Публикувано на 22.05.2008 / 21:16

Скандална “тайна” тресе Комисията по досиетата

 

 

Грандиозен скандал е на път да разтресе Комисията по досиетата, научи от свои източници, пожелали обяснима анонимност, afera.bg.

След извършена проверка от председателя на комисията Евтим Костадинов се оказало, че един от членовете на комисията – Георги Георгиев е свързан с мащабен бизнес на производството на минерална вода “Преподобна Стойна”.

Горгиев на практика държал 25% от фирмата, произвеждаща минералната вода, но като акционери в дружеството “Бул маг” са записани двете му дъщери Мария и Венера.

Фирмата е регистрирана в добричкото село Батово и е с предмет на дейност – производство на минерални води и безалкохолни напитки.

Тъй като законът изрично забранява на членовете на Комисията по досиетата да развиват бизнес, Георгиев очевидно съвсем придвидливо е прехвърлил собствеността на хартия на двете си дъщери.

Минералната вода “Преподобна Стойна” придоби скандална слава миналата година, когато Районната инспекция по опазване на околната среда и водите в Благоевград я спря от реализация и нареди водата да бъде изтеглена от търговската мрежа.

Минералната вода “Преподобна Стойна” се произвежда в село Катунци, Сандански. При проверката е установено, че водата не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания, както и органолептичните изследвания се разминавали с описаното на етикетите съдържание на водата.

Членът на Комисията по досиетата Георги Горгиев е юрист по образование. Политическата му кариера стартира като комсомолски деятел и кмет на Студентски град преди 10 ноември 1989 година. Няколко пъти е кандидат за депутат от левицата, бивш секретар на Министерството на образованието в периода 1990-1992 година. По-късно Георги Георгиев става зам – министър на регионалното развитие по времето на Костадин Паскалев. В БСП е обществена тайна обаче, че двамата не са в добри отношения. След като напуска изпълнителната власт, Георгиев се занимава с адвокатска практика и става член на Съвета за регионална политика на "Позитано" 20. Източници от червената партия твърдят, че Георгиев е в топли отношения и с бившият вътрешен министър Румен Петков.

Като заместник-министър Георги Георгиев отговаря за европейските инвестиционни проекти, хармонизиране на законодателството, държавното участие в дружествата и раздържавяването, концесиите и следприватизационния контрол.

Когато в Благоевград изземват монералната вода “Предопобна Стойна” от търговската мрежа шефката на Отдела за държавен санитарен контрол към РИОКОЗ – Благоевград д-р Мария Станчева се аргументира: “Причина за конфискацията на продукта е, че върху него има етикет с невярно съдържание. На него е посочено, че водата е подходяща за деца и кърмачета, а това е забранено”. Санкционираната фирма е “Мериан” – с. Катунци, община Сандански, която произвежда известната в региона минерална вода. Според специалисти това е заблуждаваща информация, която сочи, че водата е безвредна и може да се дава на бебетата, дори че тя е полезна за тях.

Afera.bg

Коментари 0 за
“Скандална “тайна” тресе Комисията по досиетата”

  1. не знам кое е истина,но и двамата Георгиев и Костадинов не са вчерашни,много са печени и знаят как и какво да направят,това личи и от материала Ви,няма нищо обезпокоително,само ще им вдигнете още рейтинга,а самочуствие и двамата имат достатъчно ха-хал

  2. стига с тази дезиинформация,и двамата не са вече в тази фирма,а и да бяха няма нищо нередно,само лъжите и вие като политиците,поне едно нещо кажете точно,слухари и елементарни клюкари,само вди-гате авторитета на тези които не плащат и за най-малка реклама

  3. като гледам егн-то не виждам нищо нередно стига с тия плоски номера момчето поне прави нещо а вие само слухтите и грухтите и не виждате от завист и злоба ела да видите как се прави био животновъдство скапаняци такива

  4. Е и какво от това???? Направил си е труда човека, постнал е данните…е и? кой ги чете? кой се е загрижил, на кого му пука, с извинение за израза??? само движим пръстчетата по клавиатурите във форумите….това държава ли е, за смях станахме не само на европейските кокошки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *