Публикувано на 14.10.2020 / 11:04

ПАРИТЕ НА МВР. СТРЯСКАЩИ ОТГОВОРИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА

ПАРИТЕ НА МВР. СТРЯСКАЩИ ОТГОВОРИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА

ОБЩЕСТВЕНИЯ АНГАЖИМЕНТ КЪМ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА

В Република България основния гарант за сигурността на гражданите от престъпни посегателства и охрана на обществения ред в мирно време Министерството на вътрешните работи и респективно във военно време и Министерството на отбраната чрез българската армия. Тези две ведомства на практика са едни от най добре обезпечените за параметрите на страната от към финансиране и бюджетни средства.

Бюджетите и на двете министерства са по около 1,5млрд лева . В едното ведомство работят около 49 500 човека / по щат/ а в другото горе долу на половина. Ясно е че във МО перото поддръжка на техника е доста по – голямо от това на МВР, поради което фонд работна заплата не заема такъв огромен процент от бюджета както е в МВР. По данни на полицейското ведомство около 90% от бюджета отива за изплащане на трудови възнаграждения. Тук е момента да споменем, че от двете министерства това на армията, е по -добре платено от това на полицията.

Всяка година при формиране на бюджета на Република България цифрите стряскат обикновения данъкоплатец, тъй като това са неговите пари и той не е съвсем наясно как точно се разпределят те. Мисля, че ако беше наясно, щеше да е още по- стреснат.

В следващите редове ще дам един приблизителен разчет на бюджета на МВР по перо работна заплата, като не твърдя, че е изключително точен, но твърдя, че е изключително близък до истината. Ето какво имам предвид :

 1. Бюджета на МВР е от порядъка на 1,5млрд лв за 2020г. Припомням, че 90% от него, което са приблизително 1,35млрд лв., отиват за заплати. От тези пари 66% отиват директно в НОИ като осигуровки и 8% здравно осигурявана. Така на практика  около 891 млн заминават за НОИ, а в МВР влизат за заплати 459 млн. Така реално похарчените пари за МВР са около 600 млн. лв от 1,5 млрд. бюджет! Излиза, че осигуровките на служителите на силовите ведомства са по- високи от тези на работници, които се осигуряват при условията на  първа категория труд. От тук логичен е въпроса дали тези 891млн, които заминават директно за НОИ се ползват за това, за което са гласувани като бюджет на МВР, а именно социални плащания като пенсии на служители от МВР и обезщетения при напускане. Вторите /обезщетения при напускане/ със сигурност не се поемат от НОИ, а от бюджета на МВР и така въпроса става – дава ли НОИ тези пари за пенсии на служители, които са или са били в системата на МВР?
 2. Така зададения горе въпрос повдига и един друг, който отдавна е на дневен ред, но незнайно или по- скоро знайно защо не се поставя от нито една синдикална организация в бранша. Въпросът със социалния ангажимент на гражданите към служителите в МВР и тези, които са на пенсия и заплата във ведомството. Социалния ангажимент на гражданите е, че от техните данъци се изплащат заплатите и осигуровки на служителите в системата, за да достигнат те правото един ден на пенсиониране при условията на първа категория труд и се предполага, че именно за това са тези високи осигуровки засегнати в т.1 . Какво става обаче когато служител на МВР достигне условията за право на пенсия и се възползва от него, но остане на работа както повелява сега действащия чл.69 от КСО ? Продължават ли за същия този човек да се одържат високи осигуровки макар причината за това да е вече изпълнена – постигнато и ползвано право на пенсия. Нали през всичките тези години, когато кажи речи 2/3 от реалната му заплата е вървяла в НОИ, би следвало да са натрупани достатъчно средства, за да може той да получи висока пенсия като част от обществената компенсация и благодарност за службата в името на обществото. Какво показват цифрите, а те рядко лъжат:

– Заплатата на един средностатистически полицай придобил право на пенсия е около 1372лв / на база 980лв щат за най -ниската изпълнителска длъжност + 40% клас за прослужено време/ на тях 905,6лв са тези 66% осигуровки които отиват в НОИ. Пенсията на един такъв служител от порядъка на 1000лв . Излиза, че през бюджета на МВР, чрез огромния % удръжки за осигуровки, се изплащат пенсиите, за които по принцип трябва да се грижи НОИ . Логично тогава постъпва въпроса къде са парите на НОИ, след като пенсиите се покриват от текущия бюджет?

 1. От горния анализ се открояват няколко сериозни въпроса на които отговора е може да бъде, меко казано, стряскащ :

– Кое налага близо 1млрд лв от бюджета на МВР да постъпва директно в НОИ под формата на осигуровки и не може ли този процент да бъде предоговорен и да стане около 40-45% какъвто е нормален и реален като при категориините работници към категория 1. ? Така на практика служителите ще получат 20% увеличение на заплатите си без да натоварват републиканския бюджет.

– Кое налага на служителите достигнали и ползвали се от правото на пенсия при условията на първа категория труд да продължават да се осигуряват от държавата/данъкоплатците със същия висок % осигуровки когато на практика условието за това е вече изпълнено? Не е ли по- резонно % осигуровки да падне на минимума / 23%  / и ако служителя желае да продължи да се осигурява на високия процент да е солидарен към държавата и да поеме остатъка за собствена сметка ? По този начин ще бъдат спестени още 43% от осигуровките на тези служители и средствата могат да се пренасочат към  реалните възнаграждения на работещите в системата.

– Не са ли исканите 30% увеличение на заплатите налични и в сега действащия бюджет при една по разумна социална политика касаеща преразглеждане на осигурителната тежест, вместо да се натоварва бюджета с нови около 350млн колкото ще струва едно такова увеличение на заплатите и респективно 66% от тях / 231млн / ще се върнат веднага в НОИ ?

– Защо тези 66%, които отиват към НОИ, не са включени към брутната заплата както е при всички останали работници и служители? Така например обезщетението поради временна неработоспособност се изплаща на база брутно месечно възнаграждение / 90% от него/, но реално дори когато служителят е неработоспособен за него отново се внасят тези 66% . Нали осигуровката е един вид социална застраховка  така, че  когато на работника/служителя се наложи да отсъства поради неработоспособност , внасяните от него осигуровки да служат за плащане на обезщетението му.  Така вместо служителят да получава 90% от брутното си възнаграждение , той получава 90% от това, което е останало след като са удържани 66% осигуровки.

P.S.

Данните за размера на бюджета са взети от последните публикации за актуализация на бюджета на МВР от МС , а процентите от счетоводен отдел в МВР . Данните за размера на възнаграждението на най ниската изпълнителска длъжност е отразен в заповед на министъра на МВР ! Източник: https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137169863!

Според нас НОИ отдавна не може да подсигури плащане на пенсиите на хората, затова се дотира ежегодно от всяко едно министерство с голям бюджет. Така се случва с МВР, МО просветното министерство и ред други.

Петър Добрев

 

Коментари 25 за
“ПАРИТЕ НА МВР. СТРЯСКАЩИ ОТГОВОРИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА”

 1. Проблема се касае в това ,че всяка година заплатите в МВР се вдигат с еднакви проценти за всички!Така заплатите на сержантите тия ,които са на терен са вече с 50% по малко от начинаещ офицер. Конкурсите така са организирани ,че за всяко место решава местното политическо величие или бизнесмен. Политиката тотално е навлязла в МВР. На челни места се настаняват задължително наши хора,които обикновенно са най -тъпите полицаи. Това е с цел да могат да бъдат контролирани.Нужно е въвеждане на грузинския модел иначе МВР отдавна не работи и е маша на ГЕРБ!

 2. Направете сметка за София ина 9 райони по 10 на смяна 90 който могат да ни помогнат на улицата това са момчетата в София който могат да ни помогнат добри или не чак толкова

 3. Някой може ли да ми обясни по кой закон са формирани тези 66% осигуровки на полицаи и военни? Не са ли еднакви осигуровките в проценти на всички, които са на трудов договор!?

 4. До колкото знаеме полицайте вземат две заплати.Едната от данаците на овцете другата от бандитите които пазят като 8 джуджета

 5. Коментар на Николай, 14.10.2020 в 15:34 :
  „Дайте някой смислен коментар, моля! Тия пропити със завист и злоба спрямо силовите структури сме ги слушали. За зависниците! Ами станете и вие пушечно месо и тогава вземайте по ниски заплати… Вие не спрях те да плюете. Като е непосилна тая работа за Вас, поне уважавайте труда на хората в бранша…Срамувам се от вас, съграждани!“

  Драги Николай и николайвисти,
  От връх Мусала се вижда и личи, че попадаш в една от следните категории: доволен служител на МВР /доволен не само от заплатата/, активен привърженик на управляващата партия или просто платен трол.
  Нормален човек никога няма да приеме налудничави определения, като „пушечно месо“, например. Какво „пушечно месо“, бре Николайчо???
  „Пушечно месо“ сме ние, гражданите. А стрелците сте вие. Всекидневно сме подложени на:
  -полицейски произвол, незаконни задържания, побоища;
  -въпиюща некомпетентност и непрофесионализъм от страна на полицията;
  -нагло, надменно и арогантно отношение, което проявявате към нас;
  -повсеместна корупция в редовете ви;
  -бездействие и безсилие по разкриването на престъпления;
  -непознаване на законите;
  и много други неща, формиращи за съжаление негативния ви профил и отношението на огромното мнозинство българи към вас.
  „Пушечно месо“….бре, да видиш!?
  Истинското „пушечно месо“ са десетките пребити по протестите, измъкнати произволно от масата на площада или издебнати по глухите улички. Такива са и хилядите жертви на престъпления, чиито сигнали и жалби не се завеждат и никой не взема отношение по тях. Впрочем, официалните социологически проучвания сочат, че поне половината от потърпевшите вече не се и жалват. Защото виждат, какви сте и че сте царе на нищоправенето.
  А договорките ви с бандити, предупрежденията за предстоящи операции, изнудването на търговци и бизнесмени, безплатните софри, поръчковото удряне на бизнеси, вторите и третите заплати, ескортиране и осигуряване на контрабандни и нарко- пратки, а нощните ви „гърбения“ за пари на младежи, хванати с дозанаркотик, а стройната ви система за отчитане „нагоре“, а парите които напоследък повечето от вас дават, за да бъдат назначени?
  Вероятно добре знаеш, че повсеместно полицията работи по разкриването на престъпления избирателно. Работи относително истински предимно в следните случаи:
  -поръчка „отгоре“ /служебна, политическа, скрит работодател/,
  -важна личност,
  -ако се очертава келепир /заплащане от потърпевшия, сигнали или признаци за готовност на заплащане/,
  -ако е засегнат полицай или член на семейството.
  Корупцията ви е повсеместна.
  Вие, вече даже не се и криете. Демонстрирате стандарт, който не съответства на образованието и доходите ви, гордеете се със скъпи коли /с атрактивни номера/, с пищни колегиални и семейни събирания, на които се слуша чалга, със снимки във ФБ от екзотични места и т.н.
  С поведението и „служебната“ си дейност развратихте особено младите хора. За немалко от тях лелеяната мечта е да станат полицаи. За да….живеят охолно, да властват над обикновените хора и „морни вода да не пият“.
  Речникът на обикновения полицай /особено от охранителна полиция и Пътна полиция/ се състои от 500-600 думи. Но думи, изречени пред гражданите важно, нагло, презрително…С простащината ви се срещаме всекидневно. Всекидневно виждаме и „изваяни“ във фитнеса мускулести полицейски фигури /интересно, кога ли работите/, бради, педалски прически, татуировки, непонятни и нерагламентирани зашити етикети към униформите.
  „Пушечно месо“….Хайде, бе! Сериозно ?
  „Пушечно месо“ бяха навремето полицаи, следователи, прокурори и съдии в Италия, които засегнаха дълбоко интересите на мафията. За съжаление у нас жертвите от средите на правоохранителните органи са предимно в резултат на: болести, битови инциденти, нелепи случайности, зле планирани акции и пр. Може и да има, но не е огласен случай на поръчан и убит полицай заради принципната му борба с престъпността.
  Николайчо,
  Според теб, коментарите към „силовите структури“ тук са „пропити със завист и злоба“.
  Завист към полицаите в огромната част от нормалните хора няма. Виж, за злобата може да се мисли и спори. Не се и надявам, да разбереш от какво е породено това чувство към полицая в голяма част от обществото.
  Няма държава без полиция, не може и да има. Но, тук надминахте всичко, бре! Надминахте и най- болните фантазии и мрачни прогнози…
  За каква „завист и злоба“ говориш?
  Истината е, че трябва да бъдете изринати с голяма лопата и голяма част от вас да получат възмездие. За голямо съжаление и двете неща не се очертават в обозримо бъдеще /да не кажа- въобще/. Но, поне искам да ми бъдат спестени сладките приказки за полицията, каквито изричат такива нещастници като теб. Искам да бъдат спестени и на обикновените хора, защото това е гавра с тях.
  И….Николайчо, време е служителите на МВР да започнат да плащат сами от заплатата си, а не от държавния бюджет /от всички нас/ здравните и социалните си осигуровки. Така, както правят милиони техни сънародници !
  Всичко от написаното отразява мнението ми за полицаите на ниско /изпълнителско/ и средно ниво. Надявам се и вярвам / а и знам/, че сред тях има немалко свестни Човеци, които се гърчат и се опитват с относително достойнство да осигурят хляба на семействата си.
  За по- горните нива положението е некоментируемо….

 6. Един елементарен въпрос:
  Справедливо ли е за една дейност свършена или не, държавата да Ви плаща двойно?

 7. Дайте някой смислен коментар, моля! Тия пропити със завист и злоба спрямо силовите структури сме ги слушали. За зависниците! Ами станете и вие пушечно месо и тогава вземайте по ниски заплати. Колегата Попов пише, как да се реши въпроса без да се натоварва допълнително бюджета, Вие не спрях те да плюете. Като е непосилна тая работа за Вас, поне уважавайте труда на хората в бранша. Ама не, как ще вземат, сякаш са ги крали. Срамувам се от вас, съграждани!

  1. Я съм казанджия и съм винаги опушен.
   Ще ми дадат ли пенсия като „пушечно месо“ ?

  2. В МВР работят изключителни олигофрени и умствено недоразвити хора. Има много читави, но масовката е пълна тиня и то на всякакви нива! Най-тъпата и мързелива утайка на обществото постъпва в милицията. Както и да се кръстят, те си остават такива. И те, като тъпия Kаскет, могат само да слугуват на правилните мафиоти и да тормозят нормалните хора. Затова и авторитетът им е под нулата…

 8. Що за простащини пак сте написали? 66% от бюджета на МВР отивал в НОИ?!?!?!?!?!??!?!?!?!? Откога държавните служители, и то точно полицаите, плащат осигуровки? И за заплати оставали 459 млн. за 49 500 милиционера. Като махнем и 10% данък общ доход се получава, че в МВР получават средно по 700 лв./мес. В същото време се пенсионирали с 1000 – 1200 лв пенсия. И т.н. простотии.

 9. Още по-просто решение е национална гвардия от доброволци, въоръжени и закон за изтребление на бандитите, както и закон за защита на държавата.(бандит – е всяко лице, което не е работило и не е осигурено, но незнайно защо има дом, доходи и води разгулен начин на живот), (държава е това образование, което членовете на безплатната и доброволна национална гвардия хранят, чрез данъчните си вноски, не може да бъде член на националната гвардия, човек, който получава бюджетна заплата или субсидии, или грантове от бюджета) Така и част от интелектуалците ще си отидат, защото няма нищо по-красиво да въоръжиш интелектуалец, ако изобщо има такъв, който да е извадил с личен труд и 2 лева или червен комунист и той да загине при случайно почистване на оръжието, много битови драми ще получат крайно решение и още хиляди предимства…

 10. Автора на статията , да прочете нормативната база и тогава да изразява мнение, становище, предложение и препоръки. След придобиване право за пенсия по чл. 69 от КСО , да ходят в запаса и да не работят след като се пенсионират ! Инфантилни човечета, дебили, по брой милиционери на глава от населението на кое място сме в Европа?

 11. МВР-то е глезено чадо на властта. Бюджетът на МВР е един от най-щедрите. Тиквата има слабост към „колегите“ и е доволно щедър към исканията им за увеличаване на заплатите. Еничарите трябва да са охранени и задоволени. За нищонеправещи структури /МВР, МО, ВСС, съдебна власт/ се отпускат милиарди, за останалите – по една студена вода.
  Или както казваше Остап Бендер – „бира се сервира само на членове на профсъюза, за останалите – квас!“…

 12. Всичко в статията е напълно основателно! Щом се пенсионира някой полицай веднага отива за нова заплата в охранителния бизнес или направо при мутрите! Някой виждал ли е длъжностна характеристика на полицай или КАТ-аджия!? Наложителни са съкращения в МВР поне с 40%! Да не говорим пък за огромната и изкуствено поддържана армия от държавна и общински администрации – избирателите на властта! МФ със съгласието на Борисов ни будалкат с числата за данъци, осигуровки и бюджет! Казват, че данъците в България са ниски, което е нагла лъжа! Като се натрупат преки и коствени данъци и такси размерът им става 52% от дохода! Така се създава мъглата, в която има бюджетен излишък и Борисов преразпределя народни пари, както си иска! Оставка!

 13. Ще ви дам джокер по темата, защо този въпрос не се повдига от синдикалните организации – пенсия и заплата!
  Лидерите на всички синдикати в МВР са на двойна хранилка !
  Проверете го и ще видите, че не ви подвеждам!
  А в УС на СФС МВР, повечето от членовете (на времето мисля бяха 16 души), включително и председателя са пенсионери с оставане, също може да се провери!!!
  На времето това бе договорка между тях и един друг социален министър, затова и се тушираха много от проблемите, но туширане, разбирайте прикриха се и синдикатите бяха овладени от МВР!

 14. Как е възможно едно просто ченге да получава 1000лв ?
  Професор получава такава пенсия.
  Смърт за Тиквата и Шайката му !

  1. Не са толкова, а доста повече. Всеки средно голям „началник“ се е пенсионирал и взима пенсия от 1200лв. плюс заплатката за комисар, гл. инспектор и т. нт. В министерството е същата картинка: песионер до пенсионера, отделно има и едно „секретно“ постановление на МС: „Всички които работят по европейски проекти взимат ДВОЙНИ заплати /ноо само „нашите хора“/……Гарантирано от ГРОБ!

   1. В това число и социални добавки като пари за дрехи, отпуск за прослужено време и власт, която експлоатират за собствен интерес! Верен е фактът, че всички синдикалисти са на двойна хранилка. Срам! Е няма такава държава!

 15. НОИ са най-престъпната от всичките схеми! Не изплащат, трябва да ходиш на съд до последна инстанция, за да получиш парите, които ти дължат! Пък и на съд да отидеш – пак там техни хора ! Да не споменавам члена от КСО, който директно те лишава от право да оспорваш отказа, когато е под 800 лв. Все едно 800 лева в тая държава са нищо! НОИ си е чисто и просто каса за подкуп на цигани и роми, чрез социални помощи. Всичките пари отиват към тях, а ние останалите данъкоплатци – Оди пеша! Схема след схема … Как ще се махнат всички тия кърлежи, не знам …

 16. Допълнителен въпрос: По брой полицаи/милиционери/ на глава от населението на кое място сме в Европа ?

 17. За какво да им е благодарно обществото!?И след като са здрави, годни да работят след пенсиониране защо са
  първа категория!?Комунизма си отиде но те останаха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *