Публикувано на 13.04.2008 / 15:43

Румен Петков депозира оставка

 

 

“Малко ли е, че подава оставка, та веднага питате кой ще го смени”. Така зам.-шефът на червените в парламента Георги Юруков отговори на въпрос на “Всеки ден” кой ще наследи вътрешния министър Румен Петков. Той уточни, че за да стане факт този акт, той първо трябва да мине през Народното събрание. “За мен е логично заместникът му да е човек от системата”, каза Юруков и шеговито добави: “Както казват руснаците – в курсе дела” (някой, който е навътре в нещата – бел. ред.).

Повечето от социалистите в парламента обаче не пожелаха да коментират извънредната ситуация. “Не мога да кажа нищо, преди да видя какво ще се случи”, заяви друг зам.-шеф на Коалиция за България – Атанас Мерджанов. Младен Червеняков също обяви, че въпросът за наследника на Румен Петков не е обсъждан. “Живи и здрави, ще видим”, лаконичен беше той.

Някои от червените депутати обаче подсказаха, че едно е да подадеш оставка, друго е тя да бъде приета. “Не слагайте тигана, докато рибата е още в морето”, предупредиха те и обясниха, че в политиката има твърде много игри. “Не забравяйте, че Петков получи и подкрепата на президента”, припомниха от Коалиция за България.
"Ако зависеше от Петков, той никога нямаше да подаде оставка. Това е решение на министър-председателя, но той трябваше да бъде принуден да го вземе с много натиск“, допълни Атанасов.

„Ако Станишев смени един човек на “Монтерей” с друг човек на “Монтерей”, може и да си изкара мандата, но това ще е финалът на политическата му кариера“, каза още той.

Според Атанасов премиерът е направил отчаян опит неговата партия да участва в следващ мандат.

 

afera.bg

“Нося отговорност за определени кадрови решения в МВР, с които съм подвел държавното ръководство”. Това заяви вътрешният министър Румен Петков, който в ранния следобед официално обяви, че подава оставка от поста.
Решението ми не е взето днес, нито в четвъртък или петък (когато бяха дебатът и гласуването по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за връзки с организираната престъпност – бел. ред.), заяви Петков. По думите му оставката е плод на категоричната му воля "да се подчини интересът на политическата система на българската държава и държавност".
Министърът изтъкна три основни аргумента за оттеглянето си – стремежът да има повече държава и държавност, необходимостта от повече спокойствие в МВР и запазването на авторитета на БСП. Той изрази увереност, че оттеглянето му от поста ще доведе до създаване на нормални условия за работата в състава на министерството.

“Оставката ми не е израз на слабост и не е поддаване на натиск, в чиято основа са клеветата, клюката и интригата. Тя е знак за ясен стремеж за повече държавност и укрепване на държавните институции. Обществото се нуждае от необходимия и убедителен знак, който дава възможност не просто да се генерира политика, но и тя да има чуваемост, както и да се осигури възможността за провеждане на един солиден политически и професионален дебат за необходимите дълбочинни промени в системата на правоохранителните органи на България”, каза още Петков.

 

Коментари 0 за
“Румен Петков депозира оставка”

  1. че нещо ще се промени! НИЩИЧКО, ще си остане СЪЩОТО! Това не може да се случи в България, тук поуки не си вадят нито политиците, нито българите! Жалко, Бог да прости Родината ни и на нас да прости, че сме създадени овце!

  2. Не знам кой ще бъде новият ни Министър на ВР,но трябва да започне с детайлно проверка на целия команден състав от досиетата им,начина на назначаване на началническия пост,неговите назначавания на подчинените му началници и сигнали срещу него в Инспектората и други сходни служби.Компрометираните началници да бъдат пенсионирани,преместени на други неначалнически постове или уволнени.Това да стане в рамките на 6 до 8 месеца.Системата се чисти основно,както новозакупена къща-от мазето до тавана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *