Публикувано на 02.04.2008 / 23:16

Познайте дали ще си открия сметка в ПИБ

 

 

Нещо не ми върви с банките напоследък. Добре поне, че ми върви в любовта!

Историята ми с ПИБ е дълга и епична и още не е свършила, за съжаление. Преди време, докато гледах идиотската реклама с презерватива върху дебитната карта, ми беше смешно. Сега направо съм бесен! А видях, че и други хора са пострадали  от кампанията за по-сигурни карти.

Уморен отбавното и трудно обслужване в Банка ДСК, реших да пробвам да си отворя фирмена сметка в Първа инвестиционна. Имам лична сметка там и активно ползвам дебитна карта не само за ежедневно теглене на пари, но и за разплащане през epay.bg. Та, отивам миналата седмица в ПИБ и се разбираме за фирмената сметка. Междувременно трябва да изтегля пари и се обръщам към техния банкомат. Там забелязвам съобщение, което ми казва, че картата ми е невалидна, защото до 27.02.2008 е трябвало да я сменя с нова. Пробвам на банкомата – работи. Значи има нещо измамно в това съобщение, си казвам аз и отново влизам в банката да изясним този въпрос.

Обясняват ми, че съм бил длъжен да си я подменя веднага. И това, че в момента работи, е чиста случайност. Питам ги защо не са ме информирали по-рано, а те ми отговарят: “Ми господине, то съобщението стои тук от няколко месеца!” Излиза, че аз някак си съм длъжен да минавам от време на време през банката, да видя дали няма някое съобщение, което да ме касае. Абе, хора, нали за това съм си я извадил тази карта! За да не идвам при вас, а да си ползвам парите от банкомат или направо да се разплащам през интернет!

Както и да е. Попълвам молба да ми изпратят новата карта в кварталния клон и ми обясняват, че до 3-4 работни дни ще дойде. Чакам си аз спокойно, но по мейла получавам съобщение, че имам сметка за плащане през epay. Тръгвам аз да я плащам и изведнъж получавам някаква странна грешка номер 5 с невнятно обяснение, че проблемът бил от авторизационната система. Питам се: да не би нещо паролата да не ми приема? Дай да пробвам да си направя една справка за наличност по сметката, да видим дали тази операция ще мине. Пускам справката и сърцето ми пропуска няколко удара – пред мен на екрана се мъдри една малка, невзрачна нула.

НУЛА!

В сметката ми няма никакви пари!

При положение, че до вчера съм имал няколко хиляди лева вътре, тази нула направо ме докара до прединфарктно състояние – изби ми студена пот, гърлото ми пресъхна и почнах да притрепервам. След няколко дълбоки вдишвания се усъмних, че може би тази нула има нещо общо със заявката ми за нова карта от миналата седмица. За да съм по-сигурен, решавам да се обадя на поддръжката на epay. Любезна госпожица ми обясни, че действително, най-вероятно е банката да ми е блокирала картата, поради което системата за разплащане вижда нулева наличност и не може да извърши операцията.

Аха! Нещата започнаха да се разплитат. Обаждам се в банката и ги питам дали има нещо вярно в това предположение. “Да, господине – отговарят ми най-любезно те. – Картата Ви е блокирана, но за сметка на това новата Ви карта е тук. Заповядайте да си я вземете!” Абе как така ще ми блокирате картата, при положение, че си е още в мен, а новата не съм я взел?

Не стига другото, ами жена ми сутринта ми поиска пари да внесе по един кредит и аз й дадох последните си пари, с идеята, че по-късно ще си изтегля. При това положение не ми остава нищо друго, освен да се изстрелям мигновено в банката с двата лева, подрънкващи в джоба ми, за да си взема безценната нова карта.

Отивам, вземам я и аха да се запътя веднага към банкомата, но ме спира благият глас на касиерката: “Картата Ви ще е активна утре след 18:30 часа.”

Утре? След 18:30?

Това е след два дни бе! Аз с какво ще преживявам, че и цялото ми семейство, а?

Хубаво де – ще намерим някакви скътани пари, ама това си е голяма простотия – блокират ми картата преди да са ми дали нова, а новата пък трябва да я чакам цели два дни да се активира и да си я гледам като картина, защото за друго не става. До този момент картата ми все още не работи и аз си седя вкъщи и се нервя. Ама вече не ми се разправя с банкомати – утре ще видя дали ще яде Хасан баница. И пак ще пиша.

Познайте дали ще си открия друга сметка там! Аман от български банки!

Блогът на Майк Рам

 

Коментари 0 за
“Познайте дали ще си открия сметка в ПИБ”

  1. Това е нищо от ОББ ми ми сменяха картата 3 седмици. Блокираха ми старата, а новата все я няма не била дошла в клона и т.н. После като я взех 4 дни чаках докато я активират. Сигурно съм навъртял 20лв. телефон да се обаждам да питам ксакво става.

  2. Идентичен случай по задържане, използване и олихвяване за чужда сметка на крупни пари – Първа частна банка на Венцислав Йосифов /който по-късно се напъна по заказу и за кмет/ прехвърли от провинциален свой клон в софийския си мои пари, които забави с 5 дни и вместо да ми се реванши, ми удържа заплатата ми за месец и половина. Сега съизмерима афера се извършва най-малкото с благословията на финансовото и социалното министерство с болничните на гражданите по банкова сметка. Нито сумите, нито времето отговарят на закона. Винаги могат да си измият ръцете с комунистическото „по веригата“, „по места

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *