Регистрация
Публикувано на 13.01.2019 / 10:08

РЕЗИЛ! С РОЗИ ГЪЗА СИ НАКИЧИ, ЧЕ Е НАСРАН ДА НЕ ЛИЧИ! ГЕРБАВИ, ПЛОВДИВ НЕ Е ПРОЖЕКТОРИ И ФОЙЕРВЕРКИ!

ПЛОВДИВНЕ МИ БЕШЕ КУЛТУРНО!

Голямо откриване, голям резил! То, че три милиона и двеста хиляди лева ги издухаха в небето за един час, мога да го простя, тези два мандата на Мамин Тотев се нагледахме и на по-страшни неща. Разсипията е, така да се каже, негова запазена марка на управлението.

Резилът на Пловдив беше трудно да се преглътне. Ама изобщо не ми беше културно. Като се започне от фрагментите от Берлинската стена, изрисувани с целуващи се в устата войници и кичозно-перверзна Статуя на свободата, разположени пред Джумая джамия, кичозните трабанти /явно съществото, подготвило експозицията е имало някакви болни представи, че това е много културно/, като се мине през прасешката оградка с логото на ЕСК на площада и се стигне до апогея – Вавилонската кула, разположена насред руините.

Култура се прави от хора културни. Цървул чепик не става и това си е, колкото и да се пъне, само резил става. За тези, които не са от Пловдив, ще уточня, че си направих изводи относно културата и стила на Мамин още като съзерцавах личната му къща в центъра на Пловдив- скъпа и безобразно грозна, направо гротескна.

Впечатленията ми се подсилваха от миналогодишната скара-бира на Главната, където новодошли пловдивчани с официални анцузи ядяха елегантно кебапчета и картофки в пластмасови чинийки, а над всичко това се носеха звуци на мазна чалга. Може би е било прелюдия към събитието „Две прасета на площада”, кой знае! Но пък като кажа, че имаше съжаление в много пловдивчани, че вместо Вавилонската кула е било по-добре прасешкото събитие да се състои, ще кажа всичко за резила на откриването. Дори Мильо на Главната му идваше да си закрие очите!

Да започна с това, че целият Пловдив е разкопан като след война, хвърлят се едни милиони, а даже не се вижда ефект. Площадът изглежда като кър, от който са вадили картофи, но пък има кокетна оградка с големи лъскави плакати, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019. Ама много културно изглежда! Както се казва по народному: „С рози г…а си накичи, че е н…н да не личи!”.

Ама си личеше, бе, Кмете, личи си и сега! Само на 20 метра от Вавилонската кула е кал, отпадъци и строежи, които имаме чувството, че продължават вечно. И гълтат много, много пари. Не може ли поне да се разберем – направо си вземайте парите и ни оставете града цял!

Откриването беше апотеоз на управлението на гербавите – много проблясъци, прожектори и крясъци и никакъв смисъл. Както е типично за тях, впечатляват с шоу, а не със смисъл. Ама то и шоуто не беше на ниво. Да не говорим за джендърския уклон на цялото представление. Еклектичното представление изобщо не се вписваше в културата на Пловдив. По-скоро пародия и смесица между техно и фолк. Тотален потрес! Единственият хубав момент за мен беше как Мамин чете речта, която естествено се беше затруднил да научи наизуст, на силния вятър и подсмърчаше много културно през цялото време.

Гербави, Пловдив не е прожектори и фойерверки. Пловдив е културата на Капана, на Стария град, музиката на Моцарт на Главната улица, картините на Лавренов, Божилов, Карамфилов, изящната архитектура на Стария град и на Главната, тютюневите складове, които унищожихте, духа на бохемите на Пловдив. Пловдив е изискан, древен и съвременен град, с душа и класа, която вие дори няма да разберете. Нищо от това не видяхме вчера.

Просто издухахте едни пари! Дори българи нямаше – цялото уж пловдивско шоу беше направено от немци! Дори не ви досрамя. Нищо пловдивско и българско нямаше в този пародиен спектакъл. Парите ще ви простим, но резилът – никога!

Елена Гунчева

Коментари 34 за
“РЕЗИЛ! С РОЗИ ГЪЗА СИ НАКИЧИ, ЧЕ Е НАСРАН ДА НЕ ЛИЧИ! ГЕРБАВИ, ПЛОВДИВ НЕ Е ПРОЖЕКТОРИ И ФОЙЕРВЕРКИ!”

 1. Това печална,кичозна формация Вавилонската кула ли имитира?Ч е даже ,ако някой не е разбрал
  има и написано отдолу З А Е Д Н О ????Как да го разбираме-колективизъм или казано?“Който се цепи от колектива -колективът ще му го нацепи???“отзад…..ехм аз съм пас……….

 2. След тази соросоидна порнография завчера , аз като пловдивчанин се чувствувам омерзен. Очаквах някаква калпава работа , но тази мизерия надхвърли всичко! Нито дума за Пловдив в артистичната част , нито дума за траки , римляни , гърци , османлии , Възрожденците ! Нищо за Хисар капия , за стария град! Нищо за художниците , бохемата , духа… Само комсомолски крясъци , заклинания и мантри ! Все едно сектантско сборище… Нелепи кукери , двама изпълнители от които първият (Теодоси) едва не се вкочени от студ , а вторият (Балканска) изпя едната си единствена песен… Два пъти !! За останалото да не говорим. Техно денс чалгата ли бе музикалният фон за представяне на Пловдив ? Кой идиот замисли цялата тази мизерия на открито ? По средата на зимата ? И то късно вечер ? Този ли бе подходящия мизансцен – бомбардираният централен площад с дупките , разкъртените тротоари , буклуците наоколо ! Ужас , пълен провал на града ни ! За съжаление аз не съм убеден че управниците осъзнават какво „натвориха“. По реакцията им на бурно оправдаване на тази антикултурна свинщина , по-скоро не разбират.

 3. А къде е културата на християнството? Прави ли ви впечатление, че в ЕС, по- точно в администрацията, щедро издържана от нашите данъци, тази дума е табу. А християнството, с всичките си плюсове и минуси, 20 века е оцеляло тук, в Европа. Дори и по времето на соца чавдарчета и пионерчета запаметяват, че трябва да са добри деца. Къде са сега 10- те Божи заповеди: не лъжи, не кради, почитай родителите си….Та пловдивската Вавилонска кула е в унисон с еврогейщината, с насаждането на безверие и безвремие.

  1. Вавилонската кула е избор на ГЕРБерите, а Цвета Пекинска я оповести за българска емблема, не че Цвета Пекиснка знае,че е наопаки с приказването и за Вавилонската кула. Много си им прилича на ГЕРБерите Вавилонската кула: разгулен живот, корупция, глупеене, изхвърляне до небесата и сриване на кулата. Ай да научат за Вавилонската блудница или нема нужда, изучили са се по Вавилонски.

 4. Възхитена сам от разкошните стенописи по Вавилонската кула с формата на разнообразни криви макарони ,абстрактни суджуци ,кърначета в тарелка и други геометрии … Всичко е в унисон с времето и мястото …Хляб и зрелища… Култура – през крив макарон, а халтура – с лопата да ринеш… тъжно :-(

 5. Аз съм пловдивчанин и съм напълно съгласен с Гунчева, Изкопаха огромни дупки в централния площад, съсипаха каменното покритие с тежките камиони, улиците и тротоарите в града са в плачевно състояние. Бай Милю в центъра на града, точно под TOUGETHA-та е доказателство за пълния кретенизъм на властта. Бул. Руски се ремонтира с години, градът е осеян с всевъзможни графити, власт няма , идиоти във властта колкото искаш. Да гласуваме за ГЕРБ и неговите двама светци, Бойчето със струйника и Цецо хубавеца, производителя на “ политики“ и главен обвинител на президента.

 6. ОТ ДВА МЕСЕЦА НАШИЯТ ТЪЙ НАРЕЧЕН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ Е В ЦАЙТНОТ, ХОДИ КАТО СЛЪНЧАСЪЛ И НЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА ДЪРЖАВА. НМЕГОВИ ПРИБЛИЖЕНИ КАЗВАТ, ЧЕ В САМОТНИТЕ СИ ВЕЧЕРИ ГОРКИЯТ ЧЕСТО СИ МИСЛЕЛ ДАЛИ ДА НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА, НО ЦЕЦО-ПЪПЕША МУ КАЗВА, ЧЕ ВАШИНГТОН НЕ РАЗРЕШАВА И ТРЯБВА ДА ПОТЪРПИ ДО 2020 ГОДИНА КОГАТО СВЪРШВАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И ИМАЛО ОЩЕ КАКВО ДА СЕ ОТКРАДНЕ. СЛЕД ТОВА ЩЕ БЯГАТ В ЧУЖБИНА ЗА ДА НЕ БЪДАТ СЪДЕНИ И ВКАРАНИ В ЗАТВОРА.

  1. …do 2020g./ja insult,ja infarct ,ja ,,pampers,,…a za,,naroda,,..,,hljab I zrelishta,,..A, GERBADGIYSKI PLAHOVE.!.Kakvo ochakvate ot sin na pogarnikar ot Bankja I shofjor/sluga ot s.Shuma…,,MONTAGISTITE ,,IM…DA SI GI,,PRIBIRAT/DRUGO VRENE NASTAVA..,,RAZDELNO,,!

 7. Величавото откриване на европейската халтура в Пловдив много ми напомни на онзи стар виц за олигофрена Иванчо, който бил най-малкият от всички братя.Дошло време да го задомят,набелязали момата и преди да тръгнат да я искат,големият брат казал на Иванчо-братко, когато седнем на масата само аз ще говоря. Когато спра, ти кажи нещо приповдигнато и дълбоко,та да смаеш всичките ,та белким вземем момата.Така и станало. Говорил надълго големият брат,колко е умен и работлив Иванчо ,па млъкнал. Сритал брат си под масата за да го подсети , а Иванчо се почесал по главата и дълбокомислено запитал. Батее ,оназ жила де дига кура ,чак от гъза ли почва ве? И не се обиждайте,когато родината ни е олицетворявана на кенеф.За един чешки художник говоря.

 8. гейберите им се чудя дори дали могат да се изпикаят без да си причинят несъвместими с живота травми, е*ати тъпите к*пелете, ЕДНО НЕЩО не свършиха катохората ЕДНО – затова са и назначени де, все пак тиквоча ни го монтираха ханс зайдел и конрад аденауер още 1999г., демек 19 ГОДИНИ РАЗПАД…

 9. „Парите ще ви простим, но резилът – никога!“ – това е ПРИСЪДАТА ЗА ТЕЗИ „ТВОРЦИ“ И ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ!
  Благодаря Ви за текста, Елена Гунчева!

  И едно искрено учудване от моя страна: Noveli Zareva Абсолютно вярно.?!?!?!…

 10. важното е че са си прибрали едни милиони каза:

  В бездържавието е важно, не каква работа и как са свършили политиците-цървули, а колко милиона или милиарда са откраднали. В други сайтове, други крадци дават акъли /Мафиянски, Стефчо крадеца/, вместо в момента да е в затвора и да им е конфинскувано цялото имущество на родата му до 9-то коляно.

 11. Пълна бутафория, като цялостното управление на ОПГ ГЕРБ през последните две петилетки. Няма отговор на въпроса защо 3-те милиона, похарчени за един час не бяха инвестирани в рушащата се културна инфраструктура на Пловдив! Харесвам Пловдив, но определено това не са подходящите хора да покажат неговите Дух и Сърце! И защо трябваше световно неизвестната особено на Пловдив Мария Габриел да говори. Има толкова знатни пловдивчани и култур трегери. Аман от политиката на управляващите!

 12. Отново адмирации за Вас, Елена Гунчева! Удоволствие е да чете човек материалите Ви – пишете страхотно! Бъдете здрава, България има нужда от Вас!

 13. Варна европейска столица на спорта,а няма градски стадион

  1. Да, ама Ново село има – за 6 милиона и с фитнес, тенис корт и т.н. и анъсънамъ. Само че няма кой от старците и стариците да ползват тези благини – нямат спортен магазин да се оборудват с подходяща екипировка !!!

 14. Първо го помислих за Комина на помощното училище,но на сутринта видях,че в Пловдив е акостирал крайцера „Красний Кавказ“

 15. Герб е единствената партия ,която миксира техно,фолк и краш .

 16. ЗА КАКВО ТОЧНО ОТГОВАРЯ ЗАМЕСТНИКА НА БОКО-ТИКВАТА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ПО ПРЯКОР „ТИХИЯТ АЛ КАПОНЕ”? ЗАЩО Е НЕОБОДИМО ДА ИМА МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА И КАКВО ТОЧНО ПРАВИ МИНИСТЪР КРАСЕН КРАЛЕВ ПО ПРЯКОР „ЛАКОМОТО ПРАСЕ”? СЛЕД КАТО ВЕЧЕ НЯМА ЕМИГРАНТСКА ВЪЛНА ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЪЩЕСТВУВА ТАКАВА ГОЛЯМА АДМИНИСТРАТИВА СТРУКТУРА КАТО ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ? СЛЕД 30 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЪЩЕСТВУВА КОМИСИЯ ЗА ДОСИЕТАТА И НА КАКВА СУМА ВЪЗЛИЗА БЮДЖЕТА Й? ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА ИМА НАД 50 УНИВЕРСИТЕТА И НЕ Е ЛИ ТОВА ПРИЧИНАТА ЗА НИСКАТА СТЕПЕН НА ПОДГОТОВКА И ЗА НАЛИЧИЕ НА МАФИЯ ЗА ТЪРГОВИЯ С ДИПЛОМИ?

  1. Държавната агенция за бежанците в момента прикрива разнасянето на мургави и брадати копелета из българската земя и оженването им за мургави циганки. На следващите избори новите българи ще подкрепят ГРОБ в далновидната им политика по унищожаването на остатъците от българите на тази територия.
   В същото време ще продължи геноцида над бялото коренно население по нашите земи под всякакви форми (законови ограничения, плащане на непосилни данъци и такси, психически тормоз и т.н.), а мургавите форми на живот ще бъдат стимулирани по всякакъв начин да се плодят и изместват бялото население.
   На бялото население непрекъснато му се повтаря, че за да го пребъде трябва да се множи (явно за да е по-мащабен геноцида над него). Това наподобява ситуацията, в която на изчезващ животински вид му се изпращат големи групи бракониери, а в същото време се тръби, че се цели неговото запазване…

 17. ОТ НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО В ИНТЕРНЕТ:
  Домата, Картофа, Боба и Тиквата решили да станат членове на ГЕРБ.
  Отишли на изпит. Преди да влезнат Домата казал, че сигурно ще го приемат, защото е червен, каквито са били преди повечето от ГЕРБ. Картофа казал, че и неговото приемане е сигурно, защото бил с особена форма. Боба казал, че бил национално ястие и работата му е сигурна. Само Тиквата нищо не казвала. Дошъл им редът и влязъл Домата. След малко излязъл и другите го попитали:
  - Какво стана, защо си оклюмал?
  - Да им … Не ме приеха . Казаха, че преди да стана червен, съм бил „зелен“.
  Влязъл Картофа и той излязъл оклюмал след малко:
  - Да им … и мен не ме приеха . Казаха, че произходът ми е от ъндърграунда.
  След това влиза Боба и той излиза в същия вид:
  - Да им … Не ме приеха, казаха, че съм „изпускал тайни“.
  Накрая влиза Тиквата и излиза след малко радостна. Другите я попитали :
  - Какво стана, да не би да те приеха?
  - Приеха ме! Казаха: една „тиква“ повече или по-малко в Партията – все тая и ме приеха.

 18. KAKTO I V SOFIJA,,SELJANCHETATA,,SA NAY/VERNITE NA VLASTTA V PLOVDIV/GERGOV,TOTEV ,TCATCAROV…,,RODOPSKI MECHKI,,I V,,ARMANI,,DA GI OBLECHESH,VSE SHTE BLEJAT,MUCHAT I REVAT,OBLECHENI V KOGI!…PROSTOTIJATA I..,,OSHFORKITE,,IM SA ZA ,,NASHA SMETKA,,!

 19. Наистина, безподобен резил. Гледах героично, на моменти псувах епично. Без да съм от Пловдив, харесвам възрожденско-бохемския дух на този град, затова ми е мъчно за профуканата възможност. Прави бяха гласовете на пловдивската интелигенция, които отдавна предупреждаваха за задаващия се скъпоструващ кич. Бой за одеяла по пет кинта и декламация на мръзнещи деца, сякаш излязла от кварталното читалище. Някаква скумрия, пардон, еврокомисарка, с банални фрази. Притеснени гайдари, кукери, някакви ракетки… Такова беше и „нивото“ на така наречените официални гости. Роско Плевнята с Десито, това май бяха знатните зрители. И сега какво? Ще отчетем огромен успех, нали? Бития – бит, и т.н.

  1. А какво прави физкултурника с апартаментите там? Той да не е от културните ушета????

 20. КАКВА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ?
  ВИЕ СТЕ ИЗГОРЕЛИ ТОТАЛНО….
  ТУКА СМЕ В ОРИЕНТА ,ОПС ДА НЕ ОБИЖДАМ ОРИЕНТА …
  ТУКА СМЕ КЕНЕФА НА ОРИЕНТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>