Публикувано на 06.10.2008 / 15:49

Политологът Хайнц Брам: Удивително е, че някои вярват, че Борисов изобщо може да постигне нещо

 

 

Ангела Меркел се срещна наскоро с Бойко Борисов, а от щаба на ГЕРБ съобщиха, че могат да разчитат на пълната подкрепа на германските християндемократи. По този повод от Дойче вече публикуват интервю с политолога д-р Хайнц Брам за някои оценки.

         Как си обяснявате подкрепата на германския ХДС ?
– Европейската народна партия /ЕНП/ няма силен партньор в България. СДС се разцепи сам и вече не представлява сила. Надеждата е, че ГЕРБ може да бъде заместител. Ясно е също така, че в ХДС и ЕНП в продължение на дълго време имаха съмнения относно ГЕРБ и Бойко Борисов, но очевидно някога е било взето решението да се застане по-силно зад ГЕРБ. ОТ ЕНП очевидно предполагат, че ГЕРБ ще може да бъде така оформен и повлиян, че да отговаря на европейските стандарти. От друга страна съм учуден, че в Берлин и другаде явно не знаят, че със собствените си интервюта Борисов се показва в доста съмнителна светлина, но там явно си затварят очите за всичко това.
– Д-р Брам изразява съжаление, че ДСБ и СДС не получават вече онази популярност, която са имали преди. Поради това – според него – в Берлин и Брюксел явно вярват, че ще могат постепенно да превъзпитат ГЕРБ до пълноценна консервативна сила. Според Хайнц Брам в ЕНП вече са преглътнали и групировката на Берлускони и очевидно смятат, че броят на местата в Европарламента е по-важен:
– Признавам, че съм потресен от това, че така лековато се пропускат някои неща, които говорят съвсем ясно срещу Бойко Борисов. Онова, което се чува от устата му, когато не успява да се контролира, не са високите политически стойности, които винаги са били преследвани от ХДС в Германия, но и в България. Консервативни стойности означава, например, че не може да се изразяваш така недодялано като Борисов, когато например обяснява, че Доган е основната цел на неговата политика и че иска да го извади от политическата сфера. Борисов си позволява език, който един политик иначе не би трябвало да си позволява. Той почти нищо не чете и е силно зависим от своите съветници, които понякога очевидно му дават добри съвети, понякога обаче явно надделява неговата собствена линия. Преди ХДС беше силно свързан с така наречените християнски стойности и една консервативна линия на поведение – подобни неща не могат да се открият у Бойко – наскоро беше сниман с една лентичка на ръката, която трябвало да го пази от черната магия на социалистическата партия. За какви християнски стойности може да става тук дума?
– Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната – според вас?
– Досега не съм можел да установя Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с боклук и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.

 

Дойче веле

Коментари 0 за
“Политологът Хайнц Брам: Удивително е, че някои вярват, че Борисов изобщо може да постигне нещо”

 1. Мутрата за кмет на Каменар не става! Шопите сега си бият главата с него. айде да си го изберем за шеф на БГ! Кой ли ще е виновен тогава за всичко – ЕС и международното положение ли?!

 2. В Пловдив комунистите влезнаха във властта без избори с помощта на Волен сидеров и Бойко Борисов. Б. Б. продължава подлата игра на своя учител Симеон на залъгване и объркване на десни избиратели И…отново комунистите на власт,

 3. дайте пари и магарето ще направим депутат! дайте ограничен народ и бойко ще стане министър председател. абе хора кога ще разберете,че този човек е клоун и на две магарета сламата не може да раздели. за съжаление немеца е прав,но ние сме тръгнали да правим същата грешка като със сакса. човек без капка българска кръв го направихме месия и му сърбаме попарата сега целия народ.

 4. Само българските граждани ще решат кой да управлява. А не филанкишията от някоя немска ферма……

 5. Тук никога не може да намерите нещо срекщу Станишев. И особено много се плюе Борисов. Толкова е тенденциозно всичко това….:))))
  А сега и тоя немец, който говори като че ли е а Женския пазар. А бе, другарю немец – и аз се чудя, че комсомолката Меркел е начело на Германия……Първо си виж червената комсомолка, а после ни поучавай. Да, др. Меркел е била важна клечка в гедерейския комсомол…..

 6. Прекалено елементарно, много плоско внушение. Незнайно кой – ама вече много важен за нас 🙂 немски политолог казал нещо и сега раздувки. Това било, онова било – ама все води към мисълта – сега е по-добре, а после му мислете! Хайде у лево!

 7. Явно на някои прослойки им допада сегашното „интернационално“ руско – испано – турско правителство воглаве с нашенското „надпартийно“ шопче, водещо ни
  Нагоре!
  Нагоре!
  Септември ще бъде май!
  Ще бъде!

  ( Някога … и дано не е студен!!!)

 8. Абе,хора!Забравихте ли,че ББ дълги години е работил към службите на МВР ? Още от Татово време…Тази смяна на правителството с правителство на ББ ще бъде(ако го изберете)също като „смяната“на БКП отСДС-лъжлива!

 9. Абе, кьорави ли сте, че от пожарникаря чеп за зеле не става? Чак х-американците го намирисаха, че е неспособен и бездарен бандюга. Не виждате и не чувате ли и европейците /д-р Хайнц Брам пред българската редакция на “Дойче веле”/го разконспирираха, че не става за „лула тутун“, че това което говори не може да изпълни и не изпълнява, че за два мандата, абсолютно нищо не е свършил и София е по-мръсна и задръстена от всякога, че няма никакво виждане за бъдещето и в държанието си простее и е нагъл и арогантен /типично за прост бандит/. И т.н. и т.н.

 10. Кой вярва,че ББорисов е човека ,който ще извади България,от бунището където се намира.Ясно е ,такива които не си знаят богатството и се стремят да са отново и отново във властта. Б.Б не е алтернатива за ново правителство. Нека погледнем кам националистическите партии и формации както правят умните народи.

 11. ТОВА МАИ СИ Е БСП САИТ,ЛИ4И СИ АНТИ БОИКО ПОЛИТИКАТА. НЕ Е ЛЕСНО С КОМУНЯГИТЕ,НАВСЯКЪДЕ СА

 12. Това, че Бойко Борисов, ще нарита бандитската коалиция е достатъчен мотив да глауваме за него! Първо – друга алтернатива за отстраняване паразитите няма и второ просто няма как да стане по-лошо от ситуацията Гоце – президент; Станишев – премиер; Ах. Доган – скрит премиер; Г. Пирински – шеф на парламента.

 13. Тенденциозно е,приятелю! И така трябва да бъде!даже много го щадят пожарникаря! Защото и за селски кмет на Банкя не става. шопите си го натресоха и сега му събират вересиите. не искам огнеборец да ме управлява! на пожар!

 14. Определено в този сайт се води активна анти Бат’ Бойко кампания.Не че го защитавам но това което се пише тук против него от 100 километра си личи че е тенденциозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *