Публикувано на 17.09.2008 / 11:23

Прeкаленият светец и богу не е драг

 

 

Изкуствено раздухания скандал около наградата на Калин Руменов и отнемането на наградата му е шокиращ факт. Това показва, че у нас хора с хормонални проблеми диктуват законите и тяхното прилагане. Това е цензура от най-перфиден тип. Това е подкана към младите да изговорят „омразни слова и расистки изстъпления” към българската журналистика, ако тя се превърне в мяукаща сбирщина от астматични котенца.

Проблеми с циганите или ромите в страната наистина има. Аз съм правозащитник далече преди Калина Бозева и съм доказал принципите си и независимостта си с продължително присъствие по арестите и затворите. Когато започна т. нар. „Възродителен процес” не си спомням Калина Бозева да е взимала отношение. Може би защото не работеше по проект, финансиран отнякъде. Но ние, шепа българи от Независимото дружество за защита правата на човека и „Подкрепа” прочетохме по радиостанциите „Свободна Европа”, „ББС” и „Дойче веле” остро протестно писмо и приканихме българското комунистическо ръководство да прекрати незабавно тази простотия. За което по този „проект” получихме най-обикновен пандиз.

Умилитерната риторика и клиширана казуистика на Бозева показва отлични артистични данни и акустични, но пиесата е слаба. Ако трябва да се помогне на циганите, то това трябва да върви по две линии. Първата е образование и втората е унищожителна критика на българските законодатели и изпълнители.

Подмяната на традиционната българска дума „цигагани” с „роми” е един много странен възродителен процес в българската лексика. Не бих се учудил, ако утре хора от типа Бозева решат да променят думата България с друга дума, например Оногундурия. Защото на гръцки и италиански „българин” не звучи твърде привлекателно. Но решава ли тона проблема? Утре думата „оногундурин” ще има същото неприятно значение.

За разлика от Бозева аз реално помагам на цигани и мога да кажа, че отношенията ни са отлични. Помагал съм и с всичко, което е по силите ми, включително да започнат и развиват легален бизнес и да се интегрират в обществото.

Ако Бозева и сие искат да забранят повдигането на проблемите на циганите в България от българската журналистика, за да си ги приватизират, то е друга работа. Ако искат да премахнат „Омразното слово и расизма” трябва да изтрепят цялото човечество, като преди това забранят половината от лексиката на езиците в света. Ако сега се съглася Бозева да диктува как да се пише за циганите, то утре тя или някой като нея ще ми забрани да пиша критично за правителството и мутрите, защото употребявам „омразни слова”. Просто Калина Бозева иска да наложи еднаквост в подхода и оценката на нещата. Еднаквост, в която тя определя правилата и лексиката.

Няма да напиша, че един вибратор ще свърши хубава работа, защото съм джентълмен и такива работи не се пишат. Защото този възрастов тип персони са продукт на биологията и е човешко. Вярно освен това е и досадно, но ако не се вика на висок глас се трае в някакви граници. Възможно е да бъда обвинен в сексизъм, но съм готов да изтърпя и това. На мен обвиненията ми стоят много шик още от времето на Тато.

Но тук има нещо наистина страшно. Отнемането на награда, която е дадена от читателите. По този тертип утре ще отнеме наградата на Максим Стависки, защото в пияно състояние уби човек и рани тежко други. За убийството и тежките телесни повреди той трябва да си получи наказание, предвидено от закона без да се има предвид , че е олимпийски шампион. Но Бозева се изживява като ментор, прокурор, следовател и върховен седемчленен касационен съд и не бих се учудил ако поиска и това.

Очаквам утре да ми отнеме прякора „Босия”.

А вдругиден да забрани публицистиката на Ботьова.

 

Николай Колев – Босия /все още/

Снимка: в. "Дневник"

Коментари 0 за
“Прeкаленият светец и богу не е драг”

 1. Някой трябва да се загрижи не как да се наричат,а как да се научат да се съобразяват с обществото;как да се подчиняват на законите; как да работят ,за да се хранят,а не да крадат и убиват.Пък и време е вече да спрем да ги храним така усилено,а те да се плодят по-бързо и от полските мишки.А дали ще ги наричаме цигани или ще ги гладим по перата с нововъведеното „роми“е без значение .Много от тях никога няма да са нищо различно,независимо от наименованието,защото това е най-консервативната прослойка на човешката цивилизация – за тях еволюцията е само наша несбъдната мечта.

 2. И проведохте дебат!За интектуалния комлексар!Чиито авторства във „Всеки ден“са най-често срамни!Чудното е КАК стигнаха до него за награда-за туй да дискутираме!!!

 3. Прав си бачо Кольо, тая жив мъж не е виждала от поне 20 години. Надява се на корав цигански сигурно.

 4. Това, че искат да отнемат наградата на Румен, показва колко елементарно е мисленето на разни провъзгласили се за защитници на тези, които никак не желаят точно такива да ги защитават. На Румен и да му отнемат наградата, не могат да му отнемат таланта. А, че за циганите пишел с вулгарен език? На какъв да пише, че да го разберат и те? Защоот лиглата, която се застъпва за циганите и ни упреква, че не ги наричаме роми е жалка и достойна само за презрение. Уви, това е Абсурдистан! Лошото е, че Румен няма татко или вуйчо зад гърба си. Иначе пасмината щеше да си подвие опашката или да я завърти.

 5. С отнемането наградата на Руменов на всички ни стана ясно, че награди в България се раздават по връзкарски принцип. А също и на принципа „Сакън да не обидим някого!“ Как тъй ще даваш награда и после ще отнемаш? Нали е имало комисия, на която не й е направило впечатление отначало, че Калин е расист. После пристига едно писмо и хоп Калин не става. Наградите у нас се обезличават. Получават ги послушни хора. Излиза, че не мога да напиша коментар срещу ДПС, защото после няма да взема награда. Тъй ли?
  Аз не съм расист, но подкрепям с двете си ръце материалите на Калин за циганите.

 6. Какво се чудиш, нали тези мърши открай време доказват, це са царе на абсурда, чрез който оневиняват собствената си престъпност и извратеност. Това да подмениш вот на читателите е като да подмениш гласа на избирателите, нещо обичайно за България и много жалко. Изходът е един.

 7. Изкъпи се или се заплакни и ела да пробваш. Не съм имал деца от анонимни писачи, но бих пробвал. Не защитавам лицето Руменов а принцип. Защо Бозева не атакува художесгтвените достойнства на Руменов, а ни вкарва в една казуистика кое е разрено и кое не?

 8. Кольо, струва ми се, че на последък ти също имаш хормонални проблеми. Личи ти.
  Наистина ли мислиш, че галфонът, именуван Калин Руменов, е журналист, белетрист или какъвто и да и …ист?
  Наистина ли мислиш, че простотията и простащината трябва да се награждават и поощряват?
  Ако е така, очевидно хормоните ти са окончателно разбъркани. Или вървят към пресъхване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *