Публикувано на 18.05.2008 / 22:43

Станишев не бил корумпиран. Да, да…

 

 

Когато преди три години Сергей Станишев бе инсталиран на премиерския пост, клакьорите на БСП тръбяха, че това е най-почтеният социалист в държавата. Не участвал в грабежа на страната, не приватизирал, не концесионирал, не притежавал акции в търговски дружества. С две думи – младият премиер бе представен от правителствените медии като невинно агънце, което няма нито един грях към нацията.       
Три години по-късно аз твърдя точно обратното. Имайки предвид подтискащата корупционна атмосфера в страната, определена от Барак Обама като "всепроникваща корупция", най-отговорно твърдя: Премиерът Станишев е пряко отговорен за серията корупционни сделки, тъй като с бездействието си насърчава грабежа на държавно имущество и присвояването на европейските фондове. Следователно, съществуват съмнения, че и самият глава на изпълнителната власт е корумпиран.
И за да бъда убедителен, представям следните факти, уличаващи Сергей Станишев в пряко или косвено участие в корупционните схеми:
Като лидер на социалистическата опозиция в предишния парламент, Станишев громеше незаконното връщане на царски имоти. В началото на 2005 г. дори се подписа под официално писмо, с което се настояваше за преразглеждане на спорните имотни придобивки на Симеон Сакскобургготски. Само месец след парламентарните избори, БСП се коалира с НДСВ и ДПС и новият премиер запя друга песен. По-точно – затвори и двете си очи за безобразията около т.нар. царски имоти и по същество узакони въпиющата юридическа и морална несправедливост.
Само преди година поземлената комисия в Самоков направи "грешка" и върна няколко хиляди декара гори на Симеон, за които последният няма нотариален акт. Въпреки  общественото негодувание и очевидната юридическа несъстоятелност на тази афера, премиерът не си мръдна и пръста, за да възстанови държавното владение върху окрадения горски фонд в Самоков. Нещо повече – след като БСП пое кадровия контрол върху Държавната агенция по горите, самоковският грабеж бе потулен и вече се говори за давност на деянието. Което е срамно, недопустимо и направо позорно за цялото правителство. А шеф на кабинета е не някой друг, а самият Сергей Станишев.
Това не е ли доказателство за корумпираността на министър-председателя?
Сипейки пламенни парламентарни филипики срещу криминалното деяние "Автомагистрала Тракия", Станишев обеща, че БСП ще прекрати сделката с митичния португалски консорциум. Неговият подгласник по темата Асен Гагаузов отиде още по-далеч, обявявайки договора за автомагистралата като "престъплението на прехода". За което директно обвини премиера Сакскобургготски и министъра на регионалното развитие Церовски. След като Станишев и Гагаузов влязоха в кабинетите на своите предшественици, те тихомълком дадоха зелена светлина за концесията. Двамата внесоха корекции във фамозния договор, но това бяха предимно козметични поправки, за да се успокои общественото мнение. Като истински политик на прехода, Гагаузов извърши невероятно морално салтомортале – от смъртен връг на концесията за автомагистрала "Тракия" се преобрази в неин покровител. В нормалните държави подобно поведение  би довело до намеса на прокуратурата, която трябваше да се позове на един факт – парламентарните изявления на Станишев и Гагаузов, изнасящи факти за неизгодния за страната договор с португалците. Но прокуратурата се оглави от "наше момче",  което знае къде не бива да пипа. Така Гагаузов и Станишев се разминаха със съдебната зала. Дори след провала на концесията, след като португалците не можаха да осигурят финансиране за строителството, Станишев и Гагаузов продължиха наглото си говорене. Сякаш някой друг е виновен за проваления криминален проект.
Това не е ли доказателство за корумпираността на премиера и неговия регионален министър?

Като опозиционер Станишев критикуваше сделките във военното министерство. И изнасяше верни факти за стотиците милиони левове, изтичащи за спорни военни доставки. След поемането на премиерската палка, той подари военното ведомство на човек на НДСВ. И обърна гръб на всички разкрития за замените на военни имоти по схемата "кон за кокошка". Що се отнася до старите белгийски корвети, именно кабинетът на Станишев финализира съмнителната сделка и дори обилно я поля с шампанско. И за да покаже, че е достоен продължител на военните дела на жълтите, премиерът изпълни волята на Симеон Сакскобургготски и назначи лицето Цонев за военен министър. Същото лице, което доскоро снабдявало армията с хляб от частната си фирма, докато ръководело социалния отдел на военното министерство. Срещу спорното назначение реагира дори президентът. Той смутолеви, че не познавал добре качествата на въпросния министър. И толкова!
Това не е ли някакво свидетелство за корумпираността на министър-председателя?
Преди дни Станишев гневно обяви, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършва проверка във връзка със слухове за проблеми в Първа инвестиционна банка. Той допълни, че проверката се прави по негово настояване. Ако има едни или други сценарии, било то от конкуренция, или от политически фактор, това би било безкрайно безотговорно спрямо хората, които под въздействието на слухове теглят своите спестявания, губят пари заради наказателни санкции от съответната банка, каза Станишев.
По този повод си позволяваме да попитаме премиера: А защо лично не наредихте проверки за лицата и фирмите, облагодетелствани от аферата в пътния фонд? Защо прокуратурата чакаше два месеца, за да обяви наскоро, че ще разследва бившия шеф на фонда, изплатил 200 мил. лева на фирми на брат си? Всъщност, именно след този скандал Брюксел започна разплитането на кълбото с окрадените еврофондове. И в този случай Станишев показа същността си на партиен апаратчик, верен на червения капитал. Той изнесе серия от поучителни лекции срещу вредната опозиция и лошите медии, които каляли образа на България в Европейския съюз. Ако човек е паднал от луната, не знае нищо за предисторията на скандала и само слуша обвиненията на премиера, сигурно би повярвал в безумните премиерски притчи за доброто правителство и антинационалните медии.
Затова се питам дали грабежът в Агенция "Пътища" и неадекватната реакция на Станишев не са доказателство за корумпираността на последния?

Миналата седмица заминаващият си от България американски посланик каза:"Искам България да бъде нормална европейска страна, но за това трябват честни политици, честни хора и честни журналисти, които да кажат "стига" на това безобразие. Джон Байърли изрази изненадата си, че парламентът не е закрил бързо безмитните магазини, след като преди два месеца правителството обеща те да бъдат затворени. "Кой е на власт? Правителството или добре защитени бизнесмени?…", попита Байърли.
А аз питам: Не е ли именно премиерът Станишев отговорен за сагата с безмитните магазини? И дали той, или неговата партия, не са облагодетелствани от печалбите в тези магазини?
И тъй като темата за банките е повече от актуална, нека зададем и последния въпрос към Станишев: Защо не наредите на ДАНС да провери кои са истинските собственици на банките в България? Кои са българите, които се изживяват като мастити банкери, а довчера нямаха и пет лева в джоба? Не са ли това окрадените пари на България, връщани днес през легалната банкова система?
И докато премиерът не отговори убедително на всички поставени тук въпроси, аз ще продължавам да твърдя: Има достатъчно данни, уличаващи Сергей Станишев в покровителстване на корупцията в България. А който покровителства престъпление, съзнателно или поради незнание, той е съучастник в престъпното деяние.

 

Велизар Енчев

В. “Атака”

Коментари 0 за
“Станишев не бил корумпиран. Да, да…”

  1. Екзакт! Точно в десетката.Отговор няма скоро да видим,защото е много зает със списъка на уличените фирми „усвоили“ /присвоили/ еврофондовете за Брюксел.Такъв кастинг ще падне кой да е в него и кой не…Велизаре,Велизаре зная,че задаваш въпроси и отговори не искаш… Добре е,че им опресняваш паметта на тия облизанковци ,но ме интересува повече какво ще излекува тяхната НЕАДЕКВАТНОСТ (житейска,политическа,финансово-икономическа и т.н.)?По-скоро-те осъзнават ли я???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *