Публикувано на 11.06.2019 / 13:05

ПАК ПРОДАВАТ МАНАСТИРА. ТРЕСКАВИ МЕРКИ ЗА ОТКУПУВАНЕ, НЕФЕЛНОСТ И ОСТАВКИ ИЛИ НАПЪЖДАНЕ В СВЕТИЯ СИНОД. А КОЙ Е АНГЕЛ МЛАДИЯ?

НЕОФИТТези дни синодът се събирал, та т.нар. синодални старци да си потърсят отчислението от прибраните милиони от организираната група осички, бръмчащи около Гигинския манастир и из Пернишко по европрограми за ремонти, но и не само.

Но и да насадят някой да закупи продавания, отново, на търг на 14.06.2019г. Гигинския манастир – по-точно по СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБИ ЧРЕЗ ТЪРГОВЕ С ТАЙНО НАДДАВАНЕ които ще се проведат, в сградата на Централно управление на КТБ АД (н), гр. София 1000, ул. „Граф Игнатиев“ №10 на 14.06.2019 г. от 11:00 часа на следните имуществени права и съвкупности от имуществени права: Търг 4 – Кредитна експозиция на „Манастир „Свети Свети Козма и Дамян“ (приложение към материала).

Очаквало се и да се разгледа състоянието на Председателя. Неофит. Който, иначе си е съвсем добре, само дето все още не успявал да се справи с продажбата на манастира. Въпреки усилията на подопечните му осички.

Очаквало се и да се направи списък на манастирите за теглене на кредити и подпомагане на благотворителния софийски митрополитски фонд „Невъзвръщенец“. Не от Португалия, примерно, където Председателят прехвърлял собствености на апартаменти. Апартаментгейтът Цветанов да не стане Лисабонгейт на “Той е… Неговото име е …”. Там някой криел голямата тайна на агент “Симеонов”, която ДС обезпечава.

Очаквала се и смяната на Ловчанския владика от председателствания от него църковен съвет заради църковния апартаментгейт с неговите имоти и апартамент който въобще по църковен устав и канон не можел да притежава. Очаквала се и вълна от оставки на другите владици, монаси „нестяжатели“, собственици на имоти. По морални причини да не хвърлят сянка върху групата им. Тяхната не е организирана. Всяка коза на свой крак. Оказало се, че не могат да носят доверие. Не стига, че сами се дънят ами и ги разбира целия свят. И излагат шефовете. По модерния регионален речник, шеф е тоя дето дава парите. При тях имало даващи, но и искащи. Шефове.

Захлебилата здраво и подквасила морето организирана православна група (ОПГ осичките) предприела сериозни мерки за опазване на Председателя, който още не е Почетен, защото никой не го почита (и техен поместен шеф) и поне временно отклоняване на мераците за отстраняването му. Постигнатите договорености, с двама мастити претенденти за стола на Неофит, за взаимно подпомагане на принципа евросредства – чадър вече давала резултат и се считало, че основния претендент вече е загубил шансове. И това щяло да му се покаже показно именно сега.

За сериозна контраатака и дори изхвърляне на вредни владици – митрополити „стриктни канонисти“ и „нестяжатели“, Поликарп – викарния епископ на Неофит издал Удостоверение №902 от 18 април 2019 г. от Софийска митрополия за това, каква е основата на управление на БПЦ и че правило 6 от правилата на светия цариградски поместен събор е валидно и действащо за каноничната уредба на светата Православна църква (Правило 6 е за това, че монасите не трябва да имат нищо собствено и т.н.). Удостоверението е за съда и се очаквала сериозна разправа на съда с нарушителите на канона, устава и закона.

Какво става Неофите, Какво става Патриарше, Какво става Софийски митрополите? Едни документи до съда ли неможеш лично, както подобава, да издадеш или викарния ти епископ сам действа?!

Предстоят организационни размествания и освобождаване на столове.

На всичкото отгоре и проблеми с компромисите, че и с вярата и с мира.

В статията си „За мира свише и мира от папата“ от 08/06/2019, публикувана в сайта Православие.бг (www.pravoslavie.bg) автора ИЛИАНА АЛЕКСАНДРОВА, пише:

„В дискусия след папската визита една жена попита какви компромиси е имал предвид патриарх Неофит, когато каза на папата, че се старае да не прави компромиси с вярата. В отговор на този въпрос един професор от Софийския университет, хуманитарий и специалист по връзките с Ватикана, разгледа Българския патриарх в ролята на гей по Фройд, който повтаря, че не е гей, без никой да го пита. „Когато някой започне да отрицава – аз не съм гей, не съм гей, не съм хомосексуалист – каза професорът – всичко говори, че този, който го казва, е точно такъв. И че страхът вътре в него говори за това. По същият начин и сега – „аз не правя компромис с вярата“ означава, че съм правил твърде много компромиси и това ме притеснява. Така може да бъде разчетено.“

Не знам; мен ме притесняват други неща. В това число дори това, дали горният остроумен паралел не се явява кой знае как хомофобска реч на омразата. Защото съгласете се, че примерът за отрицанието няма да се получи добре, ако да кажем заместим „гей“ с „лекар-общественик“. Колебая се, но нека да оставим настрана това колебание – веднага признавам, че не съм подготвена да прилагам терминологията на новата идеологическа парадигма за политическата коректност. Да видим пак внушението, което прави тази аналогия.

Синодът е правил твърде много компромиси с вярата и затова неговият председател декларира, че този път няма да прави – за да ги прикрие, притеснен. Професорът огласи това тълкование, за да може да няма недоразумения в прочита. Обаче дори да приемем неговия прочит за верен – все пак остава един въпрос: на кого Синодът казва това, пред кого се прикрива? . . . „ Статията е голяма и извадката е малка част от началото.

Какво става на моралния фронт, така да се каже? Какви са тия работи? Да няма нещо около истанбулската конвенция?

Кажи Неофите! Освободи се!

ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НЕОФИТЕ! ВЪРВИ СИ!

А кой е Ангел Младия?

Предстои продължение.

Симеон Балкански

Коментари 5 за
“ПАК ПРОДАВАТ МАНАСТИРА. ТРЕСКАВИ МЕРКИ ЗА ОТКУПУВАНЕ, НЕФЕЛНОСТ И ОСТАВКИ ИЛИ НАПЪЖДАНЕ В СВЕТИЯ СИНОД. А КОЙ Е АНГЕЛ МЛАДИЯ?”

  1. Тоя с пижамата много ми прилича на типичен представител на Фалшив Комунист.Доколкото си спомням комунистите са Атейсти.Този човек е влязъл в партията с цел облагодетелствуване от предимствата предлагаща БКП.Това са хора които унищожиха БКП.Познавам много такива двуличници.Това са хамелиони.Винаги са се приспособявали с всяка власт.

  2. С въпросния манастир от доста години се занимава Никанор – Христо Мишков. Той е постоянното присъствие в Министерство на земеделието, по познатия на всички начин получил финансиране по селските програми. Цветан Василев му даде доста пари, но откакто е в немилост Никанор се откръсти и от него. Би било добре да се проведат следствени действия и се установи ролята на Никанор за „възхода и падението“ на манастира. Да се разбере и колко биволици гледа, кой точно се грижи за тях, и каква „биволса“ продукция се продава. Кой я произвежда, какви са съставките, и количеството продукция отговаря ли на количеството биволици и други животни.
    Софийският митрополит да прецени доколко Никанор е пример за монашество, почтеност и отговорно църковно поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *