Регистрация
Публикувано на 03.03.2019 / 11:34

САШО МОРФОВ: ПРЕВРЪЩАМЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ НА ЖИВИТЕ МЪРТВИ. ЗАГУБИХ НАДЕЖДАТА, ЧЕ ЩЕ МИНЕМ ДУНАВА И ЩЕ ОСВОБОДИМ ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ МАФИЯТА, КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СВОБОДЕН? ОЗНАЧАВА ДА НЕ СИ СЛУГА!

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ- Кога за последно казахте „Да живее България”?

„Да живее България” продължава да звучи, да звучи в мен като вик вътре в мен за онази България, за която аз си мечтая, а не за тази, която е България на лумпените и бандитите, които превърнаха България в бедна и недемократична, страдаща държава.

- От какво искате да освободите България?

От всички онези, които дерибействат вече 30 годии лъжат, мамят и нагло управляват, и продължават да дерибействат в тази държава без ни най-малко чувство за срам и свян.

- Във Вашата мечта как изглежда България?

Това е България, за която говори Левски, България на Ботев, тази България възрожденската, за която мечтаеха всички хъшове и която на тласъци преминаваше през всички състояния на възторг, надежда и не след дълго много убита и омерзена, унищожена. Аз не знам дали сте избрали точния човек за този празник, защото от мен няма да чуете нищо добро за онова, което се случва в тази държава. От 30 г. повтарям едно и също нещо. Не е имало правителство, срещу което да не съм се борил.

- Не сме ли много силни на маса, а когато някой трябва да мине Дунава да се питаме кой да го направи?

Всъщност Дунавът на нашия народ е неговата кръчма, ресторантът, през който трябва да се премине от другата страна на Дунува, за да се спаси Левски и да се спаси България. Всичките добри пожелания, възторзи, ентусиазъм, революционно вдъхновение, свършват с ентусиазма на третата чаша. След което се прибираме кротки и тихи да си легнем на топло и да се молим да не са ни чули какво сме говорили.

- Народ ли сме?

Объркан народ сме. Ние сменарод съставен от много съставни части, различни народности. През този кръстопът кой ли не е минал, кой ли не е оставил нещо след себе си. И самата злощастна съдба на нашата история, която непрекъснато ни подлага на такива изпитания… Да не забравяме, че тайната защитна стена, китайската стена, която Тръмп се опита да направи сега – ние винаги сме били стената, която предпазва Запада от нахлуващите от Изток опасности. И затова сме събрали около себе си толкова много жлъч, и толкова много мъка, и толкова много мечти и надежди, че един ден няма да бъдем стена, а ще бъдем част  от една друга общност.

- Надежди, че ще бъдем свободни, може би. А били ли сме някога свободни?

Аз мисля, че свободата сме я придобивали между 5 и 10 минути в някаква епоха. Освен личната свобода, което никой не може да ти отнеме. Личната свобода никой не може да ти отнеме, никой не може да отнеме моята лична свобода. Аз мога да избягам в Балкана, мога да да избягам на тавана на моята кооперация, и да се скрия в други страни, и да запазя свободата си, за да не бъда слуга на никого. Какво означава да си свободен? Означава да не си слуга, да не упражняват върху тебе собствените си безочия и собствените си стремежи.

- А чувствате ли се свободен?

Да, чувствам се свободен в този смисъл, , че аз не изпълнявам ничии стремежи, ничии задачи. Може да съм омерзен, но съм свободен.

- Не е ли бягство да отидете от едно пространство в друго?

Да, може би е бягство, но малко се изморих. Изморих се от собствените си стремежи, от собствените си желания нещо да променя. Сам не можеш да пробиеш Стената, а ние не можем да се обединим. И никога няма да стане.

- Защо?

Ами така. Уроците на историята са много показателни. Кога успяхме да се обединим? 90-та година да направим митинги от 1 милион души и само след две години да се изпокарат, да се издерат очите, да се се разделят на хиляда фракции и всичко от онова, което те проповядваха като великата идея на демокрацията, да се разпадне, заради техните низки страсти и мръсни интереси – да разпределят и да разграбят държавата. След което да се появят едни  други спасители, които само след наколко месеца също да се изподерат и изпобият в разграбването на онова, което все още е останало, и до ден днешен те продължават да грабят от тая държава, в която нищо не е останало, но те намират какво да грабят. Те продължават да крадат и да грабят. Това е един октопод, който никога няма да се насити.

- Кажете ми, Вие хъш ли сте?

Какво означава да бъдеш хъш? Означава човек, който  да мине през какви ли не хиляди изпитания като глад, бедност, мизерия и да продължава да таи в себе си чувството на надеждата, че един ден ще дойде времето да минем Дунава и да освободим тази държава. И май вече не съм хъш. Май загубих надеждата, че ще минем Дунава и ще освободим тази държава от игото на алчността, цинизма и бруталността.

- Ако трябваше да се върнете в онова време, на „Немили-недраги”, на „Хъшове”, какъв щяхте да сте тогава?

Мене сигурно много бързо щяха да ме утрепят много бързо. Аз не мога да се приспособявам, много съм избухлив и губя чувството за самосъхранение, и сигурно биха ме гръмнали много рано без да се замислят. Но иначе, ако бих оживял, сигурно щях да продължавам да се надявам, като тях, до последно, до смъртта в Сърбия. Изморих се да се надявам! Просто се изморих да се надявам. И вече май вече не се надявам.

Знаете ли, сега ми хрумва… Има един много глупав сериал, който върви по телевизията. Американски… Те всичките са ужасни. Но на ден в тази държава умират десетки хиляди хора от смърт, от старост, от болести. Лошото е, че на ден умират и десетки хиляди надежди. Заедно с надеждите донякъде умират и тези хора. И ние се превръщаме в държавата на живите мъртви. Защото човекът без надежда е почти мъртъв човек.  Как живее човек без надежда? Отива, за да работи за да получи едни мизерни пари, с които да се опита едвам-едвам да изхрани семейството си, да се превърне в жертва на хиляди измамници, за да събере пари за Коледа или да купи подарък на детето си … / разплаква се/ Какъв е тоя човек? Полужив!

- С какви надежди се разделихте последно?

С всички надежди в България по отношение на държавата, по отношение на нейното развитие, на нейното бъдеще. С всички надежди. Всъщност, аз съм много черноглед, но черногледството ми е провокирано от положението, от мизерията на хората, които нямат много сили. Много хора ще ми възразят – ама, чакай сега, има толкова много успешни хора, има честни милионери, има млади хора, които просперират, успяват. Да, но за тези толкова не се замислям. Те са четири процента от тази държава, нали? Или шест процента. А останалите 94 процента са хора, които нямат толкова силна устойчивост и сили да се борят с арогантността и с прийомите и ходовете на цялата мафия, която ни управлява. Това са обикновени хора, които имат среден коефициент на интелигентност, които са от една средна провинция, които са от едно средно семейство, с едни средни доходи. На мен за тези хора ми е тъжно, как живеят тези хора. Тези четири – шест процента не ме интересуват. Интересуват ме останалите 94 процента.

-Какво трябва да се направи? Как да ви чуят?

Не мога да кажа… Кой да ни оправи, КОЙ /иронично се усмихва/… Безсмислено е.

- Така ли си представяхте развитието на театъра?

Разбира се, че не. Не искам да го квалифицирам… Театърът днес изгуби много от своята сила, евтини представления, евтини театри, низък продукт. Да се посмеем, за да забравим ужаса, в който живеем. Недостоен начин на прехрана на много хора.

- Какво бихте казали на онова момче от ВИТИЗ сега, ако можехте да му кажете нещо?

Ако не можех да го откажа, а не бих се и опитвал, защото мене всички се опитваха да ме откажат в моето семейство, както и аз се опитвам да откажа моите деца и те не се отказват, просто ще се опитам да го накарам да бъде честен и неуморен и да не си затваря очите, а да гледа на света и на театъра, и на изкуството си през очите на любимите ни автори – Чехов, Шекспир, Брехт, Мюсе, там да намира своите провокации да продължаваш да живееш, защото светът не дава много.

- Искам да поговорим малко за „Хъшове”. Направи ли Ви този проект приятели?

Ние бяхме буквално денонощно заедно. Последните няколко години се разделихме, защото пораснаха, публиката ги ухажва, но все едно – когато се съберем, събирателната  точка си остава „Хъшове”.

Единствено смятам за моя заслуга, че успях да ги запаля за тази идея и те ми се довериха и след това в най-големите спадове и дупки, те не ме предадоха. В деня на първото представление аз нямах финал. Аз ходех по коридорите като луд: „Аз нямам финал!” и последните 10 минути бутате, носите, „ти – тук”, „ти – там” и финал. Зад кулисите им виках: „Иди наляво ,ти – надясно, кажи това, кажи онова”. И те са свикнали с моя начин на работа и друг път са свикнали да им викам зад кулисите – „не тук – там, кажи „Да живей България!”… И финалът беше 5 минути преди да се вдигне завесата. Публиката беше студенти, ученици, предпремиерно представление, викам си: „Това ще бъде ад!”. Не гъкнаха, свърши и 4-5 секунди пауза, преди да гръмнат овациите. Една пауза, в която си виках: „Край!”

- Вярно ли е, че имате клетва преди всяко представление?

Да, имаме. Тя не е много за пред публика. Чисто по български и по хъшовски, нашият фолклор е пълен с тия остроумия.

- Как се разделихте с Чочо Попйорданов?

Още 5 години по-рано започна да отсъства, в началото аз го замествах, след това Динката и не беше драма. Когато го нямаше, някой друг от нас го играеше Македонски. Отсъствието му от спектакъла не беше драматично, защото го бяхме отиграли. Беше драматично заради липсата на Чочо, защото той винаги е бил с нас, най-фанатичният поддръжник на представлението. Той беше този, който винаги преди представление, излизаше и крещеше: „Клетваааа!” – за да може всички да се съберат, да излезем и да си сложим ръцете.

- Сега кой я вика?

Динката, Валери, Руси Чанев, основните.

- На 22 март Ви очаква представление №300. Да очакваме ли нещо ново?

Да, да… сега сигурно пак децата, ще събера всички деца на актьорите и внуци, който има. Ще се опитам да помоля Захари Бахаров, ако има време от тотото, Митко Рачков също ще помоля, но и той стана звезда и не му е на нивото да играе дребни румънски сервитьори, но той е приятел и ще дойде, ако няма халтура някаква.

- Кажете ми колко време или колко пъти сте се изкачвал на върха?

На върха? Един-единствен път – бях в Китай и се изкачих на китайската стена. Китайската стена се качваше до някакви невъобразими висоти. Аз съм човек пушач и също употребявам алкохол, но съм и инат… и сме се качили сигурно 3 хиляди метра. Това беше преди 3-4 години моят голям подвиг, големият проблем обаче беше е връщането…

- Какво е за Вас Шипка?

Шипка е едни красив символ, който е като короната на нашата нещастна България. Шипка е короната на тая държава.

Цялото интервю може да гледате тук!:


afera.bg

Коментари 30 за
“САШО МОРФОВ: ПРЕВРЪЩАМЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ НА ЖИВИТЕ МЪРТВИ. ЗАГУБИХ НАДЕЖДАТА, ЧЕ ЩЕ МИНЕМ ДУНАВА И ЩЕ ОСВОБОДИМ ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ МАФИЯТА, КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА. КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СВОБОДЕН? ОЗНАЧАВА ДА НЕ СИ СЛУГА!”

 1. Учудена съм да чуя,че Морфов се е борил против всички правителства! Моля някой да ми даде конкретен пример за тази борба,да не би пък аз да съм неразбрала! А спрямо него изпитвам отдавна лична неприязън, като към провален режисьор, когато видях какво направи с филма“Козият рог“. Рядко съм се погнусявала така от режисьорска интерпретация,разбирай,омаскаряване!!! Мога да кажа,че е човек с много извратен ум! И освен това,не понясям хленчещи мъже!

 2. Всяка година на 3 март, ние си припомняме за българското опълчение, което с невероятния си героичен и мъченически подвиг, печели изключително важна стратегическа победа в хода на Руско-турската Освободителна война.

  Вперили гордия си взор към славното минало, български мъже и жени поемат пътя към Шипка, за да отдадат своята почит към саможертвата на въстаниците. Тържествени венци се поднасят от името на политическите фигури, които представят лицето на България пред света.

  При поднасянето на цветята от името на премиера Бойко Борисов, се чуха мощни освирквания от страна на присъстващите българи на Шипка. На няколко пъти се чуха призиви за „Оставка“ и викове „Мафия“. Никакви социологически проучвания не могат да прикрият своеобразната присъда на българския народ. Тя беше произнесена не само към премиера, но и като цяло към българската политическа класа, която очевидно не защитава интересите на нацията си.

  Чувствам се длъжен да ви попитам, усещате ли се свободни? В наши дни, опасен изглежда въпросът „от какво сме се освободили преди 141 години?“. От турско робство? Не, неуместно, казват новоизлюпилите се историци – ще обидим турските „партньори“. Османско присъствие? Тук вече кипва кръвта и на спокойните българи, твърде нагло е вземалите за кръвен данък данък български деца и превърнали ги в еничари, просто а са „присъствали“ на наша територия .Стискаме си ръцете на „османско иго“, да няма недоволни. Че нали знаете, Бойко хич не обича да има такива.

  Връщам се отново към премиера, защото е главният представител на днешната политическа власт и би било неуважително да го подмина. с две изречения. В своето обръщение към народа всепризнатият „магистрален крал“ така и не написа от какво и кого сме се освободили преди 141 тодини. Не пропусна да изтъкне обаче за „етническата толерантност“, на която се наслаждаваме и за „уважението на „външнополитическите ни партньори“. Това обръщение на премиера беше добра представителна извадка на цялото му управление. Страхливо, сухо и изглеждащо като жалък опит да угоди на всички. Разбира се, от него не могат да се очакват популистки изхвърляния във възржденски стил, като на по-малкия си „партньор“ и министър на отбраната Красимир Каракачанов, чието одобрение също спада непрекъснато

  Но нека погледнем истината в очите. В България има бази на САЩ, за които те не плащат никакъв наем и в които действат законите на атлантическите ни партньори. Наскоро България се съгласи на договорка за закупуването на американски военни самолети, като на практика даде „празен чек“, в който ще бъде нанесена неясна за нас сума за непроизведените още изтребители. Публична тайна е, че българската политика се прави повече в американското посолство, отколкото в българския парламент. Български политици възторжено приемат насочването на ракети срещу Русия от българска територия и окончатлното ни превръщане в удобно „прокси“, застрашено пряко при военен конфликт.

 3. Не мога да повярвам че този разговор беше допуснат да се предаде по
  бтв. и то на 3-ти Март.

  ИЗУМИТЕЛНО!!!!!!!!!!!
  Колко останахме ,като този истински мъж истински БЪЛГАРИН??????????

 4. Преди време, в шеговит тон, написах едни „Спомени от бъдещето“. Макар и утопични, си позволявам отново да ги припомня с надеждата, че един ден може да станат и реалност:
  За премахване корупцията сред депутатите, министрите, областните управители, кметовете и общинските съветници и да се принудят тези тунеядци да работят за обществото, трябва да се приемат следните законодателни промени:
  1.Да се въведе институт на КОЛЕКТИВНА наказателна отговорност за членовете на МС, депутатите от НС и общинските съвети, когато се приемат закони, правилници, решения и др. под. актове, с които се уврежда обществения интерес;
  2.Да се премахне ДАВНОСТТА за всички престъпления, извършени от членовете на МС, от депутати в НС, от общинските съветници, от областните управители и от кметовете, в това им качество, включително и за упълномощени от тях лица при сключване на неизгодни за държавата или общината договори и концесии.

  1. Господин Спасов, отлични предложения, но както посочва ‘Дух е мустачки’ – КОЙ да ги приема от решаващите статутници? Няма нито един читав в нужните за целта изисквания. „Давността“ бе единодушно законодателно отхвърлена и единодушно се загърбва за преразглеждане. В порочния кръг на безизходицата отговорността е на властта за отказите и имитациите на решения, но отговорност няма. България е задраскана от своите изменници, а корупцията им е основна измяна. Как добрата утопия става реалност? Първо, белите лястовици ( по Йовков) вместо да са прострелвани, да им превържат крилете и второ, ловците ( по Екзюпери) да хвърлят стрелите си, но отново КОЙ, защото посоченото е КАК…..

   1. До „Вася Н. Илиева“ и „Дух с мустачки“: Съгласен съм, че към момента всички политически партии ще бягат от тези промени като Дявол от тамян. Но нали се готвят нови политически проекти, с нови лица… Е, ако искат да изметат цялото политическо статукво, поне според мен, трябва да прегърнат тези идеи като свои. Иначе всичко зависи от нас. Ако българският народ не излезе от летаргията и ако не притисне до стената управляващите и не им потърси сметка за 30-годишното разграбване на България, нищо няма да се промени.

    1. И аз съм съгласна с Вас, но има основна условност „ако“, която и Вие посочвате, свързана с Народ. Не мисля, че правим релативизъм: ту народ, ту власт, не, каквито и поразии на прави властта, ние забравихме плесницата на Иисус на търговците в Храма и плесницата на Левски на шпионина ( по Вазов). И защо ли? Защото нямаме тяхната чистота на нетърпимост и честност, които дават смелостта за плесници.

     Св. Йоан Златоуст е убит от властта- от Императрицата – заради критика към нея, но веднага се схваща от децата й, че грехът е ужасен, че те ще го плащат и те се заемат да изкупят греха на майка си, която вече е била покосена от Бога видимо за греха й. Пример за съвест, ако не чак за покаяние, което не става нито при неверници, нито при фалшиво вярващи. Съвест! Тя зависи от човека, не от властта, в която човешкото е убито по правило като условие за властване. В България е така, политик с власт значи човек без съвест. За познание и култура няма да споменавам. Но …плесници няма, защото на удрящите плесници им режат ръцете.

 5. За пероида от от 10 год от 2009-2019 откакто АСФАЛТ ПАША и неговата смьртоносна партия ПП ГЕРБ е на власт са умрели от болести глад недоимьк недобре здраввеопазване
  1.185.000 души по социологически данни на НСИ ПОВТЯРЯМ 1МИЛИОН 185 ХИЛЕДИ души ги няма
  Такьв геноцид и такава геноцидна политика света НЕ познава при мирни НЕвоенни условия такава ужасяваща смьртност с толкова умрели има само при ПОЛ ПОТ и воината в Камбоджа /3,5 милиона жертви/ и онгоинг геноцида преди 20 год в Белгииско КОНГО с 2 милиона жертви /вследствие убииства и болести игладц/ кьдето белгииските и изрелските тьрговци на диаманти финансират враждуващи се групировки за да се освободи територия за диамантения ,златен и уранов добив ,и военниа кьрвав конфликт м/у тутси и хути в африканска Руанда/с 2 милиона жертви/

 6. Аз не съм избягала през Дунав. Стоя тук, на високия български бряг, с безбройните си тревоги и грижи, но не унивам, няма да премина реката. Няма. Тук съм, тук ще бъда! Трудно ми е, но ако всички преминем отвъд реката, кой ще остане тук!

 7. Вижте сами какви филми правеше „комунизма“, при това съфинансирани от СССР, няма как да стане без „благословията“ на КГБ, а нищо чудно да е и с негови пари ;-) .

  https://www.youtube.com/watch?v=31Zt0mwTH6w

  Ха питайте ЦРУ другарите те какво са „демократично“ кофинансирали. Или само инструкции как да ставате по-големи длъжници на банките :-) ? Ами ЦРУ е създадено именно да служи на банковия картел :-) !

 8. КОНСТРУКТИВНА ИДЕЯ

  Доносникът е казус планетарен.
  Донася ли за ЦеРеУ, е харен,
  но щом е на отчет във КаГеБе-то,
  превръща се в гадина, общо взето.

  Така е в този джентълменски свят –
  на Запад супермен, на Изток гад.

  Със статуса на източен глупак,
  една идея ще ви дам все пак:

  Защо агентът Джо не се ожени
  за кагебейската слушалка Жени?
  Ще си родят наследничка-кръстоска -
  провашингтонска, но и промосковска.

  Ще нанка тази нова Мата Хари
  днес с джентълмени, утре със другари
  и ще мирясат с оглед паритета
  и ЦеРеУ, и всички СеДеСе-та,
  а в крайна сметка цялата планета.

 9. Разпятие за Надеждата
  На Левски и Морфов

  Надеждата – потъпкана греховно
  със калните навуща на измамата,
  одрана от крадците безусловно
  и разпната на Кръста от подмяната!

  Надеждата – захвърлена бездомно
  заради изход, чест и избавление-
  и вместо тях – коварството чутовно
  и нея я бастиса с’ заколение!

  18, 30 ч., 03.03.2019

 10. Много ме разчувства сутринта интевюто на Алесандър Морфов. Нещата изглеждат безнадежни. БГ след загубата на поредната война е в 30 годишна разруха. Спасение не се вижда от никъде. Освен нашите вътрешни проблеми назрявята и глобални такива -миграцияна хора от противоположна на нас цивилизация,а това ще ражда сблъсъци,джендърство, стремежа да се убие държавата,религията,морала в хората,и да се наложи глобална световна диктатура.

 11. За нази те умряха. Поклон за тяхната саможертва. Трудно е сега да ги разберем. Тогава е имало в много – идеали, вяра, чуство за общност. А сега ………..

 12. ЦЦ и Боико ще излязат довечера по БТВ /БОСФОР ТВ/и НОВА/ДОМУЗ ТВ/ и по давление на USпосланик РУБЕН/украински хазарин/ ще благодарят на братския УКРАИНски народ и воиските на НАТО донесли ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКА свобода на всички БЬЛГАРИ че са ни освободили от РУСКО робство и 500 год владичество и подтисничесво на руския император този окупатор тиранин -комунист
  На площада пред президенството лично ЦЦ и служители на сащ посолсвото ще раздават безплатно хамбургери с гмо телешко ще се лее безплатно море от КОКА КОЛА ФРУКТОЗЕН СИРОП ,понички дьнкин доньт сьс сироп от клен, а ансамбьл “веселите каубои“ ще изнесат голям кьнтри концерт,факелно неолиберално шествие ще има по столичната ул.Витошка

 13. Шипка е едни красив символ, който е като короната на нашата нещастна България. Шипка е короната на тая държава.

  Много силни слова, господин Морфов!
  Дълбок поклон!

  PS: Шипка, както и всички други български исторически паметници, носят голям емоционален и народностен заряд!
  Културното наследство и история на един народ са неговата сила! Те са като земното притегляне, което ни държи здраво на земята!
  Ненапразно в Украйна, а и в други източноевропейски държави, които преживяха ужаса на ВСВ, се рушат паметниците , увековечили този кървав период от историята на човечеството!
  Гумичката за изтриване на националната памет работи със светлинна скорост! Трие се историята на цели народи! И се пише Друга!
  У нас Шипка е титан на героичния подвиг на толкова много народи срещу робството!
  Шипка е свята!Шипка е свята! Шипка е неприкосновена!
  Всяко слово на Вазов от Опълченците на Шипка е безсмъртно:

  И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
  спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  славата му дивна като някой ек
  от урва на урва и от век на век!

  Тук гумичката не работи! И цялата тролска машина да впрегнат, и нова костинбродска печатница да построят – все тая!
  Тази памет е наша! Този подвиг е на нашите деди!
  И никой! Разбирате ли, управленски плъхове и мишоци, никой не може да я отнеме у българина!
  Честит Празник, Българи!

  1. Съжалявам , но у нашето съвсем младо наследство вече е отнето безвъзвратно!
   Те вече нищо не знаят и не се интересуват от това , освен от пари , чалга и силикон!
   Уви , мисля , че вече всичко е безвъзвратно загубено!
   Спомените и истината са само във нас , по-старото поколение!

   1. Проблемът на българина е в неговия пословичен негативизъм и песимизъм.
    Работех в институцията, която ковеше характери и възпитаваше младото поколение. Да възпитаваш и да изграждаш личност си е цяло изкуство, но имах славни учители. И всичко продължи до момента, до който един селски мишок не реши да превърне училището в свое владение. По едно и също време бяхме принудени да напуснем няколко колеги, които не следваха новата партийна линия. Училището голямо, страхът и той. Не последва нищо или почти нищо. Прокурорската проверка беше спряна по нареждане на едно светейшество от парламента.
    Представяте ли си какъв нагледен урок бе преподаден на учениците?!
    Мисълта ми е, че ако имаш дете го възпитаваш – ти го възпитаваш, а не го оставяш на институции, които са си поставили за цел да превърнат днешното поколение в страхливи и безропотни същества!
    Не мърморете хора, а говорете с децата си! Говорете много, за да ви чуят! Опасността не е просто да ги превърнем в изгубеното поколение, а в последното поколение, което живее на тази прекрасна земя!
    Аз лично, ако имам внук, ще му ушия униформа на четник и ще му разказвам истории за българи – смели, предани и всеотдайни, любящи дом и родина, защото всичко започва от семейството!
    Ние трябва да възпитаваме своите деца по Вапцаровски – с неговата Вяра и неговата Борба!:)))

   2. Обаче не сме вечни. Учеха ни, че семейството е основна клетка на обществото. Разбиха БГ семействата – разбиха обществото. После сме лесни.

 14. От 1989г. до сега над българите се упражнява тотален геноцид. Социален, интелектуален, икономически. Къде бяхме като махнаха Хубавата Яна от учебниците ни? Къде сме, когато земята ни се продава? Къде бяхме, когато чужди монополи заграбиха пощи, телефони, енергии, води, злато? Къде сме, когато ЕС потвърди второто качество на детските храни? Къде сме, когато разполагат чужди войски на българска територия? Къде сме, когато майките и бащите ни ровят в кофите за боклук? Къде сме, когато бягаме, вместо да защитим Родината си? Къде сме и имаме ли сила за саможертва в името на децата ни и достоен живот, тук в България?

 15. Сашо, радвам се, че ме послуша преди три десетилетия, когато ти казах във ВМЕИ – Варна: „Ти не си за тук…“ Днес наистина си ГОЛЯМ БЪЛГАРИН!

  Пенчо Доктора от Черни Осъм, напълно си прав!

 16. Празника в Добрич:
  1. От около 90 хил. жители , на празненството бяха около 200-300!
  2.По същото време “случайно“ имаше организиран турнир по футбол за деца и младежи-там имаше в пъти по-вече хора!
  3.На празненството се чете някаква поема за Левски!? Априлското въстание , което е следствие на комитската работа на Апостола не се ли празнува на друга дата!?
  4.Не чух Вазовата поема “О , Шипка“! Сигурно , защото дразни някои “демократи“!?
  5.Встрани от тържеството на една пейка седяха няколко деца и като ги попитах защо не се наредят до другите ми отговориха , че не ги интересува и , че госпожата от училището ги е накарала насила да дойдат!
  6.Попитах ги кой ни е освободил от турско робство , а те ми се присмяха , че робство не е имало и , че не е било турско , а османско присъствие и Европа се обединила за да ни освободи , а руснаците били просто едни от многото!?
  7.Най-много внимание и гвоздей на деня бяха рокерите и там интересът беше най-голям!
  8.На паметника на загиналите руски войници се поставиха огромния брой цветя от няколко букета!
  9.Тръгвайки , хората си говореха какви трапези са правили на този ден преди тридесетина години!
  10.Не можах да разбера защо ми стана мъчно!?
  Ще ми обясни ли някой!?

  1. На кого трябва да благодарим днес? На ЕС? На САЩ? На евроатлантическите ценности? На НАТО? На кого? Защо всички СМРАД-ове днес говорят за “празник”, някои даже мънкат за “освобождение”, но не смеят да кажат: – Освобождение ОТ КОГО? – Освобождение ОТ КАКВО? – КОЙ ни е освободил? Не било политкоректно ли? СМРАД…вашата единствена форма на съществуване е лъжата!

   1. Руско-турска война (1568 – 1570)
   2. Руско-кримска война (1571 – 1574)
   3. Руско-турска война (1676 – 1681)
   4. Руско-турска война (1686 – 1700)
   5. Руско-турска война (1710 – 1713)
   6. Руско-турска война (1735 – 1739)
   7. Руско-турска война (1768 – 1774)
   8. Руско-турска война (1787 – 1792)
   9. Руско-турска война (1806 – 1812)
   10. Руско-турска война (1828 – 1829)
   11. Кримска война (1853 – 1856)
   12. Руско-турска война (1877 – 1878)
   Руско-турските войни обхващат период от 349 години.
   /Списъкът е изготвен от Любо Кольовски/
   Ама Русия се била борила за имперските си интереси! А за какво друго да се бори? Против земното притегляне, и против глобалното затопляне ли? Колко от тези нейни имперски интереси са против българските интереси? Колко от тях съвпадат с нашия национален интерес? Как пък чак именно след руско-турска война се възроди българската държавност? Защо не се възроди България след някоя от другите войни, които е водила за 500 години Османската империя, в това число и с европейски държави? Не е като да не е губила империята и сражения, и войни. Коя друга империя на епохата е воювала с друга империя не само за интересите си, но и за да освободи, и възроди държавност, каквато е нямало за векове преди това?
   На кого трябва да благодарим днес?
   На ЕС?
   На САЩ?
   На евроатлантическите ценности?
   На НАТО?
   На кого?
   Защо всички СМРАД-ове днес говорят за “празник”, някои даже мънкат за “освобождение”, но не смеят да кажат:
   – Освобождение ОТ КОГО?
   – Освобождение ОТ КАКВО?
   – КОЙ ни е освободил?
   Не било политкоректно ли?
   СМРАД… вашата единствена форма на съществуване е лъжата!
   Честит празник, българи! Нисък поклон на руските войни освободители! Чест и почит за всички загинали български опълченци, руски, украински, румънски, и фински войници от императорската армия на Н.В. Александър II Освободител!
   СМРАД = средства за масова реклама, агитация, и дезинформация. Работят за наша сметка, но за чужд, външен интерес.

  2. ..DA IM IZPRATI SASHO MORFOV,,EDNAPOKANA ZA TARGESTVOTO,,NA…08.03.//…,,DA GI POZDRA/VI,,MAGKATA CHAST,,OT BALGARSKIJAT NAROD!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>