Публикувано на 31.01.2008 / 21:30

Сграда в центъра се разпада, на косъм е да рухне върху наематели

Къщата се намира на улица "Русе" №31. Първият етаж е частна собственост, а вторият е на държавата, която е отдала свободните помещения под наем. Сградата е морално остаряла и заради опасността от срутване, в нея не могат да се правят текущи ремонти. Фасадата е в окаяно състояние, стените отдавна са изкривени, а таваните увиснали. На места са зейнали огромни ями, през които свободно нахлуват вятърът и

дъждът, и в къщата ветеран настава истинско природно бедствие.

"Най-кошмарният случай беше при последния снеговалеж, когато газехме тука с ботуши и не можехме да предотвратим топенето на снега, съответно и течовете, които ги имаше тука." – разказва Нериман Мустафова, която е наемател в сградата.

Друга наемателка -Айше Зекирова, живее в тази къща от 50-те години на миналия век. Сега иска час по-скоро да избяга от нея, за да не бъде погребана под отломките й. "Синът ми вика – Майко, като видиш, че голяма буря излиза – влизай в мазата!". А жената отвърнала: "Ако падне къщата върху мене?". Тогава синът й отвърнал, че като дойдел, щял да я разрови и да я изкара от отломките – възмущава се възрастната жена

от цинизма на родния си син.

Въпреки опасността от срутване, държавата, която е наемодател, не дава никаква алтернатива на хората. Заместник-областният управител на Варна Александър Фарашев заяви, че за момента Областна управа не разполага със свободни помещения, в които да настанят застрашените наематели.

Ремонти в сградата на ул. "Русе" не са правени от години, макар че според договора наемателите имат право да правят такива, само че за тяхна сметка, защото средствата които се отпускат за поддръжка на държавния сграден фонд не достигат. Според Фарашев проблемът ще се реши, когато приключи процедурата по ликвидиране на съсобствеността между държавата и частника, който стопанисва първия етаж. Тогава обаче наемателите ще останат на улицата.

Калоян Крумов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *