Регистрация
Публикувано на 19.04.2017 / 19:33

СКАНДАЛНО 5-ЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВАС ПОИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМ-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ДА СЕ ПОТУЛЯТ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК!

ася петроваЗаместник главният прокурор Ася Петрова днес е пуснала искане за допълване на протокола от съдебното заседание от 6 април 2017 година по делото, заведено във Върховния административен съд от екипа на Слави Трифонов срещу ЦИК, тъй като в протокола от съдебното заседание не е отразено в пълнота онова, което се е случило в действителност в съдебната зала, разкри АФЕРА от свои брилянтни източници във ВАС.

Изключително странно е и това, че съдебното заседание от 6 април т.г. бе проведено при много слаб медиен интерес, въпреки че на предишната инстанция – тричленка на ВАС – точно заместник главният прокурор Ася Петрова изнесе на показ зашеметяващи факти за незаконосъобразни действия на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Защо това дело е от изключителен обществен интерес?

Защото точно по това дело лъснаха порочните действия, извършвани от ЦИК, които сочат каква манипулация не само е вършена, но и каква манипулация може да бъде извършвана при какъвто и да е проведен референдум или избори.

От едната страна в делото е екипа на Слави Трифонов, от другата е ЦИК. През февруари месец т.г. тричленен състав на ВАС отказа на екипа на Слави ново броене на бюлетините от референдума. Решението бе обжалвано пред петчленен състав на ВАС, като съдебното заседание бе проведено на 6 април т.г. В рамките на 14 дни Върховният административен съд ще се произнесе с окончателно решение по въпроса дали референдумът, иницииран от Слави Трифонов през 2016 г., събира нужните гласове, за да бъде задължителен.

ася петроваНа 6 април т.г. малко преди съдебното заседание, пред вратата на съдебната зала, представител на АФЕРА става свидетел, чувайки нещо безпрецедентно. Един от членовете на съдийския състав, който е застанал пред вратата на съдебната зала от външната и страна, се обръща към заместник – главния прокурор Ася Петрова с думите, че тя ще бъде отстранена от делото, така че … „няма нужда да влизате вътре в залата“.

Прокурор Ася Петрова реагира изненадано с „Как няма да вляза, аз съм прокурор по делото?!“ и на последвала реплика, че тя била участвала по делото на по-нисша инстанция и затова ще бъде отстранена, отговаря така: „Аз ще вляза на делото, а вие ме отстранете публично!“.

Основанията на съда за „отстраняването“, с други думи „изгонването“, на прокурор Ася Петрова от делото се базират на чл. 22 ал.1 т.5 от ГПК. В този член пише, че отстраняването е за съдия /съотносимо е и за прокурор/, който е участвал в решаване на делото.

Като прокурор по делото обаче, заместник – главният прокурор Ася Петрова е страна, тя е не е участвала в решаване на делото. Справка на АФЕРА показа, че досега няма друг подобен случай. Всички прокурори, които са участвали като страна по дела на тричленки във ВАС и в последствие са участвали и пред петчленки по едно и също дело, никога нито са били отстранявани, нито е било поискано подобно нещо от съдебния състав.

Прокурор Ася Петрова влиза в съдебното заседание и защитава тезата си. И въпреки очевидното негодувание на четирима от петимата съдии, тя не е отстранена от делото.

Важно е тук да бъде отбелязано, че на предишното съдебно заседание – пред тричленката на ВАС, прокурор Ася Петрова прави възражения, които другите страни по делото не правят, а именно: възражения, свързани с процедирането на ЦИК, изборните книжа, протоколите за обявяване на резултатите, които протоколи противоречат на закона и начинът по който се отчитат бюлетините без плик. Бюлетините, намерени в урните без плик, са недействителни бюлетини – така е казано в закона, но са вот – не се зачита „да“ или „не“, но се зачита за гласували.

ася петроваВ първоинстанционното решение на тричленката на ВАС изобщо липсва какъвто и да е отговор на тези възражения на прокурор Петрова. Съдът се прави на глух за тях.

На втората инстанция – пред петчленката на ВАС прокурор Ася Петрова възнамерява отново да заяви позицията си по тези свои възражения. Възражения, които на практика показват, че има незаконни действия на ЦИК, че са направени порочни изборни книжа, които позволяват манипулация на изборите.

В съдебната зала по принцип се прави пълен запис на съдебното заседание.

Какво липсва обаче в протокола от съдебното заседание от 6 април т.г. на петчленката на ВАС?

След като вдигат папките пред лицата си, съдът обявява, че счита, че тъй като прокурор Ася Петрова е взела участие в първоинстанционното разследване са налице основания за отстраняването и. Съдът се обръща към прокурора с „Ще вземете ли становище?“, а не както е записано в протокола: „Ще вземете ли участие?“.

Естествено, че ще вземе участие, ами то е отразено в същия тоя протокол, в който е отразено становището на прокурор Ася Петрова да се даде ход на делото.

След липсващото в протокола „Ще вземете ли становище“ ,    прокурор Ася Петрова развива тезата си защо трябва да участва в делото, като страна по делото.

Съдиите пак вдигат папките пред лицата си и не отстраняват прокурор Ася Петрова.

С днешна дата прокурор Петрова е пуснала молба за допълване на празнотите по протокола.

Каква е била целта да бъде отстранен заместник главният прокурор Ася Петрова по делото?

Изключително важно е да се подчертае, че възраженията на прокурор Ася Петрова на първа инстанция са за НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК! Като съвсем отделен е въпроса за самия референдум и дали са достатъчно на брой получените гласове. ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ЗАМЕСТНИК – ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СА СВЪРЗАНИ С НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА САМАТА ЦИК, КАКТО И С МЕТОДИЧЕСКИТЕ УКАЗАНИЯ, КОИТО ЦИК Е ПОДАВАЛА КЪМ СЕКЦИОННИТЕ КОМИСИИ – ДА СЕ БРОИ, ПРИМЕРНО, ПРАЗЕН ПЛИК ЗА ГЛАСУВАЛ, А ПЪК БЮЛЕТИНА БЕЗ ПЛИК ДА НЕ СЕ БРОИ ЗА ГЛАСУВАЛ. ТОВА ПРОТИВОРЕЧИ НА ОСНОВЕН ПРИНЦИП В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС!

Заради тези възражения обаче, съдът на първа инстанция остава глух, а този на втора инстанция се чуди как да отстрани от делото прокурор Ася Петрова.

Очевадно след като заместник – главният прокурор на първа инстанция е пледирал за тези незаконосъобразни действия на ЦИК, се  е очаквало да го направи и на втората инстанция. Впрочем, притесненията са били, че точно това се е очаквало.

И какво трябваше да стане, ако прокурор Ася Петрова бе отстранена все пак от делото? То щеше да се отложи и на следващото заседание щеше да бъде пратен някой прокурор, простете за алюзията – като варненската Задгорска – че изобщо да не обели и думичка за онова, което незаконосъобразно е правила ЦИК!

Така за първи път в историята на правораздаването, ВАС поиска да отстрани прокурор по толкова важно дело, на което лъснаха част от манипулациите за това как се провеждат избори в „български вариант“.

За да ги затули завинаги.

Вие си правете изводите защо. И в полза на кого.

Afera.bg

На снимките: протокол от съдебното заседание на ВАС с липсващата част за исканото отстраняване.

Коментари 4 за
“СКАНДАЛНО 5-ЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВАС ПОИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМ-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ДА СЕ ПОТУЛЯТ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК!”

  1. Референдумът трябва да стане задължителен за тия воняща парчета лой депутатите.Днес изтича 14 дневният срок,кво чакат идиотите от ВАС?

  2. Прави впечатление колко много женуря са инсталирани в корумпираната съдебна система?

  3. То да са само тези избори с мед да ги намажеш . Няма избори досега без далавера и нагласяване на резултатите

  4. Очаквам след около 2.5 часа Славчо да е БезупречноПроцедиращ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>