Публикувано на 31.07.2008 / 9:24

Предсрочни избори = правителство на Първанов

 

 

Всички опозиционни партии искат прекратяване на правомощията на този парламент и предсрочни избори. Съгласно конституцията на Република България, ако правителството подаде оставка, президентът отново възлага на най-голямата партия мандат за съставяне на правителство. После на втората и т.н. Ако не стане играта с ново правителство в рамките на същия парламент, тогава президентът насрочва избори и … /внимание!/ … назначава служебно правителство.
Какво излиза? Дори и управляващите да решат, че е по-добре да си ходят и да се явят на предсрочни избори, те не могат да го направят. Ще трябва да предадат властта още преди изборите на посочения от президента служебен премиер.
Тази особена драматургия на българската конституция не беше забелязана през 1997г., защото тогавашният президент Петър Стоянов беше част от новото за онези години и назначи служебен премиер, който също беше част от новото.
През 2008г. Георги Първанов не е част от новото.
Затова предсрочни парламентарни избори няма да има. Защото нито Станишев, нито голямата част от опозицията искат да дадат властта на Първанов. Пък било и само за 2 месеца.
Най-силни мераци за служебно правителство демонстрира ГЕРБ. А дали не искат да дадат властта на Първанов?
Въпросът не е еднозначен. От една страна, добре е да има смяна. От друга страна, тази смяна минава през правителство на Г.П. Аз не знам кое е за предпочитане.

Иван Бедров

www.ivanbedrov.blogspot.com

Коментари 0 за
“Предсрочни избори = правителство на Първанов”

  1. Днешното правителство има външен министър-човек на Първанов.Вътрешния беше отново на Първнов-не се знае точно дали новия външен какъв е.Всички Доганови министри са-хора на Първанов, не знам защо ли царските министри да не минат за Първанови хора. С други думи-и сега правителството е на Първанов. Ако има какво да се крие и покрие- то и сега няма кой да му попречи. Моля те,не си омърсявай образа с нечистоплътна пропаганда. Това правитлество има присъда от Брюксел-то само ще носи санкции на България.Дори официално да има правителство на Първанов-то ще е само за два месеца-след това щ

  2. По цял ден медиите облъчват избирателите на БСП,че са кифлите на Алф.За каква алтернатива може да става дума,след като комунисти на пук на всякаква логика и идеология, строят капитализъм. Явно на ЕС е по-изгодно комунисти да строят капитализъм и да си стоят под техен контрол във властта,от колкото да хванат гората. Колкото и такива, като Яни Янев да викат, пак е в полза на каузата на ЕС да се държи зомбиран избирателя на който Чипа в главата му е червен,а се оказва,че са такива и в главите на „десницата“. Стратегията на БСП към своите избиратели е:“Уж нещо,а накрая капитализъм“, как да не ги подкрепят душманите им и как да не ги потупват по рамото.Показателно е,че и НДСВ подържа заблудата за това кой на кого е алтернатива,а във същност такава не съществува при положение,че се изпълняват програмите на ЕС за да бъде приобщена България към ценностната система на Западна Европа.

  3. Опозицията е като куче без зъби. И тя не желае властта, защото не иска да носи отговорност. Освен това не са си разпределили министърчетата и делаверата. От друга страна, хем им се иска и хем не и стиска. Плачат като вдовица за Х.

  4. vsi4ko luja nishto niama da se promeni ,tova e borba za vlast i pari …ve4e niama na kakvo da viarvash,-dokato naroda e sliap i sraxliv taka shte e …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *