Публикувано на 28.03.2008 / 17:12

Скандалните тайни на Галевците

 

 

В началото на седмицата вътрешният министър бе атакуван в парламента, че има данни, които недвусмислено доказват, че се е срещал тайно с разработваните от службите дупнишки богаташи, известни с прозвището си Галевците. Първоначално Румен Петков се опита да омаловажи разкритието, но репликите му, че не яде и не пие със Сульо и Пульо, не можаха да прикрият истината, че е обвързан по някакъв начин с едни от най-тайнствените „добре облечени бизнесмени" в България.
Бившите барети контролират Дупница от поне 10 години, но имената им изплуваха на повърхността едва през 2006-а, когато Галев и Христов решиха, че нямат нужда от тогавашния кмет Първан Дангов. Така в града на барикадите се разигра едномесечна медийна мелодрама, като двете страни се заливаха с компромати.
Кметът Първан Дангов призова Румен Петков да пристигне в Дупница с чистосърдечното признание:

„Безсилен съм да се справя с мафията сам!"

Появата на МВР шефа в Дупница обаче само затвърди съмненията на дупничани, че над Галевците е спуснат властови чадър от най-високо ниво. Румен Петков престоя няколко часа в града на Иво Карамански, след което обяви пред медиите: „МВР не може да се меси в регионални конфликти, нека да си се разбират сами".
Възходът на Пламен Галев и съдружника му Ангел Христов започва с назначение в НСБОП в средата на 90-те. Двамата здравеняци са изпратени със специално поръчение от полицията в Дупница –

да разбият структурите на ВИС-2

в града и да озаптят главореза Злати Златев-Златистия, който тормози целия град. Галев и Христов успяват да прочистят града за няколко месеца и дори са наградени за отлично свършената си работа. Самият Карамански е респектиран при акциите на спец звеното от барети, ръководено от Галев и Христов.
Години по-късно тогавашният шеф на МВР Богомил Бонев уволнява от структурите на НСБОП страховития тандем. Галев и Христов са освободени не заради несправяне със задълженията си, а поради съмнения за съпричастност към сенчести структури.
Двете бивши барети започват работа при бизнесмена Николай Гигов. Ръководят охраната му и контролират канал за оръжие и търговия със скрап. По това време Гигов, чрез контактите си с шефа на БДЖ Атанас Тонев изнася бракувани жп линии за Македония и Югославия, а Галев и Христов ръководят пратките.
Бизнесът обаче замира и Гигов пренасочва интереса си на друго място. Бившите барети наследяват канала, а вече са усвоили и тънкостите в бизнеса. Двамата успяват да се сдобият с лиценз за търговия с оръжие.
Пламен Галев и Ангел Христов превземат града на Карамански през 2000 г. Двамата привличат десетки бивши барети, наемат най-добрите юристи и адвокати и мълниеносно се превръщат в най-влиятелните фигури в града. Екс служителите на НСБОП не се притесняват от конфликти, разрешават ги със сила.
Навръх Гергьовден през 2003 г. хората на двамата правят масово меле в заведението на дупнишкия баровец Клеменца. Братът на бизнесмена и целият персонал са брутално пребити. Дни по-късно Пламен Галев и Ангел Христов плащат щетите на заведението – хората им са били пияни, не знаели какви ги вършат. За пострадалите остава ужасът, който са преживели.
Галев и Христов стават внимателни и засилват охраната си преди 3 години, когато е извършен неуспешен атентат срещу тях. От този ден нататък техни хора проверяват всеки новопристигнал в Дупница. По каква работа е и колко време ще остане.

„Основаха си Първа частна полиция", шушукат дупничани.

Двамата се държат като истински донове и членове на Коза ностра. Местните разправят, че всички конфликти между местни бизнесмени са разреша-вани от Галев и Христов. Те отсъждат кой е прав и кой е крив и напълно са иззели функциите на полицията.
„Единственият хубав момент е, че дребната престъпност изчезна. Днес никой не може да краде на пазара или да рекетира някой магазинер – обектите са контролирани от Галев и Христов", разказват дупничани.
От няколко месеца бившите служители на НСБОП вече са

официално и в местната власт

Пламен Галев и Ангел Христов са общински съветници и влизат когато си поискат в кабинета на кмета Атанас Янев. Съвсем наскоро регионалните вестници отразиха как на сесия на Общинския съвет Галев и Христов нахлули в кабинета на кмета, прекъснали заседанието, поканили журналисти и започнали да хулят бившия кмет Първан Дангов, обвинявайки го в злоупотреби.
Обградени от внушителна охрана, накичени с дебели златни ланци и въртейки по два телефона „Верту" в ръцете си, екс баретите Галев и Христов обичат да се майтапят с властта. Преди две години те откупиха два часа в прайм тайма на местната кабелна телевизия. 120 минути бизнесмените се гавриха с кмета Първан Дангов и го имитираха, правейки се на пияни и пеейки: „Ние сме на всеки километър".
Артисти самодейци пък разиграваха скечове от общината, от които се намекваше, че кметът има любовна връзка с лидерката на ВМРО Светлана Николова.

„Решенията си кметът взима от чужда спалня", твърдяха екс баретите.

За да не бъде атакуван на лична основа, Дангов мълниеносно официализира връзката си с лидерката на ВМРО и двамата се ожениха в Смолян на 6 май 2006-а.
Бившите барети не са добре настроени и към Бойко Борисов. В интервю за местен вестник преди две-три години Галев и Христов разказаха как се познават с кмета на София от полицейската школа в Симеоново:
„Той и тогава си беше въздух под налягане, подминавахме го като пътен знак”. Пламен Галев и Ангел Христов официално се водят служители в офшорна фирма с мизерни доходи. Бившите барети работят; към фирма „Пи Ай", собственост на грък от остров Кипър. Основният предмет на дейност на компанията е търговия с оръжие и леки коли.
Огромният комплекс в село Ресилово, където живеят двамата нашумели бизнесмени, е собственост на кипърския грък, сочат документите от полицейска проверка. От около година бившите служители на НСБОП имат интереси и в пътното строителство. Свързани с тях фирми неизменно печелят държавните поръчки за строежи и ремонти на магистрали и улици в региона. В бизнеса с пътно строителство Галевците са съдружници с Васил Божков.
Колите, с които се вози Галев, са рекламни за продажба, излиза от документите на офшорната компания. Автопаркът на бившата барета и съдружникът му се оценява на 15 милиона лева.
Седалището на фирмата ,Пи Ай" е на Сейшелските острови, откъдето Галев и Христов получават заплатите си. Двамата обявиха, че взимат 60 000 лева годишен доход, а даренията, които правят в Дупница, идват от офшорната фирма, която води своя благотворителна политика.
Според данни от секретна полицейска разработка Пламен Галев и Ангел Христов поддържат

контакти с босовете на СИК братя Маргини

Галевците са били проверявани във връзка с изчезването на Кирил Цветанов – Кирчо Малкия. Подземният бос е смятан за човека, съпричастен към ликвидирането на Емил Кюлев по поръчка на братя Маргини.

По-късно Кирил Цветанов изчезва безследно на излизане от дома си в Драгалевци. Смята се, че Кирчо Малкия е ликвидиран, за да не стигнат ченгетата до истинския поръчител на убийството на Кюлев.

Според разпечатки от телефоните на Кирчо Малкия в последните дни преди изчезването си той е говорил няколко пъти с Пламен Галев.

„Беше си взел от нас мерцедес на лизинг. Колата бе уникална – „Мерцедес Плуман", в такава се вози и Владимир Путин. След като Кирил Цветанов изчезна, съпругата му ни върна мерцедеса, защото не можеше да погасява вноските", обясняват в полицията познанството си с Кирил Цветанов Галевците.

Димитър Златков

В.”Уикенд”

Коментари 0 за
“Скандалните тайни на Галевците”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *