Публикувано на 19.12.2008 / 23:01

Рекетът на тракторите

 

 

Банкрут. Толкова често чуваме тази дума напоследък. Но и с нея е като със СПИН – винаги мислим, че баш нас няма да ни хване. Наскоро се замислих за произхода на тази дума. Идва от латинските bancus (маса) и ruptus (чупя, троша, развалям). Започва да се употребява преди повече от 500 години.

По онова време в Торино лицензирали местата за официално отпускане на кредити. Първите банкери имали офиси на открито – маси, на които се договаряли условията по съответните заеми. Гилдията обаче от самото начало имала едно жестоко правило: ако някой банкер стъпи накриво – даде пари без обезпечение, довери се на неправилен човек и т.н., с други думи ако не успее да си върне обратно парите, той повече не може да работи. Тогава неговата маса за преговори се трошала публично на площада. Банкрут. Дума особено актуална по света днес. У нас уж също разбрахме, че има такива работи и е време за затягане на коланите, но май пак не съвсем.
Ако не сте били в задръстването покрай земеделците вчера, поне сте ги мернали по телевизора. Не знам кой какво е видял в протеста, но аз се облещих пред следния факт – дългите редици лъскави трактори от еднакви скъпи марки. Машини все от световни лидери в бранша, нещо като ферарито на тази индустрия – "Джон Диър", "Ню Холанд", "Маси Фергюсън"… И тук-там някой изръждавял "Болгар" за цвят. В тази връзка на дневен ред изникват най-малко 3 въпроса:
1. С какви пари тези изтерзани и вечно мрънкащи хора от село са купили скъпата чужбинска техника? Нали бизнесът им е все на ръба на бръснача?
Миналата година притискаха държавата за помощ защото добивите били малки, сега пък цените не ги устройвали. Все едно че българското правителство определя как да се въртят сделките със зърно, а не световните борси и пазари.   
2. Защо, след като непрекъснато говорят за защита на родното производство, самите те никак не го подкрепят? Фермерите се натискат всички ние – данъкоплатците в България, да ги подпомагаме двойно и тройно. Първо им купуваме зърното под формата на скъп и не твърде вкусен хляб. После трябва да набавим пари в бюджета за национални доплащания. А между другото да осигурим лептата на страната в общия европейски бюджет, от който за фермерите идват субсидиите и т.н. И насреща какво? Земеделието никак не е национално отговорно със самоосвобождаването си от данъци и 90-процентовия престой в лоното на сивата икономика.
3. Не са ли използвани за закупуването на въпросните "Джон Диър", "Ню Холанд" и т.н. онези пари по САПАРД, заради които сега Европа ни обвинява в "безсмислие на оказваната помощ"? Наскоро се разбра, че всъщност това е толкова важен за ЕК проблем, колкото и корупционните практики при усвояването на средствата у нас. Според неоспоримата логика на европейските икономисти безсмислието на помощта в българското земеделие има два аспекта. Първо – подпомага се основно директно закупуването на земеделска техника в проекти, необвързани с други инвестиционни намерения. Второ – подпомагат се свръхмощни компании, които и сами имат ресурс да осъществят инвестиционните си намерения. Употребяващите властта в София обаче и тяхната гвардия чиновници и експерти се инатят и не искат да разберат, че смисълът на структурните фондове е в подобряване на жизнеспособността на малкия бизнес и създаване на средна земеделска класа, а не дообогатяването на големите играчи в бранша.    
Съвършено ясно е, че от подпомагането на сделки за свръхмощни трактори и комбайни печелят единствено арендаторът на земя и доставчикът на машините. В същото време тези инвестиции нямат никакъв социален ефект, какъвто уж се гони чрез съответните програми. Нов комбайн, закупен по САПАРД, отваря най-много две работни места, и то не половин година. В други отрасли с 200 000 евро се правят предприятия, от които си вадят хляба 10-15 души. За съжаление подобни проекти са на път да източат парите и по новата Програма за развитие на селските райони. Бърз преглед на вече одобрените заявления по Мярка 121 от тази програма, наречена "Модернизиране на земеделски стопанства", показва, че от 327 сключени договора за подпомагане близо 300 са в графата "Закупуване на земеделска техника за зърнопроизводство".
Да се върнем обаче на вчерашния земеделски бунт. На мен лично никак не ми става ясно от какво озверяват тези хора
Договорените вече директни плащания за тях са близо 22 лв. на декар. Един арендатор, притежаващ десетина от онези лъскави трактори в колоната на протеста, обработва поне 10 000 дка земя. Сметките показват, че ако той успее да занули приходната и разходната част в баланса на своя бизнес, само от директните плащания ще получи печалба от 220 000 лева. Към това трябва да се прибавят останалите екстри за зърнопроизводителите – връщането на акциза върху изразходваните горива, което прави още 3-4 лева на декар суха пара, нисколихвените кредити за покупка на торове и препарати, обезщетенията за провалени площи и т.н.
Да сте чували за друг толкова ухажван бранш по света и у нас? Не. Всеки, тръгнал по трънливия път на частното предприемачество, трябва да знае, че сам носи отговорност за точните пазарни прогнози, правилния избор на произвежданите продукти и добрите сметки. Както и това, че банкрутът винаги чука на вратата и срещу него няма нито държавни, нито европейски гаранции. Ако пак клекне пред зърнопроизводителите, днешното българско правителство ще се нареди до своите предшественици из министерските кабинети, дали своя принос към историята на икономическите науки с легализирането на понятия като фабрикантите синдикалисти и назначените капиталисти. Добре, ама защо все на наш гръб?

 

 

Руси Чернев

В. “Стандарт”

Коментари 0 за
“Рекетът на тракторите”

 1. Дайте му на този един трактор и да ходи да оре и сее, щом толкова знае.

 2. Като е толкова лесно, що не ходи този г-н той да взима големите „ПЕЧАЛБИ“ или да има хубав ТРАКТОР. Що не ходи на полето, или може би не знае, че този труд е най-евтиният в БГ. Какво завижда за скъпите трактори, ами как се прави модерно земеделие без техника – а тя е скъпа! Има ли представа господина, колко е печалбата на зърнопроизводителите – очевидно НЕ, защото тя в момента е в минуси, а като са минусите, как се изплащат кредите, а арендата, а заплатите на работниците, а заработките им?? И още едно последно, ние в БГ се борим за 22 лв, а европейският фермер взима 47 ЕВРО на дка!!!!

 3. Субсидии и програми за Българското земеделие | Envoyй par Димитър Димитров | 29-08-2008 04:04
  Не съм съгласен, че някоя страна-членка на ЕС няма интерес от субсидии и програми за нашето земеделие!
  Дали Българското земеделие ще се възроди и ще произвежда продукция, която да се търси в ЕС и не само там, зависи от нашето умение и най-вече от желанието ни.
  България винаги се е славяла с богата и разнообразна земеделска продукция.
  Най-търсената в Европа и целия свят, защото е екологически чиста и качествена.
  По време на прехода Българското земеделие не получи достатъчно внимание и остана на заден план.
  Загубихме темп в развитието на земеделието, загубихме завоювани пазари.
  Това е поправимо!
  Трябва да се използва Българската научна мисъл и да се отглеждат такива продукти, които са характерни за нашите географски условия и нашия климат.
  Раздробяването на земеделските площи не донесе очакваните резултати.
  Всяко семейство на село може да се занимава със земеделие, но това ще задоволи нуждите на отделното семейство.
  За да си конкурентноспособен на Международния пазар е необходимо окру
  пняване на земеделските площи и отглеждане на такива продукти, които ще се търсят в чужбина.
  Обидно е да внасяме зеленчуци и плодове, пшеница, царевица и т.н., когато можем сами да си ги произвеждаме.
  Необходимо е да се премахнат посредниците между производителите и потребителите или поне да се ограничат до минимум.
  Така производителите ще имат възможност да печелят от своя труд, а потребителелите ще купуват качествени продукти на по-ниски цени от вносните.
  Това е един от основните проблеми в земеделието.
  Трябва да се разработят такива програми, които да са изпълними в реални срокове , тогава и субсидиите ще бъдат налице.
  Нужна е нова програма за възраждане на Българското земеделие, с която да се ангажират и държавни институции.
  В България съществува пазарна икономика, но това не означава ,че държавата трябва да абдикира от Българското земеделие.
  Трябва да оказва помощ на производителите и те да не се чувстват изоставени, защото до международния пазар не всеки производител може да достигне.
  Тук трябва да се намеси Българското правителство и то да защитава интересите на производителите там, където е необходимо.
  Да им оказва всячески помощ и същействие.
  ЕС ще ни помага, ако сами си помогнем!

  Димитър Димитров
  http://www.212procenta.com

 4. г-н Чернев,много бих искал да Ви пратя „някъде“,но не искам да падам на вашето ниво.Аз също съм земеделец,и също бях на митинга с тракторите,и много бих искал да си кажа и моето мнение.На 31 г. съм и от както се помня съм все по полето,а от няколко години съм и самостоятелен арендатор.Нямам повече от 15 почивни дни в годината,работя понякога и по 20 ч. на ден,нямам право да се разболея-защото в банката не приемат болнични.Това ми е в кръвта.Няма да избягам в чужбина,но жалкото е,че тук останаха и много всестранно НЕдоразвити личности,компенсиращи комплексите си с непременна изява пред публика.

 5. Силно съм потресен от статията в днешния брой на вестник „Стандарт”, озаглавена „Рекетът на тракторите”. Възмутиха ме две неща: от една страна – невежеството на автора Руси Чернев и от друга страна отношението към българския производител.
  Да оставим настрана, че като цяло българското производство е свито в ъгъла и много експерти ни посочиха, че на икономиката ни и трябва производство и пак производство. Хората нееднократно ни подсказват, че с молове и хотели икономиката ни няма да процъфтява дълго. Нека да започнем отзад напред от въпросите, които самият автор си задава: Дали сме чували за толкова ухажван бранш по света и у нас? Да, драги. По света – да. И добре, че станахме част от света/ от ЕС/, та и нашият земеделец да усети що е то грижа за него. И е жалко, че Вие, драги, като гражданин на държава от ЕС и още повече като човек, пишещ за бранша не сте си направили труда се информирате за това. От 1957 година след Договора от Рим е създадена т.н. ОСП /Обща селскостопанска политика/, чиято цел е не само да „ухажва”, но и реално да гради земеделието на ЕС , изсипвайки милиарди евро всяка година оттогава досега, харчейки повече от половината си бюджет за тази цел. Повярвайте ми, не го правят от глупост. По стар български обичай не сте пропуснали да правите сметка на печалбите на другите. Добре смятате „кяра”, но нека все пак хвърлим едно око и на „зарара”. Така наречените обезщетения за провалени площи миналата година, покриха само една десета от загубите на фермерите и те трябваше да впишат в графа загуби няколкокостотин милиона лева.
  Хубаво правите предположението, ако е занулена приходната и разходната част в баланса, ама там е въпросът, че в болшинството от случаите не е, и хората са принудени да продават зърното си под себестойността му, т.е. губейки. За цената на хляба и неговото качество сте сбъркали адресанта. Може спокойно да се обърнете към хлебопроизводителите и да ги попитате защо, след като купуват пшеницата на цена три пъти по-ниска от миналогодишната, не смъкват цената на хляба и защо купуват некачествена пшеница, а нашата качествена отива за износ. А колкото до новите и модерни техники- точно това е целта – да модернизираме базата си, защото евтина и качествена храна се прави с модерно и ефетивно земеделие. Аз лично предпочитам да виждам модерни трактори и комбайни да пълнят икономиката ни, отколкото луксозни джипове и лимузини. Не е лошо да надникнете и в друга графа на разходната част – много от тези модерни трактори са закупени със скъпоструващи кредити. Така, че не им завиждайте на фермерите.
  А колкото за екстрите за част от върнатия акциз за гориво и за националните доплащания, ако не го правим, то ние щяхме да сме единствената страна от ЕС, която ощетява производителите си като ги лишава от тях. Не повдигате въпроса защо фермерите купуват торове и горива на цени тройно по-високи, отколкото до преди три години, а зърното им се изкупува на цена, каквато е била преди тридесет години.
  Ако започнете и да се чудите защо на сергиите по пазарите плодовете и зеленчуците в 80-90% са от внос, то това е защото не сме „ухажвали”, както вие се изразявате, нашите производители, сиреч не е имало подкрепа.
  Ако все пак не можете да се примирите бихме помолили фермери да ви преотдадат земя и вие да се „накярите”. Голямо желание имам да изпитате поне малко от напрежението им, когато гледат жарещето слънце в надежда да видят облаци и да получат нивите им малко дъжд.

 6. абе знаем как „зърнопроизводителите “ с тъмните очила изкупуваха насила продукцията от кооперациите….. вярно някой от тях може и да са си ипотекирали фераритата, но досега им с полето и земята е същия ,както този на политиците „земеделци“…….както и сегашното вмро има нещо общо с национално освободителното движение в края на 19в. всичко е симулации у нас

 7. Руси ти видя стотина хубави професионални машини,а какво очакваше Белчо и Сивушка ли?
  Знаеш ли колко струва един плуг,една редосеялка,една дискова брана,ремарке,торачка,валяци.Сложи ги по дваисетина хиляди евро на парче.Това е прикачен инвентар към трактора.Карал ли си трактор,работил ли си с него?Не!Когато го направиш,пиши…за рекета на скъпите трактори!
  Какво да кажем за десетките хиляди скъпи и луксозни коли в Бг,които струват по-вече от един трактор.На кого са тез ферарита,ламборджинита,поршета,бентлита,маибаси,а копеленце? Пиши за рекета на тарикатите!!!

 8. Руси приветствам те в тази държава когатао се изказват нещата такива каквито са за почва обругаването. Поне да бяха се сетили, че има виждащи и мислещи хора, когато платено излизат на протест.
  Браво на студентите интелекта е налице

 9. Боли, нали, когато някой каже на глас това, което всички знаят, но по различни причини премълчават:като не ти харесва, смени си препитанието.Не сме длъжни да плащаме всякакви претенции.В тази държава се реве непрекъснато „дай“ и то пари.Като не можеш да си направиш сметката и не ти излиза печеливш бизнеса – вън.Търси си друга работа.В условията на пазарната икономика все ще се намери кой да ви замести.Абсолютно прав е авторът!Браво.

 10. Преди да пишеш -прочети нещо или помисли.Ти какво искаш да сеят и орат с биволи ли ?.Първо производителите който вчера бяха пред парламента не произвеждат хляб, а зърно.Не съм чула хлебопроизводителите да протестират.И невежа такава за тези трактори сме си заложили апартаментите и всичко което имаме.Ти защо не отидеш поне веднъж на полето и да видиш тези хора как плачат като малки деца когато гледат как труда им отива по дяволите заради такива в парламента.

 11. Руси Чернев,откъде толкова много простотия у тебе,че я ръсиш наляво и надясно?

 12. Руси Чанев ти луд ли си или х..я.пардон мотиката ти е малка…Бил ли си някога ма село,виждал ли си жив селянин…Или само нашмъркан с дрогата ан 4ъорни продадени от Борат да виждаш луди крави да ти копат с мотиката…Спри се ей,щото бедна ти е фантазията…
  П.П.Ей това се вика журналисти4еска проституция,в един жандармерен строй за къвто ме4таят Гоце,Пирински,и Станишев няма нищо хубаво освен едно-такива като тоз хубавец Руси ще проституратт по същия начин само 4е няма да получават мангизи за това което правят/ина4е казано-тогава ще ги е..т безплатно

 13. хубава статия г-нЧернев ама след най-много час ще бъдеш Руси Червенов или Черньо Русев?!писачите по форумите ще ти обърнат хастара.на тях им трябва не трезво мнение а враг да си излеят собственната завист. те и на себе си обръщат хастара само да опонират някому.имам земя на село дал съм я на аранда, чеарендатора ми псува- за100хил. лв искат му 10хил подкупи- не се гиздосва до соф ами псува и оре.ръцете му са шкурка.халал да са му парите..на мога да го погледна когато ми дава парите ама и на мен ми трябват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *