Публикувано на 14.03.2008 / 0:19

Полицията взела 766 766 лв. незаконно от Фуат Гювен

 

 

Както "Сега" вече писа, одиторите разкриха, че в продължение на 15 г. безмитните бензиностанции са финансирали официално МВР. Данни за сумите, отивали във вътрешното ведомство извън периода на проверката, няма.
Парите са 2% от печалбата на "Братя Василеви". Това значи, че фирмата си е докарала приблизително 50 млн. лв. само за 2007 г.
Фуат Гювен държи всички безмитни бензиностанции у нас, "Търговска банка Д", а наскоро купи и "Кърджали БТ". Със заповедта на финансовия министър от 1992 г. "Братя Василеви" се задължава да участва с 6 млн. лв. (неденоминирани) в изграждането на инфраструктурата на граничните пунктове Калотина и Капитан Андреево. Тя трябва и да внася в републиканския бюджет 10% над данъка върху печалбата. Други 5% от печалбата са за "нуждите на съответната митница и ГКПП", като не се уточнява какъв процент се превежда на митниците и какъв на граничния пункт, посочват одиторите. МВР пък получава 2% от печалбата с мотива, че е собственик на терена.
Всички разрешения за опериране на обектите на фирмата изтичат на 22.02.2006 г., с което отпада и основанието полицията да получава приходи от "Братя Василеви". Въпреки това обаче тази практика не е прекратена. Върху преведените суми МВР е трябвало да плати данък, но не го е направило. Експерти умуват как получените суми да се оправдаят, за да не се наложи МВР да връща пари на Гювен. Единият от начините е парите да бъдат счетени за дарение.

ПОПРАВИТЕЛЕН
МВР поправи мигновено редица от нарушенията, които бяха открити по време на одита, обявиха от Сметната палата вчера. Прекратена е практиката фирми с договори за охрана от Специализирания отряд за борба с тероризма да плащат с материални активи, например компютри, вместо кеш. Такива нарушения има по договорите с "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД и "Мобилтел" АД.
Освободена е главната счетоводителка на Столичната дирекция на полицията, която си е изплатила 55 дни извънреден труд. Останалите неуредици с незаконното плащане на допълнителен труд също вече са отстранени. Проблем обаче продължава да има с авиационния отряд на МВР.

 

В.”Сега”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *