Регистрация
Публикувано на 12.08.2017 / 9:13

ПОДПИШЕМ ЛИ СЪС СЪРБИЯ СЪЩИЯ ДОГОВОР, С КОЙТО ПРИЗНАХМЕ МАКЕДОНИЗМА, В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ЩЕ СЕ РОДИ СЪРБОШОПСКА НАЦИЯ

БЪЛГАРИЯ СЪРБИЯИма една държава, в която защитата на малцинствата й в съседни държави се смята за срамна работа. В тази държава първата работа на всеки премиер, президент и външен министър е да обещае на съседите, че няма да ги безпокои за въпросните малцинства.

Държавата, за която говоря е България. А съдя ли по защитата на малцинството ни в Западните покрайнини, това не е държава, а територия със затихващи функции.

Пиша тези редове заради все още пресния договор договор с Македония, оказал се поредното фиаско на балканската ни дипломация. Още кънтяха фанфарите в София, а договорът бе оспорен от македонския президент Георге Иванов с изявлението му, че няма сила, която ще откаже Скопие от македонизма.

В деня, в който Иванов изрече на глас това, което премиерът Зоран Заев не смее, председателят на Демократичният съюз на българите в Западните покрайнини Драголюб Иванчов приветства договора. И пожела той да бъде последван от подобно споразумение и с Република Сърбия.

Бедни ми Иванчов, колкото договорът с Македония ще изкорени македонизма и ще ревизира антибългарските учебници, толкова сходно споразумение със Сърбия ще ощастливи Западните покрайнини!

Но хвалебствената декларация изнася и факти, които плачат за Международния съд в Хага. От нея научаваме за „антибългарски действия на определени политически и научни среди, на Сръбската православна църква, правосъдието и полицията“. В очите боде бруталното поведение на местната власт, осуетила отбелязването на 100-годишнината от Топлишкото въстание и Босилеградския погром на сръбската войска над местното население в тези изконни български земи.

Декларацията завършва с недоизказано изречение: „Антибългарската пропаганда в Македония и антибългарската политика в Западните покрайнини десетилетия наред се ръководят и направляват от един и същи център…“

Кой е този антибългарски център? Белград, разбира се, където в средата на XIX век са изковани „Предначертанията“ на великосръбския стратег Илия Гарашанин, предвиждащи експанзия на Сръбското кралство към българските земи.

Разбираемо е, че българите в Сърбия се боят да произнесат на глас историческите истини. Но защо се прехласват пред договора с Македония, с който признахме напечатания на сръбска пишеща машина македонски език, а с него и измислената в Коминтерна македонска нация и написаната й в Белград история?

Всъщност декларацията иска да съчетае две взаимно изключващи се неща – да омилостиви Борисов и сръбските власти, но и да напомни за забравените Западните покрайнини, които почти сто години са под чужд гнет. Имам предвид Ньойския договор, позволил на Сърбия да окупира Западните покрайнини. Но както в Кралство Югославия, така и в Титова Югославия се провежда национална асимилация, намалила българите от 160 000 (1919 г.) до 25 000 (2017 г.).

СЪРБИЯ БЪЛГАРИЯКазвам всичко това с болка, защото 15 години от работата ми в МВнР и НРС бе посветена на каузата ни в Македония и Западните покрайнини. Петнайсет години, през които малцината ентусиасти в разузнаването и дипломацията подкрепяхме българите в Сърбия и интернационализирахме въпроса в Комисията по човешките права към ООН в Женева.

Изнасям тази някога строго пазена тайна, тъй като Комисията по досиетата получи работните дела на Югославския отдел на ПГУ-ДС и всеки може да се увери в истинността на написаното тук. Заровят ли се в тези папки, душманите на ченгетата ще си посипят главите с пепел, а може и да свалят шапка на офицери от 17-ти отдел на ПГУ и НРС, наричани сега доносници.

Ще го кажа направо – от 1985-а до 1995-а оплюваното ни разузнаване извърши къртовска работа (често без санкция от ЦК на БКП и правителствата на Луканов и Беров), за да събуди българския дух в Западните покрайнини. Тази мисия бе посечена през 1996-а, когато Жан Виденов порица националистите, заявявайки, че правилното име на Западните покрайнини е „Източна Сърбия“.

След премиерската реплика с ранг на директива „Югославският отдел“ в НРС тихомълком сви знамената и уволни националистите с пагони, а Балканският сектор във Външно направо капитулира. Възползвайки се от нашия нихилизъм, през 1995 г. сръбският посланик в Женева внесе нота в ООН с искане за признаване на сръбско-шопско малцинство в България. Като връх на нахалството към нотата бе прикрепен учебник по… шопски език.

Това бе преди двайсетина години. Какво е по-различното днес?

В първия управленски мандат на ГЕРБ премиерът Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и външният министър Николай Младенов декларираха, че подкрепят европейския път на Сърбия.

На 1 март 2012 г. министър-председателят даде съгласието си Сърбия да започне преговори за членство в Европейския съюз. На срещата на върха на ЕС Борисов обяви това решение, без изобщо да повдига въпроса за дискриминираните българи в Западните покрайнини. На следващия ден сръбският президент Борис Тадич проведе телефонен разговор с Борисов и му благодари за безусловната подкрепа.

Но на 15 април с.г. вицепрезидентът Маргарита Попова посети Босилеград и произнесе слово, шокирало сръбските власти. Без да се съобразява с ГЕРБ, Попова заяви: „Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, не се ли погрижи за българската общност в Западните покрайнини!“

Сръбският посланик в София светкавично посети МВнР и нервно попита: На вашия премиер ли да вярваме, обещал на президента Тадич безрезервна подкрепа, или на вицепрезидента ви?

От Външно го успокоиха: Външната политика се движи не от президентството, а от министър Младенов, а той остава ваш приятел!

В три отделни резолюции Европейският парламент предупреди Сърбия, Черна гора и Косово, че ще влязат в Европейския съюз, само ако уважават правата на малцинствените групи На 17 април 2012 г. евродепутатите напомниха на сръбското правителство, че преговорите за влизане в ЕС са невъзможни, ако дискриминира малцинствата. Вместо веднага да постави условия за Западните покрайнини, София замълча.

През 2013 г. у нас гостува сръбският президент Томислав Николич и получи безплатен подарък от домакините. Президентът и премиерът се надпреварваха да му обещават еврочленство, като Плевнелиев инфантилно гарантира, че „ще се борим за сръбската евроинтеграция…“

Седмица преди Николич да прегърне Плевнелиев, Българският културно-информационен център в Босилеград изнесе нещо чудовищно. По повод стогодишнината от Междусъюзническата война в Босилеград започнали възстановяване на гробове на български воини. Димитър Димитров очистил от боклуци могилите на разстреляни от сръбската армия офицери: полк. Иларион Танев, поручик Стефан Стефанов, санитарен поручик Стефан Котев, подофицер Христо Владев, поручик Асен Бинков…

Двама сръбски полицаи го арестуват и му връчват призовка за разпит – заради престъпление по чл. 354, ал. 1, от Наказателния кодекс на Сърбия (увреждане на гроб). По същото време Сръбската православна църква изгони от Босилеград българския свещеник и назначи на неговото място сръбски поп от Ниш, за да води църковните служби на сръбски език.

Пак от братска и православна любов, на всеки 8 септември, обявен за „Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”, местната комунистическа организация празнува „великата дата в историята на града“.

Но и това не е всичко. В началото на миналата учебна година в Босилеград бяха закрити нови две паралелки, в които обучението се провеждаше на български език. Причината – липса на български учебници.

–––––––––––-

След Босилеградския ултиматум на Маргарита Попова, НФСБ излезе с декларация, в която обяви: Сърбия не може да стане член на ЕС, ако българите в Западните покрайнини не получат малцинствените права на унгарците във Войводина!

Пет години след тази декларация, влязла в предизборната програма на Патриотичния фронт през 2014 г., НФСБ е на власт, а нейният председател е вицепремиер. Оттогава до днес ситуацията в Западните покрайнини с нищо не се е променила, даже се е влошила.

Зная, че властта няма да ме чуе. Но съм длъжен да предупредя: Подпишем ли със Белград същия „исторически договор“, с който капитулирахме пред македонистите в Скопие, сърбошопите в Западните покрайнини ще са новото малцинство в Сърбия!

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Вестник „Уикенд“

Коментари 3 за
“ПОДПИШЕМ ЛИ СЪС СЪРБИЯ СЪЩИЯ ДОГОВОР, С КОЙТО ПРИЗНАХМЕ МАКЕДОНИЗМА, В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ЩЕ СЕ РОДИ СЪРБОШОПСКА НАЦИЯ”

  1. ДОБРО УТРО ВЕЛИЗАРЕЕЕЕ…КОЛКО ПЪТИ ТИ ПИСАХ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАШ С ПАРАФА НА БОЙКО ВЪРХУ ЛИСТ ХАРТИЯ ,А ДА КАЖЕШ ДИРЕКТНО ,ЧЕ ТОВА ЩЕ НИ ДОВЕДЕ ДО ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКО ,А СЛЕД ТОВА И НА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО….ВИЕ СЕ ХВАЩАТЕ ЗА ЗАПЕТАЙКИ ОТ ИСТОРИЯТА ДЕТО НИКОЙ НЕ ПОМНИ….НЕ БЯХ ЛИ АЗ ТОЗИ ,КОЙТО ПЪРВИ ПИСА ЗА ТОВА ,ЧЕ СЪРБИТЕ ЩЕ СТЪПЯТ ЧРЕЗ МАКЕДОНСКИТЕ КРЕТЕНИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ???НЕ БЯХ ЛИ АЗ ,КОЯТО ПРИПОМНИ ,ЧЕ МАЧЪТ В МАКЕДОНИЯ Е СВИРЕН ЗА БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ ПРЕДИ 104 ГОДИНИ ,КОГАТО СА ИЗСЕЛЕНИ ПО ГРЪЦКИ ЛАГЕРИ БЛИЗО 300 000 БЪЛГАРИ И НЕ СЕ ВРЪЩА НИТО ЕДИН???АМА ТОВА ГО КАЖИ НА ОНИЯ БЕЗУМЕЦ Б. ДИМИТРОВ ,КОЙТО ТВЪРДЕШЕ ,ЧЕ БОЙКО НИ УВЕЛИЧИЛ С МЛН. И ПОЛОВИНА ЧРЕЗ ТОЗИ ДУРАШКИ ПАРАФ….

    1. G/n Enchev,dopredi 26g.v PGU,,slugeha,,nay/kadarnite oficeri s ,,vladenie,,na njakolko ezika I nad sredna kultura….sega,,profesionalistite ,se brojat na prasti I,,se spotayvat ,,ot 08h/17h.,,miskuvayki,,po tagite s njakoy ,,doklad,,.Povecheto ot tjah sa ,,otrasli,,sled 10.11.89g.v,,bezvremieto,,na Balgaria I sa ot ,,dalbokija provans,,osven,che sa dashteri I sinove,,na toja/onja,,,napatstvani,,lekcionno,,ot specialist/gurnalisti,otkolkoto ot,,kadrovi oficeri,,ot,,karierata,,..,,no osnovnoto e che,,ribata se vmirisva otkam,,glavata,/Oficjalnata Dargavna politika/,!Predi 4g,premierat Oresharski,,publichno/oficialno,,razreshi na ,,sabitie,,premierat na Sarbija,v Nish,da objavi v slovoto si ,che nikoy ne znae,,na kakav ezik govorjat harata ot tozi region,,/Zapadnite pokraynini,,/!…sled ,,tozi moment,,kakvo mislite che moge da,,stane,,..a I,,pareotete,,se pravjat na,,kvartalni policai,,po,,Slanchaka,,vmesto da se borjat za pravata na,,malcinstvata,,ni v sasednite dargavi..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>