Регистрация
Публикувано на 25.02.2018 / 8:34

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ –БЪЛГАРИЯ ИЗИСКВА 1 МИЛИАРД ЛЕВА „ЖИВИ ПАРИ“. ГИНКА Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ. КОЙ БРУТАЛНО СЕ ПОДИГРАВА С БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА

ЧЕЗВ странното интервю на Гинка Пайдакова-Върбакова за БТА (без снимка и автор) тя заявява, че при сделката с CEZ са ползвани услугите на Allen and Overy като „консултанти по английско право“, което незнайно защо им е било необходимо в Чехия?!

Проверих: това е глобална юридическа фирма с персонал от 5400 души, от които 2800 юристи; с годишни приходи от милиард и половина паунда (около 3 милиарда и половина лева); с офиси в цял свят – 44 кантори в 31 държави.

Фирмата е създадена през януари 1930 г., става прочута със съветите си за крал Едуард Vlll при абдикацията му през 1936 г., заради брака с американката Уоли Симпсън, след което начело на Британската империя застава бащата на днешната кралица Елизабет ll.

Малко е странно, че централният офис на Allen and Overy се намира в Източен Лондон, а не в Централен Лондон, където (в Lincoln Inn, например) се помещават канторите на най-богатите и авторитетни юридически фирми… Но въпреки това, Allen and Overy е част от неформалния Magic Circle от базирани в Лондон юридически фирми с най-големи приходи и международна дейност. През октомври 2017 г. фирмата А&О сензационно повишава годишните заплати на начинаещите си адвокати на 81 000 паунда ( около 190 000 лева), което увеличава и плащанията от страна на клиентите им.

Накратко: как Гинка от Пазарджик с нейните скромни доходи от незначителен бизнес в България си е позволила услугите на адвокати от Allen and Overy, чиито хонорари със сигурност възлизат на стотици хиляди паунда?!

… Ясно е, че Гинка е подставено лице. Но защо всичко е толкова очевадно съшито с бели конци и кой така брутално се подиграва с интелигентността на българската публика с това долнопробно шоу?!

....КОМЕНТАР на български финансист, пожелал анонимност: ЧЕЗ е държавна компания и ще иска 320 млн евро реални пари. Отделно Гинка Върбакова ще трябва да плати още 120 млн евро веднага на ЕБВР, освен ако не получи държавна гаранция от правителството, плюс да осигури още толкова за изпълнение на петгодишния бизнесплан, защото иначе цената, която е определена от КЕВР още през юни – отива по дяволите.

Парите на ЕБВР са револвиращ инвестиционен кредит. Там има изрична точка, че ако ЧЕЗ продаде на нестратегически инвеститор бизнеса си в България, този кредит става изискуем и подлежи на незабавно връщане…Ако правителството застане зад сделката или се предоговорят гаранциите, може Европейската банка да не си търси парите веднага.

Тук вече, си мисля, става ясно каква е била ролята на министър Теменужка Петкова в услуга на дългогодишната й приятелка Гинка Върбакова и защо премиерът Борисов й поиска оставката.

Апропо, Бойко Борисов в понеделник, 26 февруари, пристига в Лондон. Част от програмата му е среща в Европейската банка.

… Та значи, сделката за ЧЕЗ-България, изисква над 1 милиард лева „живи пари“. В България в момента никой няма достатъчно свободни пари за тази сделка, нито пък има банка, която да ги осигури на „инвеститор“ като Гинка Върбакова.

Допълнение от адвокат, пожелал анонимност: всъщност Гинка не е толкова безобиден играч, колкото звучи. Тя доста отдавна е в този бизнес и приходите й далеч не са толкова незначителни. Отделно хич не е дива циганка от Пазарджик. А и сериозните контакти покрай министър Теменужка Петкова и милионера от Словакия, който е финансирал бизнеса й с фотоволтаици, не са за пренебрегване. Навярно има приходи от соларните паркове по 5 млн лева годишно, от които значителна част отиват за погасяване на кредити, освен това, трябва да е изплатила дела на словака при оттеглянето му, така че не й остават достатъчно свободни пари. Интересно е и какво е декларирала пред НАП през годините, с колко „бели пари“ разполага …

Коментар на икономист, пожелал анонимност: А като навлизам в детайлите с Гинка, тази сделка става все по интересна. От една страна банка, оперираща в България, такива кредити не може да й отпусне законно дори и да иска и да има парите в трезора си, защото при такава голяма кредитна експозиция – на практика никоя банка у нас не може да изпълни изискванията на Регламент 575 и базелските правила.

От друга страна, при прехвърляне на собствеността от ЧЕЗ на Гинка, КЕВР трябва да измени всичките лицензии. А за да стане това и да се спазят законите, Гинка Върбанова трябва да покрива изискванията за издаване на самостоятелна лицензия, а отгоре на всичко е обвързана и с бизнесплана на ЧЕЗ – т.е. трябва да докаже наличие на пари за изпълнението му.

На практика всичко това може да се случи с оказване на страхотен натиск върху няколко държавни органи да сгазят закона и то грубо да го сгазят!

… Това, че Гинка е „сламен човек“ е ясно. Но кой дава парата е интересно и кой е гарантирал благоразположението на българската държава към Гинка Пайдакова-Върбакова и нейната услужливост.

Соня Колтуклиева

Коментари 27 за
“СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ –БЪЛГАРИЯ ИЗИСКВА 1 МИЛИАРД ЛЕВА „ЖИВИ ПАРИ“. ГИНКА Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ. КОЙ БРУТАЛНО СЕ ПОДИГРАВА С БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА”

 1. Как кой дава парата бе, мило? Тоя, който ги даде за царските конюшни, дипломатическия клуб, Виваком, Юлен, НДК, а сега и Гинкочеззз. А магистралите с дупките, а снегорините, а……… Саамо Левски!!!

 2. Що за държава е България, която през 2004г си продаде ЕРП-та защото нямала пари за рехабилитация нa Ел.Мрежата (стратегия за приватизация в енергийния сектор), а сега нехае за това какво ще стане с активите на ЧЕЗ, която в годишен аспект има стокооборот от 1,8 млиарда лева.

  Тази малка компания с активи от 50 млн. евро как ще гарантира огромния паричен поток, който е силно зависим от цените на ел. енергията и либерализирания пазар. Тя ще стане собственик на огромни активи за които трябва опит и финансови гаранции. Защо нищо не се казва че Инерком ще наследи заем на ЧЕЗ от около 120 млн.евро от ЕБРВ направен миналата 2017 г.

  Май се очертава поредният добре планиран фалит на държавата ни, защото ако нашите управници ги интересуваше нещо извън личните им интереси, щяха отдавна да се намесят и да си върнат ЕРП-то, което търси купувач и от една година и е на фондовата борса. Тези ЕРП-та бяха златната данъчна кокошка на хазната.
  Сега тази малка фирма плаща за активите на ЧЕЗ в България сума с която може да се купи един военен самолет.

  Всичко лошо което мога да кажа ще е малко……
  Но всеки от нас да си помисли -защо сме най – бедната държава в ЕС.

 3. Много ми е интересно, какво биха казали за сделката бивишите/или настоящи/….как се казваха…сикаджии ли бяха…

 4. Страхът до това води.Не посмяхме през деветдесетте да се изправим и да кажем „Вън комунистите и ченгетата от държавните органи“ и сега си берем плодовете. Само пред хора без чувство за собствено достойнство и смелост да го заявят може да се разиграват такива елементарни пасквили. Те, без партийна разлика, наистина си вярват, че българският народ се състои от 80% дебили. И като се има на предвид мълчаливото ни съгласие с разпродаването на всенародното ни имущество без пари на неизвестни офшорки; масовото ограбване на спестяванията ни на края на осемдесетте години; мошеничествата при осъществяване на работническо-мениджърската приватизация имат сериозни основания за това. Хубаво че станахме членове на Европейския съюз та петнадесетина години ни оставиха малко на спокойствие, понеже вниманието им беше заангажирано с ограбването на кохезионните фондове (единствената причина да сме в съюза). Но краят на тези фондове се вижда и ненаситните отново започват да се вглеждат в имуществото на хората. Аферата КТБ беше стартовия сигнал. Като и бизнесът няма да бъде пожален (опитът да се открадне бизнеса на Дунарит със съдействието на държавните органи). Сега ще платим и тая „сделка“ на чехите, които само изнасяха печалбата и ни оставиха ние да плащаме и обещаните инвестиции. За всички е ясно, че зад тази сделка стои правителството на България и ако то купуваше за държавата, каквито бяха очакванията на хората – прекрасно. Да ама не. Прибират го за себе си. И като овладеят енергетиката, а след това и банките, които няма как да не се съсипят като финансират „Гинките“ и „Калинките“ и ето ни пак с олигархично управление от шепа несменяеми хора. Като при управлението на комунистическата партия. Само че оная върхушка поне формално не притежаваше средствата за производство. А тая ще има всичко – включително и правото да се разпорежда с нас като с роби. Както ни и третират европейските мошеници по кланици и оранжерии.

 5. Намирате ли някаква разлика
  Не няма между Тия
  Които Ви ограбиха парите през 1989 г
  разграбиха имуществото
  приватизираха и затриха всичко останаха им само имотите
  ограбиха Ви и последните спестявания на 2 пъти през банките
  продават Ви менте храни,горива,лекарства
  Вода и Ток също
  и сега доокопавайки се като за последно си прехвърлят и Чез
  Еми то освен БДЖ и Летище София общо взето
  почти нищо не остана…..
  Така пак същите с изнесените пари от какви ли не усвоявания и превъртяни я през емирства
  я през Саудитски кючеци или африкански сафарита вече се връщат като заеми от Лихтенщайн или подобни екзотични дестинации да дозавъртът оборота на спиралата…..
  Спиралата която вечно Ви държи бедни и зависи а тях ги прави постоянно по приказно богати нищо че акъла и образованието им е като на 4-то класници….
  Завбъдеще дори и да се сменя власт я пробвайте да стартирате каквото и да е като срещу Вас стой Тоя
  дето ще Ви прокарва Водата и Тока…Само водата и тока !
  Така те ще се развиват из Световния океан предимно
  по крайбрежието му ,а Вие ше подскачате за втора кабинка на Банско и еш гледате светски предавания водени от джендери като Евгени Минчев показващи ВИП-ове като Гущеров

 6. Allen and Overy е с пощенски код Е1, източен Лондон, но офиса е срещу Ливърпул стрийт стейшън в сърцето на ситито. И е много сериозна кантора която консултира правителства и мултинационални компании. Кое от двете е представлявала Гинка, за да я приемат въобще- предположете сами.

 7. От всичко написано тук Тиквата и бостана около него трябва напълно да са наясно , че в страната има достатъчно образовани и умни хора , които не само веднага разшифроват замислите , но и могат да управляват честно и почтено !

 8. …ДА БЕШЕ МОР…, ДА БЕШЕ ЧУМА…,
  А ТО – ГЕРБ-ЕРАСТКА МАФИОТСКА РЕКЕТЬОРСКА СГАН – СМРАД И ГНУС,
  БЕЗ ЧЕСТ, БЕЗ СЪВЕСТ, БЕЗ ДОСТОЙНСТВО…, БЕЗ СРАМ -
  – ГЕРБ-ЕРСКИ ГРАБЕЖ СЛЕД ГРАБЕЖ, КРАЖБА СЛЕД КРАЖБА
  И ТАКА ДА КАТО ОГРАБЯТ ВСИЧКО В ТАЗ СТРАНА…,
  А ЗА НАРОДА РОБСКИ – УЖАСЯВАЩА БЕДНОСТ,
  МИЗЕРИЯ И ГЕНОЦИД,
  БЕЗПРАВИЕ И УНИЖЕНИЯ БЕЗКРАЙ,
  ГЕРБ-ЕРАСТКА ЦЕНЗУРА, РЕПРЕСИИ, ТЕРОР…
  …НО ЩЕ НАСТАНЕ ДЕН… И ЩЕ ВЪСТАНЕ РОБА…
  ЩЕ РАЗКЪСА ОКОВИТЕ
  И ОТ ТЯХ ЩЕ ИЗКОВЕ ЩИКОВЕ И МЕЧОВЕ
  И ХРАБРО ЩЕ ТРЪГНЕ В АТАКА
  И НЯМА ДА ИМА ПОЩАДА ЗА ТЯ ПРОКЛЕТА ГЕРБ-ЕРСКА СГАН…
  …НАРОДНИЯ СЪД ЩЕ Е ТАМ НА ПЛОЩАДА
  И ПРИСЪДИТЕ – ПО НАРОДНАТА ВОЛЯ,
  ПАК ТАМ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ВЕДНАГА…

 9. В статията е направен ретроспективе преглед на създаването на една Калинка за пред публиката, на нейното развитие, научни постижения,, международно и научно сътрудничество. След математическа обработка на опитните резултати е изведена емпирична корелационна зависимост за изчисление на височината на кражбата, която е еквивалентна на една преносна единица и коефициент на електропренасяне на висока цена на тази енергия до крайния потребител , а Баце е нейн създател, да се свети царството му небесно както на небето така и под земята!

 10. Ясно е защо кликата на ГРОБ държи на поста му шеф на КЕВР , стареца -тъпак Иванов, който от е личен избор на Иван Костов и НИКОГА ПРЕДИ КЕВР не е имал нещо общо с енергетиката!След като смени половината персонал на комисията с удобни тъпаци от ГРОБ, очаквайте , че твърдо ще подкрепи кака Гинка.
  Ако не се вдигнем сега, догодина ток ще видим на цени , умножени по 3.ДОКОГА НАРОДЕ!!

  1. Bre da ti eba putkata majchina i u eksperta! Ja begom zad nasranijat Guz na proZtaka borosOff,sh vi eba putkata majchina i na dvamata!

  2. Месечните доходи на Иван Иванов са над 780 х. лева. Парите му се носят кеш от ЕРП-етата и водните „духове“ и това е видимата част. Около 100 х. отиват при гореупоменатия му бивш шеф…

 11. в България има само един човек който може и със сигурност е гарантирал нази сделка: БМБ.

 12. „Калинка след Калинка ..Калинка след Калинка .. и накрая .. Гинка !“ – Когато начело на държавата стои недодялан човек то и държавата която ще изгради ще е недодялана ! – са казали древните шопи. Баце, я си снимай магнолията да се умилим !

  1. Ба, недодялан.
   След Васил Илиев и Илия Павлов, няма друг по успешен, който да съчетае силовак и пари. От придружител на Тато, до три мандата Крал -Слънце, българската история не познава друг такъв успех.
   Днес Западните балкани, скоро ООН международни проблеми.
   Да пребъде волята Му !

 13. Кой та кой, то е ясно кой – нашият герой,
  в Европата де скри, там за кратко се покри.
  Вика : – Не знам за тока! И Теменужка хока.
  Пак лъжа, лъжа и така , а докога?
  Докога в таз страна има говеда и стада,
  де слушат тез слова и вярват в песента:
  “ Днес живеем най-добре – изобилие и щастие!.
  Днес живеем най-добре- и така, все бее, бее, бее!“

 14. „кой е гарантирал благоразположението на българската държава към Гинка Пайдакова-Върбакова“
  В момента България е единствената държава в света която е монархия в двама краля.
  Краля – Слънце и Краля – Той
  Те хвърлят заровете, другите са около покер масата.
  Аз залагам, че тази ръка е на Краля – Слънце.
  „ Проверките ” ще минат чисти, духовете уталожат ( така или иначе раята си трае ) , временно цените запазени и като Му дойде времето ще се започне с лек Анален секс.
  Уеко без резки скоци и движения, първо главата, после цялата пура.
  Който държи тока и водата, негово е Царството земно.
  Най вероятно, след 2020 година, ЧЕЗ ще се казва СИК, за да се знае, За какво става на въпрос.
  Амен ! Да се Свети Името Му и до 100 години да е Царството Му земно !

 15. Някой заинтересува ли се откъде Цветелинка има пари да купува банка? Някой заинтересували се как от задлъжнялост 800 милиона Теменужка ги стопи и излезе със 100 милиона печалба? Ние ли ги платихме тези 800 с вдигане цената на тока. Комисията, дето определя цените на тока суха ли ще излезе от тази бъркотия? КТБ или нещо общо? И най- важният въпрос: ЗАЩО държавата НИ не пожела да купи ЧЕЗ? А, ЗАЩО?

 16. Edno vreme,imashe,,TRIMA TOSHKOVCI,,koito rasmivaha Balarija,a sega ima ,,TRIMA TUMBACI,,koito edednevno ja ograbvat!

 17. Баце, Томова да не би да не ти е дала някога, та си се огледал в нея.
  Без кредит, но не мисля, че са платили 1$ за централата.
  Драма няма, Демокрацията познава и по- тарикатски сделки.
  Ти виж стига си вдигал фустата на Томова и драсни един пост с инфо за Енерго-про да ни осветлиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>