Публикувано на 26.07.2008 / 16:36

След скандална сделка бургаската община се хвана за палците

 

 

Бургас се прости с един от символите си – Колодрума, който от години е замразил дейноста си и функционира като платен паркинг. За това е спомогнал екскметът Йоан Костадинов, стана ясно след журналистическо разследване.

По време на неговото управление се сключва сделка с фирмата “Понс Холдинг, спонсор на местния колоездачен клуб. Датата е 29.06.2006 година. Двете страни си стискат ръцете за построяването на мултифункционален комплекс включващ покрит Колодрум, два небостъргача по 110 метра височина и бинес центрове. Общината апортира в частното дружество земята, която е с площ 20 хиляди квадратни метра. Точно в този момент настъпва преломния момент, макар тогавашните общински съветници да твърдят, че всичко е законно и общината ще спечели. Като мотив се посочва, че дяловото общинско участие е 65%, в АД-то влизат двама кметски представители.

До тук добре, но впоследствие Управителния и Надзорния съвет на дружеството вдигат капитала си тройно на 18 април тази година и изведнъж се оказва че процентите на Община – Бургас са се занижили на 25%, което направо означава, че е загубена общинска земя оценена иначе на 40 млн.лв.

Представители на общината не са поканени на това общо събрание. Там обаче са старите избранници на кметската управа Соня Драгостинова и Стоян Шурелов. Така от основен акционер морската община остава с минимално участие. "Честно казано аз, ако бях кмет не бих апортирал подобно общинско място в частно дружество", каза Милко Милков, шеф на “Понс Холдинг” и основен двигател за построяването на комплекса. Сегашните управници се чудят как да  оправят бакиите оставени им като наследство. "Стартирала е проверка. Ще сезираме и прокуратурата. Интересът на общината не е защитен”, каза Ташо Желев, директор дирекция “Общинска собственост”.

Росен Петров

Коментари 0 за
“След скандална сделка бургаската община се хвана за палците”

 1. Какво би направил един български областен управител, ако чужда фондация подари на държавата терен от 16 дка на морския бряг? По-голяма част от тях вероятно ще изградят обществени постройки или пък ще попитат гражданите какво да правят с него. Със сигурност обаче ще има и губернатори, които ще постъпят така, както е направил бившият управител на морската столица Петър Кандиларов.

  В началото на 2003 г. италианската фондация „Сицилия Цезар Таргета“ дарява на държавата, в лицето на областната управа, изключително атрактивен терен от 15, 940 дка в месността „Свети Никола“. Дарението представлява вилно място с три полумасивни сгради и навеси. Теренът е в близост до плажа и към него веднага проявяват апитети бизнесмени от обкръжението на Кандиларов. Цените на парцелите в „Свети Никола“ стигат до 250 евро за квадрат, тъй като местността е близо Варна, има ток и вода, а инфраструктурата е в добро състояние.

  Веднага след оформянето на документите за дарението, губернаторът решава да се отърве от него, рискувайки да погази българските закони, забраняващи продажба на имоти – дарения. Областният управител от квотата на ДПС дори не обявява открит търг за парцела, а го заменя за неатрактивен имот в областта с допълнително доплащане от 20 евро за кв м.

  Избраното търговско дружество „СИ БИ СИ“ ЕАД се управлява от подставено лице на бившия депутат от НДСВ Борислав Ралчев, който по време на управлението на кабинета „Сакскобургготски“ е основен кадровик в морската столица. В момента Ралчев е в групата на царските отцепници БНД, а предишното му политическо влияние във Варна днес се е трансформирало в икономическа власт.

  На 26 март 2004 г. срещу 20 евро на квадрат Петър Кандиларов заменя парцел УПИ І 3088 по плана на местността „Свети Никола“ с обща площ от 15,940 дка. Сделката е с акт за държавна собственост (АДС) 5071/2004. В документа е записано, че цената е ниска, тъй като и „16-те дка попадали в мочурище“. Това обаче не отговаря на истината. Там няма никакво мочурище, това поне се вижда с просто око“, твърдят от областната управа.

  При съставянето на АДС началникът на отдел „Държавна собственост“ в областната управа инж. Иван Добрев изпраща становище, според което имотът не може да бъде заменен. В мотивите си Добрев посочва, че парцелът е дарение и би трябвало държавата да го стопанисва в полза на гражданите. В заключение той посочва, че АДС № 5071/20.03.2004 г. на областния управител Петър Кандиларов, както и договорът за замяна в полза на „СИ БИ СИ“ ЕАД е „некоректен“ и незаконен. Според него сделката трябва да бъде атакувана в съда и държавата да потърси отговорност от уволнения чиновник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *