Регистрация
Публикувано на 07.11.2017 / 17:03

ПРЕДИ СТО ГОДИНИ ЛЕНИН УБИ МАРКС И РОДИ МУСОЛИНИ И ХИТЛЕР

ЛЕНИНТази година стотици хиляди са историците, политиците, военните, които се вглеждат в милионите страници,  посветени на събитията от 1917 г. в Русия. Предъвкват се известни от десетилетия факти и хвърчат нови хиляди страници: с безпристрастно изследване; с полуистини; с фалшификации; с измислици, плод на невежество или на политически спекулации, наситена с „юбилейна“ храна за читателите.

На 7 ноември 1917 г. в Петроград болшевиките, водени от идеолога Ленин и организатора Троцки, извършват държавен преврат, обявен по-късно за Велика Октомврийска Социалистическа Революция.

Читателите на в. „24 часа“ също не останаха „гладни“. Те прочетоха, че „германското разузнаване“ „осъществило операция“: „Натоварват Улянов – Ленин на брониран влак и в пломбиран вагон и го отпращат към Финландия, тогава все още руско владение“ (проф. Др. Драганов, 28 октомври 2017 г.).

Групата на Ленин – 33 души, е настанена в пътнически влак с два вагона. В първия са военни, които охраняват странното пътешествие (Русия и Германия са във война) от границата с Швейцария до ферибот, с който през Балтийско море да достигнат до неутралната Швеция. Във втория вагон е бъдещото съзвездие от болшевики, съпруги, любовници и няколко меншевики („братята“ социалдемократи на болшевиките).

Идеята за прехвърлянето на групата от неутрална Швейцария чак до Русия е на швейцарски социалдемократи. Те се свързват с германски социалдемократи, които да предложат на германското правителство да организира „мисията Ленин“ – „пътешественик“ през германска територия“. Правителството се съгласява и получава личното одобрение на кайзер Вилхелм II за заплащане на „мисионера“.

Идеята е ясна. Ленин е против участието на Русия във войната, избухнала през 1914 година. „Доставен“ в Петроград, той ще е „адската машина“, която да взриви вътрешния мир и събори Временното правителство. То е създадено с победата на Февруарската революция, съборила царизма, но продължава войната срещу Германия. По-късно Чърчил нарича Ленин „чумен бацил“, заразил Русия и Европа.

Групата престоява в Берлин в „своя“ вагон почти два дни. Трябва да се извадят шведски визи за пътешествениците и да се изтеглят първите милиони златни марки от Германската банка, които се връчват на Ленин. Голямата антивоенна пропаганда в Русия може да се направи само с големи пари.

Пристигането на Ленин и Зиновиев (бъдещият председател на създадения през 1919 г. Комунистически интернационал) от Германия през Швеция и Финландия в Петроград не е тайна. Тайна през 1917 г. е само колко са милионите златни германски марки, с които болшевиките издържат 17 хиляди свои съмишленици и с които отпечатват вестници в 300 милиона екземпляра и още безброй брошури и позиви. Подготовката за въоръжено завземане на властта е в пълен ход.

А властта през юли вече е в ръцете на Александър Керенски, който е председател на Временното правителство. Ленин, Зиновиев и няколко от болшевиките са обвинени в държавна измяна като германски агенти.

Пак на 28 октомври в „24 часа“Капка Тодорова в статия пише, че „Ленин е във Финландия“ и срещу него „е издадена смъртна присъда“. Присъда срещу Ленин не е издавана. Керенски е есер (от друго руско социалдемократическо направление – на социалистите революционери) и не си е „дал много зор“ да арестува други социалисти.

Предупредени, Ленин и Зиновиев „бягат“ необезпокоявани с влак във Финландия, но в близкото до Петроград селище Разлив.

Капка Тодорова пише, че „до днес е доказано само, че германското правителство финансира различни революционни движения в цяла Източна Европа“.

Наистина ли не се знае с колко милиона златни марки са снабдени Ленин и болшевиките, за да си „купят революция“ и да я защитават с германски пари дори до юли 1918 г. – в Берлин се опасявали, че ако болшевиките паднат от власт новите управници ще подновят войната на страната на Антантата.

Според публикувани още през 1919 г. от видния германски социалдемократ Едуард Бернщайн секретни германски документи, допълнени след Втората световна война със заловени от специалните служби на САЩ документи, болшевиките са получили повече от 50 милиона златни марки. В току-що излязлата на български език книга на Елизабет Херш „Купената революция“ се проследява началото на „пътя на златото“ към Ленин.

На читателите на в. „24 часа“ предлагам да погледнат три мои статии, озаглавени „Кайзер Вилхелм II – спонсор на Ленин“, още от 1990 г. и включени в моя сборник със статии от 1996 г. „Двадесетият век – диктатура и демокрация“.

По-интересна за мен беше статията на Росен Петров в „24 часа“ от 25 октомври т.г. „Какъв ли щеше да е светът без Червения октомври?“ Авторът пише, че „в историята няма „ако“, но се пита „каква ли би била световната съдба, съдбата на милиони хора, ако Владимир Илич Ленин просто беше останал да си пие кафето“ в Швейцария?

Росен Петров разсъждава по следните теми от съвременната история: на Русия е отнета възможността да бъде победителка в Световната война и да получи обещания от Антантата Цариград; нямаше да има световна социалистическа система; може би нямаше да има хитлеризъм и Втора световна война; щеше да има вечен мир и вечно благоденствие, ако вместо СССР имаше силна Руска империя или република; Червеният октомври прекършва живота на милиони руснаци и унищожава идеята за демократична руска република; съществуването на СССР по времето на Студената война било и „позитив“ – съперничеството на Запада с Русия довело – „шеговито казано“ – до „капитализъм с много човешко лице“.

Не познавам Росен Петров. Чел съм негови също така интересни материали по исторически и злободневни политически теми. Позволявам си и аз една шега: известно е, че ако баба притежаваше едни „мъжествени части“, щеше да е генерал и да й козируват полковници!

По-добре щеше да бъде да разсъждава за последиците от държавния преврат на болшевиките от 7 ноември 1917 година. например: Ленин уби Маркс и неговата теория за победа на комунистическата партия в световна пролетарска революция. „Позитивът“ от 7 ноември е, че световната социалдемокрация постепенно се отдалечи и дори скъса с марксизма и се посвети на идеята възможен ли е „социализъм с човешко лице“.

Ленин роди и Мусолини и Хитлер. Болшевиките създадоха невиждана в историята диктатура – комунистическата тоталитарна система, модел за подражание от фашизма и нацизма. В книгата ми „Европа и фашизма“ (издания от 1979 и 1993 г.) цитирах известния френски историк Морис Бомон, който поставя въпроса: „Без Ленин биха ли съществували Мусолини и Хитлер?“ и си отговаря – „дуктатурата на пролетариата откри пътя на другите диктатури“.

Разбира се, за появата на фашизма и нацизма има сериозни вътрешни и международни причини – с договорите за мир, наложени от победителките в световната война на победените, те потъпкаха собствените си принципи за демокрация.

Темата за тоталитарната система в нейния „бащин“ цвят – червения, в черния – на фашизма и в кафявия – на нацизма, също като темата за „Октомврийската революция“ е изследвана в милиони страници. Пак в „Европа и фашизмът“ цитирам и италианския антифашист професор дон Луиджи Стурцо, основател на италианската католическа Народна партия. За дон Стурцо „болшевизмът или комунистическата диктатура е ляв фашизъм, докато фашизмът или консервативната диктатура е десен болшевизъм. Болшевишка Русия създаде мита за Ленин, фашистка Италия – този за Мусолини.“

Ленин създава нова религия. Неговите наследници я нарекоха марксизъм-ленинизъм. Те доведоха култа към една личност отначало до обожаване, после и до обожествяване. А след смъртта на Ленин през 1924 г., Сталин „творчески доразви“ „теорията на научния социализъм в марксизъм-ленинизъм-сталинизъм“.

Завършвам с цитата от създателя на руския социалдемократизъм Георгий Плеханов. В политическото си завещание от април 1918 г. той пише: „Не искам да бъда пророчицата Касандра, но все пак твърдя, че еволюцията на властта на болшевиките ще бъде следната: ленинската диктатура на пролетариата бързо ще се превърне в диктатура на една партия, диктатурата на партията в диктатура на нейния лидер, чиято власт ще се поддържа отначало с класов, а после с тотален държавен терор. Пътят на болшевиките, какъвто и да е той, кратък или дълъг, неизбежно ще бъде ярко разкрасен с фалшификации на историята, с престъпления, лъжи, демагогия и нечестни постъпки… Ленин е способен да избие половината руснаци, за да вкара другата половина в щастливото социалистическо бъдеще.“

Проф. Милен Семков,

доктор на историческите науки

Бележка на АФЕРА: Статията е спряна от печат във в. 24 часа

Коментари 23 за
“ПРЕДИ СТО ГОДИНИ ЛЕНИН УБИ МАРКС И РОДИ МУСОЛИНИ И ХИТЛЕР”

 1. Е господа, госпожи опоненти, въпреки обидите, които отправихте към мен, и гневните тиради, не можахте да оборите нито едно от моите твърдения, тъй че продължавайте в същия дух.

 2. ТИ СЪС ЗАБАВЕНО/ИЗОСТАНАЛО УМСТВЕНО РАЗВИТИЕ ЛИ СИ ИЛИ ПРОСТО В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ МНОГО СА ТЕ БИЛИ ПО ГЛАВАТА?!ЗА КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ В ЗАПАДНОТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО ГОВОРИШ?!ЧОВЕШКА ЛИЧНОСТ ОТ КОЯТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ!ЕДИНСТВЕНАТА СВОБОДА НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ TAM Е СВОБОДАТА ДА БЪДЕШ ПЕДЕРАСТ, ПЕДОФИЛ, ИЗВРАТЕНЯК, НАРКОМАН, АЛКОХОЛИК ИЛИ ПРОСТИТУТКА(АКО СИ ЖЕНА)!ЗА ТАЗИ СВОБОДА ЛИ ГОВОРИШ?ИЛИ ЗА „СВОБОДАТА“ ДА БЪДЕШ ГЛАДЕН, БЕЗДОМЕН, БЕЗРАБОТЕН И БЕЗ ВЯРА ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН!ТИ ХОДИЛ ЛИ СИ ПО СВЕТА ДА ВИДИШ КАК Е?ДА ВИДИШ КАК ЖИВЕЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА?НЕ САМО В ЕС ИЛИ САЩ!КАК ЖИВЕЯТ МАСОВО НА КРЕДИТ, КАК ПОЛОВИНАТА ИМ ДОХОДИ ОТИВАТ ЗА ДАНЪЦИ, А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ПОД ФОРМАТА НА СТОКИ И УСЛУГИ НА КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ И ТЕ СЕ СТОПЯВАТ КАТО СНЯГ!БЕЗ РАЗБИРА СЕ ДА ИМА СИГУРНОСТ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН, ЧЕ НЯМА ДА ТЕ УВОЛНЯТ, СЪКРАТЯТ ИЛИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ РАБОТА!
  ВЪОБЩЕ ПЪК НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ КАК СЪОТВЕТНИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ПРАВИТЕЛСТВА СЛУХТЯТ И ШПИОНИРАТ СВОИТЕ СОБСТВЕНИ НАРОДИ, ЩОТО ЗЕР НЯКОЙ ДА НЕ СЕ ЗАРАЗИ С ИДЕИТЕ НА КОМУНИЗМА!
  ЖЕСТОК СВЯТ НА ОЩЕ ПО-ЖЕСТОК ВАРВАРСКИ ВЪЛЧИ КАПИТАЛИЗЪМ, КЪДЕТО ЕДНА ШЕПИЧКА БОГОПОМАЗАНИ ЛЕНТЯИ И БЕЗДЕЛНИЦИ ЖИВЕЯТ КАТО БОГОВЕ, А МИЛИОНИ И ДОРИ МИЛИАРДИ ЖИВЕЯТ КАТО СКОТОВЕ СЪС СТРАХ И НЕСИГУРНОСТ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН!ЗА ТАЗИ „СВОБОДА“ И „ДЕМОКРАЦИЯ“ ЛИ ГОВОРИШ?ТЪПАК!!!
  TOЧНО ЗА ТАЗИ МАЛКА ПРОСЛОЙКА БОГОПОМАЗАНИ ТЪРТЕИ ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ Е ГОЛЯМ ТРЪН В ОЧИТЕ!ТОЧНО ЗАЩОТО РЕВОЛЮЦИЯТА НАХРАНИ И ОБЛЕЧЕ ГЛАДНИТЕ И ОЗЕМЛИ БЕЗИМОТНИТЕ!И НАЙ-ВАЖНОТО ПРЕМАХНА КЛАСОВОТО НЕРАВЕНСТВО И СОЦИАЛНАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!

 3. Много от пишещите тук се самозабравиха. Човек се ражда за да бъде личност. Диктатурата на пролетариата, тоталитаризма, пренебрегваше отделната личност и издигаше в култ колектива (стадото с водач), при което в хората се засилваха животинските истинкти и те в мнозинството си бяха никой. Държавите ,които са дали по-вече свобода на човешката личност за да прояви способностите си, просперират. Демокрацията в чистия и вид е по близко до човешкия род.

  1. Г-н jak,колко трябва да е заблуден човек,за да не схваща,че демокрацията (представителната) е висша форма на диктатура???? За какви свободи на човешката личност говориш?;)))

   1. При демокрацията 50% + 1% брой идиоти налагат волята си над 20 % нормални хора !!!! Къде е тук справедливостта !
    НАЙ СПРАВЕДЛИВАТА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ Е , ЕДИН ВОДАЧ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЧОВЕШКИ КАЧЕСТВА И УМЕНИЯ ДА Е НАЧЕЛО НА ВЛАСТТА И ТОЙ ДА ИЗГРАЖДА СТРУКТУРИТЕ НАДОЛУ …… КАКТО Е БИЛО В ДРЕВНИ ВРЕМЕНА, КОГАТО НАЧЕЛО НА ОБЩЕСТВАТА СА СТОЯЛИ ВОДАЧИ-ЖРЕЦИ / РАЗБИРАЙ ПОСВЕТЕНИ /

 4. През 1909 година по данни на британския консул в Константинопол сир Жерард Лауффер който праща шифрограма до началниците в Лондон в ИСТАНБУЛ се е събрала цяла армия от 80.000 Окултни масони-сефариди евреи и още 20.000 скрити евреи мюсилмани (дьонмета).На 1МАЙ 1909 гоодина 45 Турски МАСОНСКИ ложи се събират в Истанбул и основават Grand Orient Ottoman с гранд(велик) везир Махмуд Орфи Паша.Според Coil’s Masonic Encyclopedia с братската помощ на Велик Ориент Франс и Итали Велик Ориент Оттоман ще бъдат силна съпротива с-у ХРИСТИЯНСКИЯ Халифат на РУСИЯ.За целта се създават ЛОЖИ в Русия -ПИТЕРбург и се подготвят за БЪДЕЩА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ за 1917година тоес след 8години.За целта обединените Масонски ложи Велик ОРИЕНТ трябва да спонсорират хазарина масон КЕРЕНСКИ(на иврит КЕРЕН-КАРЕН-КЕРАН значи основоположник ОСНОВАТЕЛ човек даващ начало наливащ основи на….) и лицето Владимир Илия (баща неособено богат ШВЕДСКИ евреин цИЛЯ-на иврит СЕНЧЕСТ майка чувашо-татарка) известен с масонския псевдоним ЛЕНИН(на вавилонски иврит ЛЕНИН-ЛАНИН стоящ буден през нощта будуващ на пост нощем).За Главен спонсор на КЕРЕНСКИ и ЛЕНИН масонско-еврейското банкерско лоби назначава живеещия в ЖЕНЕВА еврейския търговец на ПУРИ скъпи цигари и отбрани френски коняци ДАВИДОФФ(Davidoff) . ЛЕНИН живее нашироко и разгулно в ШВЕЙЦАРския град Женева в ХОТЕЛАна Давидофф където харчи хиледи франкове на вечер за алкохол барове и леки жени(които са причината след години за смърта му от трипер) същия Давидофф подготвя и влака с които ЛЕНИНсе отправя за да запали огъня на ВОСР да свали ЦАРЯ(символ на Божествения ряд на Земята ) ида замени ЦАРската власт с власта на ПИОНКИТЕ на Световното Банкерство където под Червените знамена на Сърпа и Чука вярата в триединия ХристиянскиБОГ бъде заменена от култа към личноста човек представящ се за равен на БОГа основно верую и идеология в Масонството

 5. С днем великой годовщины-100 лет со дня Великой Октябрьской Революции!Да зравствуют идеи Маркса, Ленина и Сталина!Да здравствует мировая революция и мировой пролетариат!

 6. Aко Плеханов наистина е казал това и то още тогава ,това означава че повечето от нас да не кажа всички само се разхождаме нагоре надолу без да имаме най малка идея за какво става въпрос…

 7. Сега е шик да се оплюват Русия,Съветския съюз и Октомврийската революция,защото битува идиотското твърдение,че едва ли не Западът победи в Студената война, поради което от 28 години ни набиват в главите главните постановки на отвъдокеанските манипулатори.Русия винаги, ама наистина винаги е лаком пирог в очите на западните „демокрации“.Или както се изрази Татчър:“не е честно да разполат с толкова много богатства“.Лъжат ни безобразно,но много убедително,Сталин убил еди колко си милиона,еди колко си милиона умряли от глад и т.н.Задавам си винаги въпроса на какво се дължи това ожесточено,бих казал неистово оплюване и отричане на Ленин и Сталин?Дали защото двамата са единствените неевреи в Политбюро,дали защото Сталин успява да ги надхитри всичките и да вземе властта?Троцки е изпратен да организира не само руска,но и световна революция,тоест още тогава се започва новия световен ред.Един пример за жестокият Сталин:Хрушчов му поисква разрешение да изпрати още 50000 човека в Сибир.Сталин му отговаря:Уймись дурак!,тоест спри се глупако!Документирано,но чак наскоро разсекретено.Колко ли са ни лъгали и още ни лъжат?Много,много

 8. френската и октомврийската и американската революции са най великите човешки решения за рестарт

 9. Господин докторе,преврата е извършен 1916година и на власт идват превратажийте,начело с Керенски.И само озлобен човек,може да отрича,че тази революция,показа как света може да се избави от най страшната диктатура-диктатурата на капитала.Това което става по света,глада и мизерията,локалните войни и разрушенията,мигранския поток,не са ли ви отворили професорските очи,та да видите,кой стой зад всичко това?Като историк,би трябвало да знаете,че след преврата 1916година,Великобритания есмятала за решено,Кавказ да бъде под нея,Украйна,Крим и Бесарабия за Франция,а Сибир и Далечния Изток-САЩ и Япония.И още едно последно допълнение-под натиска на това,което става в Съветска Русия,Франция въвежда платения гходишен отпуск и всички развити капиталистически държави,започват да правят отстъпки в социалната цфера.

  1. Всъщност, превратът е през ФЕВРУАРИ 1917 г., т,нар. – Февруарска революция!

 10. Писна ми от
  Без Ленин биха ли съществували Мусолини и Хитлер, Цецка Цачнатата и Румъния Желева; Цецко БегачнатиЪ и Бойко Тиквътъ… та се стигне до мъжътнагала и на галатаналезбата

 11. Професоре,имаш съществени пропуски ,мисля съзнателно пропускаш групата от щатите,около 200 човека начело с Лев Троцки и 20 милиона долара дадени от банкера Яков Шиф. Пропускаш ролята на евреите/Троцки,Зиновиев,Ленин и др./ направили преврата наречен ,,революция.“

 12. Професоре, снеми си черните очила и коментирай историческите факти, а не това кой какво е казал! И Хитлер и Мусолини са продукт на кризата след краха на Оста през Първата световна и тях ги роди капиталът като контрапункт на Ленин и на Съветска Русия. Цитирай си Плеханов и Бернщайн и се храни със светлите илюзии на дясната социалдемокрация за свята република в обкръжението на вълци.

 13. така е по-изгодно и безболезнено. затова пък отпечатаха без проблем плюнките на валери найденов, съветски храненик по наследствена линия, всяка тъпотия на когото се хонорува с хиляда кинта. капка по капка… море от храчки. някои хора не се гнусят от нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>