Публикувано на 23.03.2008 / 14:01

Пожарникарски сценарий за сваляне на правителството

Началото на февруари.

Репотрер на afera.bg  се добира до информацията, че бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов е готов да разкрие пред парламентарната комисия “Куйович” потресаващи данни за опънат властови чадър над бизнеса със синтетична дрога. Танов разполагал с данни, че две висшестоящи ченгета –антимафиоти били разделили 100 000 евро за услугата, а 1 000 000 от мръсния бизнес течал безпрепятствено нагоре по партийните етажи на властта.

Контролирано изтеклата информация тръгва от кръга около Младен Червеняков в БСП. За него е знайно, че го играе опозиция в червената партия. Твърде умерена и предпазлива, ако изобщо може да се нарече опозиция, но във всички случаи, играеща контра на вътрешния министър Румен Петков.

Репортерът на afera.bg се свърза с Ваньо Танов по мобилния му телефон и предложи да му изпрати на електронната поща въпроси, на които бившият антимафиот №1 да отговори. Танов се съгласява и дава електронната си поща. Въпросите са му изпратени моментално.

Ексборецът срещу мафията обаче се скрива в миша дупка. И не отговаря нито с вест, нито с кост.

Това се случва месец преди избухналия скандал с ареста на заместник шефа на ГДБОП Иван Иванов.

Тези дни стана ясно и, че Дарик радио също са търсили Танов за интервю, но той упорито е отказвал да говори.

За сметка на това, бившият шеф на НСС в правителството на Иван Костов ген. Атанас Атанасов е доста по-словоохотлив. Той дава веднага интервю по телефона за afera.bg и заклеймява парламентарната комисия “Куйович”, че не желае да допусне за изслушване професионалисти като Ваньо Танов.

 

Така дни наред ролята на Матросов на амбразурата играе придворното джудже на Иван Костов ген. Атанасов.

 

Бившият шеф на антимафиотите Ваньо Танов мълчи до момента, в който някой му подава знак да заговори. И да не се спре.

Междувременно скандалът с Будимир Куйович заглъхва. Огънят подържа най-вече Георги Коритаров, чийто неизменен гост е ген. Атанасов. Той пък, добил невероятно самочувствие като перманента телевизионна звезда, всеки път вади по нещо от ръкава. За да подържа огъня.

Никой не рови дълбоко в темата защо точно по времето на ген. Атанасов в НСС е пуснат Будимир Куйович да шета свободно из България. За сметка на това незнайни ченгета от Разград, /регион на ген. Атанасов/ и Перник изведнъж блесват на сцената като честни, с хладни сърца и чисти ръце, които корумпираната машина на МВР е смазала. По-късно обаче някои от тях внезапно се обръщат на 180 градуса и казват, че нещо са се объркали. Отново са назначени на работа в МВР. И окончателно млъкват.

През това време на телевизионния екран се показват и физиомутрите на шестака Цвятко Цветков, който е абониран като експерт по вътрешната сигурност в медиите от 18 години насам, и на Младен Червеняков, който пък не му върза зара да стане министър в правителството на Станишев и има за какво да си връща. Всички са загрижени. Дълбоко възмутени. И, разбира се, честни, с чисти ръце и хладнокръвни сърца.

 

През този етап на сценката Бойко Борисов брои дупките в столицата. И нарочно нехайно се прави, че нищо не се случва.

 

Верният му паж Цветанов също мълчи. Ролята на говорителите е дадена на други. И те се развяват по медиите, които така и години наред не откриха нито един друг експерт по вътрешната сигурност освен ген. Атанасов и Цвятко Цветков. Чест прави в този случай на Димитър Иванов, че поне той не се обади.

След като скандалът с Будимир Куйович не произнесе подобоващия гръм, който се е очаквал от тайнствената “Велчова завера”, в студиото на “Коритаров лайф” ген. Атанасов в премерен момент, ей така, като че ли говори за времето, нехайно извади една папка и един диск. Намерил ги бил в личната си поща. На тях имало записани разговори на заместник-шефа на ГДБОП с разработвани бизнесмени, покровителствани заради фалшиви бандероли. Цвятко Цветков дори не изиграва ролята си докрай професионално и казва, че тази папка я е виждал преди две седмици. За пунт двамата уж се спречкват пред камерата, но това придава още по-голям драматизъм на развихрилия се грандиозен скандал само след ден.

 

Антимафиот №2 Иван Иванов е арестуван по разбработка на ДАНС. Секретната информация от папката е публикувана в почти всички медии.

 

Партията на Костов ревва “Оставка”. Всеки говори по радиа, вестници и телевизии каквото му хрумне. В епицентъра на взрива нямат значение фактите, по-важни са детайлите и нюансите – кой какво бил записал, кой бил разрешил, или не разработката. Никой не пита и никой не обелва лаф, кой обаче изнесе на бял свят диск със специално разузнавателни средства на улицата. Ген. Атанасов също не е вчерашен и носи в прокуратурата само папката. За диска, който размаха в ефир се прави на ущипан.

По сценарий идва и часът на главният пожарникар на републиката, който вместо да гаси пожара, налива масло в огъня чрез най-доверения си шланг – председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов излиза по телевизията и набърква в скандала и Йордан Бакалов от СДС. ГЕРБ използва цялата дандания да си разчисти сметките с “контрабандиста на кафе” Пламен Юруков, който бе разобличен по същото време в сайт, близък до Бойко Борисов.

 

Бойко също се изказва дълбокомислено по медиите – първо, че премиерът е клоун и второ, че Станишев имал дилемата как по-дълго да устиска тройната коалиция.

 

Странно, но Бойко Борисов не напада яростно нито Румен Петков, нито главния секретар Валентин Петров. Дори казва в твпредаване нещо, което е пагубно за политическата му кариера на виден първи опозиционер: “За МВР или добро, или нищо”.

Защо ли е така запушена устата на смелчагата гербаджия №1 по отношение на вътрешния министър Румен Петков? И има ли нещо, от което сериозно да се притеснява?

Така или иначе, сценарият за падане на правителството и предизвикване на предсрочни избори се играе. Нищо, че е твърде некадърно измислен и още по-нефелно изпълнен. Като е пукнала пушката, трябва да се стигне и до последния храст от миманса.

 

Румен Петков не е цвете за мирисане, но очевидно демонстрира арогантно хладнокръвие.

 

Явно знае повече от това, което се изнася в медиите. И изчаква своя момент за “да падне на финала голям смях”. През това време ДСБ в лицето на ген. Атанасов изнасят сакралната битка с мафията по върховете на държавата на крехките си тесни рамене. Набутани са на първа линия.

ГЕРБ уж им дава добро, но някак отстрани се прави, че не е от този филм, що се отнася до МВР. И чака придворното джудже на Костов да разчисти траншеите за победоносното обявяване на предсрочни избори.

Най-отзад се кефят генералите от ДС – Цвятко Цветков и още по-далеч Любен Гоцев. Те не са по газенето в трофейната кал. Те са по тънките активни мероприятия. Лошото е обаче, че въображението им отслабва и те стават все по-старшински и предвидими дори и за начинаещите репортерки.

В играта на ГЕРБ е впрегнат и мълчаливият генерал, бивш шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който така започва да приказва, че чак го хваща логореята. Неуспелият кандидат за кмет на ГЕРБ от Русе за втори път помрачава репутацията си. Първият път бе, когато подаде оставка, заради това, че службата била изчерпана и имало чадър над разработвани от нея. Само че Ваньо Танов не каза нищо конкретно, дори не излезе с лицето си да потвърди тези думи, а пусна едно писмо по агенциите, което до последно не беше ясно от него ли е подписано. И второ, моментално и твърде подозрително се качи на политическия влак на ГЕРБ за да стане кандидат на Бойко за кмет на Русе.

Третият път е сега, когато Танов отново е използван от волята на генерала – пожарникар.

 

Няма лошо в това опозицията да поиска да свали правителството и да предизвика предсрочни избори.

 

Никой няма съмнения за корупцията, която е прояла висшите етажи на властта, включително и тези на вътрешното министерство. Но когато се прави една завера, участниците в нея задължително трябва да са чисти и котрапункт на “лошите ченгета”. А творците на сценария е наложително да имат въображение и нестандартно мислене за да изненадат противника.

В случая станахме свидетели на евтина ченгеджийска постановка със старшински чин.

Очевадно генералите издишат.

А пожарникарите имат какво да крият и от какво да се притесняват.

И, както се казва, пак не случихме на освободители.

Така премина световната слава на един заговор за идването предсрочно на власт на ГЕРБ и на –  о, времена, о, нрави – ген. Атанасов.

 

Веселина Томова   

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Пожарникарски сценарий за сваляне на правителството”

  1. Много жалки журналисчета пишат в този сайт те са просто болни на тема КОМУНИСТИТЕ са готини и справедливи

  2. Коментаторката много прецизно изопачава истината и прехвърля вината на генералите!

  3. Никой не рови дълбоко в темата защо точно по времето на ген. Атанасов в НСС е пуснат Будимир Куйович да шета свободно из България.

    Naprotiv, tova beshe izjasneno, hiljadi stranici se izpisaha.

  4. бекаписко. Ама не просто бекаписко, а на групата антикостов, антибойко, антивсичко що не е напр. ченгеджийско-доносническо. милише ми на дни-двама атакисти с досието-тлъсти на доносници от ДС.

  5. Цвятко Цветков: Досега и министърът на вътрешните работи, и главният секретар бягат от скандала в МВР

  6. Впрочем, за мен менталната реформа в МВР не е започнала. Всички ръководители там продължават въпреки Закона за МВР и девоенизацията да си живеят като генерали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *