Регистрация
Публикувано на 24.07.2008 / 17:38

Пламен Юруков бил агент на контраразузнаването, тропал Доктора, Пилето и Майкъл Капустин

 

 

Председателят на СДС Пламен Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994-1997 г., съобщиха източници на “Всеки ден”. В края на 1997 г. той се е самопредложил за агент на Национална служба “Сигурност”, като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров. Към настоящия момент Гребенаров е общински съветник на ГЕРБ в Созопол.

Гребенаров нe потвърди, но и не отрече информацията пред “Всеки ден”. Той попита дали “Всеки ден” разполага с “оригиналния документ, който е с подпис и печат”. Гребенаров каза, че се познава с Пламен Юруков, но отказа да уточни от къде. “Аз съм офицер на честта, спазвам законите и не мога да ви дам информация”, каза Гребенаров.

При проверки на комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, Гребенаров беше посочен и като щатен сътрудник на ДС. “Самоинициативникът” Пламен Юруков е предложил сътрудничеството си на НСС срещу определен свой интерес. Източниците на “Всеки ден” подозират, че той е донасял информация за свои конкуренти в бизнеса с кафе, свързани с нарушаване на митническите правила. Юруков е снет от отчет през 2005 г. и делото му е засекретено за период от 20 години, което означава, че информацията в делото му е национална тайна и не може да бъде публично оповестявана. По непотвърдена информация синият лидер е “донасял” за покойния Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето и Майкъл Капустин.

Въпреки че водещите политици са информирни за материалите, свързани с Юруков, те отказват да застанат официално с имената си. Повечето от тях заявиха пред “Всеки ден”, че ще потвърдят за агентурата на Юруков само, ако са втори. Това се обяснява както с факта, че документите са класифицирани, така с трусовете, които се очакват заради данните около Юруков и свързаните с него лица.Във вторник председателят на СДС отрече каквато и да е съпричастност към бившите или съвременните тайни служби. Според него този компромат цели да дискредитира него и партията точно преди Националната конференция, на която ще бъде променен уставът на политическата сила. Освен това Юруков винаги припомня, че още през август миналата година е получил официален документ от комисията по досиетата, в който е записано, че той не е сътрудничил на ДС. За съвременните служби Юруков също отрича. Преди няколко седмици в предаването “Коритаров Live” той написа на празен лист, че не е сътрудничил на съвременните служби.

След качването на материала във “Всеки ден” се обажда сам Пламен Юруков. Ето и разговора:

- Пламен Юруков е. Прочетох какво сте написали.

- За протокола – търсихме ви преди да качим материала. Предполагам, че за пореден път ще отречете…

- Недейте да предполагате.

- Сега вече имаме конкретна информация, свързана с вас, ще ви помоля да коментирате.

- Побързайте, до конференцията остават два дни

- Тази конференция много слабо ни интересува.

- Това е моят коментар. Заради конференцията…

- Няма нищо общо с вашата конференция. Има конкретни данни – години, имена, две различни служби. Вече изглеждате несериозен с коментарите си.

- Аз и за вас мога да изкарам конкретни години, макар че по гласа ви съдя, че сте млада. Никога не съм бил агент на Държавна сигурност – това е моят коментар.

- Никой не говори за Държавна сигурност. И вие сте млад за нея. Коментирайте конкретната информация, свързана със съвременните служби – периодът 1994 – 1997 – в икономическа полиция и след това – в НСС.

- Когато изкарат документ, който лично аз съм подписал, тогава ще има за какво да говорим.

- Не знам защо разчитате на законодателството, което ви гарантира само 10 години “ограничен достъп” до материалите, свързани с вас.

- Отново ви казвам, не съм бил агент – нито на марсианските, нито на бангладешките служби. И държа да запишете моя коментар, че до конференцията предстоят два дни.

 

 

 

“Всеки ден”

Коментари 0 за
“Пламен Юруков бил агент на контраразузнаването, тропал Доктора, Пилето и Майкъл Капустин”

  1. Дали могат Спетема и СДС да бъдат заедно в едно сърце и душа…обратното-може ли един Лидер на истинска Дясна Партия- за е подвластен на кафения бизнес и Спетема ? колко фирми има изобщо Пламен Юруков и отива ли на един политк да прави „демократичното“ СДС зависими от своя бизнес ? /или това е част от седерастията в БГ-катоХристоско Вретенаров -от квотата на Софийското СДС -дето източи Трамкар /Не- затова и звучи някак естесвтвено това твърдения,че Юруков има връзки със ДС-новата политическа диверсия над България. До кога ще го тъпчат този Народ-нямат ли страх от Небето тези изроди

  2. Няма тайни служби, без агентура. Ако Юруков е сътрудничел на държавните тайни служби на РБ, еваларката за това! Срам и резил за тъпите копелдаци от БСП, ако разкриват самоличността на агентите на Републиката! Некой требе да влезне в затвора за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>