Публикувано на 11.09.2008 / 11:29

Подпалвачи на пожарите са тъпите глави в българските институции

 

 

Само погледнете държавата, може би вече бившата държава България, и вижте къде не е минал пожар:

Здравеопазване

Образование

Икономика

Общини

Наводнения

Обслужване в курортите

Култура

Водоснабдяване

Парно

ВИК

Електроснабдяване

Селско стопанство

Пенсии

Армия

МВР

Прокуратура

Съдебна системаМорал

Спорт

Така мога да стигна до всички отделни звена на държавата без изключение. И навсякъде има пресни следи от изпепеляващ огън или в момента гори. Това всеки непредубеден и зрящ човек вижда. Защо, обаче, разсъждаваме само за пожарите в горските масиви и боклуците?

Някой явно панически бяга от пресъздаване на цялата картина на изгоряла и горяща България. Някой чрез медиите дирижира малки скандалчета, за да прикрие истинското състояние на нещата като цяло. Да се загледаш в дървото, за да не видиш гората. И българинът зяпа в телевизора и във вестника и злорадства, че неговият личен или политически враг се е оцапал и псува, при поредната катастрофа с мъртъвци по смъртоносните български улици и шосета.

А в държавата нищо не е наред. Както казало кучето, когато го запитали защо ташаците са му отзад то отговорило: „Че какво ми е наред,та и ташаците ми да са отпред?”

Но да се върнем на пожарите, които сега са актуални. Ще видите как са навързани всички неща и оправянето им не може да стане постепенно и едно по едно. Ще видите, че не само законите, законодателите, законоизпълнителите, законовносителите и всички институции са неефективни и направо тъпи. Те се въртят в кръг като пияна котка и се опитват да си уловят опашката. А като я уловят се чудят защо са го направили. След това я пускат и наново почват да я гонят.

Понеже по този въпрос съм писал десетки пъти не ме представлява трудност да обясня за пореден път къде е заровено кучето.

Да започнем с пожара в Рила, за да ви покажа каква върволица от взаимовръзки е скъсана или не действа, защото всичко е объркано.

Мълния, по всяка вероятност, подпалва пожар в Рила. В началото е малък и лесно може да бъде изгасен. Това става в землището на някоя или 2-3 съседни общини. Хората виждат пожара и казват на общинските и държавните власти. Кметът вдига телефона и се обажда на пожарната и на някоя институция в София. Например, Министерството на пожарите и наводненията /Съзнателно не пиша Министерството за борба с пожарите и наводненията/ и на Гражданска защита. Там започва събиране на информация и създаване на Щабове. Това продължава известно време, през което кметът не може да направи нищо, освен да помоли населението да вдигне вили и лопати и да прави септемврийско въстание срещу фашисткия пожар. Хората нямат особено желание, но тръгват да се катерят по баирите, за да разберат на място, че не могат да угасят пожара. Пожарната се върти на 2-3 км от огъня на пътя, защото няма откъде да мине и да стигне до пожара. Кметът се върти около тях и ги моли да направят нещо. Но те не са негово подчинение и чакат нареждане от „Горе”. А там гледат пъпа си и според мърсотията в него гадаят какво трябва да се направи. Гражданска защита анализира ситуацията и стига до заключението, че не може да угаси пожара, защото няма поставено тоалетно казанче на всяко едно дърво. След известно време и подчинените на Министерството на пожарите и наводненията стигат до същото мнение, защото казанчетата не само липсват, но не са и напълнени с вода. Емел Етем вдига телефона и се обажда на военния министър и министър-председателя. През това време кметът пие валидол без вода и се мотае като разлепен афиш насам-натам. Той няма правомощия в землището на общината, където кметува. Министър- председателят вдига телефона и се обажда в НАТО да пратят самолети, за да угасят пожара. Дотогава да се заключат всички обществени и лични тоалетни и нсички групово и поотделно да пикаят само горе при пожара На седмият ден пристигат самолети от Франция и започват да гасят, но във френските Алпи пламва пожар и самолетите са връщат у дома си да гасят. Пристигат испански, но в Южна Испания също пламва пожар. Кметът бърка в интернет и пита чичо Гугъл къде няма да пламне пожар, че да помоли да пратят самолети оттам. Чичо Гугъл му отговаря, че на Антарктида не се очакват пожари и кметът търси кмета на Антарктида да го помоли да му прати самолети да угасят пожара. Кметът на Антарктида му праща ято чайки и буревестници да се изцвъкат на пожара с цел потушаването му. По пътя чайките и буревестниците получават астма и кацат принудително на остров Мадагаскар, където аптеката за хапчето против астма е затворена поради ревизия.

Така се развиват събитията и медиите през цялото време информират българските граждани надлежно за пожара и взетите мерки. Само дето не пишат нищо за тъпата и неефективна организация за гасене на пожари. Не задават въпроса защо общинският кмет, който най добре от всички познава района си не е шеф на пожарната и няма правомощията на шеф на щаба за гасене. И съответно да носи отговорност за действията и бездействията си. Защо от София трябва да решават къде, какво и как да се гаси, вместо да анализират след това действията на кмета и да го наградят или накажат за постъпките му?

А истината е много проста.

Защото пожарната има коли, самолети?, хеликоптери?, разчистваща техника? И всякакви консумативи, които трябва да се планират и купуват. И ако кметът и общинският съвет ги купува, държавният чиновник няма да може да си направи далаверата. Няма да купуват униформи, каски, маркучи,коли и тоалетна хартия да се избършат след осирането си. Защото тогава парите от данъците и таксите ще остават в общинския бюджет и няма де се преразпределят от политиците и държавните чиновници според личната им изгода. Същото се отнася и за образованието, здравеопазването, културата, охранителната полиция и какво ли още не без външните работи и националната сигурност. А държавният чиновник в силно редуциран състав ще инспектира кмета и ще го награждава или наказва според действията му. И кметът ще се върти през нощта как да оптимизира пожарната безопасност и да изчисти коритата на реките. Но парите ще са при него и ще се контролират от всички жители на общината, защото те знаят най-добре проблемите си.

Това се казва децентрализация и има за цел да направи живота на българските граждани по-подреден, по-сигурен, по-спокоен и гарантиран. И не само живота му, но и на целия му движим, недвижим, лаещ, блеещ и мучащ имот. И този на жена му, децата му, любовницата му и на любимата му кръчма „Без теб не мога”.

Тъкмо старата комунистическа централизирана държава е подпалвачката на пожари във всички области на обществения живот. Защото ако пожарната мине към общините на подчинение ще трябва министерството на финансите да остави парите в общините, а не да ги превежда а МВР, където централизирано се краде и замазва . Както се казва в тях е и сиренето и ножа. Защото ако пожарната мине към общините, ще трябва всичко без министерството на външните работи и службите за сигурност да бъде предадено на ръководство и отговорност, включително и средствата за поддържането им в добро състояние и  оптимизирането им. Тогава министерството на финансите ще отънее така, както ще отънеят и министерството на образованието, на здравеопазването, на МВР, а министерствата на пожарите и наводненията и на културата да се закрият. Тогава тъпата политическа система трябва да се промени от парламентарна на президентска с двукамарен парламент, за да може да се направи истински действаща конкурентна политическа система. За тази цел трябва едно много просто нещо. Да се направи нова конституция, която да регламентира правата и задълженията на общините и държавата така, че да има ред и отговорност. Да се направи нова съдебна система с нов ВСС, който да бъде избиран пряко и в него да няма действащи магистрати. И избирателят да търси пряко сметка на членовете на ВСС, а те по този начин да бъдат заставени да си вършат работата. Да се премахне паразитният орган „Конституционен съд”, който е санаториум за алкохолици и дребни ченгета и да поеме функцията му Горната камара.

…….

Виждате ли до какво може да доведе едно добро вникване в един обикновен горски пожар?

До същото ще стигнете ако се вгледате в пожара в здравеопазването.

Или в образованието.

Или в икономиката

Или в общините.

Или в наводненията.

Или….

Или просто трябва колегите от медиите да прогледнат.

Новородените кученца и котенца проглеждат около седмия ден.

Вече минаха близо 20 години. Това вече е слепота и тя се лекува по друг начин.

В друга статия.

 

Николай Колев-Босия

 

П.П. Този материал съвпадна съвсем случайно с един друг пожар отпреди 7 години. И той трябва да се анализира.

 

Коментари 0 за
“Подпалвачи на пожарите са тъпите глави в българските институции”

  1. Ех, Ани, пропуснал съм много неща. Просто ако обхвана всичко ще трябва да напиша един стотомник. Аз само давам началото, а останалото ще трябва всеки един от нас да напише.

  2. Г-н Бос, пропуснал сте две много
    незначителни „звенца“ от нашия живот, за които ако питат мен можем определено и без тях, но да речем, че придават цветност на ежедневието, а именно футбола и конкурса Мис България. Ами и там сме осрани! То просто няма къде да погледнеш без да има мръсотия и далавера!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *