Публикувано на 19.10.2008 / 9:29

Поръчкови убийства и самоубийства като по поръчка

 

 

България се слави не само с неразкрити поръчкови убийства. Не само с убийства, но и със самоубийства като по поръчка. Общото между убийствата и самоубийствата е в това, че си остават „загадъчни”.
Поводът да се „ похвалим” с поредната скандална загадка е насилствената смърт на 76 годишния съдебен медицински капацитет Стойчо Раданов, намерен обесен на столична …детска площадка. Новината веднага беше опакована надлежно с внушението за самоубийство.
Лекарят патолог стана известен покрай патологично проточеното разследване около зверското убийство на две малолетни сестрички от Пазарджик преди близо три години. Яловото дело „сестри Белнейски” се превърна в емблема на неспособността на властите да с справят с престъпността, а според някои, в конкретния случай- на преднамереното им нежелание да се докаже истината, заради „чадър над свои хора”. Самият лекар, за разлика от други, твърдеше, че момичетата не са насилвани. Някой помни ли, че наскоро британски специалисти потвърдиха, че децата най-вероятно са били прегазени? С което косвено потвърдиха подозренията, че в публичното пространство е била пусната лъжлива следа за изнасилване и разправа с жертвите , с цел прикриване на престъплението, за да се прикрие истината за друго, не по-малко ужасно деяние, което обаче води към властови позиции, бронирани с полицейски, медицински и други цинични фалшификации…
В смразяващ „тандем” нахлу и новината за още една насилствена смърт, която също няма как да остане само в чисто криминалните хроники: намерен е с огнестрелна рана в тялото началникът на канцеларията на Ахмед Доган, по-младият с 30 години ( от лекаря Раданов) Ахмед Амин. Уж без да се ангажират с окончателно мнение, но и този път „отговорните фактори” светкавично побързаха да вметнат, че най-вероятно става дума за самоубийство. Интересно, самият главен секретар на МВР Павлин Димитров, в кратко телефонно включване в новините на държавната телевизия, отказа да коментира най-очевидното ( мястото на престъплението-т.н. „сараи на Доган”- плашещо е да се споменава такава „деликатна подробност”), което няма как да остане в тайна. Но почти се ангажира с твърдение за нещо, което би трябвало тепърва да се проверява: убийство, или самоубийство? Приличало му на самоубийство.
А на нас, които помним, гледаме, сравняваме и се опитваме да разсъждаваме, ни прилича на „ Déjà vu”, на нещо , което вече знаем. Или поне така ни се струва, защото сме доведени до състояние на объркване от сюрреализма на фактите и произтичащите от тях странни образи, изразяващи се в това „дежавю”, описано за пръв път от френския психолог Емил Буарак преди 100 години в книгата му „Психология на бъдещето” като феномен на смесването на реалността с фикцията в човешкия мозък.
Твърде много и натрапчиво странни са т.н. знакови самоубийства в новата ни история ( каквото и да значи амортизираната , но много модна думичка „знакови”). Да припомним само няколко от тях и то не по приликите ( които всеки може сам да подреди, като картинки от детски кубчета), а по хронология.
Сред първите , забравени вече жертви на, както ни беше казано, ранената гордост, беше подполковник Бонев, шеф на милиционерско районно управление в София, върху когото се стовари цялата отговорност на тоталитарната държава за случката с арестуваните и шамаросани активисти на „Екогласност” през октомври 1989-та, седмици преди свалянето на Живков с партиен преврат. Още по-малко се помни, че по-късно и съпругата му беше намерена самоубита.
В самото начало на „прехода”, на 6 януари 1992-ра, дни преди процеса за унищожаване на документи по делото за убийството на българския писател Георги Марков, за самоубит беше обявен бившият генерал от ДС Стоян Савов. От дистанцията на времето научаваме все по-категорично, че той наистина е бил един най-информираните за това прословуто престъпление.
През 1994-та е намерена убита Надя Дункин. Бивша актриса от Пловдивския театър и концлагерничка-ветеран от лагерите на социалистическа България, тя беше сред малцината дръзнали да свидетелстват за зверствата на комунизма. Убиват я по същия емблематичен начин, по който са убивани най-често концлагеристите в скотобойната за противници на режима в Ловеч- с тояги. В дома й. Инсценирайки обир-да, тя не е „самоубита”, а демонстративно премахната за назидание на всички, осмелили се да свидетелстват по делото за лагерите. Което е и неговият край. С убийството й секва ентусиазмът на оцелелите да се борят публично срещу своите бивши мъчители. Поради почерка на престъплението и абсурдността на твърдението за обир ( парите на бедната пенсионерка са намерени непокътнати в чантичката й), можем да впишем разправата в графата „ самоубийства”.
Прескачайки в „наше време”, стигаме до октомври 2006-та. Намерен е мъртъв в дома си и обявен за самоубит е началникът на отдел в службата, на която би трябвало да разчитаме в борбата с мафията ГДБОП Бойко Николов. Отговарял е за сектора „Интелектуална собственост и компютърни престъпления”.
Само три дни по-късно на 13 октомври, свързано, или не, гръмва съобщение за самоубийство на бившия министър на вътрешните работи от времето на Жан Виденов, дискредитирания дори повече от него, Любомир Начев. Отново огнестрелната смърт е квалифицирана като самоубийство.
Малко повече от месец след това властите крият, че в сградата на самата Национална разузнавателна служба в София е бил намерен прострелян в главата Божидар Дойков, началникът на архивите. Разкрити от базирания в Лондон електронен сайт Kafene.net, списван от български журналисти от бившата българска секция на Би Би Си, управляващите в София са принудени да признаят с 2 дни закъснение, че „има такова нещо”. Дойков, естествено, беше обявен за самоубил се ( колкото и да се говореше, че смъртоносните изстрели в главата му били повече от един…). Случката внесе драматизъм между двете четения на поредната поправка на закона за отваряне на досиетата.
Имаше и един прокурор Джамбов, който дори остави уличаващо шефа си предсмъртно писмо, но тройната коалиция , вместо да поръча тройна експертиза, прати уличения главен прокурор Филчев посланик в братска държава.
За финал, един въпрос: някой каза ли нещо по въпроса за мистериозните самоубийства на „цели двама” българи напоследък в Москва? Как така дипломат се хвърля от балкона и това не интересува неговата държава и неговото общество?
Както се казва, питам и отговор не чакам. Защото у нас изразът „ от умрял писмо” звучи особено зловещо-като гавра с паметта на хора, които не могат да се защитят срещу самата държава Република България, царство на самоубийствената апатия на едно полумъртво общество.

Иво Инджев

www.ivo.bg

Коментари 0 за
“Поръчкови убийства и самоубийства като по поръчка”

 1. Уважавам вашто мнение. Но в статията на самопредложилия услугите си на ДС, син на една от най мрачните личности в ДС няма нито един факт, нито един цитат. Има омраза, смекулаций, лъжи. А никой не мърси Иво Инджев. Той сам се е окалял така, че вуни от мърсотия. Няма защита срещу лъжи и фалшификаций и хора самопредложили услугите си на ДС. Гледайте на нещата обективно, без омраза.

 2. Стига сте мърсили всеки, който напише нещо стойностно, опитвайки се да ви покаже как стоят нещата. Инджев не е доносник, не се вживявайте…Статията е невероятно силна и въздействаща…Но не става само с ядене, трябва и акъл.

 3. Така казал К. Коцев, когато му препратили постановление на прокуратурата.

 4. Симптомите на параноя включват чувство за преследване и преувеличено чувство за собствена значимост.
  „Манипулирайте, но правилно”. Осемте закона на въздействието върху хората Автор: Йозеф Киршнер
  Много интересна книжка

 5. Дано има повече смели журналисти като И Инжев. Иначе може да самоубият не само пишещите по тези въпроси, но и четящите ги.

 6. Съгласен, че всеки има право на мнение. Аз уважавам вашто мнение. Не разбирам какво значи „Ние изразяваме нашето…“. За морала на спецслужбите се обърнете към Иво Инджев. Той е олицетворение на този морал, лъже, фалшифицира в блога си коментарий и т.н. Не вярвам, че омраза към определени личности и партий, страни и народи, отстоявана с лъжи, с фалшиви данни и инсинуаций е позиция. Това е типично за хора предложили услугите си на ДС и обучавани от ДС и КГБ. Дали това е позиция ако един ден пишеш срещу ДПС а друг ден се възхишаваш на лъжа от ДПС? Нарцисизъм и омраза не са за мен позиция…

 7. Всеки читател на сайта има свещеното право на свое мнение. Ние заявяваме нашето: в този живот нещата никога не са нито черни, нито бели. Иво Инджев е журналист с изявена позиция и е имал куража винаги да я заяви. Що се отнася до „морала“ и спецслужбите, длъжни сме да кажем, че най-лесно плюят хора, които изобщо нямат понятие и от двете. Изобщо не ни интересува кой, кога и за какво е работел. Важно е да има позиция, която да отстоява. А Иво Инджев го прави и това е достойно за уважение!

 8. Много ви благодаря за вниманието. Аз съм емигрант в САЩ. Следя съботията в България. Прочетох в „Стандарт“, че Професор Раданов е купил въже и на същото въже е бил намерен обесен. Още в самото начало вярвах, че това е самоубийство. За случая с началника на кабинета на Ахмет Доган 100% съм сигурен, че е свързан с криминално мафитска дейност. Бъдете сигурна, че ако на БСП е нужно, причината ще бъде опевестена. Мился, че това ще се случи. Мисля ще последват арести…Случая с Генрал Кашев показва, че има лостове да се въздействат върху една личност и тя да извърши самоубийство. Има дори химикали..

 9. Нито един от двамата не се е споминал в леглото си. Прекалено мистериозни са и двата случая и прекалено много въпроси поставят. Морално или не, дискусия ще има. Дано не се окаже отново ялова! Що се отнася до личните интереси – всеки, които си отвори устата, за да ви каже нещо, е с цел да ви манипулира. „ Dйjа vu”, както е казвал Е.Б., И.И. и не знам кой още

 10. Ще ви отговоря на селдния цитат от вашия коментар:“Недоумявам – професорът, дори и болен, би ли си избрал такава показна смърт? При неговите възмойности и интелект, едва ли!“
  Въпроса за сомоубийствата е много сложен. Хора с много по голям интелект, много по млади от Професор Раданов, блестящи в професията си се самоубивали като външно е нямало никаква причина. Да се дискутира едно самоубийство мисля, че е аморално и то публично с цел собствени интереси. Ситуацията около смъртта на началник кабинета на Ахмет Доган е много сложна. Мисля, че нещата са свързани с криминално мафиотска дейност.

 11. Ако имате възражения спрямо фактите изнесени в коментарийте ми, изложете ги. Всеки един читател може да направи заключение кой е ненормален като прочете наште коментарий. Нормално ли е да се фалшифицира? Нормално ли е да се лъже постоянно? Нормално ли е се пишат такива коментарий като вашия в „Афера“? Нормално ли е да се хули такава личност като Солженицин след смъртта му и то от самопредложил услугите си на ДС? Нормално ли е да се повдига въпроса за жертвите в лагерите в Белене и Ловеч от сина на една от виновниците за това? Не. Засрамете се от нарцисизма си, от миналото си. Гнус ме е.от вас

 12. Заявената позиция е проява на морал – друг е въпросът дали другите ги устройва. А.Т., ако има какво да каже, да го каже – явно е от информираните. Обвиненията към „ченгето“ И.И. сме ги чували. Недоумявам – професорът, дори и болен, би ли си избрал такава показна смърт? При неговите възмойности и интелект, едва ли! Да не е закъсал комарджия? Същото важи и за А.Е.- рожден ден празнували, а той взел, че се гръмнал?! Като подарък за домакина и К.Д! Има нещо гнило и то вони – само този, който не иска не усеща вонята. А, ако прекалено дълго е киснал и кисне в нея – свикнал е! Отпушете си носовете !

 13. Благодаря на “ Афера“.
  Лудият, който паразитира върху името ми ( само в „Афера“ и само до момента читателите на този текст са 1601 души, а общо във всички сайтове са пъти повече-може да не са съгласни, но четат) дебне да се самозадоволи с поредната доза неграмотни храчки , колчем открие някъде моя публикация.
  Който иска, да вярва на лудите, но няма да отговарям на тъпите им измишльотинини, които със своя примитивизъм ме легитимират като техен антипод.
  Маниаците чакат, да им обърнат внимание, но ще ги лиша от върховния им кеф: няма да им отговарям…

 14. Чудото стана – следсмъртното писмо от А.Е. пристигна! От оня свят! Пощата им явно е бавничка – пристига с голямо закъснение! Срамота! Сега остава да изчакаме погребението на проф. Раданов, та и неговото писмо да пристигне! Тогава нещата стават ясни, нали -писнало им на хората – самоубили ги! Защо бяха тези истерии бе хора – за убийсва да мислите! Че и аз покрай вас! Ама ето, няма такова нещо – защото ако имаше, някои вече щяха да са подали отставки, а не съм чула! Да не съм пропуснала другото чудо? Аз съм Алиса от страната на… вие я знаете страната. Аз обаче не знам да вярвам ли на чудеса

 15. Самоубийството на началника на кабинета на Ахмет Доган е свързано с нещо много дълбоко. Но изглежда според близки на Професор Радонов самоубийството се дължи на неизличима болест. Така, че да се спекулира, лъже с цел да се саомизтъкне този подлец от ДС е отвратително…Какво двуличие…Подиграва се със смърта на А. Солженицин…Възхищава се преди това от една лъжа казана според лъжеца И. Инджев от корумпиран депутат от ДПС, че „член на все по-важната вътрешна комисия, избра да спомене моето име като пример за несправедливо очерняне“ Подлеца И. Инджев сам си признава, че е от ДС.

 16. Самопредложилия си услугите на ДС Иво Инджев отново спекулира и лъже за една трагедия.Откъде Иво Инджев знае, че смърта на Професор Раданов е „насилствена“? Може ли да се вярва на самопредложилия си услугите на ДС , двуличника и лъжец Иво Инджев, след като в блога си фалшифицира коментарийте. Пише лъжи, глупости в груб стил и с правописни грешки и ги подписва от мое име. Бил е едновремено главен редактор на „демокрация“ и делегат на конференция на БСП. Защо повдига въпроса за жертвите в концлагерите Белене и Ловеч, когато майка му носи директна отговорност за безумията сътворени в Ловеч и Беле

 17. АМИ ТОЙ ПАТОАНАТОМА Е ТОЗИ КОЙТО ПРАВИ АУТОПСИИТЕ И ДАВА КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ!

 18. Латиноамерикански модел на дъжава.Упраляващата мафия праща войници да се бият за новия господар и той ги оставя да правят каквото си искат. Така беше по времето на СССР и още по лошо по времето на USA

 19. за ПЪРВИ път научавам, че патоанатомите предполагат причината за смъртта на някого и становището им, пуснато в информационното пространство, е предполагаема причина. Просто съм потресен. До сега са ни учили, че единственият доктор, който може да постави точна диогноза е направилият аутопсия, явно и това вече не е вярно. Страшно място за живеене и още по-страшно за умиране

 20. Иво Инджев знае много тайни , дано успее да напише още такива хубави статии преди да го самоубият. В нашата бивша държава с колониално правителство само пребиване, убиване и самоубиване може да очакваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *