Публикувано на 26.08.2008 / 13:58

Секат на поразия 200 декара гори за нова ски зона на Витоша, инвеститорът неизвестна офшорка

 

 

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” предупреждава, че неизвестен засега инвеститор планира да разшири ски зоната в Природен парк Витоша, като изсече над 200 декара гори и урбанизира 300 декара високопланински пасища. Съгласно действащият план за управление на Природен парк Витоша строителството на нови ски съоръжения е забранено.

Злостните намерения са станали ясно след като Коалицията получава карта на планирана ски зона на Витоша, в бял плик без посочен обратен адрес.

Проучване на картата показва, че върху територия от само 4 кв.км ще бъдат разположени изключително голям брой съоръжения – 29 писти и 17 лифта и влека. Планират се 7 нови лифта и 6 нови влека. Ще се удвоят километрите на пистите – към съществуващите 12 км ще се добавят нови 13 километра писти. Осем километра от старите писти ще бъдат премодифицирани.

Заради новите писти ще бъдат изсечени минимум 200 дка смърчови гори и урбанизирани 300 дка високопланински пасища. Ски зоната се планира на границата на Торфения резерват и резерват Бистришко бранище, които се охраняват най-строго и достъпът на хора в тях е забранен.

Прави впечатление, че инвеститорът в ски зоната смята всячески да избегне района на хижа „Алеко”. Съществуващият кабинков лифт от Симеоново се планира да стига само до долната част на писта „Витошко лале”. Предвидена е и нова „кабинка” от Драгалевци до Стената над хижа „Алеко”.

Съгласно действащия план за управление на Природен парк Витоша са разрешени само ремонтът и подмяната на съществуващите съоръжения, но без да се променя размера или капацитета им. Промяната на плана за управление на природния парк може да се стане след продължителна и тежка процедура, която накрая завършва с решение на Министерски съвет.

От декември миналата година всички работещи ски съоръжения на Витоша са собственост на фирмата „Витоша ски” АД. Тя е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен” АД, тъй като в ръководството и на двете фирми е вписан един и същ човек – Петър Георгиев Петров. И двете фирми са собственост на офшорни компании, така че не е ясно кой фактически стои зад тях.

Разработката на ски зоната е на архитектурната фирма „Ивис”, която стои зад дизайна на ски зона Банско в Национален парк Пирин и неразрешената ски зона „Паничище-Езерата-връх Кабул” в Национален парк Рила. Разработването дори само на концепция за ски зона не е евтино занимание.

Смущаващо е, че някой е планирал ски зона в Природен парк Витоша, където това може да се осъществи по законен път само със сериозна политическа подкрепа и в нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство, уточняват от коалицията „За да остане природа в България”.

 

Afera.bg

Коментари 0 за
“Секат на поразия 200 декара гори за нова ски зона на Витоша, инвеститорът неизвестна офшорка”

  1. за ко се карате? разбира се, че са минев-ковачки. това, че двамата си бъркат по дупките отдавна, го знае всяко хлапе!?!

  2. OBEZLISTIHA NI KRASIVATA RODINA ! PREVARNAHA BALGARIA V PUSTINIA ! TRAGI4NO E KOGATO PROSTA4I RAZPOLAGAT S PARI I NEOGRANI4ENA VLAST !

  3. А ти да си чул за тях или се осведомяваш от таксиметровите шофьори и форумите? Кажи какви са им отношенията, г-н информиран. И не почвай с кредита от не знам колко си стотин милиона, тва е изтъркано

  4. Все обща тайна е, че зад „Юлен“ и зад „Витоша Ски“ стои шефът на ски федерацията и ПИБ Цеко Минев

  5. Естествено, че зад проекта стоят офшорки на подставени лица на Христо Ковачки. С чужди капитали, разбира се….сещате ли се кои???

  6. ория, единствения ефективен начин на протест е пълен бойкот. Никой да не ходи на почивка в Банско, Черноморието и Витоша и олигархията ще пикае кръв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *