Публикувано на 11.04.2008 / 0:13

Приятелят на Георги Стоев: Издателите публикуват без да имат договори!

 

 

Вчера там бе опелото на убития в понеделник писател и хроникьор на мафията Георги Стоев.
Съпругата му Светла се държи мъжки, макар да се страхува за живота си. Дъщеричката им Жаклин е при родителите й в Берковица. "Дори не знае, че баща й не е между живите", казва тя и очите й се пълнят със сълзи, които потичат под черните очила. Двамата с Георги Стоев са заедно от около 10 години. Преди 7 г. се ражда дъщеря им. Двамата обаче сключват брак едва миналото лято в Троян. "Тогава решиха да се вземат, избраха ме за кум", казва Додев.
"Жоро беше много затворен човек. Занимаваше се със заведения, ротативки. Никога не е имал хотели, това са фантасмагории. До последно живееше под наем в "Гео Милев", разказва приятелят му, докато бърше зачервените си очи. Двамата със Светла водили 4-часови разговори за издаването на последната книга "Имало едно време на Изток" с "Ню медия груп". "Още няма договор с никого, затова нека никой да не публикува нищо", призовава адвокатът. Той обаче знае, че дори заради паметта на Георги последната творба трябва да излезе на бял свят.

Светла, съпругата на Георги Стоев:
– Г-жо Стоева, какъв човек беше съпругът ви?
– Бореше се за истината.
– А доказа ли истината?
– Явно не, щом не са му повярвали.
– Кой трябваше да му повярва?
– Не знам.
– Смятате ли, че той разказваше истината?
– Да. Това беше неговият живот. Той беше много умен. Имаше много силна памет и повечето диалози в книгите са едно към едно. Помнеше например отпреди 10 г. на каква дата кой какво е казал.
– Вие опитвахте ли да го предпазите?
– Да, казвах му да престане. Дори се разделихме за година и половина, защото той започна да ги пише тези неща. Много се притеснявах и заради детето. Търсих адвокат, да се съветвам какво да направя. За него Жаклин беше най-милото нещо на този свят. Тя беше единственият човек на този свят, когото той обичаше.
– Семейството ви получавало ли е заплахи във връзка с книгите?
– Не.
– От какво ще се издържате?
– Нямаме пари. Той сам издаваше книгите си.
– Какви са хонорарите от книгите му?
– За първата получи 10 хил. лв.

В. “Стандарт”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *