Публикувано на 20.11.2020 / 10:43

СИМОНА СТЕФАНОВА ОТ БОЛНИЦАТА В ТЪРГОВИЩЕ: ВЪЗМУТЕНА СЪМ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ!

Симона Стефанова от болницата в Търговище.

Под този пост в групата на сестрите се разрази истинска буря от защитнички на подобно отношение към пациентите, но иначе претендиращи нон стоп за ‘адекватно’ заплащане. Моето мнение, като данъкоплатец и пациент, е че такива хора, нямат място в системата на здравеопазване, независимо какво ще ни струва това. Системата от грешки е изградена от компромиси:

“Значи втори ден съм в болницата, да, от днес съм що годе по-добре,  но как минава деня. В 9 часа влизат две сестри екипирани от до, за 1 час се слагат системи, антибиотици и всичко каквото трябва, защото следващото обличане на двете сестри е в 13-13.30 часа. Дотогава всеки да се спасява, защото никой не влиза, а не дай си боже като днес на жената до мен и сложиха система на бавна капка за да тече от 9 до 13, за да не влизат да се обличат пак.

Та днес доведоха още една жена излязла от ритъм с пулс 175. Влезе при нас в стаята в 10. Пуснаха я на монитор и сложиха система в 13 часа и така до 19.20 жената седя вързана без да дойде никой. Задача ми дадоха да следя монитора, че съм до нея, все пак те ще се облекат в 21 часа за дойдат да ни видят.

В 19 часа системата свърши и машината пищи, излизам и чукам на вратата някой да се покаже и да кажа. Излизат две сестри, нямат табела, че да спомена и имената им и им казвам машината пищи, а едната ми вика: ами изключи МАШИНАТА ОТ КОПЧЕТО. Викам моля, аз от къде да знам кое копче, а й жената си маха лепенките от монитора иска да стане вече е сумати време на легло, разгеле едната сестра се прекара да се облече пак и да влезе , а и ме пита тя няма ли подлога ( кой щеше да я сложи и махне, като никой не влиза).

Та часа е 20.30 същата болна отива до тоалетната Да си махне предвидливо сложения от нея памперс и до там сили няма вече и лежи наполовина облечена не може да си сложи новия памперс.

Другата болна отива и тя до вратата и чука да извика санитарка да й помогне. Отговора: то не може да се чука така постоянно, ще чака часа в който се облечем, пък да сме помогнели ние, болната и казва: ние също сме болни, а и не е И наша работа, отговора да лежи гола и да чака както се е съблякла така да се облече.

Съжалявам няма как да направя снимка, на болната която стои наполовина облечена и чака търпеливо да се облекат и дойдат, а е вече 21.05.

Та работния им ден е 3 часа облечени в защитно облекло в 9, 13 И 21 часа. През останалото време няма никой, та кое ви идва в повече на работата.  Това е в детско отделение. Възмутена съм от дъното на душата си.

Е, няма как скъпи медицински работници да ви съчувствам,  защото не може пациенти влезнали обезводнени и на края на силите си да вършат вашата работа, защото вие влизате в 9. 13 и 21 часа“.

Георги Дренчев

Коментари 18 за
“СИМОНА СТЕФАНОВА ОТ БОЛНИЦАТА В ТЪРГОВИЩЕ: ВЪЗМУТЕНА СЪМ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ!”

 1. Добавете и това:
  В много от градовете, телевизията в болниците е с жетони и няма кой да ви ги продаде в ковид отделенията!
  Това е медицински концлагер организиран от хунтата!

 2. Сигурно така си отиват и повечето почнали – не от Ковид, а от абсолютно безхаберие и липса на професионализъм.

 3. Нали им пляскайте, още им пляскайте на БОКЛУЦИТЕ с бели престилки. Пълна из основа подмяна на целия медицински персонал НАИСТИНА КАКВОТО И ДА СТРУВА ТОВА НА НАРОДА. И после медицинските работници се ЧУДЯТ ЗАЩО НАРОДА ГИ МРАЗИ?

 4. Не знам защо но цялото здравеопазване в България е подчинено за пари.Това го направиха селяндурите дошли на власт от повече 30 години

 5. Абе важното е.че има банани.Сега целогодишно и денонощно по магазините има банани, портокали и дънки.
  Едно време по соца дънки имаше само по корекомите, а банани и портокали имаше веднъж годишно и то само за Нова година.
  Ко ревете ся?!Искахте като на Запад!Искахте дънки и банани!Ха сега яжте дедовия!

 6. А защо през пролетта им ръкопляскахте?
  Аз се разочаровах завинаги от това алчно съсловие, когато майка и татко си отиваха от този свят по време на демокрацията по български…..
  Но пък с благодарност си спомням времето на соца и за двамата семейни лекари, които лекуваха фамилията ни от три поколения. Познаваха всеки един от нас с всичките му болежки.При необходимост идваха у дома да преглеждат. И не вземаха нито лев. Баба ги черпеше със сладко от орехчета… Светла им памет! Надявам се и сега да има такива добри и всеотдайни медици!

 7. някои много са гледали американските спагето-здравни сериали…с десетките сестри и лекари надвиснали над пациента…реалноста навсякъде е съвсем друга…преди 30 години ЗДРАВНАТА ни СИСТЕМА не беше ЛЪСКАВА като ЗАПАДНАТА но БЕШЕ ЧОВЕШКА…в ТЪРГОВСКИТЕ БОЛНИЦИ е така…минимални РАЗХОДИ за да има печалба…бил съм свидетел в голяма болница и то в чужбина…в хирургическо отделение със 100-на болни да има през деня 5 сестри а вечерта 2…там практиката беше ако няма КОЙ да придружава болния да се плаща по 50 евро на частна сестра да го обслужва…бях придружител …така че все още не сме стигнали ЗАПАДНОТО НИВО…а бяха ГОДИНИ когато бабите идваха в Лекарският селски здравен участък всяка сутрин за да си проверяват кръвното…да си запълнят деня….ИНТЕРЕСНО госпожата само СЕСТРИТЕ ли не е виждала защото за ЛЕКАРИТЕ нищо не пише също и за САНИТАРКИТЕ…

 8. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

  Тази петъчна сутрин беше неприятна, много неприятна за Банкянския толуп.
  Докладваха му, че новите случаи на коронавирус отбелязват спад и са само 3899.
  Толупът веднага звънна на здравния министър:“Абе, пич, много малко сте написали!!!Утре искам да са повече, да те *ба в министъра!“
  Затвори телефона и веднага го загриза желанието да се обади на Ангела, и да и каже, че това с блокирането на мераците на македонците ще се оправи, нека само бг галфоните малко да се порадват на твърдата му позиция и на изявленията на фригидната кучка Захариева.
  Македонците нищо не разбират от жени…помисли си Толупа.
  Захариева и…фригидност, егати тъпите македонци !!!
  Майната им на Захариева и на Ангела, каза си той и почеса мъdете си, което беше признак, че вече мисли за нещо много по-важно.
  Чудеше се накъде да поеме с Жипката през уикенда, защото няколко областни гаулайтери му бяха докладвали за млади пи4ки, мераклийки да си поиграят с онова под шкембето му.
  Позвъня на един от гаулайтерите, натегач, готов да стане министър по всяко време или на културата или на правосъдието.
  Пич, ква беше таа, за която ми звъня миналата седмица?
  Пробвал си я?
  Значи, талантлива е, викаш!
  ОК ще дойда тази вечер, стягайте се и пригответе Ловния дом.
  Хвърли поглед на чекмеджето, отвори го и гледайки съдържанието му си каза: „Ще ми снимате х*я този път!“
  Извади чемкеджето от шкафчето и изсипа пачките с евро и златните кюлчета в касата.
  Заключи я , облече се и излезе навън.
  Как сте, пичове?-обърна се към охраната си.
  Айде, дайте да пообиколим малко по магистралите, че довечера ще имам много важна среща, свързана с националната сигурност!

 9. Пандемията ще принуди хората до такава степен да се преобразят,че да изпитват отвращение един към друг.
  Атакувана е любовта между хората.
  Света е болен кошер пълен с пчели,търтеи,стършели и молци…

  1. Бачо Кольо,ми то затова мотото на този цирк е “Социална дистанция“. Никой не крие каква е целта.

 10. Мили мои , имахме адекватна здравна система , нови и добре оборудвани болници , добри специалисти лекари , отговорни мед сестри , акушерки и друг помощен персонал . Когато даже по селата имаше лекар ,фелдшер , мед.сестра , акушерка , стоматолог . Когато от родилния дом започваха медицинските грижи за всеки от нас , искахте като на Запад , искахте частно здравеопазване …… !! Е , имате го , че даже и банани !

  1. Аре стига с тая мантра „искахте….“ КОЙ направи болниците търговски дружества, КОЙ тръбеше наляво и на дясно, че държавното било лошо а частното.хубаво, КОЙ????? Толкова ли не можаха, така наречените „народни избранници“ да прекопират /ако не могат да измислят/ някоя успешна здравна система /например от Финландия/ ама е по-лесно да се печели от човешкото нищастие и страх……Всеки го е страх за животеца си и ще даде мило и драго за да поживее повече…….Иии болниците, хоп станаха „търговски дружества“, а лекарити – търговци….Който има пари да плаща, ще живее, който няма да мре…….

   1. Шепа малоумници се правят на богове, Господ да ги порази! каза:

    Кои лекари са ъговци?
    Защо заради двама се обявяват всикчи за маскари?

    Системата е безобразна точно толкова , колкото и политиката ни.
    Но интересно, жената писала това, колко е зле, та да има време да пише такива фермани?

    Имам близък човек в системата и знам отвътре на кухнята проблемите.
    И не бива заради двама всички да се обявяват за маскари.

    И да, американските серилаи са блудкави идиотии, идеално обработват мозъци.
    Наскоро познат си счупил ръката в Америка,
    Поискали му $13 000 за два дена престой, та се прибра в България да се лекува.

    Да, в България мнооооого проблеми има, но такава е системата, демокрация, човекът за човека е вълк!

 11. А бе има шанс да разберете, че само с банани и „демокрация“ не става! Ха дано, ама надали!

 12. Мога спокойно да напиша много разкази на тема: „Влизане в болница“. Кой, от кой по отвратителен и гнусен! И без микрон Ковид да е имало на хоризонта. Мога да напиша и хубави разкази, хубави, защото съм плащал по 300-400 лева на денонощие. Мога, но не искам! Да опиша инсулта на майка ми получен пред мен, без каквито и да било симптоми преди това и адът, който последва? Да опиша съдовото заболяване на баща ми и как го прехвърляха от етаж на етаж и само лудия късмет го спаси от това, да не му отрежат крака? Или моите влизания за това, че сърцето ми „излиза от ритъм“? Или кошмара с раждането на внука ми с ДЦП и всичко което последва? А, ако изляза от моето семейство и „прескоча“ до роднини исъседи и преразкажа чутото от тях? Да имаме прекрасни лекари! Да има отвратителни заболявания! Но, има и една система, в която човекът е стока и никакво лекарско внимание и професионализъм, никакво разбиране от пациента и близките му и никакви лекарства, не са в състояния да я направят хуманна и полезна за хората. И този вирус за капак, който забрани на хората да бъдат лекувани от друго и да умират от друго? Страшен „благодат“ за системата, в която човека е стока! И чудовищно оправдание!

  1. Житейски разказ, в който всяка дума е изстрадана…(Останалото е мълчание.)

 13. Какъвто Бойко, такава здравната система, такава армията,полицията,образованието,правосъдието,външната политика,земеделието,икономиката,спорта,службите. Няма вече нормален министър или друг висш ръководител, който да не е целувал ръката МУ, за да остане на поста си. Пълен разпад на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *