Публикувано на 02.04.2008 / 19:14

Прозвъняване на канала на генерали и ченгета

 

 

Да прозвъниш канала, на езика на спецслужбите означава, че пускаш контролирана информация сред определени лица и чакаш … откъде ще се върне. Във всички случаи някой не издържа и се обажда така, че се разбира кой създава шум по веригата.

В грандиозния скандал, разтресъл МВР на клона са се накачили куп генерали и ченгета и той заплашва сериозно да се счупи. Накачулилите се на него ще паднат до един, въпросът е какви ще са пораженията.

Първи на дървото се качи ген. Атанас Атанасов.

Атанасов твърди, че съвсем случайно е станал ченге. Бил прокурор в Разград и съдбата така се завърта, че не само става полицай, но и излита във висините на контраразузнаването като оглавява Националната служба за сигурност в правителството на Иван Костов. Днес ген. Атанасов е и една от най-знаковите фигури в партията на Командира.

Както вече е известно, първи размаха папката със секретната справка в студиото на Коритаров по Нова телевизия именно ген. Атанасов. Получил я в пощенската си кутия, прочел я и я споделил със зрителите. Като бивш шеф на българското контраразузнаване ген. Атанасов трябваше да знае прекрасно, че изнася квалифицирана информация. Това обаче остана далеч назад в шумотевицата, която избухна.

Кой е ген. Атанасов? Той стана скандално известен с изработения от него доклад на НСС според, който тогавашният премиер Иван Костов освободи вътрешния министър Богомил Бонев и Евгений Бакърджиев като “неблагонадеждни” и свързани с корупция. Костов не обели лаф за това, обаче ген. Атанасов словоохотливо през годините изнесе куп истории, които трябваше да изкарат Бонев и бившият антимафиот№ 1 ген. Кирил Радев мафиоти.

По времето на Атанасов, през 1999 година във Варна избухна зловещ скандал с подслушване на телефони на политици, журналисти и магистрати. Журналистическо разследване по онова време, направено със специален уред, установи, че редакциите на “24 часа” и “Труд” се подслушват. Проверени от репортерите бяха и телефони на видни варненски магистрати, политици и бизнесмени, и телефоните им “светнаха”.

Скандалът притесни не само “софийската бригада”, оглавяваща по онова време РДВР – Варна, начело с полк. Стефанов, но и самият вътрешен министър Богомил Бонев, който тихомълком се принуди да уволни тогавашния шеф на ДОТИ.

Скандалът обаче потъна в небитието. Военна прокуратура се направи, че нищо не е станало и така ген. Атанасов не успя да последва съдбата на сегашната ситуация, вихреща се в МВР.

Днес генералът твърди, че Военна прокуратура работи за МВР. По негово време обаче, не беше никак по-различно.

Всъщност, сега именно ген. Атнас Атанасов е избран като лошия вестоносец в скандала с МВР. Той е изключително осведомен, на него му пращат пратки в пощенската кутия, той е и най-активен. ДСБ чрез изявите на генерала прави рязък опит да се реанимира в политическото пространство с една единствена цел – да се класира на следващите избори, влизайки в парламента.

Второто активирано ченге по веригата се оказа бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов.

Той бе включен премерено, няколко дни по-късно след Атанасов. Въпреки, че излизането му на сцената бе подсказвано нееднократно от ДСБ по развитието на събитията в парламентарната комисия “Куйович”. Атанасов нееднократно намекваше, че Ваньо Танов на всяка цена трябва да бъде разпитан, а по неформален път редакциите на някои медии бяха сугестирани, че Танов държи гореща информация за тотална корупция в НСБОП.

След като бе активиран, Ваньо Танов започна да конкурира ген. Атанасов по телевизионни изяви. И не спря да говори. Странно за неговия мълчалив нрав, който демонстрираше от момента на излизането си по собствено желание от системата на МВР. Тогава Танов така се беше скрил, че нито една медия не успя да го намери за да удостовери дали писмото пуснато по агенциите за напускането му е негово, или не. В него бившият антимафиот №1 твърдеше, че над контрабандните канали имало политически чадър, и че ГДБОП била изчерпана.

Ваньо Танов моментално обаче се определи политически и се завърза за Бойко Борисов и ГЕРБ, ставайки техен кандидат за кмет на Русе. Това му изигра лоша шега, защото остави горчивия вкус, че разбунтувалото се ченге против мафията в системата, просто го прави само заради политическата си бъдеща реализация.

По време на предизборната кампания за местните избори, забележете обаче, не друг, а ген. Атанасов от ДСБ казва дословно: “Кандидат-кметът на ГЕРБ Ваньо Танов дължи на русенци отговор на няколко въпроса – как така в нарушение на закона придоби място в природен парк Русенски Лом около село Нисово, защото в рамките на природния парк е недопустимо частно лице да има собственост, и дали този търг, в който е участвал, за да получи това място, не е бил инспириран”. С какви финансови средства е построил всичко там, пита нервно Атанасов. Освен това, той настоятелно иска Танов да каже като служител на МВР и още в Русе като директор на РДВР какви са му отношенията с Пламен Великов и Райчо Райков и дали те имат отношение към финансирането на неговата кампания.Очевидно Атанасов и Танов не се понасят. Днес обаче седят рамо до рамо като “братя по оръжие”.

Зад Ваньо Танов естествено прозира сянката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче е предпазлив. Не влиза в устата на вълка, нито се пъха под куршумите на първа линия. Стои отзад и контролира процеса, който трябва да му донесе изгодата от предсрочни избори.

Борисов обаче преиграва. Като лидер на опозицията, генералът забравя, че влюбените в него привърженици очакват именно той да развее знамето на революцията и да каже, че МВР е мафия.

Най-малкото и заради това, че е бил главен секретар на МВР и ги позназнайва нещата. Генерал Борисов обаче изумява феновете си като първо казва “за МВР или добро, или нищо”, после се дръпва назад, пуска Цветан Цветанов да бля-бляйка някакви политически неща и откровено бяга от ясна позиция.

Генералът има стратегия и тя е да стои в сянка под предлога, че е етичен, и че толкова много обича полицейската работа, че не може да плюе МВР. Затова на фронтовата линия е позициран именно Ваньо Танов. Борисов обаче прави още една грешка, издавайки се, че е необяснимо тих на темата МВР. Когато Алексей Петров му скръцва със зъби да си прибере човека /Танов/, защото става опасно, месията на народа Борисов внезапно запява друга песен – млъкнете, генерали и ако имате нещо да кажете, идете в прокуратурата и ДАНС да го направите.

Ген.Борисов си знае миналото и настоящето, и никак не иска да си изгърми бъдещето. Именно и заради това не си играе с огъня на Румен Петков, защото кой знае, може и да не може да го угаси, ако запалат и неговата къщичка, въпреки че е бивш пожарникар.

Към ДСБ и ГЕРБ като неизменна гербова марка се прикача и Цвятко Цветков.

През последните десетина години той минава за мерудията на всяка манджа. Член на Висшия съвет на БСП, от така нареченото генералско движение. Остра вътрешна опозиция на ръководството на червената партия. По едно време го канят като член на висшия партиен съвет на БСП, после го представят като бивш главен секретар на МВР (в продължение само на 2 години – 1995-1997), на финала като експерт.

Като бивш шестак обаче Цветков не е за подценяване. Той прави тънката интрига в ситуацията. Цветков заедно с ген. Атанасов и Ваньо Танов е навсякъде по телевизиите. Първо иска оставката на Румен Петков, после предупреждава, че Танов ще го арестуват, на финала твърди, че нищо няма да излезе от доклада, който готви вътрешния министър, изобщо има мнение и информация по всички въпроси.

Всъщност, Цветков наистина звъни по канала. В продължение на няколко дни набутва и две имена, които на медиен език “изпържва в тигана”. Първо застава зад името на Младен Червеняков като нов вътрешен министър, после посочва като бъдещ главен секретар ген. Веселин Петров – сегашен шеф на Националната полиция и ексдиректор на ОДП – Варна.

Цветков е “стара чанта” и за разлика от еднопластовото поведение на ген. Атанасов и Ваньо Танов, врътка ситуацията интригантски и по шесташки.

Ако някой си спомня, още в началото на съставянето на сегашното правителство, именно генералското движение скърцаше със зъби против Сергей Станишев и ръководството на БСП. Генералите разчитаха, че ще превърнат Станишев в новия Жан Виденов, когото свалиха без да се напънат много.

Станишев обаче ги изненада и успя не само да задържи кормилото, но и да получи подкрепа отвъд Океана. Така днес, Цвятко обърна палачинката и заприказва колко е свестен Станишев и колко е лош Румен Петков, като че ли може да раздели лицето, което в общи линии е едно цяло. Иска, или не.

Цветков нагнетява и вътрешните интриги в МВР, знаейки прекрасно, че главния секретар Валентин Петров не обича ген. Веселин Петров, и изнервяйки ги разчита, че някой може наистина да прозвъни канала като най-невчасовия старшина.

По време на местните избори, Цветков обяви, че бизнеса на новия лидер на СДС е свързан с този на Румен Овчаров,

днес обаче бившият шестак е на първа фронтова линия с ДСБ, ГЕРБ и респективно СДС, които няма къде да мръднат освен да се усукват около Бойко за да се класират в бъдещото управление на страната.

През 2006 година Цвятко Цветков казва: “Някои от старите играчи, които изпаднаха от голямата игра за българските активи, в случая европарите, и визирам конкретно Костов, искат пак да играят роля в това ново статукво. Именно в техен инструмент се превърна вътрешният министър Петков с един наглед провинциален ход по отварянето на избирателни досиета”

Днес обаче същият Цветков играе именно с хората на Костов, които уж стояли зад Румен Петков против … Румен Петков.

Някои наблюдатели на процесите, които се случват, сега директно питат – ами ако тези генерали са активирани именно от Сергей Станишев за да му помогнат да катурне Румен Петков?!

Не е толкова просто. И не е толкова световно конспиративно.

Станишев не може с лека ръка да отреже главата на Румен Петков, ако иска партията му да оцелее.

Но и със сигурност няма да се заиграе с подобни ченгеджийски фигури, които не могат да си държат устата затворена и половин час.

Битката на “Мистър Клийн” може и наистина да е за изчистване на корупцията и мафията в държавата, но зад тази битка веригата от ченгета и генерали водят своята война за своите си интереси.

А тези интереси са винаги свързани с големите пари на определени среди.

Ходът с възложения доклад на Румен Петков за отминалите 18 години в МВР не е случаен. И Станишев знае какво може да изскочи от този ръкав. Защото всички тези генерали и ченгета, които днес размахват по една папка, са управлявали в МВР и по тяхно време са вършили същото, което днес свършиха арестуваните генерали.
Тогава обаче омертата бе в пълно действие. Пада Жан Виденов, Костов мълчи и не дава никого на прокурор. Пада Костов, Симеон мълчи и не дава никого на прокурор. За сметка на това главният му секретар на МВР индиректно получава банката на Костов. Пада Симеон и отново се мълчи и никой не вади папки.

Блатото този път размърдаха именно онези, за които също има папки.

Дали осъзнават, че не предвидиха, че в такава игра, когато духът от бутилката излезе ще помете и тях, засега не е ясно.

Дали Румен Петков вече си дава сметка, че бе заобиколен от нефелни ченгета и генерали, не е много сигурно.

Защото повечето от т.нар. “генерали” не стават за нищо друго, освен да ходят на лов и да въртят плиткоумни активни мероприятия. Цели служби като ГДБОП пък откакто са създадени единственото, което правят е да се колаборират финансово с кримигрупировките. И да удрят едната за сметка на другата.

Ако има нещо положително от цялата тази ченгеджийска история, то това е, че има повод този път да се режат глави поголовно.

На генерали, ченгета и пощальони с папки.

Впрочем, не забравяйте, че предвидихме и труп.

В такава игра, в която вече залогът е огромен, единственото стойностно продължение на войната, когато се изчерпят папките, е едно знаково убийство. Поръчано стратегически. И извършено в точния момент.

След него – всички на площада. И там пръв, този път ще бъде генерал Бойко Борисов.

Защото пощальонът не звъни два пъти.

Веселина Томова

 

Коментари 0 за
“Прозвъняване на канала на генерали и ченгета”

 1. Иска ми се да се върна към далечната 1998 година и да попитам Атанасов за разкритот него заговор за свалчнето на правителството на Костов. Организаторът уж бил от Варна. Разбира се това бе плод на болни мозъчета, но имашв един наказан .

 2. Манипулацийка, както те чета, май доста колове си изял покрай доматите. Никого не защитавам, но при толкова много мърсотия около нас, за какъв ген.Атанасов си взел да се застъпваш. Интересно ми е да знам каква му е кариерата, за да стигне до генерал??? И какви заслуги е имал, за да се издигне до генералското звание?
  А иначе,от всички споменати имена,няма и едно, за което да не кажа „всички са маскари“!
  Една почтена личност изгря на политическия ни небосклон и всички дружно се втурнаха да го разкъсат. Сети се кой! Ще бъде ли допуснат у нас почтен човек да има власт по демократичен път????????

 3. Статията не е безпристрастна. Явно си личи, че авторката е привърженик на Петков, Първанов и БСП. Най-малкото те са виновни 50%…Според мен обаче не е зле да се помисли по версията – Иван Костов организира всичко.

 4. Пишете че „ген. Атанасов трябваше да знае прекрасно, че изнася квалифицирана информация.“

  ген. Атанасов в момента не е служител на МВР и няма как да изнесе кфалифицирана информация получена в своята пощенкка кутия. Той е депутат и гражданин и е длъжен да оповести такава информация. Друг път малко по-внимателно с манипулациите. Ние не ядем колците с доматите.

 5. Абсолютно тенденциозна статия в стил всички предишни са маскари, а сегашните са най-свестни. Личи си на кого служат подобен род журналист(к)и. Кикота от пресконференциите на „Запалката“ още не е заглъхнал.

 6. След като пиша статии, не ми е необходимо да се подписвам анонимно в коментарите. Но пък следя с интерес еднаквите „смелчаци“, които пишат от един и същи компютър без да имат смелост да си напишат имената.

 7. Томова, ти да не почна да пишеш коментари и сама да си отговаряш, за да бъде по интересно?

 8. Къде бяхме ли? А вие къде бяхте анонимнико? Вместо да пишем анонимни коментари, изнасяхме истината такава, каквато я виждахме. И го правим от 18 години. А Танов мълча и едва когато му навиха пружинката се разприказва. Кога беше честно ченге – когато мълчеше, или сега когато говори? Нищо лично, но когато човек има чест, той я има през цялото време, а не само когато му е удобно!

 9. Айде да поставим въпроса така:Ами вие дето серете по генерал Ваньо Танов, вие какво направихте за да няма такива безобразия?Възхищавам се от гражданската позиция на Ваньо!Възхищавам се на куража на този човек!Той също може да си седи на завет и да си взима няколко хилядарки заплата без нищо да прави.Но поне има смелостта да се изправи и да каже нещо от типа „ЦАРЯ Е ГОЛ“.Танов казва на всички „УПРАВНИЦИТЕ СА ГОЛИ“, но никой не иска да го чуе.Смело напред Ваньо, ние сме с теб!Дано и други да съберат кураж и да кажат истината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *