Публикувано на 16.05.2008 / 21:17

Погледни каква адска ебавка с Първа Инвестиционна банка!

 

 

Мобилният на масата започна да звъни:

– Партнер, партнер.

– Здрасти, Саша.

– Прегледай си нещата, пратил съм ти отправки.

– На каква тема?

– Като отвориш, ще видиш. Обади ми се като ги прочетеш.

– Добре.

“Здрасти. Погледни каква адска ебавка”.

Писмото съдържаше две препратки. Първата отвори линк към форума на сайта banker.ru и имитираше инсайдерска информация от служител на банка “Зевс”:

Gregory,12,23: При нас в банка “Зевс” има максишоу. По всичко личи, че е нещо сериозно. Обади ми се един пич от централния офис и каза, че не ги пускат на работните места. Сървърите им не работят. Зам-шефът и началникът на кредитния отдел вече са на “Шереметево -2”. Започнало пълно изземване на документите. Ако имам някакви новини, ще ти се обадя.

По-нататък с пълна пара течеше обсъждането между постоянното присъствие във форума, състоящо се от служители на банката и финансови компании:

 

Adam _Smith: Хм… Интересно. Утре трябва да прекарам една сделка през банка “Зевс”. Говори, имаш ли по-точна информация?

 

Godzilla 75: Това ми прилича на гъзобрък. Или на провокация.

 

Art_of finance: Още в края на миналата седмица ви казах, че “Зевс” може да има проблеми, но вие тука ми се правите на умни. Моята компания още в понеделник започна да пренасочва финансите си към други банки. Ето, че сега всичко се потвърждава.

 

Catwalk: Грегори е наш човек, отдавна е във форума. Защо трябва да прави провокации? Освен, ако не са го уволнили…

 

Mr.Macduck: Ще се опитам да проверя информацията по свои канали. Изобщо, предлагам, ако някой има възможност да провери това чрез свои връзки или по други форуми, нека да стиковаме инфото си привичер.

 

По-нататък следваше дълъг низ от коментари, в които прозираше лека паника, но все още беше рано да се говори за сериозен успех. Последния коментар беше на някой си

Ptichka82: Колеги! Не реагирайте на провокацията на Gregory! Аз работя в кредитно-финансовия отдел на банка “Зевс” и ние нямаме никакви проблеми. Днес наистина системата блокира, но вече решихме този проблем. Не се поддавайте на провокаторите!

Бързо реагираха, дума да няма. Кликнах на “back” и веднага се появи подвижен банер с рекламата на новия филм “Боговете на мазето”. Опитах се няколко пъти да го затворя, но той продължи да се ебава и дори претовари експлорера. Интересно дали в “Зевс” наистина имаше служители, които се занимаваха с всекидневен мониторинг на мрежата. На ти сега едни вчерашни мутри, а толкова добре започна всичко…

Втората препратка отвори линк към liveJournal от ползвателя Olga TT и една камара към него:

 

OlgaTT: Зевс, мамка ти! Вчера един банкер дойде при мъжа ми. Още не е олигарх, но си го бива. Много е интересен. Все за офшорки и кастинги говори. Пиха прекрасно френско вино, а към полунощ окончателно се оляха и отидоха за водка. И той ни каза, мърдайки вежди, че всеки момент ще отнемат лиценза на банката “Зевс”. И какво си мислите стана? Отивам сутринта да си изтегля парите /сметките ми са в “Зевс”/ , а пък банкомата “временно не работи”. Та се чудя това е съвпадение или не?

 

Ъпдейг: За всеки случай отидох до “Новослободская” и си изтеглих оттам. А в това време във форума на банкер.ру говорят за обиски в “Зевс”. ЕИ вие казвате, че нещата май отиват на там…

 

Отварям Tags: “зевс”, банкери, ебахте ми майката

И чета коментари:

 

Radle: Еба си майката! Мамка му, какво става бе, там ми превеждат стипендията! И ти ли си преиба кинтите в “Зевс”?

 

Primavera77: Много си груб, няма да разговарям повече с теб. Наистина кой може да каже какво става и какво да правим?

 

Nik_nadejda: Идиоти! Сестра ми работи в “Зевс”, днес следобед престанали да извършват операции, казали, че уж базата им блокирала. Сега е ясно каква е тази база.

 

Zashtopic: Абе, аз изобщо искам всички банкери да измрат. И моята стипендия е в “Зевс”.

 

Amigo095: Законник, защо са ти пари? Парите са излишно бреме.

 

Nik-NADEJDA: Обадих се на сестра ми. Утре чакат проверка. По всичко личи, че информацията е верна.

 

Primaver77: Ужас! Сега иди и вярвай на руските банки.

 

Shilachyich: Докато тъпчат куфарите си с кокаин и нашите долари, ние ще изпепелим офиса на “Зевс”. Обявявам кръстоносен флашмоб срещу “Зевс”.

 

Radle: Еба си майката! Нека си го заврат в гъза. Да ви го начукам! Върнете ми стипендията! Предлагам утре сутринта всички да се съберем предз банкомата на “Зевс” на “Тверский”!

 

Sumerk: Правилно е да опаткат вашта банчица “Зевс”. Оставете “Зевс” да се насере! Путенцето /Путин/ отдавна казваше, чеще отнемат лицензите на съмнителните банчици. Путенце, отнеми ги всичките! Закрий всички банки, ние ще те подкрепим До началото на третия мандат има много време! Дерзай!

Тук нещата изглеждаха малко по-добре. Но въпросът беше дали компанията на маргиналите в интернет щеше да създаде нужния градус на паника.

 

Това е откъс от книгата “Mediasapiens” с подзаглавие “Битката за третия мандат” от руския писател Сергей Минаев. Главният герой е журналист, който се цани да работи за мощна агенция, финансирана от мощен олигарх, живеещ в чужбина, която прави черен пиар срещу партията на Путин. Междувременно, героят приема поръчка от няколко браточки да съсипе конкурентите им, които притежават банката “Зевс” и прибира срещу това солидна сума. Една от блестящите му идеи е и тази – чрез Интернет да всее паника и да съсипе банката “Зевс”.

Звучи ли ви познато?

Същото се случи тези дни и у нас. С Първа инвестиционна банка. Невинната искра се запали от сайта bgmama – да се чудиш как младите майки си говорят за банки и прерастна в тотална истерия и психоза, която обхвана България.

Във Варна и днес пред офисите на ПИБ изнурени граждани висяха упорито и чакаха за да си изтеглят паричките. Дори и не се интересуваха, че губят лихвите, и плащат неустойки. Опарените и очевадно най-лековерни “тарикати” на България – варненци, може би имаха своята причина да подскачат при такива слухове, но най-ужасяващото бе, че никой никого не чуваше.

Дори не знаеха, че влоговете им до 40 000 лева и при фалит са гарантирани от държавата. Не бяха слушали радио, или чели, че БНБ застава зад много добрите показатели на банката, и изобщо не се интересуваха, че някой умело си играе игричката някъде зад кулисите.

Българинът си искаше паричките, за да ги набута под дюшека. За най-сигурно.

Ето какво пише в блога си Тихомир Димитров:

“Случи се така, че днес ми се отвори обикаляне по банки. Минах през точно четири банкови клона (единият от тях на Първа инвестиционна – за да ВНЕСА пари) и това, което видях, никак не ми хареса. Разбира се, аз лично не вярвам на слуховете и на манипулациите в Интернет, дори заставам зад тази позиция с парите си, но приказките по форуми и блогове са едно, а действителността – нещо съвсем друго.Ето какво показа моето кратко полево проучване:Във всички клонове, през които минах, чаках на дълги опашки. С изключение на Първа инвестиционна, където нямаше никой. На вратата и по гишетата бяха разлепени прес-съобщения на БНБ (топли-пресни, от днес), в които се заявява, че БНБ стои зад банката, че слуховете са в ущърб на цялото общество и прочие бла-бла.

– Дойдох да внеса малко пари. Надявам се, че няма да фалирате скоро, – обърнах се към касиерката.Тя не разбра чувството ми за хумор.После минах през още три банкови клона. Бяха фрашкани с народ. Навсякъде чаках поне десет човека да се изредят пред мен и знаете ли какво правеха всички? Внасяха големи суми в лева, евро, долари и всякаква валута.

Направи ми впечатление, че повечето клиенти подават чисто нови, току що изтеглени от друга банка копюри. Познайте от коя банка…Чичкото пред мен наби десет хиляди евра в сметката си. Касиерката взе да преглежда банкнотите една по една – лъскавички и новички.

– Току що ги изтеглих от банката – оправда се чичкото.

– от Първа инвестиционна ли? – със смесица от съжаление, разбиране и състрадание го попита тя.

Отговор не последва.

Защо пиша всичко това?

Защото е крайно време истерията да спре. Фактите са очевадни – ПИБ дърпа яко напред (със или без скапания софтуер за онлайн банкиране). Следователно, има много врагове. Влиятелни врагове. За съжаление, тълпата е по-глупава от най-тъпия индивид в нея и не знам дали заради неуместното изказване на управителката или заради липсата на адекватна реакция по въпроса, клиентите действително теглят парите си и ги носят на друго място. Видях го да се случва много пъти, под носа ми, на три места, в три различни банкови клона.

Хора, осъзнайте се!

Никой няма да остави най-голямата българска банка да фалира току-така. И с тея паранои само пречите на себе си. Работите против парите си. Против българската икономика.

Банките са скачени съдове. Те са кръвоносната система на сложния организъм, наречен “национална икономика”. Поддавайки се на параноята, вие отваряте рана, от която започва да кърви целия организъм. Ако продължавате така, раната ще се инфектира, икономиката ще загуби много кръв, организмът ще се разболее, а вие сте неразделна част от този организъм, иска ви се или не.
Ще се разболеете заедно с него, независимо къде се намират спестяванията ви. В крайна сметка, какво значение има къде са ти парите, ако банковият сектор изпадне в криза? Ако се повтори домино ефекта от 96-та го лапаме всички, сори за тъпия израз. Но ми омръзна да ставам свидетел на тъпи, масови прояви.

Не бъдете стадо. Мислете с главите си. Не вярвайте на слухове и на непроверена информация, не вярвайте дори и на мен, ако щете. Има представителна финансова информация, има отговорни институции, от които можете да я получите, има проверени източници. Вземете се в ръце!”

Премиерът Сергей Станишев също се изказа и успокои, че държавата няма да допусне да изгорят спестяванията на гражданите. И каза нещо твърде любопитно: че е напълно възможно слухът за фалит да е част от сценарий. "Ако има един или друг сценарий от конкурентни или политически фактори, това би било безкрайно безотговорно и непочтено", каза премиерът.

В думите му има резон. След скандалът с МВР, провокиран и инсцениран за да има предсрочни избори, нищо чудно някой внимателно да е чел романът на Сергей Минаев и ей така, лекичко да е запалил купата със сеното.

Защото, нали се сещате, че като плъзне слухът, че банката ПИБ, а след нея и останалите ще фалират, това означава веднага алюзия с управлението на Жан Виденов, днес, респективно, сещайте се за Станишев.

Най-вероятно това може и да е твърде смело предположение от сферата на “световната конспирация”, но всички пътища водят натам.

От самата ПИБ също изтърваха, че се съмняват, че зад всичко да стоят определени бивши ченгета. Майсторите на комбинациите. Зад скандала с МВР отново стояха техните капии.

Впрочем, днес в един от форумите прочетох, че нямало какво да се вторачваме толкова в ПИБ, за СИБанк се знаело още от преди няколко месеца, че я чака фалит…

Някой продължава да подклажда истерията. В български вариант подзаглавието на книгата на Сергей Минаев може да се перефразира и така: “Пътят към нашия мандат”. Гербов, десен, генералски или…, важното е да е предсрочен. Защото след една година, както е тръгнало я, камилата, я Бойко Борисов в комбинация с ДПС и БСП.

 

Веселина Томова

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Погледни каква адска ебавка с Първа Инвестиционна банка!”

  1. за мене,цялата схема е работа на добри играчи/ рискови инвестиции/,на пазара с акции….за 2-3- дена са искарали около 16% профит

  2. помните ли по времето на виденовите фалити на банки професор вълчев ,тогава шеф на БНБ,пак така се сипеха сърцераздирателни слова,колко силен бил лева,банките супер стабилни и прочее ипр.сега ситуацията е малко различна,но съвсем си прилича по елейните слова на управляващите.не вярвайте на комунягите,а бягайте да си теглите парите

  3. От това което прочетох установих че на 100% от тия които разпостраняват тоя слух ще отидат зад решетките. Е да им е честито явно са много кухи щом разпостраняват такива лъжи.

  4. Поръчкова статия за изпробване на общественото мение при умишлен фалит който предстои

  5. Колко 4астни вложители има ПИБ? Не беше ли корпоративна банка? Е, така че наистина гражданите няма да изгорят пряко, а през работодателите си, МАЙ!

  6. Премиерът Сергей Станишев също се изказа и успокои, че държавата няма да допусне да изгорят спестяванията на гражданите. И каза нещо твърде любопитно: че е напълно възможно слухът за фалит да е част от сценарий. „Ако има един или друг сценарий от конкурентни или политически фактори, това би било безкрайно безотговорно и непочтено“, каза премиерът.

    To i Blyan Ribenov se opravdavashe che s/u nego ima scenarij, ama ne mozja nishto da napravi, osra se. Vremenata moje da sa drugi no ne e imalo slu4aj v BG istoriyata upravlenie na BSP da ne svurshi s proval. Az li4no shte se radvam na remake na Vi

  7. Времената на Виденов и на ПЧБ отдавна отминаха. Тогавашните схеми са изчерпани. Червената мафия натрупа първоначалния си капитал – сега вече бизнесът им е „нормален“ и те нямат сметка от такива ексцесии, но понеже варненци са се напарили яко действията им донякъде са обясними.

  8. Тя и първа частна беше много стабилна и много бързо се скапа. Българските банкери са ясни – славяни,добруджанска,тсб,бзк, кредитна, навсякъде крадци. После хората блокират жп гарата или магистралата. Ае стига толкова…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *