Регистрация
Публикувано на 27.10.2010 / 18:10

Свалиха АФЕРА от ефира на СКАТ. Отзад – дългата ръка на проекта „Гоце – Трактора”

 

 

На 27 октомври, точно на Мишкин ден, според народното поверие, водещата на предаването АФЕРА по телевизия СКАТ Веселина Томова научи от … оператор, че предаването и няма да се излъчва в ефира на телевизията. И то благодарение на това, че Томова бе заявила за следващия ден снимки за предаването си.

На телевионния оператор Ивайло Семов е било наредено от местния шеф на студиото на СКАТ във Варна Петър Георгиев да и съобщи, че няма да снима, тъй като „договорът на предаването бил изтекъл”.

И тъй като Томова няма спомен оператор да и е предлагал да води предаване по СКАТ, нито да е сключвала договор с оператор, сама потърси местния началник на студиото на СКАТ в морската столица Петър Георгиев. На въпрос защо трябва операторът да и съобщава, че предаването и пада от ефира на телевизията, Петър Георгиев неадекватно отговори: „Аз, нали съм ти казвал на мене да се обаждаш…”, след което объркано обясни, че щял да се обади на Валери Симеонов, че той да и се обадел и да и кажел, че предаване няма да има.

Вместо собственикът на СКАТ Валери Симеонов да се обади на Веселина Томова, както е редно, мъжки и коректно, водещата го потърси за да разбере защо трябва да научава от оператора, че предаването и пада от ефира.

На въпрос защо предаването пада, Валери Симеонов отговори дословно: „По принцип има … а-ъ-ъ-ъ… клауза…поради изтичането на договора, договора не се подновява…”. Толкова – като мотив и обяснение.

Договорът на предаването АФЕРА по СКАТ е сключен с дата 1 ноември 2009 година с Веселина Томова. Изготвен и подписан обаче бе два месеца по-късно след излъчването на предавания в ефир без урегулирани отношения в този период. Тогава стриктността не стоеше на преден план пред ръководството на СКАТ телевизия.

Интервенцията срещу АФЕРА и водещата Веселина Томова лъсна с мръсните си хватки още преди два месеца. И знаците бяха недвусмислени.

За да не се стига обаче до скандал, очевидно е било предпочетено да се изчака датата на изтичане на договора с телевизия СКАТ.

В началото на септември на сайта afera.bg Томова публикува материал под заглавие: „Аз уших байряка, аз му турих знака! Време е за битка: Аз тръгвам! А вие?”

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=13585&Itemid=29,

който впоследствие изчита дословно в ефира на предаването АФЕРА по СКАТ.

Веднага след това местният началник на варненското студио на СКАТ нарежда „на ухо” на техническите лица обезпечаващи предаването да шпионират водещата Томова и да следят всяка нейна дума в ефир – ако спомене пак за гражданско движение „да и бъде дръпнат моментално шалтера!”.

Който прочете отново материала ще се убеди, че призива на Томова е да се събуди гражданското общество в България, което впрочем самата телевизия СКАТ иначе прокламира.

Така в игра „на котка и мишка” вървят нататък последните предавания на Томова.

Следва ново напомняне в стил „сещай се снахо”, когато въпреки че водещата нееднократно води предаванията си от студиото на телевизията в столицата с поканени гости, в това число и политици, след участие на представител на партия „България за всички” следва обаждане този път от шефа на столичното студио Данчо Хаджиев, който в продължение на 20 минути абсурден разговор изплюва камъчето: „така хората се объркват” и и дава да се разбере, че не трябва да говори за политика в предаването си, камо ли да кани представители на партии, в случая „България за всички”.

На въпрос на водещата – защо е нямало такава реакция, когато неведнъж е канила представители на РЗС и лично Яне Янев, логично обяснение не последва.

Малко по-късно журналистката Веселина Томова бе предупредена от лице, близко до кръг, свързан с варненския кмет Кирил Йорданов, че „ и се готви разправа”. На въпрос – физическа ли, отговорът бе снизходително – великодушен – „о, не, ще се справим по друг начин с нея”.

Същият кръг бе вбесен, че АФЕРА първа разкри опитите му да лансира кандидатурата на варненския кмет за президентските избори, както и да прокара името му на „американска писта”. Последва повод за реакция – като Кирил Йорданов „влезе” в новините на СКАТ с официално опровержение на коментар на Веселина Томова, направен в предаването и за къща в Ница.

Официалното опровержение е направено от екип на телевизия СКАТ БЕЗ да бъде уведомена за него водещата, въпреки че то касае нейно предаване. Нещо повече – на репортерите е казано да НЕ казват Томова какво изрича в него варненският кмет. Така водещата чува правото на отговор на варненския кмет няколко минути преди да влезе в ефир на АФЕРА, като зрител на новините на телевизия СКАТ.

Както е известно топлата връзка между Кирил Йорданов и кръга на президента Първанов е обществена тайна. Същата топла връзка Йорданов има и с Бойко Борисов, и ГЕРБ.

В последните си предавания Томова остро критикува поведението и на Алексей Петров – Трактора като в прав текст запита след като Лев корпорация е спонсорирала от началото Бойко Борисов и ГЕРБ, а същата корпорация е стожер на Съюза за стопанска инициатива, а пък този съюз е добре представен в президенството, то тогава ГЕРБ и РЗС проекти на Георги Първанов ли са?

Впрочем, единствената молба, отправена към Томова още в началото на излъчванията на АФЕРА в ефира, от страна на собственика Валери Симеонов бе – ако може, така, да не говори нищо за Недялко Недялков.

Както е известно Недялков се спряга като участник във в. „Галерия” в сянка. Вестник, който е свързван с Алексей Петров – Трактора. Същият Трактор, който днес води „битка” „за правото хората да бъдат информирани и за разследващите журналисти” само че само от … в. „Галерия”.

Помолена да коментира свалянето на предаването и ефира на СКАТ Веселина Томова каза:

„Ръководството на СКАТ има право да сключва и да не подновява договори с когото си поиска. Това е частна телевизия. Начинът, по който го направиха е гротескно омерзителен, но това е истинската ситуация в българската журналистика. Истинската причина за свалянето на АФЕРА от ефир е много по-дълбока и зад това се крие дългата ръка на задкулисието „Гоце – Борисов – Трактора”. Очевидно с наближаването на изборите ролята на СКАТ в това задкулисие ще лъсва все по-ярко. Не за първи път съм гонена и уволнявана заради журналистиката, която правя. Комичното е, че не властта ме свали от ефир, а т.нар. „опозиция”. А дали пък не е властта под формата на „опозиция”?! Оперирана съм от каквато и да е телевизионна суета за да имам някаква лична драма. Знам много повече за мръсното задкулисие отколкото ще коментирам сега, но няма да се откажа да показвам на обществото кой кой е зад маските. Този живот е за смелите!”.

Afera.bg

Коментари 41 за
“Свалиха АФЕРА от ефира на СКАТ. Отзад – дългата ръка на проекта „Гоце – Трактора””

 1. Човекът-звяр,търбухът на Ангел Божидаров ,Валери Симеонов, Валентин Касабов-от СДС в АТАКА, после в НФСБ, вие големи демократи сте господа общински съветници, доста килца сте качили ,гледам големи вратлета имате от салатка без кюфтенца, радетели на човешки права, патриоти , точка 1 от дневния ред на общинския съвет , председател Валери Симеонов , да се изгради подземна мрежа за кабелна телевизия СКАТ , че държавните средства г-н Вълчи апетит да не са за изграждането на часните ти интереси, Ангеле ти да не тренираш гребане с лъжици, че на бой с полицията си тръгнал, ако по теб хвърлят камъни ти как ще постъпиш дебело прасенце?

 2. Г-жо Томова, толкова ли ви е страх от въпроса който Ви зададох?-Дали ще се извините ако СКАТ не подкрепи Първанов?Не беше ли вашия девиз:“Този живот е за смелите“.Аз лично не съм сигурен дали СКАТ ще го подкрепи или не.Вече два мои коментара триете съдържащи този въпрос.Не е ли вярно,че ако плюеш днес по тези които вчера си хвалил,това не говори добре за плюещия?Защо се поддавате на емоции?Даже СКАТ наистина да са постъпили грешно спрямо Вас,това не прави постъпките ви по-добри.Ако не можете да разберете от думите ми,че аз съм добронамерен към Вас,жалко,женската Ви интуиция Ви предава.

 3. очакваше се подобно нещо да се случи…такова потъпкване на права,на свободата на словото,такава цензура и толкова гъзолизнически медии не е имало от началото на прехода.Дерзайте,госпожо Томова,иска ми се да вярвам че поне на интернет няма да посегнат,макар че…Ние сме с вас и ще помагаме с каквото можем!

 4. Веселина, казах ти да използваш ефира и да зададеш въпроса „ Кой е „ Посейдон“ ?“.
  Имаше един филм със Сигърни Уйвър „ Пришълецът“/„Alien 1“. Та там на кораба, както и у нас, изпуснаха момента да унищожат злото докато е малко.
  Гаврата с българският народ тепърва предстой!

 5. позволи да ти помогнем,кой с каквито средства може!Твоято предаване трябва да се гледа от цяла България!Тези боклуци утре може да решат,че застрашаваш националната сигурност,за да ти спрат и сайта!Изнасяй го в друга държава!Не е толкова трудно!Ние сме с теб!!!

 6. Пак циркове
  Пак излагации
  Пак тъпотии
  Пак разединение …

  Очаквайте тоноветне последващо плюене от двете страни на развода (обикновенно така става у нас).

 7. Това което направи впечатление че от 2, 3 седмици спряха повторението на предаването в понеделник по обед а сега спряха изцяло предаването. Това не говори добре за най-българската телевизия

 8. ГОСПОЖО ТОМОВА, ОТИДЕТЕ В КАНАЛ 3-ТАМ СА М.МИХНЕВА,ЮЛВУЧКОВ-ТОП ЖУРНАЛИСТИ,КОИТО НЕ ГИ Е СТРАХ-ТА НАЛИ ПРЕДАВАНИЯТА ВИ СА ЗА СМЕЛИТЕ ЗРИТЕЛИ,КОИТО МОГАТ ДА СМЕНЯТ КАНАЛИТЕ-ТАЯ ТЕЛЕВЗИЯ СКАТ СЕ ГЛЕДАШЕ ТОЧНО ЗАРАДИ ВАС И ОТЧАСТИ В.ЕНЧЕВ-СЕГА ЩЕ ВИ ГЛЕДАМЕ В КАНАЛ3 СТИГА САШО ДИКОВ ДА Е „НЕЗАВИСИВ“ И БЕЗСРАШЕН КАКТО ГО ДАВА

 9. губи СКАТ, ти можеш само да спечелиш !!
  Пускай видео в сайта си, да не ти пука !!

 10. Колкото и да не съм съгласна по много неща с вас,аз гледах предаването с интерес.Сайта го чета,ежедневно и не виждам смисъл от такива действия.Все пак не живеем преди 20 години,но пък тези действия са от собственик,доказал,че се върти,където има изгода.

 11. VESELINA, PO NAI BARZIA NACHIN VLEZ V KONTAKT S MILEN CVETKOV I MU KUPI SAITA.
  AKO TI GO PRODADE EST.
  A AKO NE, NAPRAVI V TVOIA DORABOTKA, NO NE POZVOLIAVAI DA TI SPRAT DOSTAPA NA JIVO.
  DEISTVAI !

 12. Iskam da napravq edno predlojenie, poneje imate vryzka s tehnicheski gramotni lica ot Varna, da napravqt edin sait za dareniq online ili vyv Germany ili vyv UK, kydeto da darqvame online koi kolkoto moje za podkrepa na saita i po princip na vashata jurnalistika. Togava vseki shte moje da otdelq kolkoto mu e na dusha za kauzata.

 13. Г.жо Томова,сега разбрахте ли че „всичкR са ЛИЦЕМЕРИ“
  било то и Валери Симеонвов-уж опозиция и революционер-Та той спасява сега себе си и е по-лесно да махне Вас-,ЗА ДА НЕ ЗАКРИЯТ ТЕЛЕВИЗИЯТА МУ……………………………………………

 14. Веселина, много хора следят и ще продължават да следят Афера ! А тази мерзка новина ще бъде разпространена на поне още 20 места от мен !

 15. Томова, заеби и „Скат“ и всички, за които „Афера“ е като трън в задника. Лично аз си чета електронното издание,което ме задоволява.

 16. Лъсна дупето на маймуната Валери Симеонов!
  Бившият ДС-кучкарник, който ежедневно ни промиваше мозъците от екрана на СКАТ, и отклоняваше вниманието на народонаселението от продажността и корумпираността на ПП /Политическите Проститутки/, които ни управляват най-после се издъни тотално!
  Преди време ни пробутаха Волен Сидеров, после си скъсаха гъза да обясняват как ги бил изнудил там да подпишат нещо!
  Валери Симеонов е един от всичките грабители на България – ако още я има тая държава!
  От днес, аз повече СКАТ не гледам!
  А Вие, бъдете здрави!

 17. Гледам веднага разкарали всички предавания на В. Томова…съвсем ми стана горчиво в устата…
  Ееех Българийо…
  Защо бе Симеонов? Защо не постъпи като мъж!
  Знаеш ли какво значи мъж! Мъж е Левски! Който боден с ножове от озверели кучета в килията си и дума не признава и не разкрива комитетите!
  А ти нямаш смелостта да се обадиш на тази жена!
  Съжалявам те! Така уволни и Катя Касабова!
  Жалко за СКАТ…мислех, че свободното слово поне там ще пребъде.

 18. Веселина вие сте българската Ориана Фалачи. Не се отказвайте. Няма и закога…Няма какво да губите.
  Омерзен съм, това е жестоката истина. Имаме една политическа измет! Тия субекти /не ги наричам хора/ нямат съвест, нямат собствен мониторинг на честта и достойнството, нямат страх от Бога, защото ако имаха не биха били такива студени чудовища – гоцета, трактори, янета и всякакви боклуци…
  Предаванията бяха чудесни, истински. Какво не им хареса? Може би, че не сте от хората които влизат в релсите им… В мое лице имате поддръжник. Не сме всички боклуци и продали се на дявола, има още честни хора

 19. Е нищо чудно когато Господ раздавал акъл Валерката Симеонов -полк овни е бил на учение и за това е пропуснал малко да поеме в тиквата си.Военна му работа обикновенно са страхливи и изпълнителни ,но простички момчета като цяло като дядо Аньо .

 20. Веселина, току що прочетох материала, че сте уволнена! Меко казано съм като гръмнат! Поне да беше мъж Валери Симеонов! Поне като мъж да беше ти вдигнал телефона! Аз оставам с добри чувства към повечето журналисти в СКАТ – хората не са виновни – правят каквото могат! Но във тия двамата шефове има нещо гнило. Сега те сами си биха дузпата и посяха червея на съмнението – има един такъв хубав разказ от един наш писател.
  Много жалко…много. Но още когато Симеонов уволни Катя Касабова от Десант на мен ми стана ясно, че нещо не е наред. Вярвай Валентин Касабов едва го понася тоя.

 21. Сега поне всички могат да бъдат сигурни че това което си казала е вярно. Свалянето ти е най голямото доказателство за това.

 22. В много отношения сте прав,но не във всички.Все пак,това е мое мнение.Мисля,че сценарият ще бъде видоизменен!

 23. То тази телевизия без предаването на Афера.бг едва ли вече някой ще я гледа!

 24. Уважаема г-жо Томова, чета с интерес вашия сайт. Купих си и прочетох книгата Ви „Бандитска Варна“. Честно казано харесва ми вашата позиция и борбен дух. С ръка на сърцето Ви казвам, че не ставате за телевизионен журналист. Пишете си в сайта и ще се радвате на повече публика.

 25. Веселина, този цирк с имоти и компромати е за пред народа. Ще слезат едните мутри, за да се качат другите мутри. А ти, за да останеш в ефира, трябва усещяш накъде духа вятъра и да им пригласяш. Иначе си опасна. Мутра Параванов, като главен режисьор на цирка, ще компрометира днешното управление(нали трябва някой да е „опере пишкира“ за нородния хал) за да натрупа политически дивиденти за новите си „проекти“. Като демагог №1, той умело дърпа конците зад кулисите. В родната му Чалгария нищо не става случайно, та дори и в „частни“ телевизии.

 26. много вероятно! Не вярвах, че ги е толкова страх от остротата с която поставяш проблемите. Това ги шамаросва, не могат да издържат на високото темпо. А явно нещата са и много геополитически. Но не очаквах такива действия от Валери Симеонов. Имах доста високо мнение за него. Политиците не издържат и правят опити да говорят в прав текст, което е голяма твоя и на всички тук победа.

 27. ВЕСИ, ЛИЧНО АЗ ЩЕ РАЗПРОСТРАНЯ В ПРЕВОД, ТВОИТЕ ПРЕДАВАНИЯ! ВСИЧКИ ДОКАЗАЛИ СЕ ЖУРНАЛИСТИ И ОРГАНИЗАЦИИ В ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ГИ ИМАТ! ПАРАЛЕЛНО СЪС САЙТА, ИЗДАВАЙ И КНИЖЕН НОСИТЕЛ! ТИ ГИ УНИЩОЖИ – ТЕ НЕ МОГАТ ТВОЯТА ЖУРНАЛИСТИКА 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ НЕЯ, НЕ ОТ МУТРИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И МУТРЕСИТЕ МИЛИОНЕРКИ ОКОЛО ТЯХ “ …НЕКА ДА ИЗХВЪРЛИМ БУКЛУКА…“

 28. видя ли колко ги бива ,,НЕЗАВИСИМАТА И ЧАСТНА ТЕЛЕВИЗИЯ,, пълни мърши,независими били ,а

 29. мижитурката е Валери Симеонов.Много жалко,че и той излезе същият,като В.Сидеров.И тази телевизия по-вече няма да я гледам.

 30. Vchera ti kazah, da vnimavash, che neshto zapochvash da se prevrashtash v „FLAGMAN“.
  Da, ama te veche te napraviha takav-dnes.
  Strah !!!
  Zatova, na vaprosa ti za imeto na Grajdanskoto ti dvijenie- NE NA STRAHA !!!
  Derzai!!!

 31. Хич да не ти пука! Публикувай интервютата и работата си тук и не приемай покани от Галерия, например.

 32. това пъклено дело е замесен Алексей Петров,не му прави чест!Поредната мижитурка!!!Е….сега и Яне,който благодарение на Томова започна да ми става симпатичен,както и неистовата й борба да изкара Алексей Петров от „добрите“ са обречени на провал!

 33. както са казвали и Хитлер и Сталин:“който не е с нас е против нас“!Жалко,че се ограничава броят на българите,които чрез тв.СКАТ в предаването Афера.бг,имаха възможност да чуят и истината за това,което става в държавата ни!Много жалко!!!Надявам се Томова да измисли друг вариант,за оповестяване на истината: такава каквато е!

 34. Ти уши байряка , ти му тури знака , ти си избра СКАТ. Сърди се сама на себе си. Никой не ти е виновен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>