Публикувано на 10.03.2008 / 19:21

Скандален обрат в дело за родилка изпаднала в кома

 

 

Варненката Елвира Керемян постъпва на 5 март 2006 година в “Майчин дом” – Варна за планово раждане. Раждането е трябвало да стане с операция чрез цезарово сечение. На втората минута след повята на бял свят на бебето настъпва внезапна екстремна хипотензия, след което сърдечната дейност спира, а оттам и дишането на родилката.

На петата минута от раждането сърдечната дейност се възстановява, но Елвира така и не възстановява съзнание и изпада в кома. Оттогава до днес тя се намира в кома.

Елвира е приета в реанимацията на варненската болница “Св. Анна” в тежко общо състояние, кома, интубирана е , поради неефективно собствено дишане с наличие на гърчова симптоматика и без възстановяване на съзнанието.
Два месеца по-късно Елвира е изписана и преведена в КАРИЛ на ВМА – София под ръководството на полк.доц. Н. Петров, в стационарно тежко състояние. Престоят и на месец в болницата струва 3600 лева.

Адвокатът на семйство Керемян Иван Кръстев съобщи, че е намерен очевидец на операцията на Елвира Керемян, който твърди, че когато тя изпада в кома, в “Майчин дом” – Варна са липсвали животоспасяващи лекарства и шофьорът на болницата е изпратен спешно да ги търси.

Свидетелят ще бъде разпитан на съдебно заседание на 14 март във варненския съд по дело заведено от близките на Елвира срещу “Майчин дом” – Варна.

Очевидецът на трагедията на младото момиче сдвидетелства още, че акушерката Кескинова изобщо не си е направила труда да присъства в операционната зала, а е пристигнала по-късно, когато вече Елвира е изпаднала в кома.

Защитникът на семейство Керемян адвокат Иван Кръстев показа и скандални документи, които могат да обърнат делото. Според писмено удостоверение става ясно, че за въпросната акушерка Кескинова в

В Регионалната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи няма никакви данни да притежава призната специалност “анестезиологична сестра”.

Друг документ пък, подписан от доц. д-р Иван Гълъбов – председател на УС на РК на Български лекарски съюз – Варна сочи, че няма данни д-р Наталия Славчева Юдова да притежава призната специалност “Акушерство и гинекология”. А Регионалния център по здравеопазване – Варна твърди, че при него липсва документ, който безспорно да доказва, че към датата на инцидента – 5 март 2006 година, в операционната зала на СБГАЛ “Майчин дом” е имало наличие на дефибрилатор.

Адвокат Кръстев посочва още, че направената по делото експертиза от вещото лице д-р Теменужка Станчева – специалист по анестезиология, по настоящем пенсионер е изцяло е в полза на “Майчин дом”.В тази експертиза се твърди, че не са допуснати отклонения от медицинските стандарти, които биха могли да доведат до сегашното състояние на Елвира. Според защитата вещото лице Теменужка Станчена е д близки отношения със собствинака на “Майчин дом” – Варна и това очевадно е повлияло на оценката и.

Състоянието на Елвира Керемян, година след инцидента остава непроменено. Близките са предприели кампания за събиране на средства за лечението и, но от началото на година досега са набрани едва 3000 лева. А за лечението и в Израел са необходими над 100 000 лева.

Елвира Бохос Керемян е родена на 22.09.1980 г. във Варна, през 2000 година открива собствена фирма ЕТ “Сандра – Елвира Керемян” с предмет на търговска дейност в сферата на туризма и услугите.

Има син при фаталното за нея раждане Михаел.

Упойката на 27-годишната родилка Елвира Керемян, която е в будна кома от раждането, е била 3 пъти превишена. Това твърдят близките й като се позовават на експертиза, изготвена от софийски лекар. Те съдят болница „Майчин дом” Варна, където е станало раждането. Предявени са 4 иска на обща стойност 1 161 134 лв. Най-големият от тях е за 1 млн. лв. за причинени неимуществени щети.

Яна Маринова

Коментари 0 за
“Скандален обрат в дело за родилка изпаднала в кома”

  1. Слагам в “ заглавието защото и аз така от една лекарска грешка достигнах до ДИАЛИЗА! И накрая какво… живота си продължава за лекаря! Така ще се получи и с тази прекрасна МАЙКА! На тази държава едва ли е било нужно да оставя „поколение“! Трябва да се обеденим и да се борим против тази ЛЕКАРСКА ГРЕШКА и да си търсим правата! Дано се намерят средства… ТЯ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *