Публикувано на 08.12.2008 / 14:49

Сергей Ежков: Георги Първанов е изявил желание да отстреля планински козел

 

 

Според журналиста и анализатора Сергей Ежков, който пръв съобщи за лова на Първанов, узбекските спецслужби са участвали в организацията на ловния поход. Възможно е те да са направили снимки, които някой ден да бъдат показани.
Късно вечерта на 3-ти декември Кафене разпространи съобщение за статия на Агенция Фергана, описваща бракониерски лов на президента Георги Първанов в Узбекистан.
Големите български електронни медии премълчаха или омаловажиха новината, заради която по закон може да бъде предизвикана прокурорска проверка. Както в България, така в Узбекистан отстрелването на защитен от закона вид в резерват е престъпно деяние, което се наказва със затвор или поправителен труд.
Дарик Радио и RE:TV интервюираха автора на статията Сергей Наумов от Ургенч, който застана зад думите си, но от съображения за сигурност не пожела да разкрие източниците си. В медийните съобщения се подчертаваше, че има само един източник на информация за президентския лов.
Професионалната журналистика изисква новините от този калибър да бъдат потвърдени минимум от два източника.
Търсейки такива източници, Кафене намери съобщения за подготовката на лова на Първанов от узбекските власти в интернет сайта uZmetronom, който принадлежи на независимия журналист Сергей Ежков от Ташкент.
Сергей Александрович Ежков е дългогодишен завеждащ на правния отдел на вестник "Правда Востока". Цитиран е като критик на узбекските власти от руската и узбекската редакция на BBC.
В началото на 2006 г. Ежков създава интернет сайта uzmetronom.ru, който бързо става популярен заради оперативността, осведомеността и ироничния стил на писане. Сайтът се счита за един от "най-вредните" в Узбекистан и е блокиран от узбекските интернет провайдери. В същото време, редакцията се намира в Ташкент, което поражда съмнения, че авторът се ползва с протекции и финансиране от страна на властта. На тази тема Ежков e дал пространно интервю за сайта Ferghana.ru
Редакцията на Кафене се свърза със Сергей Ежков по телефона и по електронна поща. Сергей Ежков потвърди, че информацията за лова е предшествала пристигането на Първанов.
– Господин Ежков, вие пръв съобщавате, на 4 ноември, че президентът Първанов ще ловува в Узбекистан и пишете именно за планински козел. Откъде имате тази информация?
-Това, естествено, беше тайна в Узбекистан, нали разбирате, официалните лица няма да ви го покажат този козел. Информацията беше регистрирана най-напред сред администрацията на президента, след това беше включена администрацията на областта Самарканд, както и специалните служби за осигуряване на безопасността.  Ако г-н Първанов е разчитал, че в затворена страна като Узбекистан такава информация няма шансове да изтече в пресата, мисля, че е сгрешил. Чиновниците обсъждат помежду си тези неща и "което се знае от двама се знае и от свинята", както са казали още римляните.
– Имате ли информация, че президентът Първанов е ловувал защитен от закона вид?
– Работата е там, че Георги Първанов е изявил желание да отстреля планински козел. Този вид по принцип е защитен. В кулоарите на  администрацията на узбекския президент това е било най-обсъжданата тема.
– Как мислите, чия е инициативата за президентския лов? На узбекската или на българската страна?
– По-скоро това е узбекска инициатива, но тя е била посрещната с благодарност от българската страна. Нашите информатори съобщиха, че оръжейният арсенал на Георги Първанов е пристигнал в Узбекистан по-рано от българския президент. Разбира се, че тази доставка е по инициатива на българската страна.
-Има ли информация, че ловът се е състоял на територията на резерват?
– Темата за лова разви по-късно информатора на сайта ferghana.ru. Но Нурата е резерват, там ловът е недопустим.
– Присъствал ли е някой от вашите информатори на самия лов?
– Не, не е присъствал
– Виждали ли сте снимки от лова?
– Ловът е минал под патронажа на узбекските специални служби, но е напълно възможно, рано или късно някой да покаже такива фотографии.
– Пресслужбата на българския президент коментира, че президентът Първанов се е придържал към програмата на домакините и навсякъде е бил придружаван от премиер-министъра на Узбекистан. Имате ли информация, че премиерът е придружавал Първанов на лов?
– Премиерът на Узбекистан съпровожда Георги Първанов в Самарканд. Но тук има една тънкост:  официалната визита завърши на 7 ноември, а по наши сведения българският президент е бил в Узбекистан още два дни. Това е било и времето, определено за лова. Премиерът се върна в Ташкент на 7-ми вечерта.
Кафене отбелязва разминаването между мнението на Сергей Ежков за точната дата на лова и информацията от статията във ferghana.ru, в която се твърди, че ловът е започнал в ранното утро на 7-ми ноември, ден в който по протокол президентът Първанов е трябвало да бъде в Самарканд.
Официалната цел на визитата на Първанов в Узбекистан е да лобира за доставки на узбекски газ за алтернативния европейски проект "Набуко". Първанов, чийто мандат изтича през 2012, подкрепя също руския проект "Южен Поток". Той издигна идеята за конференция по енергийната сигурност в София през пролетта на 2009 г., на която покани официално узбекския президент Ислам Каримов.
Кафене припомня, че узбекските спецслужби са преки наследници на съветското КГБ. Подобна е ситуацията в България, където ръководните кадри на специалните служби са бивши кадри на Държавна Сигурност. Манипулацията на политици с компрометиращи материали е обичайна практика на специалните служби както в Русия, така и в България.
Ситуацията с човешките права в Узбекистан е тревожна. Според Human Right Watch в затворите се използват методи като електрошок, задушаване и сексуално унижение за изтръгване на признания. Известни са случаи на затваряне на дисиденти в психиатрични клиники (разпространена практика в бившия СССР). Обект на преследване са религиозни активисти, но също така независимите журналисти и политическите опоненти на режима.
Международни организации като IHF, Human Rights Watch, Amnesty International, а също така Държавният департамент на САЩ и Съвета на Европа определят Узбекистан като "авторитарна страна с ограничени граждански права". Все пак трябва да се отбележи, че Узбекистан стана първата страна в региона, в която смъртното наказание е премахнато от януари 2008 г. Страната се управлява от бившият първи секретар на КПСС за Узбекистан Ислам Каримов от 1991 до днес.
Според класацията на Репортери без граници за 2008 година страната е на 168 място от 173 страни и се намира в списъка от 15 държави врагове на Интернет. Президентът Ислам Каримов е в списъка на държавните глави врагове на свободата на словото.
В този контекст, независимите източници на достоверна информация за ставащото в Узбекистан са силно ограничени. Както ferghana.ru, така и uZmetronom са цензурирани в Узбекистан. Интернет агенцията Фергана, която разполага с голяма мрежа от локални кореспонденти е важен източник за информация не само за Узбекистан, но и за региона. Тя е цитирана редом с Ройтерс и AFP при кризи като "кървавия петък" в Андижан на 13 май 2005 г. когато атаката на узбекската армия срещу демонстранти, противници на режима, доведе до стотици жертви.
Агенция Фергана е цитирана и от български източници като Агенция Фокус Нюз, която напълно игнорира съобщенията за лова на Първанов.

 

www.kafene.info

Коментари 0 за
“Сергей Ежков: Георги Първанов е изявил желание да отстреля планински козел”

 1. Интересно ми е да знам дали г-н Първанов има билет за лов, в коя ловна дружинка членува, завършил ли е курс и държал ли е изпит за боравене с огнестрелно оръжие, спазва ли закона за лова и наредбите на БЛРС. Един обикновен гражданин в България, който иска да стане ловец трябва с години да чака да се освободи място в някоя ловна дружина, да завърши съответните курсове и обучение, да полага изпит, да представи една камара документи /за съдимост, психическо здраве и т.н./ и тогава може да стане ловец, който да ходи само на организирани от дружинката ловни излети.

 2. Стремежът да си баш авджия си е наследство от бившите велможи на соц.партията. Явно този мерак не е отминал и нашия президент. Върховно удоволствие – да застреляш елен с най-големите рога или планински козел. Следва сафари в Африка и после изложба на ловни трофеи.

 3. Първите опити за сексуално общуване на селските младежи са с домашния добитък и кокошките.Тръпката на пъвия път остава за винаги в под съзнанието и определя вектора на по нататъшната сексуална практика.Младежите от с.Сирещник са подвластни на тези закони и поради тази причина ние трябва да се гордеем че президент Гоце е проявил воля и е стрелял вместо да се отдаде на плътски удоволствия.Ако беше избрал второто,как ли щеше да реагира ЕС?Линка долу ще ви даде възможност да се пренесете мисленно в селския бит на центр. Русия.Там ще видите че че за секс с коза в Русия ще ви порицаят а за стрелба предполагам че няма да има последствия.Виждате че всичко е обратно защото Русия още не е член на Европейския Съюз.
  http://ru.youtube.com/watch?v=X2ejo4p4eRM

 4. на тоя нашия безсрамен президент нормално ли е визитите му да са все в държави , които не обичат демокрацията? В които няма свобода на словото , няма и интернет?!!! Странен президент си имаме! Явно можем да направим извод и за нашата си държава, за степента на свобода , която и на нас самите е дадена в държава в която на власт непрестанно е българския вариант на КГБ – ДС, член на която е и самият ГОЦЕ!

 5. Случката с козела е следната :
  „….един козел
  дали беше болен
  или от живота недоволен
  към Гоце се завтече
  и право в краката му
  се свлече …..“
  Самоубил се е козела бе , като Емин се е самоубил 🙂 сега и предсмъртно писмо-тефтерче оставено от козела ще намерят и ще се разбере че всъщност козела е искал да убие Гоце 🙂 ……….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *