Публикувано на 19.01.2009 / 20:25

Ползват ДАНС за натиск срещу обвиняеми: “Говори срещу Златко Баретата и те пускаме!”

 

 

По т.нар. “мега”дознание, което тече от месеци в морската столица, свързано с арестите на Веселин и Христо Данови, Иван Славков и още куп задържани месеци преди арестите на общинските съветници, се ползват странни “упражнения”, научи от свои брилянтни източници afera.bg

Както вече afera.bg писа, вследствие благосклонността на прокуратурата под “домашен арест” и парична гаранция бяха пуснати петима от обвиняемите – наркобосът на “Фирмата” Веско Жеков, Янко Колев – Каратиста, Ивелин Митев Дългия – счетоводител на нарко “Фирмата”, Стилиян Георгиев – Котката, Иван Янков. Всички те се ползват от терминологията на варненската окръжна прокурорка Стефка Якимова и не са в килиите, заради “безупречно добро процесуално поведение”. Нещо, което иначе никъде не може да се прочете в НПК.

Другите двама главни герои в бизнеса с дрога и проституция Светлин и Красен – Близнаците пък изобщо не помирисаха ареста, тъй като са под статута на “защитени свидетели”, което не им пречи под полицейска егида да продължават да ръководят мръсния бизнес и да събират парите от дрога и проституция.

Според източниците на afera.bg към обвиняеми, които са в ареста по т.нар. “мега”дознание е прилагана и друга хватка.

Те са били “свалени” от килиите и с тях е провеждан “разговор”, на който не е присъствал адвокат, но пък за сметка на това е имало лица, между които ченгета и магистрати. На “сглядата” е обещавано на обвиняемите да бъдат моментално пуснати от ареста със сменена мярка за неотклонение, като са били обещавани и други екстри и буквално “са им сваляни зведни от небето”. Условието обаче е било да се дадат показания срещу посочени лица, между които и Златко Баретата, научи afera.bg На срещата е имало лица, които са твърдяли, че “предложението, на което не може да се откаже” идвало от ДАНС и дори са посочвали имена, включително и на изключително високопоставени лица, определяни като “хора от другия лагер в ДАНС”. Злоупотребявано е и с името на шефа на ДАНС Петко Сертов.

Според източниците на afera.bg, eдин от знаковите опити за подобна “договорка” се е провалил напълно след като ден след нея е изтекла информация към спецслужбите.

Оказало се, че ДАНС изобщо няма касание към упражненията на местните обвинители и ченгета, които смело използват името на агенцията на свои неясни цели.

Междувременно след като afera.bg разкри скандалната среща, проведена между директора на ОДП – Варна комисар Митко Димитров и общинския председател на ДПС – Варна Янко Станев в кабинета на варненския областен управител, проведена в негово отсъствие, е последвала истерия както в депесарските, така и в полицейските среди по поводи на това откъде е изтекла информацията.

Според нашите източници на повечето подобни проведени “разпити” на обвиняеми по “мега”дознанието са присъствали и Близнаците, заедно или поединично.

Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *