Публикувано на 13.06.2008 / 9:22

Първанов пристигна на посещение в България

 

 

 

Оня ден разбрах окончателно, че Георги Първанов не живее в тази страна. Идва тук от време на време – през половин година някъде – да нагледа територията. Къде ходи през останалото време – не знам. Журналистите от "Сега" са сред малцината, дето не летят надалеч с неговия застарял самолет. Преди време четох, че бил тръгнал за Мексико, но нещо се прецакало и тръгнал да си купува нов самолет. Втора ръка, разбира се. На полза роду бил ходил до Египет, в Катар, в Израел и Афганистан и на други богоугодни места. Похвално, бих казал. Само не разбрах какво прави тук.
Зачетох аз вчера фундаментално интервю на многоуважавания ни държавен глава, дадено за най-тиражния ни вестник, от което нагледно се разбира, че Първанов или е дете в 1 Б клас, което не спира да се учудва на заобикалящия го свят, или вече тотално се е изпекъл в политическия шмекерлък и с лекота реди фалшиви фрази.
Когато камъните се пукаха от студ през януари, Първанов предложи да бъде променена избирателната система – да се допуснат национални референдуми, инициирани от гражданите, да се промени законът за политическите партии. Все добри неща. Не съм забравил – тогава този човек се закани, че ще почака малко депутатите и ако не влязат в час, лично той ще предизвика референдум за промяна на системата. Половин година по-късно Първанов кацна в БГ и започна да се коси, че

депутатският разум не родил радикални промени

Че как да ги роди? Не че е импотентен, просто действащата система си е много добра за действащите ни политически партии. А ако Първанов иска промени – да се захване с тях! Сто мислители се реят около него, белким препишат един читав европейски избирателен закон. Сигурен съм, че Първанов ще премине най-накрая от приказки към действия. Но ще мине още половин година. После ще дойде време за избори, пък тогава, нали знаете – не е добре да се променят правилата на играта в последния момент.
Чета по-нататък въпросното интервю. От него излиза, че някой си Стефан Гамизов (ама наистина, откъде го изкопаха този човек?) действал зле на президентската перисталтика. Никому неизвестният доскоро политолог поставя Първанов и Бойко Борисов в графата на "недемократите", а Станишев – в графата на "демократите", и това ужасно възбужда бившия лидер на БСП. Толкова го възбужда, че се заканва да бъде в един отбор с Борисов! Толкова – че да сочи с пръст към някакви лидери, които се крият в сянката "на поставеното лице", т.е. – на устатия Гамизов, който пък като същий Нострадамус ходи и вещае кръв по изборите.
През септември м.г. Първанов атакува БСП с онези приказки за "приятелски огън от една партийна централа". Тогава не намери сили да назове ясно враговете си в партията. Вчера обаче стигна по-далеч. Вчера каза, че някой се опитва да гради имидж на премиера Станишев за сметка на чистия и святия президентски имидж. След това погледна в историята, където услужливо намери премиери за самозабравили се лидери, сигурно родени в Херсон, които се обграждали със съветници, за да се изолират и за да чуват само едно – колко са велики.
И тъй като вече очевидно е

решил да обстрелва открито "Позитано" 20 от окопа си,

президентът продължи с малокалибрени изстрелчета да цели пехотата около Станишев. Ивелин Николов го пращал след мандата в Института по история на БАН? "Я не дърпайте дявола за опашката", отговоря Първанов. И после – що Росен Карадимов се срещал с оня Гамизов, що Ивайло Данаилов влязъл в борда на "Марица-изток"… "Намирам за сериозна политическа грешка на министър-председателя слагането на хора от екипа му в бордове на предприятия", безмилостен е Първанов. Разбира се, ден по-късно от партията-майка му напомниха, че в бордовете има и негови съветници, но Първанов е предвидлив и театрално къса риза и се кълне: "Това е станало без мое съгласие". Евтина драматургия. Толкова евтина като сцената, в която съветници на президента се появяват по електронни и печатни медии, за да дуднат по финансовата политика на кабинета, изразявайки само личното си мнение.
Нататък положението не става по-розово. Напротив. Става ясно, че по време на втория си мандат върховният главнокомандващ е забелязал някои нередности в армията – имотните заменки в МО. "Такива неща са се случвали ЧЕСТО в българската армия", мъдро коментира историкът, но за всеки случай иска ревизия, ама незабавна и разширена – и снабдяването на армията да се огледа, и реализирането на освободената военна техника да се види. Знаел ли е върховният главнокомандващ за нередностите в армията? Не, разбира се! Откъде да знае? Той само "дочул, но неофициално, за съжаление". Почукал в МО, те не му отговорили адекватно и толкова. Не получил информация, ама сега искал да му дадат, щото със сигурност подочул, че става дума за милиони.

По-недодялано извинение на главнокомандващ не бях чувал,

честно. Едно време поне са оправдавали загубите на позиции с необходимостта от "прегрупиране на силите".
Пристигналият на посещение в София г-н Първанов забелязал и нещо друго. Някакви хора се шматкат по улиците с тълпа телохранители. Първанов много се учудил, че те били пазени повече от него, а и имали оръжие колкото половината ни армия. За него това било недопустимо! Точно така, Първанов! Това е отговорна държавническа позиция! Направо им излезе стресница на тия самозабравили се изедници. Това, че от 20 години те все така си се шляят по улиците, не е направило впечатление на Първанов. Да, щото не е бил тук.
Това, че Първанов ще докара нефт и газ от Азербайджан, Туркменистан и Египет, няма какво да го обсъждаме. То е толкова ясно, колкото факта, че аз ще докарам нефт от Норвегия, а ти ще докараш газ от Алжир. Важното е друго. Ако не беше прекалено смешна асоциацията, въпросното интервю би трябвало поне малко да наподобява годишното обръщение на американския президент, което се нарича "За състоянието на съюза". Щото такива интервюта Първанов дава изключително рядко – един-два пъти на година. От юнското обръщение на Първанов аз нищо не разбрах за състоянието на нашия съюз. Което би трябвало да е най-важният въпрос, нали? Все пак държавен глава се изказва.
И още нещо. Между двете обръщения на Първанов – януарското и сегашното в "Труд", американският президент Джордж У. Буш се обърна по общественото радио към нацията точно 20 пъти. Не ме разбирайте погрешно, не желая Първанов да се обръща всяка седмица с коментар за икономиката, социалната политика, участието ни във военни мисии и т.н. Не искам, щото ще доскучае. Но пък, ако му вменим в дълг седмични обръщения към нацията, може да го задържим малко по-дълго в страната. За да я види най-после. Такава, каквато я виждаме ние с вас.Петьо Цеков

В.”Сега”
Още коментари от автора –
http://www.petyotsekov.blog.bg

 

 

Коментари 0 за
“Първанов пристигна на посещение в България”

  1. Добре дошъл,г-н Президент! Тук има само ХЛЯБ и СОЛ!:) Имате честта да сте глава на една много,много бедна държава! Гордейте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *