Публикувано на 13.03.2009 / 18:40

Петър Христозов: Цайса е новият касиер на тройната коалиция

Г-н Христозов,защо точно „Жената на данъчния“ избрахте да озаглавите най-новата си книга?

Заглавието на книгата не е случайно. Още преди да избухне скандалът около Мария Мургина, аз дадох няколко интервюта по този повод и назовах конкретно нейното име. Никой от вестниците тогава обаче не се нае да цитира името Мургина. Реших да опиша в книга същността на тази жена. Аз не се занимавам с личността на Мария Атанасова Мургина, с нейния частен живот, а с нейната дейност като служител, с начина по който се прибират милиарди, които трябва да влезнат в държавната хазната като данъци или под формата на ДДС. Описвам как държавните пари отиват при шепа хора. И за съжаление, както виждате, Мария Мургина я защитава не кой да е, а двама министри. Те отдавна трябваше да са обект на разследване. Говоря за Асен Гагаузов и Пламен Орешарски. Рибата се вмирисва от главата, а за жалост се чисти опашката. Мургина е една от опашките. Тя започна кариерата си в НАП при Муравей Радев, но най-много я защити, лансира и издигна финансовият министър Пламен Орешарски. Каквото и да търсят на Мария Мургина и да я лишат от правото на класифицирана информация, тя реално си има чадър – не само политически, а най-вече служебен в лицето на министър Орешарски. Той казва, че е безпартиен. Как може да е безпартиен? Помните, че като кандидат за кмет от СДС той отиде на среща при Васил Божков. Надежда Михайлова, разбра за това и го лиши от правото да се кандидатира за кмет на София. Точно тогава той стана удобен, защото като уж безпартиен е винаги удобен на всяка власт. Под „безпартиен“ се разбира човек, който защитава корпоративни интереси. Как може да си безпартиен министър и едновременно да защитаваш корпоративни интереси, питам? В същото време хора като Христо Кулишев стоят в митниците доста години. Да не говорим за Румен Бояджиев – Цайса и другите. Мургина, не че е невинна, но на мен ми се струва, че ще я оправдаят. Тя е действала под тяхно покровителство, тези хора са зад нея, те отговарят за деянията и . В книгата, която пускам на пазара, визирам мъжа, който реално е нейният послушник и е изпълнявал поръчките и. В схемите на Мургина стоят поне един милиард от тези два милиарда, които се търсят от върнато или невърнато ДДС. Олигарсите или бизнесмените не са виновни за това ДДС. То е ясно – те искат да спечeлят. Затова съществува сивата икономика. А Мургина е тази, която трябва да им даде зелена светлина. Тя никога не си служи сама, винаги използва или инспектората, или прякото си въздействие на отделните окръжни или областни началници на НАП, каквито са случаите в Бургас и Пловдив. Така се родиха кредитните милионери, олигарсите. Повечето от парите си те получават на кредит с благословия на такива като Мургина и нейните подчинени. В книгата си обяснявам механизма на точене на ДДС, на взимане на тези милиони от определени хора.

И какъв е механизмът?

Механизмът всъщност е много прост. Герой в книгата ми е данъчен (затова и книгата се казва „Жената на данъчния“). Него още от времето на Муравей Радев го усетиха, че прави далавери с данъците, че едни му плащат, за да им връща ДДС, а други му плащат, за да могат да правят измами. В книгата съм показал много прозрачно дясната ръка на Мургина. Той е в лапите на ДАНС. Разследват го, защото в данъчната администрация този човек е работил много преди Мургина. Сега мога да подскажа кой е той – до последно той се води в ор ганизацията на НАП в община Витоша (София), свързан е и с гръмнатия бандит Славов. Самите данъчни измами се състоят в две неща – първо, да се укрие данък и, второ, да се получи. Това момче, което нарочно няма да назова, защото в момента е следствен, а следствените тайни не бива да се разпространяват предварително. Та това момче като дясна ръка на Мургина е извършило операциите под прякото и нареждане. Казано му е на кого да се опрости ДДС или данък, и от кого да се иска повече. Кредитните милионери, изфабрикуваните бизнесмени се създадоха по този начин. Така че нищо няма да направят на г-жа Мария Мургина, защото тя (забележете) е приходоносител, организирала е и е изпълнявала държавни задачи и поръчки. Затова я защитава и министърът на финансите Пламен Орешарски. При това положение, как той ще заколи златната кокошка, която носи основните приходи и прави държавния бюджет. Трябва е луд.

Щом участва в подобни схеми, вероятно Мургина е умна жена?

Тя е умна толкова, колкото може да бъде умна една счетоводителка на фирма, която си служи с далавери. Мургина беше главен счетоводител точно на

такава видинска фирма.

Защо въпреки безспорните нарушения на Мария Мургина нейният покровител министър Орешарски вероятно ще се размине сотговорността за станалото?

Разбира се, че няма да го пипнат. Засега той е най-успешният финансов министър. Защо? Защото е удобен. Помните, че беше предложен от СДС и по същото време отиде на среща с Васил Божков. Напълно е възможно двамата да са си говорили за жени. Но изведнъж се разбира за тяхната среща и Надежда Михайлова отстранява Орешарски от играта, защото на някого Божков изглежда мръсен и е опасно да се срещаш с него. А той не е по-мръсен от такива като Георги Гергов и особено от един крокодил, който е свързан с историите на

НАП. В моите книги аз съм го кръстил Крокодилов. Говоря за Добромир Гущеров. Той е от село Енина, но сега е народен представител от Силистра. Той е един от многото олигарси, които обвиняват Мургина. А тя му е помагала. И на ли е „безпартийна“, тя няма нищо общо с никого. Ако не бяха „Орел“ и Станка Шопова, Добромир Гущеров сега щеше да е някъде прислужник или пазач. Той има партийни заслуги на бригадир от бригадирското движение. Дава пари и затова влезе във Висшия съвет на БСП. Гущеров е също един от онези олигарси на Мария Мургина, които получават преференции чрез данъци. Опасно е, защото мафията-държава се интересува само от обогатяването на съставляващите я партийни върхушки и криминални кланове. Фрапантен е примерът с бившата зам.-министърка на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, настоящ говорител на ВС на БСП, която на 30 години стана собственик на „Техноекспрет“, т.е. на над повече от 10 милиона долара. А синовете на генералния директор на „Главболгарстрой“ Пешев го наследиха с милиарди. Десетки милиарди левове са концентрирани в ръцете на двадесетина български олигарси, които стартираха с куфарчетата на Луканов. Една част от тях днес се кипрят в ръководните органи на БСП. Големите грабежи се оформиха по линия на приватизацията и контрабандата. Така от престъпленията в приватизацията и митниците за 15 години бяха акумулирани към 380 милиарда лева, които потънаха в сивата икономика.

Може ли да назовете конкретни имена, които са основни играчи в това преплитане на престъпна икономика, политика, бизнес и ъндърграунд?

Ами погледнете главния секретар на БСП Димитър Дъбов. Вижте и един от младите секретари на партията в изпълнителното бюро Кирил Добрев. Той е едно от новите лица на БСП, надеждата, както се казва. Точно Добрев обаче беше арестуван за контрабанда на валута в особено големи размери.

Кирил Добрев, син Николай Добрев – бивш министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов, е получил 800 000 американски долара от сръбския наркотрафикант и съратник на Марко Милошевич – Бранислав Зечевич. Аз много съм писал за Кирчо Добрев. И други пишат, но спират дотам какво е направил в миналото си. А той продължава. В момента Кирчо оглавява оперативния щаб на БСП за изборите. Кирчо е маша на мутрите, техен проводник. В историята с парите, с които го хванаха на границата, е замесена и сестра му Марияна. Тя е играла роля на служителка, на счетоводителка. Той е само преносител на тези пари. Най-важното е, че тези престъпни пари са плод на връзките на покойния му баща с Иван Костов и с ген. Атанас Атанасов. Те двамата не само са знаели за тези игри, но са ги и подкрепяли. Да продължавам ли? Вижте секретаря в изпълнителното бюро на БСП по кадровата политика и финансите и шеф на митниците в началото на демокрацията – Евгений Узунов. Той е бил на служба в банката на Младен Михалев – Маджо. Още в началото на мандата си ексминистърът на вътрешните работи Румен Петков отиде на аудиенция при Маджо във Виена. Само капка в морето са нерегламентираните контакти на шефовете на МВР с наркобароните братя Галеви. Да продължавам ли, то няма край!

Според надеждни източници Никола Банев е сред онези 100 кредитни милионери, които Мургина е закриляла. Кой всъщност стои зад него?

Николай Банев е доста нагло момче . Негов гръб е ген. Тодор Бояджиев, който е разузнавач и агент на ЦРУ. Той даде доверието си на Банев и така с благословията на генерала Николай получи достъп до финансовите и кредитните институции. Най-важно в случая е, че на Банев му беше даден лиценз за търговия с оръжие. Вторият, който получи благословия и взе лиценз за търговия на оръжие, е Николай Гигов. Той е оръжеен търговец колкото вие или аз сме оръжейни търговци. Но след като имаш лиценз за оръжеен бос, определени хора започват да гледат на теб по друг начин. Ние имахме огромна оръжейна промишленост, нашите оръжия се търсеха в цял свят. Но ние още не сме платили на Русия лицензите за производство на тези оръжия, които се правят във Вазовските заводи, или в Сопот, или в Казанлък.

Срещу какво Банев получава лиценза за оръжеен бос?

Това е договорка между него и ген. Бояджиев. Това е лична договорка. Самият ген. Бояджиев е също търговец. Той пише книги и учи хората на разузнаване, а реално работи със стоковия кредит на дъщеря си. Тя отдавна е в Щатите и държи цялостната търговия на оптика за България – от лещи до лазерни

апарати. В нейните ръце реално са почти всички сделки с американска оптика в България. Америка редовно дава скоков кредит на щерката на Бояджиев за поне 10 млн. долара, защото тя е монополист на пазара за оптична техника. А таткото разузнавач, като лобист и посредник, получава огромни комиси-

они. ДАНС разкри този канал и ген. Бояджиев се страхува. Банев се стреми да прикрие следите към него от разследващите.

Защо са избрали Николай Банев да върти червени пари, какви качества са намерили у него?

Аз не мога кажа кога и защо са се свързали с Банев, какви качества са намерили в него, за да го изберат. Подобен избор става по линията на т.н. „тънки следи“ на професионалното разузнаване. Доверие не се гласува случай-

но. Доколкото знам, самият Николайчо Банев е от онази категория хора, която наричат „наше момче“. Званието „наше момче“ е въпрос на доверие – някой трябва да оперира с парите. И когато тези пари са анонимни, не са обявени чии точно са, то трябва да се намери едно човече като Банев, което да отговаря за тях, да ги разиграва. Както виждате, той ги разигра добре.

Как добре? Навсякъде се гърми, че Николай Банев е пред фалит?!

Това за фалита, за банкрута на Банев е много съмнително. Не го вярвам. Напротив – Банев просто се скри, за да не изложи човека зад себе си, да скрие следите на разследващите към своя благодетел Тодор Бояджиев. Той беше

произведен в генерал по време на демокрацията, той не е комунистически генерал. Бояджиев е бил комунистически разузнавач в САЩ. В момента Банев трябва да прикрие този, който му е дал доверието си, който му е дал право да му дават кредити. Всичките ни много богати хора са изцяло кредитни милионери или са назначени от бившата власт. Единствен, на когото имам доверие, независимо как си е спечелил парите, е Васил Божков – Черепа. Той влезе в хазарта, като си купи първите италиански автомати, които ЗЗУ Пловдив произведе. Божков даде пари за тези игрални автомати, които ние правихме изцяло по италиански лиценз. България трябваше да продължи да ги произвежда, но новата демократична власт отне правото за производството им от ЗЗУ Пловдив. Затова тези автомати отидоха на склад. Точно в този момент дойде човекът (Божков), получи ги като стоков кредит, който той после си плати, и влезе в бизнеса. Независимо че хазартът не е почтен занаят, приходите от него са регламентирани, защото са облагаеми.

