Публикувано на 10.03.2008 / 23:11

Прокуратурата закла МВР

 

 

Това е основният извод в отчета на най-голямата районна прокуратура в страната, софийската. 31 427 са престъпленията, регистрирани от столичната полиция през м.г., които се наблюдават на районно ниво. Разкриваемостта при икономическите е 36.5%, или 976, а при криминалните – 39.64%, или 11 400. Най-успешно е установяването на неплащане на издръжка – 97%.
Когато няма следи, които да насочват към извършителя, и се изисква реална оперативна дейност за изобличаването му, разкриваемостта е изключително ниска. Такава е ситуацията при жилищните кражби и отнемането на автомобили.
Близо 20 000 дела са спрени, защото престъпникът не може да бъде открит. Почти по всички такива преписки има само протоколи за разпит на пострадалия и за оглед на местопроизшествието, извършени от дознателите. "По тези дела масово липсва индикация за каквато и да било оперативна дейност. При това положение не е чудно, че делата се спират, а нерядко и абсолютната давност по тях изтича", пише в доклада на районния прокурор Александър Налбантов.
Той вижда проблем и в недостатъчната кадрова и материално-техническа обезпеченост на разследващите служители на МВР. Дознателите, които работят по над 95% от делата, са недостатъчно на брой, а и много напускат МВР. При това са нискоквалифицирани и се затрудняват с по-сложните икономически и компютърни престъпления. Средно на един дознател през 2007 г. са се падали по 158 дела. Това означава, че той е изправен пред дилемата – да изпълнява стриктно указанията на наблюдаващия прокурор и да нарушава сроковете на разследване или да ги изпълнява формално, колкото да "отхвърли" работата. Каквото и да избере, е обречен на неуспех. Към това се прибавят и лошите условия, при които служителите на МВР работят. През миналата година в София са напуснали 69 дознатели, а назначените са 57.

 

Afera.bg
 

Коментари 0 за
“Прокуратурата закла МВР”

  1. Не мога да разбера откъде я измисли прокуратурата тази разкриваемост от 36.5% при икономическите престъпления, след като при икономическите престъпления обикновенно извършителят е известен – не се знае обикновено какво е извършил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *