 1. Момчето е болен измамник и мошеник. Не мога да разбера как продължаваме да вярваме на хора без биография и минало. Не говаря за велики дела, а за нормалните човешки неща като откъде е, какво е учил, какво работи, колко благотворителни проекта е реализирала смешната му фондация, къде са публикувани задължителните и годишни финансови отчети? Да не бъдем наивни измамника да се лекува.

 2. стига с този тъпанар б.б. може ли някой да ми каже какво е направил той . едно голямо нищо . порой от празни приказки

 3. Тоя човек, /ако не е една голяма международна агентура/ може определено да се каже, че не едобре с психическото здраве. Следете му нисълта когато говори и ще видите ясно изразена параноична жизофрения.

 4. Много злоба има в форума.Това което говори Гамизов е точно,но не мога да повярвам,че той самия е чист.Безплатен обяд няма и коментарите за връски с Ковачки предполагам не са случайни.Гамизов да изчисти този момент.Иначе му пожелавам успех.Напипал е нерва.

 5. Този човек няма висше образование. Не ви ли прави впечатление как старателно укрива биографията си ?

 6. интересен човек,говори смислени работи.Какво означава ,че нняма образование.Това е невъзможно.Бих работила за неговите идие

 7. Този простак се прави на пророк, който без да е видял как Бойко ще управлява смята, че ще бъде катастрофа. Без, разбира се, да обясни защо смята, че управлението на крадците Гоце, Етем, Доган, педерастът Станишев и другите леви резбари не е катастрофа.

 8. Тия циркаджия нека първо обясни защо толкова много се грижи за др. Станишев и др. Ковачки и как направи първия си милион ? Все пак е човек без образование, който идва от дълбоката провинция…….Кой ни го пробутва ?

 9. Не се карайте, ние сме единствената нация от нещастници на планетата! Нооо, все ще има един щастлив, който ще се докопа до властта! Лотария! Това е животът! Ние само купуваме фишове, спонсори на щастие! За другите! Карма! 🙂

 10. А ти бе скапаняк,какво си направил,че плюеш някой който иска,може и прави нещо за обществото?От къде ти идва на теб самочуствието атакиски или гербовиски комплексар да плюеш накой на който не можеш да му стъпиш на малкия пръст?Нещастник!

 11. Ти пък откъде се взе отнищото бе нещастник.Дай по-добре да ни управлява ДПС и да ни вика ГЯУРИ.Народа е готов на всичко само да не бъде на власт крадливата ДПС.Превзеха ни без робство.По добре който и да е но не и ДПС.А ти върви на м…… си и живей в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *