Публикувано на 13.06.2019 / 20:47

ПОДМЯНАТА НА БСП

КОРНЕЛИЯ НИНОВАЩо е консервативен социализъм и има ли той почва у нас? Според Устава конгресът има право да разпусне БСП, но няма право да избере председател. „Мачкай, Корни!”

БСП изгуби евроизборите, но прибави 1 депутат и 50 000 гласа. „Мачът ГЕРБ:БСП е 5:5, понеже Ал. Йо. не е от ГЕРБ”, прогласиха фейсбукарски „логици”. По тази „логика”, резултатът е 5:3, защото Йончева и Иво Христов не са от БСП.

Нинова изначално отказа да носи отговорност, метна я върху НС на БСП, после и върху местните структури по модела „вас ви махам, мен ме преизбирате”, подаде оставка театрално, моментално се кандидатира за лидер и отреди на цялата БСП ролята на трамплин към още повече партийна власт, този път – абсолютна.

Грешки и последици:

Първо. ИБ реши да пренесе модела (и ефекта) на президентските избори върху европейските с цел победни предсрочни парламентарни избори. Три различни вида избори, всеки със своята специфика. В политиката автоматичното повторение на един успех е илюзия.

Второ. „Свободна Европа” поднесе на тепсия апартаментгейт и кампанията се концентрира върху подарената тепсия. Революционната ситуация и протестната вълна, които ще отнесат ГЕРБ като летен порой, си останаха във виденията на БСП. „Свободна Европа” дава, но в кошара не вкарва.

Трето. Бойкот. Три месеца БСП пребиваваше под извънпарламентарната крива круша – от 17 февруари до 31 май. С аргумента „Ама то и без друго парламентът не работи!”

Тъй ли?!

В отсъствие на БСП парламентът прие 37 закона (от тях – 8 ратификации, от тях едната е за влизането на Македония в НАТО) и 58 решения. Ето част от приетите закони: за личните данни, за изборния кодекс, за устройството на територията, за водите, за концесиите, за търговската тайна, за еврофондовете, за съдебната власт, за вероизповеданията, за чужденците, за социалното подпомагане, за банковата несъстоятелност, за местните данъци и такси, за мерките срещу пране на пари, за лечебните заведения и т.н. и прочее.

Президентът наложи вето на три закона – за изборния кодекс, за личните данни (който застрашава свободата на словото!) и за държавната собственост. И в трите случая в отсъствие на БСП ветото на президента беше отхвърлено.

Петъчният парламентарен контрол е денят на опозицията, която и да е тя. БСП пропусна 12 петъка и остави управляващите безконтролни.

БСП напусна парламента, защото ГЕРБ и ДПС изхвърлиха преференциите. Нинова обяви напускането пред медиите и преди НС на БСП да се произнесе. Преференциите се върнаха, БСП – не. Ефектът стана дефект.

Какво постигна БСП? Самоизключи се от законодателната дейност, от дебатите, от комисиите, от парламентарния контрол. Демонстрира, че може и без парламентарна опозиция, а що не и без парламент (за дива радост на обезграмотеното народонаселение). Делегитимира се като парламентарна партия. Легитимира едноличното управление на Борисов. Загърби Конституцията, която повелява: България е парламентарна република, депутатският мандат не е партийна собственост, народният представител представлява целия народ, а не само своите избиратели, още по-малко – партийното ръководство, което и да е то. Парламентарната партия затова е парламентарна, за да работи в парламента. Не да пресконферира под крушата.

Четвъртото не е грешка, а широкоспектърна, многопластова и разрушителна политическа неграмотност.

А) Фалшиви разделителни линии в БСП. Разправа с едно поколение. Окопи между БСП и Партията на европейските социалисти. Дискредитиране на ПЕС. Международна делегитимация на БСП.

Война срещу президента на ПЕС. Никога в последните 30 години в БСП не е имало такава истерична, интригантска кампания срещу един човек, който и да е той.

Внушения, че ПЕС е „срещу европейския хуманизъм” и „подкрепя италианския фашизъм и германския нацизъм”?! ПЕС съществува от 1992 г. К`ъв италиански фашизъм, к`ъв германски нацизъм, к`ви 5 евроцента?!

Преекспониране на Истанбулската конвенция на улично равнище, щото се „харчи” и помага на политиканското храносмилане. (Темата е затворена с решението на КС).

Б) Пренебрежение към волята на социалистите при номинациите за листата. С най-много номинации бяха Йончева – 271 и Станишев – 235. Нинова изхвърли Станишев. На 4-о място грейна Иво Христов с 2 (две) номинации. След изборите Иво Христов (вече евродепутат) заяви по bTV, че в България за жалост няма гражданска енергия като тази в Украйна през 2014-а! В Украйна има неонацистки майдан, има държавен преврат, инспириран, режисиран и финансиран от САЩ, загинаха хиляди, бандеровците превърнаха Одеса в нацистки крематориум и изгориха живи 50 души! Гражданска енергия!?

В) Демонизиране на НС на БСП.

На 17 март с 95 гласа при тайно гласуване НС избра за водач Йончева. Услужливци списаха политически епитафии на Станишев. Нинова рецитираше по телевизорите: „Станишев не трябва да бъде в листата”. На 14 април също с 95 гласа също при тайно гласуване НС постави Станишев на 5-о място. Тръгна мантрата – „лошият” НС „подмени” листата на Нинова. НС нищо не е подменял. НС изпълнява своите правомощия и задължения по Устав. Но! Ако „лошият” НС е „подменил” листата, колко лоши трябва да са 30 268 избиратели, които гласуваха преференциално за Станишев и го поставиха на 2-о място? Кои са тези „лоши” социалисти, тези предатели, изменници и прочее? Да бъдат издирени и наказани тутакси! Сега Станишев е лош, защото има „цели 30 000 преференции”, защото „донесе само 30 000 преференции” и защото „не донесе 300 000 преференции”. Смертелна „логика”!

На 26 април „Епицентър”-ът на мадам В., тя и Изпълнителен директор на Института за стратегии и анализи (ИСА), публикува анализ на ИСА, според който „НС е непредставителен орган, бюрократично тяло… Раздялата между този състав на НС и лидера Нинова вероятно предстои. При всички варианти съвместната им работа е невъзможна”. Тези заклинания продължават и днес. На „Позитано” – включително.

Г) Подмолната война. Тролове и хейтъри налазиха форуми и фейсбуци.

„Загубата без Станишев ще бъде най-голямата победа, победата със Станишев ще бъде най-голямата загуба”, гласи един шедьовър на тролската мисъл.

Според изящната тролско- хейтърската словесност НС, Станишев, Идейната комисия (привключена след изборите), всички те удобно пакетирани в т.нар. „вътрешна опозиция” са, цитирам: „злостни, гнусни, гадни, продажни, подкупни, наглеци, лицемери, плазмодии, плужеци, плъхове, пепелянки, хиени, циреи, нафталини, мухъли, изроди, уроди, олигарси, кариеристи, клеветници, джендъри, евроГейски содомити, соросоиди, защитници на лесбийки и педерасти, подлоги на ГЕРБ, еврейчета-серГейчета (в частност – „херсонски/украински евреин”), съзаклятници, извратеняци, шибаняци” и т.н. Спестявам най-вулгарните изрази.

Част от „авторите” на горните анатеми нямат на „своя” фейсбук профил ни снимка, ни публикации, ни приятели. Как да спориш с фантоми! Щом ги разконспирираш, побесняват. Кълнат и проклинат! Не знам кой на „Позитано” отговаря за призраците и омразниците, но най-добре е да ги отзове. БСП няма нужда от тях, достатъчни са хората, които седят на деловия президиум и толерират, и насърчават този вид „политика”. Те са камертонът, който дава тон на тази мила, дружеска истерия.

Д) Разделителни линии и в делегацията на БСП в Европарламента. За ръководител беше избран неопитен човек, вместо единствения професионален политик, който познава правилата и механизмите на европейската политика и за велико неудоволствие на някои се казва Станишев. Това е поредното несмислено решение, наложено еднолично от Нинова.

Пето. Най-важното. И то е:

А) Подмяна на БСП. Подмяна като история, идеология, същност, ценности, принципи, политика. Това не е грешка, а умисъл, поръчение, спуснато от „сиви кардинали”, обитаващи задкулисието. И това е тезата за „левия консерватизъм” или „консервативния социализъм”, подпъхната в поведението и реториката на Нинова. Тя повтаря тези фрази, без да ги разбира. Поради невежество. В нейния речник няма думи и понятия като: социализъм, капитализъм, експлоатация, работническа класа, класова борба, антифашизъм, антифашистка съпротива. Нормално. „Влязох в БСП по прагматични съображения – външната търговия”, каза Нинова на 23 март 2017 г. по bTV, току преди парламентарните избори. Тя се гордее, че не е била член на БКП. Според нейните ментори това е бонус. Какъв? Политически, идеологически, кариерен?

„Най-много ме е страх от политиците-прагматици. Те нямат идеи, нямат идеология, нямат история. И не ги интересува. За тях това са непонятни, досадни, непотребни работи. Те нямат памет, те имат само интереси. С еднакъв успех могат да пропагандират както леви, така и десни идеи. Не заради идеите – заради кариерата”, казваше д-р Атанас Москов. Често разговаряхме в неговата къщичка-стаичка в края на Севлиево сред купища книги. Няма как да го попитам: „Що е консервативен социализъм и има ли той почва у нас?”. Щеше да се разсмее гърлено и да каже, че това е оксиморон. С френското си произношение.

Б) Абсурд. В новия Устав има един правен и политически абсурд. Според Устава конгресът има право да вземе крайното решение – да разпусне БСП. Но няма право да избере председател. Уставът отне основно правомощие на конгреса и го обезсмисли. Обезсмисли и цялата БСП. Не ни трябват събрания, конференции, конгреси, делегати, НС, даже ИБ! Достатъчен е един вожд, 3-4 душеприказчици , 5-6 ментори в сянка, обслужващ медиен персонал и армия от тролове и хейтъри. Толкоз. Колективно ръководство? Айде холан! Прочее, и дедо ви Тодор не си го е позволявал!

В) Култ. Прекият избор на председател е пряк път към диктатурата. Към авторитаризма и безконтролната власт на един човек. Този път е брандиран с псевдодемократична фразеология и лицемерни приказки за морал и почтеност. Но! Ако – според разбиранията на Нинова – на конгресите едни лоши и коварни хора се сговарят за едни лоши и коварни дела, то колко лоши и коварни са онези, които избраха самата Нинова преди 3 години и скандираха екзалтирано „Победа! Победа!”?

И още: Как цялата БСП избира председател, когато никой не знае колко са членовете БСП, т.е. – колко са избирателите; когато няма нито проект, нито правила за пряк избор? Кой тръгва на избори без изборен кодекс и без избирателни списъци? Кому е нужно да разплиска и разсипе БСП преди местните избори и след тях? На кого е изгодно? На кого пречи БСП? Кой определя политиката на БСП? Кой взима решенията? И къде ги взима? Кой ръководи БСП?Менторите? Лобитата? Задкулисието? #Кой?

Няма отговор. Всеки, който задава тези въпроси е враг с партиен билет и трябва да бъде немедленно наритан и наплют. Като по команда (а защо „като”?) и по всички правила от 50-те години потекоха призиви като под индиго (а защо „като”?): „Настояваме др. Нинова да си оттегли оставката! Твърдо подкрепяме твърдата политика на др. Нинова. Имаме нужда от нейната твърда ръка” и т.н. Троловете вече скандират „Мачкай, Корни!”. Със същата страст някога скандираха „Мачкай, Бойче!”. Изобщо – „Мачкай! Мачкай! Мачкай!”. Кого да мачкат, бе?! А после ми се жалват, че били смачкани!

Не става дума за главата на Нинова. А за една 130-годишна партия, преминала през страховити изпитания, през разстрели и бесилки. За една от най-старите социалистически партии в Европа. За партия, която изначално е в основата на европейската социалистическа идея. За нашата Българска социалистическа партия става дума. НАШАТА.

************

От информационния поток: Местни организации зоват Нинова да оттегли оставката си

Пленумът на БСП – Горна Оряховица подкрепя Корнелия Нинова.

Пленумът препоръча на делегатите за предстоящия конгрес да подкрепят Корнелия Нинова за председател на партията. Висшият орган на социалистите в общината даде също поръка да не се допуска отменяне на заложения в устава пряк избор на председателя на БСП от всички членове”.

Социалистите от Нова Загора и Твърдица застават зад Корнелия Нинова: „Гласувахме единодушно декларацията в подкрепа на Корнелия Нинова… Огромната част от редовите социалисти в Община Нова Загора твърдо застават зад Нинова и желаят тя да продължи да води партията”. Решението е взето на нарочно заседание на общинския съвет на БСП в Нова Загора… Социалистите в Твърдица твърдо подкрепяме политиката на Корнелия Нинова и настояваме тя да остане лидер на партията”.

БСП-Русе подкрепя Корнелия Нинова за председател на партията

„Категорично заставаме зад Корнелия Нинова и политиката, която ръководството на партията води”.

БСП-Стара Загора: Корнелия Нинова да оттегли оставката си. Нинова трябва да остане начело на партията, за да води БСП към успешни местни избори.

БСП-Бургас се обяви против оставката на Нинова. „Предстоящите пред партията задачи предполагат единение и консолидация. Не е време за оставки, включително и на председателя, а за продължаване усилията за промяна на политическия модел и статуквото на страната… Обръщаме се към делегатите на конгреса за мъдрост и отговорност пред партията и обществото”.

Несъгласие с оставката на Нинова изрази и областният съвет на БСП в Пазарджик: „Изразяваме несъгласието си с оставката на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и се надяваме партията ни да покаже мъдростта и отговорността си, вместо да гледаме в себе си и да губим мотивация в противоборство”.

БСП- Казанлък си иска Корнелия Нинова за лидер на партията. „В навечерието на местните избори имаме нужда от нейната твърда ръка, а не от хаоса, който се кани да внесе вътрешната опозиция”.

БСП-Силистра: Настояваме Корнелия Нинова да оттегли своята оставка! Загубата на едни избори не бива да е повод за вътрешнопартийна криза, саморазправа и разчистване на сметки. Всичко, което се разиграва, пред очите ни през последните две седмици и до конгреса е на гърба и за сметка на партията. Оставките, организирането на вътрешно партийни избори, обидните квалификации, раздаването на присъди, омразата, заклеймяването, на този, или онзи, трябва да спрат веднага.

Настояваме Корнелия Нинова да оттегли своята оставка като председател на НС на БСП и да изкара редовния си мандат до май следващата година… Потенциалът й като председател и ръководител не е изчерпан… Настояваме да спре публичното хулене и говорене по медиите и вътрешно-партийните въпроси да се решават там където им е мястото… Това не е криза в партията, а криза на доверието между членове на ръководството на партията… Трябва да заработи политическият инстинкт за оцеляване и утвърждаване”.

БСП- Смолян към Нинова: Оттеглете оставката си! Да не превръщаме конгреса в реквием за БСП! Колкото и морални страни да има една оставка или нов избор сега не е моментът. Да спазим разписанието в Устава и избора за Председател да бъде, когато му е времето…

Разделителният пленум не бе в правилната посока… Да се премахне зараждащата се пропаст между ветерани и млади. Потомствени социалисти срещу другите ни убива. Приемственост и разширена екипност – веднага.

Време е, БСП да не върви след общественото мнение и след хората. Трябва да заработи политическият инстинкт за оцеляване и утвърждаване.

Отговорността, госпожо Нинова, се крие в успешната идейна битка и силата да обединяваш. Останете лидер на Отговорността! Останете лидер на Надеждата! Човекът, който със своята партия може да спре случващите се абсурди с историята и с българското самочувствие”.

Велислава Дърева

https://pogled.info

Коментари 26 за
“ПОДМЯНАТА НА БСП”

 1. Днес се нагледах на много дълги коментари …интересни и критични . Нещата се свеждат до следното : трудно се премахват ръководните кадри на Юдейо – хазарския елит ! Това което ни представя Дърева е вътрешните борби за ресурсите и важността от местоположението на Страната ни ръководени от външни фактори . Пропуснатата възможност България да се присъедини към необвързаните Държави непрекъснато ще ни вкарва в бъркотията на съвременния капитализъм ! Станишев е индивид без самочувствие от непрекъснатите загуби и намира спокойствие само от кинтите ……………….

 2. Г-жо Дърева, помните ли онази вечер – преди повече от 25 години – в залата на Партийния дом се проведе среща на градския актив на БСП и Андрей Луканов ? Няколко дни преди това Вие бяхте взели интервю от А. Луканов, и ни го бяхте представили в светлина, подобна на тази, с която днес представяте Сергей Станишев. И тогава, и сега Вие намирате много силни, отлично формулирани аргументи – антифашизъм, експлоатация и т.н. Не съм чул нито Сергей Станишев, нито Андрей Луканов да говорят за антифашизъм или за експлоатация. На срещата софийските комунисти засипаха Луканов именно с въпроси от този род – за борческата история на Партията, за саможертвата, за българския фашизъм, за отрязаните глави, за модерната индустрия на България, за уникалното по своята природа, може би най-доброто в Европа селско стопанство. Вместо това Луканов ни занимаваше с приватизация на обекти, които тогава бяха „общенародна собственост“ – това предизвика основателно недоумнеие и ропот. Именно в този момент Вие се появихте на сцената, редом с Луканов и се опитахте да го защитите, като се позовахте на своето интервю. Това предизвика безконтролното възмущение на залата и Вие бяхте принудена да напуснете сцената.
  Сега не се ли повтаря подобна „история“ със Сергей Станишев ? Защо българските социалисти трябва да избират не личности, които ще ги представят в ЕвроПарламента, а са принуждават да избират председател на ПЕС, който ще представлява не българските интереси, а тези на европейските социалисти, в тяхната многолика и не съвсем понятна ни „игра“ и боричкане – та кой от нас познава техните „ценности“, техните интереси, техните идеали ? Къде се дяна Станишевата „Защото сме социалисти“, в която доколкото чувам и Вие сте взели активно участие – нищо лошо! Но споделят ли мислите и идеите в нея европейските социалисти на Великобритания, Франция, Германия ?

  Вашата книга за 25 година – не съм чел. Но когато прочетох в Поглед.инфо Вашата „Атентатът“ – аз съм плакал. Ако Ви бях срещнал в този момент, бих се хвърлил на колене пред Вас. Вие възвърнахте моята надежда, моята вяра. Вие имате прекрасно перо, великолепни чувства, Вие сте смела и борбена – за Вас аз бих се върнал в Партията, бих гласувал за Вас и за Председател, и за ЕвроПарламент, и за Народно събрание. Но не и за Станишев! Не и за Корнелия, и даже не и за Виденов…Вие какво предлагате – българските социалисти да „абонират“ Станишев до пенсия само заради това да не изтърве председателското място в ПЕС ? Една личност, която няма и един ден – трудов стаж? ( Моят е 52 години! – в заводи, научни институти, в университети! )

  А помните ли как Станишев стана евродепутат ? Постави се на първо място в листата, като постоянно даваше уверения, че след като бъде избран, ще се откаже от избора! В полза на друг кандидат от БСП. Да, ама не – избраха го и той замина за Брюксел, отказвайки се от председателското място в БСП – така ли беше или може би „халюцинирам“ ? Когато го избираха за председател на ПЕС, той заяви, че винаги се е учил от предишния преседател на ПЕС, забравих му името. Своята „Защото сме социалисти“ доколкото знам, забрави да спомене, тя е само за българската „публика“.

  А помните ли изказването на Станишев на един от конгрсите на НДСВ – пак нещо подобно: „Аз винаги съм се учил, уча се и ще се уча от мъдростта на вашия председател…“ Повтарям – видеото вече не може да се намери, но заклевам се, той каза подобни думи!!!

  Но стига!

  Велислава, послушай ме !…Ти си необходима на България, на българския народ – със своето смело слово, със своите чисти чувства, със своя талант…
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  Но нейсе!

  „…Всё, что в сердце кипело, боролось,
  Всё луч бледного утра спугнул,
  И насмешливый внутренний голос
  Злую песню свою затянул:

  „Покорись, о ничтожное племя!
  Неизбежной и горькой судьбе,
  Захватило нас трудное время
  Неготовыми к трудной борьбе.

  Вы еще не в могиле, вы живы,
  Но для дела вы мертвы давно,
  Суждены вам благие порывы,
  Но свершить ничего не дано…“

  ПП Г-жо Томова, извинете ми за дългия текст – благодаря Ви!

  Источник: http://nekrasov-lit.ru/nekrasov/stihi/253.htm

 3. Аз видях доста грешки на г-н Станишев, които ме накараха тогава да не гласувам за БСП (но не и за герб)-правителството на Станишев(Орешарски) призна веднага Косово, а отказа да признае Крим. Вигенин отиде един от първите на Майдана. Орешарски, екскортиран от американските сенатори, спря Южен поток.
  Ще кажа, че два пъти съм съжалявал, че съм БГ гражданин-а) когато под диктата на американците, заедно с изтъпанилите се до него маккейн и още един обяви спирането
  б) когато пългарският президент плевнелиев слезе долу и отвори вратата не колата, с която пристигна америнаският външен министър. Тогава имаше и такъв виц: „Кери казва-добър ден, господин портиер, президентът горе ли е?“
  Имах чувството, че Станишев се грижи за собственото си благополучие и гледа да е добре с по-големите соцпартии, като полската и румънската, което да му осигури поста председател на ПЕС.
  Нинова също има своите грешки, но в началото получих усещане, че може да пребори шайката. Разбира се, дългото стоене извън Парламента беше грешка. В петъците на правителствоти бяха задавани тъпи въпроси, за да могат министрите да отговарят умно, а след това задалият въпроса изказваше благодарност на правителството за добре свършена работа.
  И накрая, според моето скромно мнение, БСП трябва да стане наистина лява партия. Такива като Гергов, Гуцанов и др. не допринасят за подобен имидж.
  Уважавам мнението на г-жа Дърев, ценя я като анализатор и винаги проследявам нейните анализи. Само че усещането, че за Станишев личните успехи в ПЕС са над всичко не ме напуска и това се подкрепя от действията му.
  И накрая Нинова допусна и грешки, но след Станишев върна доверието в БСП като единствената сила, която може да отхвърли шайката. А пък Вие и помогнете да оправи грешките си. Предполагам, че ще Ви чуе. А след президентските избори водачът на шайката беше побеснял и имаше атаки срещу нея и БСП от всички добре платени шайкаджии.

 4. Имам четирима майстори в къщи. Често се смееме на простотийте на Боко. След изборите ги питам-кво става бе пичове, а те ми отговорят. Гласувахме за Боко. Вие луди ли сте бе? Тоя съсипа държавата… Те пак ми отговарят. Като разбрахме, че има опостност Корнела да спечели, решихме отново да гласуваме за Тиквата. По добре Боко отколкото Корнела….. Това е положението. Изводите може всеки да си ги направи сам. Те дори не знаят за огромните пари, които предложи един олигарх на Миков да се откаже от лидерството и много моля някой да не спори, дали това е фалшива новина, защото не е. Те не знаят как Корнела разнасяше пари от Булгартабак и защо беше изгонена от Станишев. И въпреки това не я харесват. Докъто е тя, БСП никога няма да бъде на власт. И колкото по рано го разберат младите от БСП и я махнат, толкова по бързо Боко ще има реална опозиция.

  1. Сега чекам Миков да рече дека са големите кинти, а ти да поумнееш, че си ноо прозирен.

 5. тъй,тъй, другарки Дърева,Шаренкова,идеологическата борба която водите за защита на трудещите се води до получаването на много материален,звонков резултат в личен план.сега на конгреса разгледайте автопарка на лидерите на БСП и си направете изводи за чутовната борба водена от тях за защита на бедните и трудещите се олигарси,чийто генезис сочи в една посока, БКП-БСП

 6. Дърева имате повече гласове на тези избори не заради Стани-шеф, Гергов, Дъбов, Пирински , Миков и тем подобни а защото хората които са гласували за Вас искат промяна в тази държава и за жалост единствената партия която може все още да окаже съпротива на ГЕРБ сте вие. Само ,че вашите гореизброени партийци работите за коалиция с ГЕРБ да си крадете заедно во веки веков. По места тези хорица си бламираха партията на тези избори така да знаете. Не е важно да се спечелят изборите, важно е старата партийна номенклатура да си остане по места. Виж например как хубаво си работят Вашите структури в Пловдив съвместно с управляващите. Не ми говори за десни и леви политики -става въпрос за пари , много пари.Някога вашите „другари“ там да са си мръднали задниците да разкрият нещо като корупция.Корупция за тях има само там където те не участват. Хората искат промяна но не я намират при Вашите олигарси.

 7. Г-жо Дърева, с болка споделям дълбокото си огорчение от вашите изяви напоследък и агресивните атаки срещу Корнелия Нинова. Съжалявам, че споделяте възгледите на обидените стари влъхви, които като че ли Ви използват като флагман. Разбирам предаността Ви към Станишев, който спомогна материално издаването на чудесната Ви книга за преврата през 25 г., но не разбирам какво общо имате Вие с Михов, Гергов и сие?! За простосмъртните членове на БСП, а и за симпатизантите, каквато съм и аз, партията за първи път има истински ЛИДЕР в лицето на Нинова, независимо от грешките й, за които говорите и Вие. Спрете най-после тези вътрешни междуособици, не наливайте масло в „колесницата Бойкова“, а се стегнете и иметете най-после тази власт, а после сменяте лидера си.
  Или …. целта е най-после да осъществите мечтата на Герговци – общо управленска лоалиция БСП-ГЕРБ. Не вярвам точно Вие да искате това…..

 8. Какви идеи от организация, трансформирала навремето по модела на КПСС политическата си в икономическа власт тайно ограбвайки цял народ, бе Дърева!? Не си глупава, затова хората ти се чудят с какъв акъл си взела за защитаваш една група от политическа секта, която не цели нищо повече от това да хомогенизира една хетерогенна тълпа. И понеже е такава не е способна сама да си избере водач. Поради което е обречена да я яхне всеки тарикат. Начетена си и знаеш, че: „… Тълпата винаги стои интелектуално по-ниско от отделния човек. … Само защото индивидът е част от тълпата, интелектуалното му равнище спада значително. … Влязат ли в тълпата и невежата, и ученият човек стават еднакво неспособни на (критично) наблюдение. … Решенията от общ интерес, взети от събрание на изискани, но от различни области хора, не надвишават чувствително решенията, които би взело едно събрание на тъпаци. Всъщност последните могат само да прибавят общите за всички черти на посредственост. Тълпите винаги натрупват не интелигентност, а посредственост.” (Гюстав льо Бон)

 9. Ще правим от БСП гей-компания, пидалско сдружение. Аз съм четвърто поколение комунист-предател. Заедно с пидал-комуниста Станишев и СДС-крадлата Нинова ще променим света. Нова България – на пидалите, курвите и бандит-олигарсите. Ура, другари !

 10. Дърева БЛЕСТЯЩА и ИСКРЕНА до болка, както винаги. Какво че косвено защитава Станишев, след като има много по-голямо зло за преборване? Ами тези нагласени писма и възвания от партийни организации, наистина като под индиго и все в един и същ тъпашко-комсомолски дух?! Нинова е чуждо тяло в БСП, кариеристка, инат и кон с капаци. И без нея ще съмне.

 11. ..E NALI BKP/DS/MONTEREY/BANKJA/,KLELI SE ,,VAV VJARNOST,,I NA MOSKVA I WASHINGTON,,NI MONTIRAHA,,PARTIECA/MUTRA,KOYTO NI SABIRA,,REKET,,I DO DNES…

 12. БСП е дясна, неолиберална партия на новата българска буржуазия с леви избиратели…

  “БСП изпълнява много подлата роля да лъже и мами левите хора в България, че в нейно лице те имат политическо представителство. А де факто БСП защитава интересите на капиталистите със социалистическа маскировка и обслужващите ги МОЛове – добре обучени, но безидейни млади слуги на либералното статукво. Което бе нагледно демонстрирано при скандала във в-к „Дума”, когато стана ясно че младите надежди и на ГЕРБ и на БСП се обучават в една и съща ново-създадена либерална политическа школа, от едни и същи преподаватели и действащи политици… Т.е. налага се изводът, че БСП не е нито идеологически наследник, нито някакъв правоприемник на БКП, а е обикновен, създаден на празно поле продукт на политическо инженерство – с цел измама.
  В БСП няма нищо социалистическо или ляво и че тя е просто един стожер на либералното статукво. Поради това тя не представлява левите хора и истинските социалисти са извън нея, за да не им пречи тя да са социалисти. В този ред на мисли въпросът дали БСП ще стане наистина социалистическа не стои, защото тя е създадена именно за да не бъде никога социалистическа и когато говори за социалност и социализъм, да намига от трамвая, т.е. да прави хората на луди.“

 13. Велислава Дърева, както обикновено,поднася смислено и точно,почти без коментар, факти. И те са изброени обективно,не са изкривени.Не съм фен на Станишев,бих казал дори,че ме отблъсква с поведението си и не бих гласувал за него.Харесвах Елена Йончева и нейната журналистическа работа.Бих казал,че се зарадвах,когато тя влезе в НС и породи в мен някаква слаба надежда за промяна.Но изведнъж тя започна да се държи необуздано, изявите й като депутат демонстрираха все по-нарастващ фанатизъм,необяснимо вторачване в проблем ,който на всяка цена трябва да бъде решен според нейните или нечии подсказани й, разбирания. В известен смисъл стана пълно подобие на Корнелия Нинова. Накратко,“пресоли доста манджата“.И забележителните й професионални постижения избледняха на фона на нейната озвереност за успех на всяка цена.Държеше се по начин,който навежда на мисълта,че търси кариерно израстване на политик на всяка цена.Напомняше ми ранния Бареков от времето му в ТВ 7.Видяхме до къде я докара той. Мисля,че и опитът за политическа кариера на Йончева ще зацикли някак както неговата,защото тя няма потенциал за политик,какъвто нямаше и Бареков,какъвто няма и Слави Трифонов.И тази диагноза е обща за всичките ни днешни политици. Да зарежеш професията си,особено когато тя ти е донесла професионални резултати и финансова сигурност, донесла ти е известност, уважение и признание, и да я замениш с политическо нищоправене,не е правилно решение а,грешно,което те ликвидира като професионалист и издава нарцисизъм и самочувствие без покритие. В такива случаи бързо те забравят след като те удавят в тресавище от мръснишки истории – верни или съчинени.А довчерашни съюзници и приятели се превръщат в скрити или явни отявлени врагове. Не е странно ,че това явление се наблюдава и у нас.Нека не се заблуждаваме! Демократични партии и по света няма.В по-голяма или по-малка степен всичките са авторитарни. И всичките лидери се борят за абсолютна власт. Борисов донякъде успя,но харизмата му се поизчерпа и вече се вижда нейното дъно. Нинова все още се опитва,има кураж и дух,също и харизма,но инатът й пречи. И при двете партии – ГЕРБ и БСП – членската маса поради различни подбуди , опонира в решенията на лидерите си и донякъде симулира демократизъм.Т.нар. малки партии – ВМРО,НФСБ,ВОЛЯ,а вече и АТАКА, са с друг проблем. Лидерите им са изначално авторитарни,но членската им маса ,даже със симпатизантите са толкова пренебрежимо малко и толкова безпросветни политически ,че съвсем закономерно лидерските решения там са окончателни и единствени. Не пропускам ДПС. Там няма и помен от демократични решения. Но лидерът им Ахмед Доган успява да пази някакъв външен примерен облик и да прикрива по-умело авторитарните решения,които се вземат. Поне не се разпадат застрашително при най-малкото сътресение,както това се случи със СДС,БЕЛ,ДАР и Реформаторски блок . Метаморфозите – идейни,организационни и като наименование – които преживяват българските формаци самоопределили се като политически ,не са на доктринална основа,а на база меркантилни интереси на група хора,които не водят организационен живот и поради тази причина много бързо се разпадат.Някои, като БББ,НДСВ,БСДП ,БЕЛ ,ДАР и др. направо изчезнаха след няколко години.Както казваше баба ми,“стогодишен човек съм виждала,но стогодишна партия – не“ и сега разбирам какво е имала пред вид.А то е вътрешнопартийното самоизяждане и преяждането с власт,които са саморазрушителни. При подобни катаклизми сме лишени от обективизъм, битката се води на принципа „Некуда оступить!За нами Сталинград!“ и това ни унищожава всички. А толкова е просто! Вместо да унищожаваш някого само защото ти пречи с действията си,направи така,че недостатъците му да работят в твоя полза.Ето ,по това,а не по ината му ще познаете истинския лидер.

 14. Ние от Четвърти километър ,дружно мислим,че БСП и ГЕРБ си мязат ,като маймуни на чатал .

 15. Г-жо Дърева,разочарован съм от този ваш анализ.Няма да се впускам в подробности ,само ще Ви попитам :За да не влезе в конфликт с Председателя на ПЕС Нинова трябваше да приеме Истанбулската конвенция, така излиза според Вас? Според мен Нинова още веднъж показа,че е мъжко момиче с тази си постъпка.Ще Ви питам още :Защо не пишете какво става в пловдивската БСП след като Гергов взе власта и защо той не подаде оставка след загубата на не едни избори? Стари муцуни в БСП играят по свирката на Първанов и са за коалиция с ГЕРБ,което Нинова няма да допусне,затова толкова много плюете по нея.

 16. Велислава, не падай още надолу като защитаващ един негодник- Станишев, който съсипа БСП С НЯКОЛКОТО СИ ГЛУПАВИ И ПРОДАЖНИ ХОДОВЕ- П. Орешарски и Д. ПЕЕВСКИ! Хората не са забравили как хвалеше и се подмазваше на А. Луканов-превратаджията, който заложи сценария на неолибералния грабителски капитализъм, после се залепи за този откровен политически плондер Станишев, а сега се правиш на Анал лизатор!

 17. Изопачени факти и неверни твърдения! Винаги с интерес съм чела публикациите на Дърева, но този път прекали! Прекали с подкрепата за Станишев. Този, който отказа не само „периферията“, но и много от членовете на БСП да гласуват! Този, заради когото дамгосаха БСП като партия на задкулисието! Този, който не спечели нито едни избори! Този който излъга, че няма да иде в ЕП! Не само излъга, но реши, че евродепутатстването му се полага по право! Бил имал номинации!? Била ли е г-жа Дърева на събрание на герговска ППО да види как се номинира Станишев? Моля да не се произнася категорично за неща, които не познава. Иначе се приравнява с динозаврите в БСП, които са готови да съсипят БСП и България, но да бъдат „реабилитирани“, овластени, извисени, ако може за още поне 30 години!…

 18. Седесарката Нинова успешно бе внедрена в БСП и успешно я направи партньор на ГЕРБ.

 19. В позицията на Дърева има разумни аргументи. Но! Пропуска се, че България вече не е парламентарна Република. Какво да правят БСП и меншевиките на Нинова в този парламент. Какъв парламентарен контрол? Бившият член на БКП, другаря Борисов му е през дедовия за тоя парламентарен контрол. Сегашната конфигурация в парламента, нагледно потвърждава партийно-корпоративния модел на управление. Теоритично формулиран и изграден от другаря Сава и творчески доразвит от другаря Делян. Това, че БСП в момента, когато качи малко резултат ще бъде ударена отвътре е ясно. Нещо, което вече е отигравано и работи. Мисълта ми, ще ме извинява Дърева, беше друга. На никой ли не му прави впечатление, как беше свален Цветанов? Другари мутромилиционери, абе нали имате устав в тая партия. Ами вие вече и собствения си устав не спазвате. Как изобщо може да се наричате партия. Вие сте групировка. Глудница, която напада всеки и го разкъсва. Но сега ще почнете да се ръфате един друг. Кое ли ще е следващото нарочено куче. Правилно, някой от вас. Светна ли ви лампичката. Ммммм!?

 20. За другарството и за горчивите плодове от липсата му в най-старата българска партия е писал още създателят й Димитър Благоев. Темата стана отново актуална, когато т.нар. опозиция в БСП, начело със Сергей Станишев, предприе невиждана атака срещу легитимния лидер Корнелия Нинова.

  Нападат я по всички линии – апаратни, идеологически, компроматни. Няма търпимост, уважение, скрупули (кавалерство дори!).

  Няма разбиране, че можеш да бъдеш полезен на своята партия и като редови член, а не само като евродепутат с 10-15 хил. евро заплата.
  Няма морал в тази надпревара! Защото изгубилият десет последователни избора Станишев обвинява Нинова … че покачването на изборните резултати не било достатъчно, а пък апаратчиците се оплакват от…апаратни ходове.

  Вечните кандидати за високи постове се самообявяват за нови лица, едри капиталисти учат на идейна чистота, доскорошни идеолози сочат с пръст врагове с партиен билет и твърдят, че прекият избор е… антидемократичен, а кулоарните конгресни договорки са връх на прозрачността.

  Един абониран за привилегии елит се изправи срещу лидер, който прие за кауза да промени партията, като я върне към корените, под чието ръководство БСП се съживи, заяви ярка опозиционност, постигна електорален ръст, увеличи депутатския си корпус в националния и европейския парламенти.

  И въпреки очевидното, част от партийния елит днес е гневен!?
  От създадената бъркотия в БСП печели само ГЕРБ и губят членовете и симпатизантите на социалистическата партия, които искат единство, морал и идеи.

  Обвиняват председателя на БСП, че изневерява на партийните ценности, че се опитва да подмени програмата на партията.

  Днес, казва Станишев, БСП е „тласкана” към ляв консерватизъм, който бил дървено желязо, нямало го никъде в Европа и по света. Дали това е така!? Нека се замислим не върху термина, който със сигурност се нуждае от прецизиране, а върху съдържанието.

  БСП е партия на 128 години, винаги е била партия на трудовите хора – преминала е през битките срещу фашизма, за отстояване на социална справедливост, на индустриализация и модернизация на страната, за духовност и силна държавност.

  В тези битки партията е била винаги прогресивна. Но наред с това БСП и нейните членове са поддържали консервативни схващания в сферата на обществения морал – за семейството, традициите и националния характер. Съжителството между социалистическия идеал и традиционния мироглед е исторически заложено в БСП.

  Дали пък дървеното желязо не е именно проваленият неолиберализъм, защото европейските народи масово го отхвърлят?

  Онези, които наложиха на БСП клишетата на брюкселската олигархия, които я притискаха за джендър – идеологията, които я подлъгаха за плоския данък, които колаборират с дясното, които станаха роби на русофобията и реториката на новата Студена война – те подменят идейно БСП и търсят реванш.

  В БСП през последните три години имаме не просто нов лидер, а нов тип лидерство – с доктрина за връщане на партията към традициите й, но и за подмладяване! С ясна Визия за нов модел на обществото – за преодоляване на фрапиращите неравенства и изграждане на социална държава. Това е политика на пряка демокрация и съобразяване с обществените настроения.

  Тя вбесява социаллибералите и евробюрократите в БСП. Предстои важно заседание на конгреса не само за „кожата” или „поста” на лидера, а за посоката: адекватна на новите реалности социалистическа партия, която има мисия в развитието на България, Европа и света.

  1. В ранните години на демократясването С.Ш. не беше ли видна дерьмократка?

 21. Г-жа Дърева прави пламенна субективна защита на Станишев, но не предлага верен анализ. Като при повечето пристрастия, онова, което трябва да се защити, се защитава с неверни предпоставки, за да се стигне до желания извод, а не до верния извод. „Консервативен социализъм“ е възможен. Прагматизмът не е безидейна теория и подход само за интерес. Динамиката на понятията изисква и нови такива, вкл. в лявата идеология, която не е замръзнал марксисъм. Твърдението за невежество на Нинова е невярно. Публицистичната умелост е рамка на несъстоятелен подход и неверни твърдения. Мисля, че участието на Станишев в тия избори беше грешка за БСП и пешкирът за тази грешка го опра Нинова при все, че беше против участието на Станишев. Изводът за ‘подмяна’ не е правилно обоснован. ( Не съм член на БСП, никога не съм била „комунист“ или член на партия.)

 22. Дърева, макар и да казва някои истини, ме разочарова. Понеже какво предлага тя…Станишев…Доказателства за това са последните и интервюта с него и Михов в поглед ИНФО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *