Публикувано на 29.04.2008 / 16:22

Пет ченгета бачкат за Златко Баретата, Началника им за конкурента Таки

 

 

Няколко действащи полицаи са работили за сочения за един от наркобосовете на София Златко Баретата, в периода 2003 -2005 година, разказа пред в. “Експрес” посветен в заверата.

Всеки месец ченгетата са си поделяли по няколко хиляди лева и са имали “служебни”телефони, на които са получавали поръчки. Свръзка между тях и Баретата бил дясната му ръка Димитър Малчев – Митко Малкия, който беше застрелян в кафене “Арт Декор” на 4 юни 2004 г. при таканареченото “попско убийство”.

Точно в същото кафене един от полицаите се е срещал с Малкия, за да прибира месечното възнаграждение за себе си и останалите корумпирани ченгета. По това време шеф на част от въпросните служители в МВР е полицай /ще го наречем условно Началника/, който неотдавна беше задържан заедно със зам-директора на ГДБОП Иван Иванов по скандала, разтърсил МВР. Срещу него беше повдигнато обвинение и той е на свобода под парична гаранция.

Тази история е автентична. По обясними причини “Експрес” запазва анонимността на човека, разказал тази история. Той е непосредствен свидетел на описаните събития. Част от ченгетата все още са действащи в системата на МВР. Останалите са напуснали министерството, без да бъдат уволнени.

Войната

Започва се през 2000 година, когато Темерута – един от високопоставените наркодилъри от групата на Антон Милтенов – Клюна, отмъква огромна пратка хероин. Дрогата е за близо 300 000 лева. Темерута се присъединява към по-силния бос на пазара и остновен конкурент на Клюна – Златко Баретата. Това поставя началото на голяма война за преразпределение на наркопазара в София.

От едната страна са един от наследниците на СИК – Баретата, Митко Малкия и Пешо Щангата, от другата – бившите висаджии, поели нишата от безследно изчезналия Мето Илиенски – Клюна, Таки, Демби и Рашо.

За да печелят малките битки във войната, наркобосовете имат нужда от съюзници, облечени във власт. Две ченгета от Столична дирекция на вътрешните работи /СДВР/ и три от Второ РПУ, на чиято територия е меката на хероиноманите кв. “Надежда”, са идеални съюзници.

Петимата изпълняват специални поръчки. Да предупреждават нелегалните си шефове за предстоящи полицейски операции, е най-малкото. Основното, което те трябва да да правят, е да отстраняват неудобните за своите хора конкуренти. Схемата е следната – Митко Малкия се обажда на някой от специалните телефони с предплатени СИМ карти, раздадени на ченгетата. И нарежда – еди кой си пласьор, който действа в еди кой си район, ни пречи, ако обичате – погрижете се се да разчистите. И полицаите изпълняват. Защото след това си поделят между 3000 и 7000 лева месечно. В началото. По-късно възнаграждението се увеличава

И вече си разделят по 10 000 лева.

Обикновено сумата клони към горната граница, така че на човек се падат по 2000 лева месечно необлагаем доход плюс заплатата в МВР. Има обаче и по-специални поръчки. За такава, която остава в тайна, един от полицаите взема 10 000 лева наведнъж.

Как се отстраняват неудобните дилъри? Като им се спретва постановка – измислено обвинение в някакво престъпление. Понякога има за какво да ги хванат, те са си бандитчета, но най-често това става с подставени хора, които се явяват свидетели срещу тях. За целта Малкия изпраща свои хора, които подават официална жалба в полицията – единият твърди, че е бил ограбен от въпросния конкурентен пласьор, а другите се явяват като очевидци, които потвърждават с писмени показания, че са видели нападението. Ченгетата образуват преписка и започват уж да работят по нея, докато набеденото дилърче стои зад решетките.

Отмъщението на шефа

Година след началото на нарко-полицейската завера, през пролеттта на 2004 година, Началника научава, че един от подчинените му служители на Второ РПУ работи за Баретата. Това е именно този, който държи връзката с Малкия. Връзката им е разкрита, след като от противниковия лагер решават да спретнат постановка на Малкия. Той, Темерута и техен човек – бригадир на наказателна бригада, са обвинени за взрив на кола и са обявени за издирване. След договорки с полицията /твърди се, че си е платил няколко хиляди/, накрая Малкия отива сам в следствието да даде показания. Обвиненията отпадат, защото натривките за взрив по ръцете му са отрицателни – доказателства няма. Това не стига на враговете му. Скоро след това той е убит.

Началника обаче не докладва за незаконната дейност на своя подчинен с разстреляния човек на Баретата. Оказва се, че той работи за другата страна и получава пари оттам. Гневен, че ченгето бачка самосиндикално, без да му се отчита финансово, и то за конкурентите на неговия бос, Началника решава да го отстрани. Полицаят е помолен “деликатно” да си търси нова работа и той се премества като оперативен в Транспортна полиция. Обаче продължава да работи с наследника на Митко Малкия – Темерута и да помага с информация.

Следва нов удар срещу ченгето. През януари 2005 година колата му “Алфа Ромео”, е взривена пред дома му в кв. “Младост”. Той приема това като знак да се отегли. Долу горе по същото време войната за дрогата е към своя край и петте ченгета вече не са толкова нужни на наркобосовете. Поне не толкова, че да ги държат на “заплата”. Затова сдават телефоните и калимерата приключва. А Златко преминава на страната на Таки.

Накрая въпросният полицай е командирован като командир на пеши взвод в Транспортна полиция в Русе и Силистра. Той изкарва няколко месеца там и напуска МВР. Оттогава следите му се губят.

Междувременно още през 2004 година в тогавашната НСБОП започва разработка на сектор “Корупция” срещу Началника

С кодовото име “Пепелянка”.

Проверката на антимафиотите завършва с мнение, че той трябва да бъде дисциплинарно уволнен. Междувременно обаче той е предупреден, че го проверяват от бившата си жена, която работи в сектор “Оперативен отчет”, където се завеждат всички разработки. Началника успява да си намери силен гръб. По неофициална информация “главата” му е спасена от един от зам-министрите. Разработката е потулена и той остава на поста си. Срещу него са водени и други проверки – и персонални, и комплексни – на цялото Второ РПУ, но така и не е уличен.

Междувременно колата на любовницата му – следователка, е подпалена. Твърди се, че е вземала подкупи, но не е вършила обещаната работа.

В крайна сметка Началника беше уличен едва преди месец, след като новата Държавна агенция за национална сигурност започна вмащабно разследване в МВР. Той бе обвинен в изнасяне на класифицирана информация. Името му фигурира в скандалния диск с телефонни разговори с хора от подземния свят, който депутатът Атанас Атанасов предаде на главния прокурор.

Десислава Димитрова

В. “Експрес”

Коментари 0 за
“Пет ченгета бачкат за Златко Баретата, Началника им за конкурента Таки”

  1. Защо си мислете, че въпросните игри са приключили?!Филма има доста продължения с нови актьори, е естествено и с доста стари муцуни, разбира се!Да му мислят мишките!

  2. informatora mai ne6to ne e v4as sas vremeto,imenata i t.n.tezi imena vseki gi znae i si improvizira versii kolkoto iska.a toi pak za koi e rabotil…nali partiite triabva da se izxranvat otniakade

  3. Началника не беше уличен от ДАНС. Ако Атанасов не раздуха случая и от ДАНС щяха да пърдят под юргана. Каквото правеше и Румен Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *