Регистрация
Публикувано на 22.06.2016 / 9:52

ПОТРЕСАВАЩ СКАНДАЛ! ВИЖТЕ БЕЗБОЖНАТА СХЕМА ЗА КРАЖБИ НА ЕВРОСРЕДСТВА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ХРАМОВЕТЕ! ОТЕЦ НИКАНОР ПЛЮС ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ /ЯНАКИ ЧЕРВЕНЯКОВ И РУМЕН ПОРОЖАНОВ/

Докато отците във Синода си мъдруват
И на Патриарха там ръцете му целуват
Никанорски Мишки пак мишкуват
Във Фонда с Пора заедно кадруват!
Със строителите разни те флиртуват
Цени по КСС-тата, разбира се, надуват
С пари и злато в ръцете си ликуват
Слава и влияние пред Б.Б. те си купуват!
Ноо… на Борисов май нерви образуват
И скоро с Бъчвата вече ще ги арестуват
Пред апашите във Белене да се наду!ват ;-)
Да ходят там без гащи-няма що да се срамуват!

Няколко Хайку стиха (Неизвестен автор 21 век след Христа)

Един излъчен репортаж онзи ден по БТВ в bTV Репортерите: Кой обича повече среброто?
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/evropa-orjaza-parite-za-remont-na-carkvi.html
предизвика повече въпроси, отколкото даде някакви конкретни отговори, но отново вкара във фокуса на общественото вниманието скандалния псевдомонах Никанор и неговите самоуправства на територията на Софийската митрополия и своеволията на Порожанов във Фонд “Земеделие“.
Светското, истинско име на това лице е Христо Мишков, а даденото му църковно име – Никанор.
ОТЕЦ НИКАНОР
Настоящото разследване няма за цел да описва житието и битието на тази „покъртителна“ персона, а да даде прозрачност на процесите и задкулисието, които се вихри зад иначе благородната кауза, да се помогне за възстановяването храмовете и възраждането на вярата в православието.
Ако се интересувате повече за Христо Мишков, скрит за маската на Никанор и за фалшивата „чудотворна“ икона, прочетете този подробен линк: http://glasove.com/categories/na-fokus/news/dionisij-i-nikanor-mamyat-hora-s-chudotvorna-ikona

Още от Първото правителство на Борисов и първия мандат на Румен Порожанов в ДФЗ -2011-2013 г. с Никанор си върви със стройна и безбожна схема за кражби на евросредства предназначени за храмовете.
Никанор (Христо Мишков), Янаки Червеняков и Анатоли Първанов – управител на консултантска фирма РЕГТЕХ ЕООД
ОТЕЦ НИКАНОР ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ
не без дейното участие и покровителство на Румен Порожанов са вкарали и одобрили в приемите по старата Програма за развитие на развитие на селските райони 2007 – 2013 над 65 проекта на стойност около 80 милиона лева.

Това е лесно проверимо от ДАНС и прокуратурата като изиска елементарна справка за всички проекти и техните консултанти и проектанти. Старата схема на точене на пари продължава и при новия прием по ПРСР 2014-2020 с пълна сила. Въпреки скандалите около брокера Никанор, Янаки Червеняков и Порожанов нищо не може да ги спре да реализират и сега разработения канал в новия период.

НАЙ – ЯРКИЯТ ПРИМЕР Е СКАНДАЛНАТА ЗАМЯНА НА 3 ЦЪРКВИ С ДЖАМИИ.

Дядо Николай отказва процедурите за ремонт на 3 църкви, поради безумно завишените цени от порядъка на 2800 лв. на квадратен метър, тогава предмета на проектите и техническите им задания са подменени с джамии в Минерални бани, Хасковско от зам.директора на ДФЗ – Атидже Алиева-Вели, назначение на Местан, и са платени „случайно“ от Румен Порожанов – Парите от комисионните не миришат, нали, приятелю!
Интересно, какво ли биха казали патриотичните партии или родолюбивите организации, ако въобще има такива днес в България???

Но да се върнем на темата днес:
Никанор вилнее най-много в областите Перник, Благоевград, София-област. Личните му проекти са изброени в:

ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ ОТЕЦ НИКАНОР .

Те са на обща стойност почти 14 милиона лева (13 717 455 лв.), като това е повече от 20% от общия обем средства одобрени по перото за църквите за 7 години по ПРСР 2007-2013.

Никанор заедно със скандално известния Кмет на Земен от ГЕРБ – Димитър Сотиров
https://bivol.bg/%d0%b0%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd.html

включват пътя до Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” в общинската пътна мрежа, за да може да точат европейски средства от Програмата за развитие на селските райони. Пътят е с големина на алея, на който трудно се разминават две коли, за каруци е добре и е направен доста нескопосано и дължина като за почти 3 км на обща стойност умопомрачителните 5 000 000 лв. (пет милиона).

Себестойността на километър надминава и култовите ставки за магистрала на Трейс, но така и трябва да бъде. Все пак да не забравяме, че ортака му Порожанов е акционер в Трейс Груп ООД и там хората си работят по строго определена ценова ставка на километър не по малко от 1 200 000 лв., няма значение от вида на пътя.
ОТЕЦ НИКАНОР
Но през април 2015 година стана ясно, че изграждането на пътя до Гигинския манастир е „лична заслуга на Борисов“.
Цитат: „Двулентовият път от началото до края- от игла до конец- е лична заслуга на премиера Борисов. Аз му казах да е нещо по-малко, но той каза „не“, казва скромно йеромонахът.
http://offnews.bg/news/Politika_8/Chovek-da-ne-se-snima-s-magnolii-i-da-ne-go-udari-topka-v-okoto-vid_497232.html

Ето това са снимки от откриването на „луксозния“ път с дейното участие на Борисов, Порожанов и разбира се за гърба на Борисов с червено ограден е Янаки Червеняков – касичката и посредник на Пора.
Най-вероятно и той е там, за да предаде на заслужилия разликата между направеното и записаното, платеното и предоставеното по проекта!
ЯНАКИ ЧЕРВЕНЯКОВЯНАКИ ЧЕРВЕНЯКОВ
Но всичко това си има и предистория. Трудно е да се повярва, но слагачеството и покварата на Никанор е стигнала до там, че години наред Председател на църковното настоятелство на манастира на Никанор е Нихат Кабил – мюсюлманин, но по стечение на обстоятелството и Министър на земеделието.

И за да може Никанор да се възползва максимално от ситуацията със заменки, усвояване по неведоми пътища и закупуване на земи за себе си преди всичко под удобното прикритие на Манастира, му трябва и високопоставен покровител в лицето на Кабил. Разбира се след като Кабил пада от власт и по-късно е отстранен от настоятелството със скандална интрига и на неговото място се намърдва Никанор.

Има и още една любопитна подробност – заседанията на настоятелството на манастира се провеждат в сградата на Министерство на земеделието и храните. На нито един манастир в България не се провеждат там, но понеже този точи възможно най-много средства от ПРСР – може. Скоро могат да се преместят и в Държавен фонд „Земеделие“?!?

Та като казахме ДФЗ – Никанор кадрува в Държавен фонд Земеделие, като разполага с чип карта за пълен достъп – като дубликат на картата на Порожанов. Влиза по стаите на служителите, разхожда се из фонда като Божия син, досажда на експертите с безкрайните си искания, лобира за проекти и ги заплашва освен с божия гняв и с уволнение. През ден се появява със списъци с проекти, които „трябва да бъдат оправени“ – разбира се срещу заплащане за него – като посредник. Особено активен е по време на кампаниите за изплащане на субсидиите за директните плащания. Ако случайно някой му откаже съдействие той моментално търси помощ от Румен Порожанов и преди април 2016– и от дясната му ръка Янаки Червеняков.
Когато Никанор е подавал проект за Гигинския манастир по ПРСР 2007-2013, той е подписал и Декларация, че проекта няма да генерира приходи, за да получи максималната 100% субсидия от парите на европейските данъкоплатци, за тази декларация той носи и наказателна отговорност, както следва по Наредба:
„Декларирам, че проектът, с който кандидатствам, не генерира приходи и е в обществен интерес (не се попълва за проекти, подадени от кандидати общини, и за проекти по чл. 7, ал. 2 Известна ми е наказателната отговорност по чл. 248а, ал. 2 и чл. 313 НК за предоставени от мен неверни данни и документи“
А в същото време Гигинския манастир е превърнат в циганска сергия – кипи бурна търговия в Божия Храм – вкиснато мляко, сирене, запъртъци, иконки, кръстчета, свещи и каквото още се сетите, и новите дарения за менте иконата от Гърция.
Много е интересно кога Светия синод ще изгони търговците от храма – така както повелява Божието послание?!?
Защото сребролюбеца Никанор много отдавна не разчита на църквата, за него са по- важни бизнеса и парите, като и единствената Света Троица в която той се кълне е тази: Миньон + Магнолия и Пор.

BB+PORaBB+POR1a
А малко преди това през 2013 година негов кумир бе и  банкера Цветан Василев, и дори е изографисан като ктитор, заедно със съпругата си Антоанета.
Само няколко дни по-късно банкерът беше заличен от стените на манастира заради „религиозното невежество“ и „безобразната простащина“ на българите, както се изрази тогава Никанор!?!
http://offnews.bg/news/Politika_8/Popove-goniha-talasami-v-parviia-raboten-den-na-pravitelstvoto_616581.html

Както всички знаете, съвсем наскоро премина и големия скандал с приятеля му архимандрид Дионисий, представен от медиите като скандал за една заря, няколко фойерверки и такса от 5 лева, а пък не стана ясно за борбата в чии ръце ще е съдбата на 20 милиона лева, отпуснати за ремонт на храм паметника Александър Невски.

И тук стигаме до последните изцепки от тази пролет на Мишков-Никанор
След като през годините се опитваше да прокара своите лобистки идеи за източване на евросубсидиите в работната група между МЗХ и Църквата и след поредица от скандали, той беше изхвърлен от там, като сътресенията доведоха и до прекратяване на работата и забрана от Светия синод за участие в ПРСР.
СИНОД
Никанор решава да прокара нова схема в Софийската епархия как да съберат лесни пари от горките европейци с помощта на доверените си приятели, които така или иначе събира за разгулните си оргии в Гигинския манастир.
Тук е ролята на фин.контрольор Даниел Николов.
 1image (2)
И особено на протойерей Серафим Янев. Същият този, който във въпросното интервю най-нагло лъже и заедно с Никанор отрича съществуването на документи, които да узаконяват приложения рекет върху проектанти, архитекти и консултанти и строители.
Всички необходими документи за кандидатстване са подробно описани в Наредбата на МЗХ. Съгласно наредбата за финансиране може да кандидатства или всяка митрополия, или съответните църкви към митрополията. Всяка църква трябва да избере и да сключи договори за подготовка и изпълнение на бъдещия проект, съответно с консултант, проектант и строител. По наредба е необходимо на всеки от договорите митрополиите да сложат печат, с който съгласуват договора на църквата с бъдещите изпълнители. За целта Софийската митрополия определя такса от 200 лева ?!?, която всеки свещеник трябва да заплати, за да му се прегледат тези договори (въпреки, че всяка митрополия има съответна администрация и длъжностни лица и не е много редно да взимат допълнителни такси от собствените си свещеници).

Изненадващо на 19 май Софийската митрополия провежда Епархийски съвет.
На този съвет се взима СКАНДАЛНО РЕШЕНИЕ, описано в този „несъществуващ“ Протокол №07 от 19 май 2016 год. Прочетете внимателно маркираните в жълто текстове:
5image 6image
в което митрополията задължава всяка своя подопечна църква, която иска да кандидатства по Мярка 7.6 от ПРСР, освен таксата за съгласуване от 200 лева да сключи „допълнителни споразумения“ с проектанта, консултант и изпълнителя на своя проект. Според решението на епархийския съвет всеки консултант се задължава да сключи договор за 10% от своя хонорар с адвокат. Мария Тодорова, определена от Митрополията, като вътрешен човек да прибере парите от фирмите -в маркираните в жълто текстове:

1image 2image

Строителя се задължава да сключи договор за дарение със съответната църква, с което да се финансира проекта, вместо договор за заем.
3image9image

В образеца на споразумение, подготвени от въпросната адвокатка на Митрополията обаче, изрично се казва, че дарението може да бъде възстановено цялото или само частично, без да са упоменати никакви условия за това?!
В скандалното решение на Епархийския съвет е посочено, че ако църквите откажат да представят тези „допълнителни споразумения“, те няма да получат разрешение да кандидатстват за ремонт на своите църкви.
Митрополията упълномощава и свой служител-„финансов контрольор“, който да следи за изпълнението на горе описаните решения.

Най-фрапиращото обаче, е реакцията на ДФ „Земеделие“:

До 01 юни служителите приемат документите на софийските църкви, съгласно само изискванията на публикуваната наредба на МЗХ.
От 01 юни до края на приема по изрично нареждане на Порожанов, те връщат проекти на софийски църкви, ако не представят и допълнителни споразумения и пълномощно, издадено на името на въпросния финансов контрольор. Такъв документ не се изисква никъде в наредбата за кандидатстване. Там изрично се казва, че щом кандидат е църква, то документи се подават от Председателя на църковното настоятелство, който носи цялата финансова и юридическа отговорност. Най-скандалното е, че само за църкви от софийска епархия се искат тези документи и то след определена дата.
porojanov

Какви са основните изводи от цялата тази история:

1.Нарушен е принципа на равнопоставеност между кандидатите
2. ДФЗ изисква документи, които не фигурират в наредбата за кандидатстване
3. Наложен е безпрецедентен рекет на проектанти и консултанти, които са подготвяли проектите в продължение на месеци, включително са събрали и всички изискуеми от съответните общини и МИГове документи, които се искат от ДФЗ и са искали да помогнат във възстановяването на църковните храмове с 10% налог върху стойността на договорите им. За какво?
4. Безпрецедентно се изнудва строителя да направи дарение на митрополията(. (Това означава той да завиши сметките за СРР) и съответно цялата оферта.

Всичко горепосочено, според източници в Брюксел, явно вече е станало достояние на Европейската Комисия, от оплаквания на засегнати фирми, като и без това в момента там се обсъжда бъдещето на програмата, то най-вероятно мярката ще бъде спряна и отново българските данъкоплатци ще платят масрафа на крадливата дружинка – Никанор-Янаки-Порожанов.

Светия синод трябва да се намеси незабавно – става дума буквално за часове или дни до края на тази работна седмица – да се преразгледат може би взетите решения на Софийския епархийски съвет или да се прецизират отново и да се потърси отговорност на тези църковни служители, които с действията си петнят името на БПЦ.

Вместо финал:

Боже пази България…Амин!

Afera.bg

 

Коментари 18 за
“ПОТРЕСАВАЩ СКАНДАЛ! ВИЖТЕ БЕЗБОЖНАТА СХЕМА ЗА КРАЖБИ НА ЕВРОСРЕДСТВА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ХРАМОВЕТЕ! ОТЕЦ НИКАНОР ПЛЮС ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ /ЯНАКИ ЧЕРВЕНЯКОВ И РУМЕН ПОРОЖАНОВ/”

 1. Да не забравяме и факта че са служители повечето попове на ДС.
  А попове – много…отци – малко!!!

 2. е не е истина…толкова безбожие и безочие в тоя синод при това СВЕТИ. Е кое му е святото питам аз? Къде е прокуратура Данс, къде е ДЪРЖАВАТА?
  Язък…На тези мазни и намазани безбожници ръце целуваме…
  НЯМА ЛИ Я ВЯРАТА – НЯМА Я И ДЪРЖАВАТА!

  Към децата- Бягайте с 300 далеч от Европата защото на политиците дъските им хлопат!!!!

 3. За джамии пари ще има ,а за православни храмове няма, нашите крадливи и пияни попове, не се наядоха и накрадаха и те както крадливата политическа мафия! По точно е ДПС „Земеделие“ , а не ДФ „Земеделие“ , чалмите не ги вълнуват православните храмове , за Белене са всичките , прасетата да ги ядат, мръсна сган крадлива , чалми на български храмове да се гаврят със европейски средства, срам голям !

 4. Редно е и свещениците да получават пари от ЕС , които да не се облагат с данъци.

 5. Навсякъде и всичко ни е така!Ако почне една РЕАЛНА проверка Реална поне на 10%,ВСИЧКИТЕ трябва директно да ги пратят
  в Северна Корея!За всичко От-До не само за еврофондовете или за светите люде!!!Откъде в малка страна като България и без ад допринасят за нищо и с нищо има толкова тотално анонимни милионери,а и не малко милиардери!!!Разпарчетосаха и приватизираха общото със парите направиха фирми,смучат и еврофондовете,изнасят и не инвестират нищо тука че и облигации купуват

 6. Не знам дали не бъркам, но този отец Никанор не е ли бивш служител на Wall street?

 7. Никанор е известен с опита му като брокер на Лондонската борса където е участвал до момента в който решава, че трябва да се смири и да стане „божи човек“. Боко обаче е преценил, че не е за изпускане, такива играчи вършат „добра работа“.

 8. Как е по-правилно да се пише: ДФ „Земеделие“ или ДПС „Земеделие“? Просто питам.

 9. Абсолютно скандална схема за източване на европари. Особено върхът на наглостта с 10% комисионни за консултантски услуги. Никой до сега не си е позволявал такава наглост.

 10. Бойко взима комисионна от всяка кражба. Препоръчвам му повече молитви

  1. Наред с молитвите обаче, а може би и преди това трябва ПОКАЯНИЕ и СМИРЕНИЕ. Нещо, което не можем да очакваме от човек, който нарича Господ „началника“.

 11. Ако не бъркам този Никанор беше ИЗОГРАФИСАЛ В НЕГОВАТА ЧЕРКВА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ЖЕНА МУ КАТО ИКОНИ!!!!!!!!!ПРОВЕРЕТЕ ЧЕ Е ИСТИНА!И ОБЯСНЯВАШЕ ВАСИЛЕВ КАКЪВ СЯВТ ЧОВЕК БИЛ……..
  МАЙ ВСИЧКО ВЕЧЕ СЕ ОМАЗА ОТВСЯКЪДЕ…….НЯМА НИЩО СВЯТО И НИЩО НА КОЕТО ДА СЕ ВЯРВА И УПОВАВА ЧОВЕК………

 12. колко коментари има за порожанов и дфз а борисов продължава да го закриля.то любовник да му беше нямаше да му е толкова скъп.хора ще търпим ли още това безу-
  мие.колко души изгори този гад и още колко окраде.

 13. Пълна истина…!!!!!!
  И къде е главният прокурор Цацаров – но главното, къде спи режещия лентите ББ…?!?!?!
  И вие ли сте в кюпа бе господа…?!?
  Защо да питам за този „попски“ пор Никанор, дето яде баницата…
  И вижте и кой е на една от снимките до ББ, известния масон, а казват и педофил Сионий, „КРЪСТНИКА“ на Порожанов…
  Все отбор „юнаци“…
  До кога бе българи и има ли изобщо българи в тази „страна“…?!?!?!

 14. Обърнете внимание на финансовия контрольор, на адрес : София, ул.“Родопски извор“ 56А, има регистрирани куп фирми на Максим Димов /и Цветан Василев/.
  Пукнат лев няма да остане „неусвоен“!………….Вервайте ми!

 15. Обърнете внимание на „контрольора“ – на този адрес : София, ул.“Родопски извор“56А има регистрирани фирми на Максим Димов /и Цветан Василев/.
  Пукнат лев няма да остане „неусвоен“…..Вервайте ми!

 16. Крадлив отец Никанор ,новото му име е: отец Циганьор !
  Тиквата поне за едно е прав , МАТРЯЛА е кофти и не става , тази държава няма да се оправи никога , до хората е те са в основата на всичко ,като не стават- няма как и другото да стане !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>