След като не беше осъден за финансови злоупотреби, Христо Ковачки не е ли под закрилата на благодетеля на Мургина – финансовия министър Орешарски?

Ковачки само прилича на тези, за които си говорихме. Завършил в Ленинград квантова оптика и механика. Той е умно момче, няма нищо общо с Косьо Самоковеца. След като си взе дипломата за инженер в СССР, Ковачки дойде в България . Не беше лош инженер, но в книгите си аз съм написал доста отрицателни неща за него. Бизнесменът Ковачки започва да продава пилешки бутчета в един гараж. Понеже той не можеше да ги изплати, за да ги продаде, обикаляше около пазара в Красна поляна. Там държеше офис и магазин. Искаше от производителите да му ги дават с 30% отстъпка. Част от тези пилешки бутчета му ги даваха Ники Пилето и Косьо Самоковеца. Последният, преди да започне да се занимава с наркотици и контрабанда, се занимаваше и с продажба на пилешки бутчета – внос, износ… Косьо е един от първите, които внасяха американско пилешко месо. Самоковеца беше кадърен мошеник. Понеже беше свързан със службите, американците му имаха доверие и му даваха стоков кредит. Кум на Христо Ковачки стана Иван Мутафчиев, който беше шеф на Първа инвестиционна банка. Мутафчиев му гласува първите кредити. Тази банка е почти източена, благодарение на Христо Ковачки. Той е кредитен милионер, вече се говори, че е и милиардер. Той работи основно с кредити, купува предприятия от минната промишленост, топлофикациите, енергетиката, той влезе първи благодарение на Милко Ковачки в АЕЦ „Козлодуй“. После Милко се разкайваше, че той едва ли не е измамен от Христо. Как ще ревеш, че си измамен, след като даваш на един руски възпитаник и на един търговец на пилешки бутчета такъв обект? Но няма мърдане – Ковачки има кредит от Първа инвестиционна банка. Говорим за 600 милиона евро кредити.

Да се върнем на основната тема. В точене на ДДС беше нарочена и собственичката на „Локомотив“ (Пловдив) Галя Топалова. Що за играч в бизнеса е тя?

Топалова не представлява абсолютно нищо. Тя е поставено лице на такива като Румен Петков. Това са машите, с които вадят кестените и ги слагат да се пекат в огъня. Проблемът е, че когато държавата или партиите, които управляват, имат нужда от пари, те нямат нужда да се ровят в източниците на тези пари. А източните на тези пари за бюджета и за партиите са НАП, митниците, контрабандата. Всяка слаба държава се нуждае от контрабанда, тя и носи приходи. Факт – Христо Кулишев, който е на моята възраст, отдавна може-

ше да си гледа пенсията. Независимо от обвиненията, които са му повдигнати по време на югоембаргото, Кулишев държи още 1000 цистерни в Югославия, с които е превозвано гориво по време на ембаргото. Те не са върнати на БДЖ. Този човек, срещу когото има безспорни доказателства за престъпления, го върнаха в „играта“ и от шеф в софийска митница го направиха шеф на цялата митница. Кулишев е всъщност кадрови офицер от контраразузнаването, затова и растеше в йерархията на бившето главно управление „Митници“. Той беше начело на митниците по времето на правителствата на Любен Беров и Жан Виденов, включително и през периода на югоембаргото. Тогава стотици цистерни и влакови композиции с бензин бяха контрабандирани през западната ни граница. След 1997 г. НСБОП разкри редица крупни митнически гешефти, белязани от периода на неговото управление.

Освен Христо Кулишев, кои са другите нови (стари) ключови играчи на нашите митници?

Т. нар. Пингвин – Иван Кожухаров, продължава да е на Калотина. Той е зам. началник на турската граница на Свиленград. Той прави с хората си следната игра – пропускат стоката, която трябва да се проверява във вътрешността на страната в друга митница, примерно на пловдивската. Там има един Праматаров, там продължава да си живее живота Димитър Толев, този, който беше агент на „Краун Енджънтс“. Впоследствие го уволниха и му платиха обезщетение – да е жив и здрав. Не чувате ли как сега финансовият министър казва колко способен и добър е Асен Асенов. Същевременно ние изписахме тонове хартия до ОЛАФ какво представлява т. нар. Дебелия (Асен Асенов). Сега според Пламен Орешарски излиза, че той е един почтен човек. Асен Асенов всъщност е най- удобният и сервилен митнически шеф на прехода, закотвен на високия пост, за да мълчи и да се съгласява, да обслужва и да отчислява. Под натиска на медиите и на Брюксел този покровител на корупционни схеми беше уволнен, но духът му завладя неговите наследници.

Първи заместник на Кулишев е Румен Божинов. Веднага след промените той е прикрепен към един от най-ярките червени олигарси и перачи на мръсни партийни пари – Николай Банев. Той се сдоби с цяла финансова империя. Николай Банев и ръководството на неговия холдинг са подсъдими за десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Единствената реакция на управляващата върхушка е благосклонно да позволи на Банев да „избяга“ от България, както позволи да „избяга“ и Младен Михалев – Маджо. А на Румен Божинов са лепнали интелектуалния прякор Цайса. Той е силната личност в агенция „Митници“, Сивия кардинал, когото Сергей Станишев назначи. Цайса непрекъснато парадира с близостта си със Станишев. Пред подчинените си най-демонстративно си говорил с него по gsm-ма. Води и дълги разговори и с Пламен Орешарски, и с Петко Сертов от ДАНС, и с червени олигарси и депутати от БСП. За Цайса се знае, че е новият касиер на тройната коалиция. Ето това става на митниците, т.е. нищо не става.

Какви далавери продължават да се извършват на българските граници?

Изключително т. нар. Вдигната бариера. Има определени контингенти във вид на бройки тирове, които трябва да минат, без да бъдат проверявани. Точно това се нарича вдигната бариера. Вчера или завчера обвиниха един митничар, че направил такива нарушения на вдигната бариера и веднага Христо Кулишев го защити. Защото нали трябва да има вдигната бариера. Сега като страна членка на ЕС по отношение на контрабандата, трябва да си имаме абсолютно доверие с Румъния и с Гърция. Въпреки това на границите се извършва контрабанда. Приблизително на 10 милиарда лева се изчисляват загубите от нерегистрирания внос, т. нар. вдигната бариера, известна още като „дива контрабанда“. При нея превозните средства изобщо не фигурират във входящите дневници на съответния граничен пункт. Стотици камиони, самолети, цистерни, танкери и шлепове, превозващи цигари, алкохол, петрол и др., са преминали националната граница като фантоми. Една немалка част от тях са „превъртени“ през безмитните валутни магазини и бензиностанции, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове. И неизбежно се стига до фиктивния износ и реекспорт, загубите от който възлизат на приблизително същия размер, характерен за полуконтрабандата – около 20 милиарда лева. При него високостойностните и високоакцизни продукти като цигари и горива, софтуер и хардуер, само по документи напускат границата на България, но се реализират в страната. Дори една част от стоките да се изнасят, каквито са многобройните случаи с амортизираното оборудване на обявени в ликвидация предприятия, това става на нереално високи цени. Печалбата се формира от възстановените на „експортьорите“ от данъчните служби суми за акциз и ДДС. Но вдигнатата бариера е възможна и при износа на стоки за чужбина. В този случай операцията не се оформя с митнически документи. Но се осъществява с помагачеството на граничните полицейски и митнически служители. За пример може да бъде посочен периодът на наложеното спрямо бивша социалистическа съюзна република Югославия ембарго. Никой не знае колко стотици хиляди тонове петрол, храни и акцизни стоки са преминали безотчетно по суша и вода. Едно от главните действащи лица тогава е Иван Тодоров – Доктора. За последните 15 години държавната хазна на България е ощетена с около 50 милиарда лева от активното функциониране на входящите и изходящите контрабандни канали. Тези милиарди са в сиво-черната икономика и се мултиплицират. Основният приход от незаконната контрабанда бие по интересите на България в Евросъюза. Знаете ли, защо оня ден имитираха запалване на складовете с китайско и турско карго на Илиенци. Затова, защото изтече информация от ДАНС, че там ще правят проверка и те решиха да я замаскират. Не може да съществува прозрачност на митниците и прозрачност със събирането на данъците, докато държавата получава приходи от контрабанда и докато съществуват привилегировани и непривилегировани от данъци бизнесмени.

Защо Милен Велчев доведе „Краун Енджънтс“ в България?

Как защо? За да им се дадат пари, като част от тях те да дадат на него. След което Велчев присвои голяма част от външния ни дълг с Красимир Катев, който е финансов съветник на Цветелина Бориславова. Катев беше зам.-министър на финансите при Милен Велчев. Те (Велчев, Катев, Цветелина) играха с компесаторки, те проиграха българския външен дълг, и то не без участието на Иван Костов и на покойния Емил Кюлев. Милен Велчев направи кражбите и с помощта на брат си. Използваха фалиралата вече банка „Мерил Линч“. Напра-

виха далаверите и под благословията на Иван Костов събраха милио-

ни. Те играят в един отбор.

Откъде разполагате с целия този масив от информация?

Аз съм ген. полковник от Съветското военно разузнаване – 50 години на Запад работих, не в България. Вярвах се в България, Държавна сигурност ме арестува и ме вкараха в затвора. Лежах 8 години като френски шпионин.…

Мария Друмева

В. „Хасковска Марица”

Коментари 0 за
“Петър Христозов: Цайса е новият касиер на тройната коалиция”

 1. ДАНС защо мълчи за митниците или чака доклад от Цайса и Шперплата??? Нещата там са доста по „интересни“ от това, което описва Христозов!?!

 2. Абе, Христозов!
  Що не идеш да се лекуваш в специализирано заведение?
  Никога не си излизал в чужбина преди 1989 год., никога не си бил арестуван от Държавна сигурност, никога не си лежал в затвора за шпионаж!
  Беше арестуван от Народната милиция за измама и обсебване на социалистическо имущество и беше разследван от следовател от милицията!
  А в затвора доносничеше срещу другите затворници.
  Нещастник!

 3. Този господин може и да се кичи с разни длъжности и звания,да се поизхвърля с информация,тук-там да омесва основните лица на прехода в нелогични комбинации,но…но ,за съжаление наше,в основното той е прав.А то си е-голям грабеж падна през последните 20 години в нашата мила родина.Кърджалийското ряпа да яде.БГ борците за социална справедливост забравиха набързо всичките си идеали ,щом подушиха миризмата на парите.И ква стана тя-в една и съща партия се кипрят недоял пенсионер,чорбаджия-изедник с 300 предприятия зад гърба си и мафиот,осигуряващ финансирането и.Живот…Български.

 4. Малка поправка г-н Разузнавач – НЕ Иван Мутафчиев, а Ивайло Мутафчиев – изп.директор на Първа инвестиционна банка, заедно с Цеко Минев /и двамата започнали с финансовите далавери от Първа финансово брокерска къща/. Питайте г-н Орешарски малко повече за тях. Е, сега можеш да направиш следващото интервю като разкажеш малко повече и за Цеко Минев – доста познат в последните години извън банкерството, като в туризма например.

 5. Ген. полковник от съветските служби говори за далаверите на нашите комунисти…… Смяяяяях до побъркване. В този сайт май всичко е от този тип. Първо четох за някъв дето липсвал ама само от този сайт знаели че липсвал. Даже и в древния Рим смятали, че един свидетел не е свидетел. Тук пък руски шпионин мъдри врътки и чалъми като за роман…. Отказвам се да чета простотии.

 6. Мале,мале мила майкооо. Разбрахте ли драги зрители, защо ни лъжат, че непременно трябва да гласуваме? Разбрахте ли? Пак прочетете текста:))) Ако никой от нас не иде да гласува, изборите ще се отлагат дотогава, докато се кандидатират не такива престпници и обкръжението им /което е видно,че се разширява непрекъснато/ а истински и честни българи,предварително заявени,че никога не са участвали в разграбването на Родината ни! С една дума изборите са предрешени! С нас или без нас,стига да ни отметнат жза гласували,пак тия ще управляват! АЗ ЩЕ ИДА ЗА ДА ГИ ЗАЧЕРКНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *