Публикувано на 17.01.2019 / 12:12

ПОМОГНАЛ ЛИ Е МИНИСТЪР ГОРАНОВ НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ ДА ИНВЕСТИРА ПАРИТЕ ОТ СДЕЛКАТА С БТК, ЧРЕЗ ТАЙНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЕМИСИЯТА ВЪНШЕН ДЪЛГ

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВВсички се занимават с апартамента на финансовия министър Владислав Горанов, но около него има доста по-сериозни злоупотреби, на които е крайно време да се обърне внимание.

Една от тези злоупотреби е свързана със задкулисна сделка, която министерство извършва преди 3-4 години в полза на БТК и директно облагодетелствайки Милен Велчев. За въпросната сделка медиите си затвориха очите и ушите тогава. Време е някой да се заеме с разследване по темата. Защо това да не сте точно Вие?

Накратко:

Вече четири години прокуратурата, медиите и обществото мълчат по скандална злоупотреба, извършена от Министерство на финансите в една късна петъчна вечер през есента на 2015 година. Става въпрос за тайна сделка “под масата” между Министерството и анонимен глобален инвеститор.

Продадени са 20 годишни държавни облигации за 50 млн. евро на цена под пазарната. Предлогът е, че на ведомството на Горанов е нужен спешен заем. Нещо, което не отговаря на истината и ощетява българските данъкоплатци, но пък директно облагодетелства мистериозния купувач, който МФ умело крие, но за който има ясни следи, че става въпрос за Милен Велчев и БТК.

Въпросната сделка нарушава моралните и държавните закони по няколко параграфа, но прокуратурата не се намесва.

Основните законови нарушения са:

Частно договаряне в условия на конфиденциалност по отношение на публичен дълг не може да се използва при емитиране на нов дълг.

Тази емисия изглежда странно. През последните 2 месеца Министерството е отхвърлило поръчки за над 200 млн. лв. на вътрешния пазар на ДЦК. През цялото време се създава впечатление, че държавата няма нужда от пари, но в един момент се появява глобален инвеститор, за когото се прави таен търг и се продават ДЦК на занижена цена. Операцията е лош сигнал към външните инвеститори в български външен дълг по отношение на порочни практики за неговото управление.

Goldman Sachs International не е сред четирите банки, с които държавата сключи договор за отпускане на заеми за  2015, 2016 и 2017 години.

Пролетта на 2015 година България сключва договор с четири банки – Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bulbank AG за теглене на кредити в  рамките на 16 млрд. лева за следващите 3 години  На 19 март 2015 г. България емитира облигации за 3.1 млрд. евро на международните пазари, с което изпълни лимита си за годината, определен със Закона на държавния бюджет. Ноември, 2015 г., МФ взима 50 млн. евро от друга банка Goldman Sachs International, като пласира 20-годишни държавни облигации на по-ниска от пазарната цена на анонимен глобален инвеститор.

Има явно нарушение на дилърския договор с четирите банки, както и нарушения, касаещи частното договаряне.

N.B. Договорите с четирите банки са направени така, че министърът на финансите еднолично да може да договаря заеми, без оторизация от парламента. Министерство на финансите се разпорежда изцяло с парите.

Грубо ощетяване на държавата чрез продажба на ДЦК на занижена цена.

Сделката е приключила с продажба на книжата  при цена 88.514% от номинала и с доходност 3.98%. А в този ден пазарната цена е била по-висока –  91% от номинала, с доходност 3.72%. Тоест държавата е продала облигации по-евтино, отколкото е можела да вземе. Облагодетелстван е купувачът. Той може веднага да препродаде книжата с гарантирана печалба. Също може да отчете счетоводна печалба от разликата между цената на придобиване и пазарната им стойност.

Търговците на ДЦК са категорични, че МФ е можело да вземе по-добра цена и от вътрешния пазар. Банките към тогавашния момент са свърхликвидни, а фондове и застрахователи изпитват остър недостиг точно на такива дългосрочни книжа, в които да инвестират.

Кой е анонимният “глобален инвеститор”?

В края на август 2016 г. руската банка ВТБ обяви, че нейната компания VTB Capital е прехвърлила акциите от InterV Investment на Viva Telecom. Така приключи историята за контрола в собствеността над БТК. До това прехвърляне се стигна, след като през ноември 2015 г. VTB Capital организира мним търг за книжата на InterV Investment заради непогасен кредит от 150 млн. евро. Въпросният мним търг “случайно” съвпада с тайния търг на Горанов за 50 млн. евро.  Офертите за БТК са до края на деня на 12 ноември 2015 г. и договаряне цена на бонда на 13 ноември 2015 г.. Финалният търг за БТК е на 19 ноември 2015 г. до късно и сетълмент на бонда на 20 ноември 2015 г.. По този начин Горанов е помогнал на бившия финансов министър Милен Велчев (по това време главен изпълнителен директор на българската „ВТБ Капитал“) да инвестира изгодно парите от депозита по сделката с БТК чрез тайно увеличение на емисията външен дълг.

Интересно съвпадение е също, че топ мениджър в руската инвестиционна банка ВТБ Атанас Бостанджиев е бивш партньор в Goldman Sachs International – банката, избрана от мнимия инвеститор тайно да пласира дълга.

Дали Министерство на финансите има смелостта да разкрие името на анонимния инвеститор, след като вече е обществена тайна?

Арогантното мълчание на Владислав Горанов

Доверието в Министерство на финансите е изгубено, не само заради естеството на решенията на Горанов, но и заради начина, по който той ги взема еднолично и тайно. Създава впечатление, че заедно с някакъв кръг от хора, които не са официално във властта, се налагат важни за държавата решения, като поправките в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната реформа и тегленето на заеми. Конкретно при внасяне на поправките в Кодекса за социално осигуряване, Горанов е разчитал на подкрепата на ДПС при гласуването му. По този начин подкопава доверието в правителството и позволява на опозицията да разгърне популизма си.

Откакто Горанов е финансов министър, сме натрупали най-големия външен дълг в историята на България.

Според бившия финансов министър Дянков, с тегленето на толкова много и големи заеми сме си развалили финансовата стабилност и финансовия имидж пред света. Щом се теглят, значи някъде в държавата има проблем. Но къде?

България е вкарана във въртележка от дългове.

Това е стил на ръководене на министерство и държава. Заемите се теглят за рефинансиране на стари дългове. Ограничени са от бюджета. Не са безконтролни. Не са притовоконституционни. Но са политически и PR гаф на Владислав Горанов, който не успя да обясни какво прави нито пред коалиционните партньори на ГЕРБ, нито пред медиите. На практика се получава, че вместо управляващите да изберат реформиране на администрацията, повече приходи, привличане на инвеститори, свиване на разходи или дори приватизация, се избира теглене на заеми.

Предвид всеизвестната арогантност на министър Горанов, той няма да даде обяснения за скандалните сделки. А ако слуховете за връзките му с ДПС и с прокуратурата се окажат верни, едва ли ще му се търси и отговорност.

Николай Гацев

Коментари 29 за
“ПОМОГНАЛ ЛИ Е МИНИСТЪР ГОРАНОВ НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ ДА ИНВЕСТИРА ПАРИТЕ ОТ СДЕЛКАТА С БТК, ЧРЕЗ ТАЙНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЕМИСИЯТА ВЪНШЕН ДЪЛГ”

 1. До ,,Дух с мустачки“ –
  Абсолютно си прав , но тея същите-отрочетата, направиха така ,че след тях да няма пролетариат ,а само тиня и това е хватката .

 2. И след всички факти и доказателства, които излязоха наяве и показаха колко е корумпиран този министър, какво следва? Просто си говорим само ли?

 3. УЖАСНО ПРОТИВЕН БОКЛУК.И ВЪНШНИЯТ МУ ВИД ИЗДАВА ГНИСНА ДУША.ТОЯ УРОД ЕБ@ МАМАТА НА ФИНАНСИ И ИКОНОМИКА ЗА ТАЯ ОПИКАНА ДЪРЖАВА.

 4. Горанов, Захариева и Цачева от сегашните Министри и Бъчварова са корумпирани и доказателставата за това са елементарни и явни. Но доказателства не се искат, свидетелите – по правило-са за изтребване при ‘демократи.бг’ проба. Нужен е само един Прокурор да ги обвини, макар и в един от многото пунктове на корупция. Но няма обвинения. Няма държава. Всеки един от седящите по постовете си посочени субекти е показател за липса на държава, понеже няма държавно обвинение към тях, което да ги извади от властта и поста. Диков, Томова, Дачков и малцина други журналисти- правят, каквото могат, но сами, без Прокуратура – не стига.

  При такова бездържавие инфантилната компенсаторност става амплоа на властта. Т.е. властта е в самоотричаща се функция и се подрива активно сама. Наличието на изброените субекти не е и Пирова победа, защото е гротеска.

  1. Корумпирани, Илиева е евфемизъм. Тези са око-ВАДНИ олигофрени, но нагли и изпечени крадци. СистематаааА! Първо политическа, после икономическа, после политическа, после икономическа, после политическа… е превърнала нормалния човек в онова прясно отрязано жабешко краче от опитите по биология, което реагира само на електрошок.

 5. Остави му апартамента на този Цигляк Тилилейски. Лауреатът на свищовския Харвард взел заемче от банка ДСК – 300 000, който пък му плащат клошарите на социал.

 6. Няма теле под тоя вол.
  Иначе, че на тоя и компания мястото им е другаде, няма спор.
  Няма спор и че керванът си върви…

 7. Диктатура на пролетариата трябва да има ,дикататура а а а а ……. ама няма пролетариат,няма материал ! Има само мангали,селяни без земи,алкохолни интелектуалци, селски тарикати,вкиснати КРИБ-ажии,ибрекчийски журналисти,бакшиши,безработни и дебили… алсана,иди да прайш сега революция …

  1. Кольо, ти да не си Колчо слепеца? Ми нали точно тези са отроците на диктаторите на пролетариата!

 8. май-май забравихте пръвата далавера на мадридският шмекер, поне 2,5млрд долара от врътката с външният дълг, добре се усладиха на шайката Брейди облигациите, бяха и първоначалната вноска за възнасянето на свети тиквоний 1-ви, най-послушни на коримлото на държавата, нали не се съмнявате, че има връзка между ми6+цру+ситито и евтините брюкселски курви – след като могат да обезкостят една кочина с нейното желание – що не? тиквоча и кохортата досегаеми(щото недосегаемите са в казината и яхтите, ратая дето разхожда помиярите на маргините да плати мсетката) – явно не си спомнят цветната революция и назначаването на другаря костофф, явно си спомнят избирателно само светлото, цветната рафалюция 1989г. заради която тия нищожества се събудиха с илюзията, че са Нещо??? ако не помнят другаря костофф направи само една грешка – не пусна шиптърите и веднага му взеха главата – годините рестрикции за да се хранят немските, хамериканските и сие пенсионери за наша сметка му ги махнаха и го туриха в златният резерв – дето го заложи в швейцария… та тиквоча, като обикновен ратай ако си мисли мат’ряла, че е по-облагодетелстван и тарикат – Нуриега, Хюсеин, изобщо всичките си техни санс ъф а бичес. жалката любовница а дянкофф подписва всичко, все пак е кучката на недоученото счетоводителче от сб, не играч като миуенчо, брат му, баща му и т.н. Тези изтъргуваха пенсионните фондове, ВТ предприятия, извъртяха приватизацията и т.н., сега явно само щерката на цвък заради фъковете ще достигне тези висоти, щерката тиквена седи заключена зад 9 катинара при стенли котараето и не смее да си покаже делият задник пред народната любоф, тиквоча явно осъзнава, че без външната войска разположена в 4 терористични бази няма да го бъде, или пак пълни фалкона със семейни ценности.. така нареченото царче, инцестията родител на мадридският шмекер избяга със вагон злато от народната любофф, надявам се всичките да се срещнат с Новият Народен Съд, ама този път барабар с чаветата!
  П.С.
  Дали пък не са се договорили като братска взаимопощ ако не мине номера, да направят отново София картофена нива със същите тези фък сикстийн – притеснява ме, че ще трябва да начертаят и сглобят в някой гараж това недоносче на капитализъмъ…

  1. Това е най-вярното за мен, дано повече хора го прочетат. Прави Ви чест! Поклон! Ако се „разходите“ из Интернет, ще разберете колко сте прав/а.

 9. Горанов ,БОИКО,ГЕРБ вьрвят по пьтя на ГЬРЦИЯ взимат се милиардни заеми ,строят се никому НЕнужни спортни зали и се строят магистрали не се инвестира в ПРОИЗВОДСВА а само вьв фирми от техни крьгове усвояващи заемите това е като “бомба с часовников механизьм“ рано или кьсно така ще екплодира в по високи даньци ,рестрикции и социално напрежение че ще разтресе социалния живот на всички по веригата

  1. Това са учили в Училището по „кейнсианизъм“, толкова си могат хората 🙂 .

   https://www.youtube.com/watch?v=VD28vNVovow&t=960

   Така, че проблема е преди всичко ментален, после емоционален и чак накрая е в тоя „ум“ в който пребивава „правителството“ на Баце 😉 , Такива са цоцио-лозите им, психе-лозите им, полито-лозите им и естествено икономистите и финансистите им . Цялата им философия на „управление“ с сбъркана.

   Как бе в Библията(Новия Завет) – неможе лошо дърво да даде добри плодове 🙂 🙂 🙂

   1. Това са учили в катуна на баба и дедо! Гепи кво можеш и бегай! Кейн може само да им диша пушилката.

    1. Най смешното с герберските иноко“микс“исти и ф“ай“нансисти е, че те не знаят(вдяват) какво се случва с техния гуру Джон Меинард Кейнс на върха на балона свършил с „Великата Депресия“ и довел Хитлер на власт, съвсем „демократично“. Освен ако това не е целта на кукловодите им 🙁 .

     Подобно нещо става с друг един „титан“ Ървин Фишер, а и със самия сър Исак Нютон 🙂 .

     Казват, Историята обича да се повтаря, като тояга по гърбината на ненаучилите уроците си 😉 .

     https://www.youtube.com/watch?v=mIqkmguW35Y

     Един от коментаторите на горния клип е прецизен 🙂 :
     „This isn’t Lehman Brothers. This is Goldman Sachs – the firm that was first out the door, BURNED everyone else, was laying off employees before + during + after the crisis, sustained very heavy financial losses“

     Та за коя фирмица работеше синчето на др. Нинова, че паметта понякога не ме слуша 🙂 , даваха го наскоро по Канал1, гледахте ли го 😉 ?

 10. …. боката мисли , че ще му се размине ??? … ха – ха … колкото се размина на ония няколко хиляди българи 1944 – 46 година … няма прошка!!! …

 11. Къде е Цацаров, какво стана с проверката за жилището на Горанов? Колкото ще чуете нещо за нея, толкова и за някакви действие по гореизложеното. После се чудите защо е толкова нагъл. Ами защото е безнаказан, затова.

 12. Виолетка Кръстева, напълно съм съгласен и също призовавам към това от години!
  НО – няма да стане, защото означава цялата политическа пасмина да покаже, че е гнусна рожба на БКП и ДС и да загуби всичко!

 13. Безброй са онези, които се изживяват като недосегаеми, но никой от тях и не мисли за това, че Оттатък нищо не може да занесе, а Онзи горе ще отсъди по справедливост, Амин!

 14. Във всяка нормална държава крадецът Милен Велчев отдавна щеше кротко да плете дамаджани в затвора, а хотелите му по Черноморието – конфискувани. Но да не забравяме, че когато той стана министър на финансите като лондонско юпи, във властта изгря звездата на една сикаджийска мутра…

  1. … като заровят боката … и миленчо ще отиде в панделата … , до тогава ша чакаме !!!

  2. Моля Ви да поясните следното, ако имате достоверна информация, разбира се: някой виждали ли е Милен Велчев на работното му място като брокер в борса (както се твърдеше, когато дойде в България)?; някой познава ли хора, които са работили с Милен Велчев? Все повече ми се струва, че това с принадлежността към „юпитата“ беше някаква театрална постановка за пред целия народ.

 15. Мечтатата на “ кръщелникът“ е да повтори операцията на Велчев и сие, ала брейдита ?

 16. „Миньор е моят татко.
  Миньор ще стана аз.
  Ех, само да порасна…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *