Публикувано на 05.09.2008 / 17:39

Скандал с цензура тресе военното министерство

 

 

Скандал за цензура разтресе Министерството на отбраната, след като днес не излезе първият брой на обновения военен официоз „Българска армия”. Той трябваше да излиза като седмичник, а не като всекидневник и списван от подновен екип. Главният редактор Любен Лачански и заместниците му Иван Ибришимов и Асен Георгиев хвърлиха снощи оставки. Причината – 15 минути преди вестникът да се завърти се обадил управителят на „Военно издателство” Румен Евтимов и казал, че броят няма да излезе по нареждане на министъра на отбраната Николай Цонев, научи ЕКСПРЕС.БГ. Ако излезе, щял да избухне дипломатически скандал, казал Евтимов.

По информация на ЕКСПРЕС.БГ гневът на министерството предизвикали пронатовски текстове. Те били посветени на конфликта между Русия и Грузия, както и коментар за „новото Съединение на България с ЕС и НАТО”. Пронатовската линия на екипа била порязана още в четвъртък по обед, когато били предупредени да отстранят емблемата на Алианса от първата страница на вестника. Идеите на Лачански и Ибришимов били, логото на НАТО всеки брой да е до името на вестника.

Реакцията на МО снощи беше лаконична: „Отпечатването на първия брой на в. „Българска армия” се отлага поради технически и организационни причини”.

„Възмутен съм от формулировката на съобщението на Министерството на отбраната”, заяви пред ЕКСПРЕС.БГ Иван Ибришимов. „Причините не са нито технически, нито организационни, още по-малко са заради несвършена работа от екипа”, уточни той.

Днес директорът на пресцентъра на Министерството на отбраната Полина Михайлова заяви: Моята информация е, че екипът не е успял да се организира, да се вмести във времето, имало е бели петна. Тя категорично отрече да има антинатовски настроения във ведомството и подчерта, че всеки ден пуска на сайта информация за американския полигон в Ново село. „Аз съм изумена! Твърденията за антинатовски настроения са смешни и жалки. Познавам и Лачански, и Ибришимов. Да отидат на психиатър!”, заяви още Михайлова.

„Това не е Министерство на отбраната на страна, член на НАТО, а на Задунайската губерния на Русия”, каза от своя страна Иван Ибришимов и допълни: "Разбирам Радините вълнения на г-ца Михайлова да не загуби работата си в министерството, но като професионалист, за какъвто претендира да е, може ли да отговори, дали някой ще качи на машините за печат вестник с бели полета в него?"

Управителят на военното издателство Румен Евтимов отказа коментар по скандала, но призна, че в момента „имат проблеми”. На въпрос дали вестникът изобщо ще тръгне, той отговори: „О, да, но с конкретен срок не мога да се ангажирам”.

Защо не излезе първият брой на новия седмичник ще е и темата на пресконференцията в неделя.

Eкспрес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *