Публикувано на 22.04.2008 / 23:16

Серьоженка, а как мишките ще ловят хиените?

 

 

Когато Иван Костов смени вътрешния си министър Богомил Бонев, всички нарекоха приемственика му Емануил Йорданов, Мими. Мими си беше, откъдето и да го погледнеш Мими.

Днес Сергей Станишев замени вътрешния си министър Румен Петков с един друг Мими – Михаил Миков.

Приликите в ситуацията са поразителни – и двамата сменени вътрешни министри бяха спорни, но харизманични и характерни. И на двамата имената бяха набъркани в компромати и скандали, и двамата влязоха в остри конфликти. С една дума, каквито и да бяха, безспорно бяха ярки фигури. На тяхно място, незнайно защо, двамата крайнополюсни в политическата дъга лидери – Костов и Станишев подбраха по един Мими за всеки.

Мимитата са гладки, послушни, фризирани политически без да си позволяват каквато и да е своеволна лимба, просто така, за свободолюбив разкош. Дано не прозвучи като обида, но и двамата Мими поразително напомнят за сиви мишлета. Безлично единодушни да слугуват партийно на вожда си.

Днес някой спомня ли си Костовият Мими? Пък дори и със скандални действия? Няма как да го направи, защото такива Мимита не сътворяват нищо. Утре ще си спомня ли някой за днешния Мими?

През 2005 година, в началото на управлението на тройната коалиция, Михаил Миков казва: “ Пресилено е да се говори, че партията ще се разцепи, ако има тройна коалиция”. И още: “БСП е партията, която най-малко разчита на своята клиентела за съществуването си.”. И: „Новото правителство ще има минимум една година живот.”

Миков очевидно се е подценил в преценките и както е видно правителството избутва не само една година живот. Надали новият Мими е подозирал, че ще се случи така – партията – кърмилница да му даде бойното поръчение да оглави вътрешното министерство.

В един портрет направен пак през 2005 година за Михаил Миков пише: “За Мишо казват, че си „пази цървулите на тавана” – помни откъде е тръгнал и е сред малцината народни избраници от Видинския район, които не забравят пътя към избирателите си.”

Безспорно е, че Миков е юрист, но достатъчно ли е това да водиш силово министерство, в което преди всичко се иска да си повече курназ и тарикат – мъж, отколкото книжен правист. МВР винаги е страдало от хора, които нямат и понятие от професионалната им работа и не са помирисвали бандити и престъпления.

Вярно е, че вътрешният министър е политическо лице, но когато един министър, по-скоро можеш да свържеш единствено с партийните му постановки, на ченгетата вече им се повръща. Откровено и без задръжки.

Още една странна на пръв поглед случайност възвести идването на власт на новия вътрешен министър Михаил Миков.

В денят, в който името му бе официално съобщено като нов министър на МВР, в столицата простреляха от упор криминален тип.

Дни след като на тържествена церемония в Гранитната зала на Министерския съвет се състоя церемонията на приемствеността между правителството с министър-председател Симеон Сакскобургготски и новоизбрания кабинет с премиер Сергей Станишев, и бе представено новото правителство, новият тогава вътрешен министър пак от БСП Румен Петков бе посрещнат със залпов изстрел. Знаков изстрел, който уби на място Георги Илиев и прозвуча като салют за встъпването в длъжност на Румен Петков.

Днес новият Мими също го посрещнаха куршуми. Знак от съдбата?

В същият момент докато в София се стреляше, премиерът Сергей Станишев обещаваше пред българския народ, че “реформата в МВР трябва да се реализира така, че ведомството да изпълнява основната си функция – "котката да лови мишката". Според Станишев – вместо дълбока реформа, през последните 10 – 15 години МВР се е превърнало в генератор на нестабилност и два били подходите за избирането на човек, който да поеме поста на досегашния министър Румен Петков. От една страна – този човек трябвало да бъде професионалист, който да познава вътрешното състояние на МВР. От друга страна – човек, който има политическо доверие. Такъв човек, според Станишев, бил председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков – "авторитетен и почтен политик, един от най-активните в Коалиция за България, който има ясна воля за необходимите реформи".

След ужасяващите скандали, които разтресоха МВР, Станишев имаше един единствен ход при промените в кабинета – да съумее да намери ярки фигури, харизматични и способни да обърнат мача в последните минути. Особено това важеше за МВР, където бе вперено цялото внимание на обществото.

И в този сакрален момент за бъдещето на собствената си партия, да заложиш на един верен политически паж, пък дори и най-блестящия юрист, е просто не само автогол, но и пълна нефелност.

Ясно беше, че никой не пожела поста на вътрешен министър, защото никой не поиска да изгори предизборно, но Сергей просто предпочете, вместо да спаси държавата и глобалното доверие в партията му, да си осигури твърд тил в продължаващата му вътрешнопартийна битка за разчистване на “влъхвите”.

Какъв професионалист е новия Мими по отношение на МВР? И ще му стигне ли тази година време да разбере каква е разликата между разработка и оперативно мероприятие? Има ли представа премиерът как се приема новият министър сред редовите ченгета и знае ли каква насмешка цари сред тях и какво недоверие?!

С какви котки ще лови Серьоженка мишките? И сляп ли е да види, че с мишки хиени не се ловят?!

Станишев каза веднага след обявяване на имената на новите министри и още една фундаментална глупост – че ДАНС щяла да ги проверява. А защо ще ги проверява сега ДАНС, а не преди да бъдат обявени за нови министри? А ако излезе някой тъмен момент за някого, какво ще правим тогава?

Всъщност, надали новите министри вече не са били проверени. Пускането на тази информация точно от премиера целеше по-скоро за пореден път да ни се натякне – престанете вече с това МВР, има ДАНС, която е МОЯ и аз нареждам кога какво точно да прави.

Това рязко напомняне на Станишев звучи за пореден път като “сещай се снахо” за онези, които още не са вдянали, че ДАНС е опасно подчинена на един човек и ще изпълнява онова, което нареди той. Не усещате ли Путинова асоциация?

Серьожа може и да демонстрира твърда ръка, но това засега е само на думички. Ще се види колко е твърд, когато проследим действията по разследванията вътре в МВР и ще има волята да накара новия Мими да продължи да вади бакиите на вътрешното министерство.

Надали обаче нещо съществено ще се случи. Даже напротив. Защото наближават избори. БСП ще избягва резките движения и ще заложи на социалната политика, ще повишат с някой мизерен процент пенсии и заплати, за да заглавичкат ошашавения си електорат.

В МВР? Отпишете МВР! То остана за Мимитата.

И се вгледайте в ДАНС. Дали ДАНС ще хване някоя хиена?

Серьоженка е спеца по котките и мишките. И той ще залага избирателно капана.

Впрочем, ето какво казва днес и самият Емануил Димитров за Миков: “За Михаил Миков мога да кажа само хубави думи, добър юрист, обаче който и да поеме това министерство поема едно много тежко наследство в МВР. Вярвам, че той ще се справи”. 

И ако това не е де жа вю, здраве му кажи.

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Серьоженка, а как мишките ще ловят хиените?”

  1. I az mislya 4e E. Yordanov beshe dobur ministar.
    Kakvoto i da vikat jultakavite komunisti-bojkovisti-caristi. Petkov i Nonev sa dokazani mafioti. Kakto i Bojko. Kakvii li4nosti mogat da budat?

  2. Йорданов беше добро попадение на Костов,тъй като Бонев,беше се оплел и с Бакърджиев-Чорни,Бартекс….каквото и да кажете по адрес на Костов-той беше политик,а Станишев е неудачник..ДАНС..промяна на имена на министерства…импотентни напъни за сметка на изстрадалия но непоумнял български народ!

  3. ще ви бъда изключително задържена, ако ми припомните кая работа свърши Емануил Йорданов

  4. Добрият вътрешен министър е най-добре да не е прекалено забележим. Такива, като Р. Петков- публично представен престъпник и МВР секретар – медиен герой, като Б. Борисов са особено вредни за държавата. По мое мнение Емануил Йорданав беше един не натрапващ се добър министър на МВР, който и до момента се държи достойно. Що се отнася до лепнатия му от червената слуз прякор, то той е елемент от общата кампания по оплюване на СДС и най-вече на Иван Костов.

  5. Но не съм съгласна. Емануил Йорданов бе добър вътрешен министър. За разлика от Бонев, той просто си вършеше работата.

  6. Това ли е чаровният Ален Делон, за който премиерът говореше:)???? Или?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *