Публикувано на 28.04.2008 / 20:10

Пази боже, сляпо да … прорита!

 

 

Заглавието на оня класически разказ е: "Пази Боже, сляпо да прогледа!". Няма да го преразказвам. Кой чел – чел! Останалото е също класически сюжет по български. Печалбарство, непукизма на нахалния илитерат. Гьонсуратлък до небето и: "Че к,о мий дала тъз България". Естествено, че се е минало, през "Знаеш ли кой съм аз?", "Мога да те купя заедно с ковчега ти!" и хиляди простотии, които само мозъкът на комплексар могат да родят. Страшното е не че някакъв футболист от запаса се разпасал в Барселона и проснал на паважа фотожурналист. После цветисто се разпсувал (естествено на български) срещу бременната му съпруга. Най-после и съвсем естествено ги заплашил, че ще ги ликвидира. Защо? Защото така му харесва. Защото той е оня някой, който преди 15 години бил направил България 4-та в света. Защото той е Хр. Ст. Много е страшно, че бацилът на безнаказаността явно не действа само в България като оня в киселото мляко, а поразява българина като такъв. Много е заразително, че допреди дни всичката българска преса преливаше от богобоязливи текстове в прослава на Създателя. В името на доброто и човечността и заради Великден. В знак на любов и помирение между човечеството. Ама кой чете подобни текстове? Оказва се никой… Най-малко пък тези, за които те са предназначени и написани. Тези гелосани и оланчени създания намират силата си само и единствено в псевдопопулярността си, направена от жълтите издания и подкрепена от валутата, която са спечелили по какъвто и да е начин. Днес всички вестници ще пишат за барселонския инцидент. Модерния ляв ще се кефи. Приятелите ще го поздравяват. Защото за него това е събитие. Той си го е самонаправил. Псувайки една бременна жена. И осланяйки се на няколко конституции и някакви негови си семейни ценности. И преиграното си европейско спокойствие. И сигурно е прав. Защото подобни скандали се кльопат. Защото ние сме всеядни. Защото ако някой му беше казал, че не е модерен ляв, а моден левак със затихващи функции, той щеше да черпи фотографите да си спомнят за него, а не да ги удря в зъбите и да псува жените им. И да ги рита. Пази, Боже! Това може човечецът, това прави. Рита. И псува. А после твърди, че България нищо не му е дала. А псувните, майна? Густо е да си припомняш, че си Велик Българин. Като онова гаменче от "Мюзик айдъл". Иванчо ли беше, кой ли?

Любен Лачански

В.”Новинар”

Коментари 0 за
“Пази боже, сляпо да … прорита!”

  1. мисля че отдавна е приел чужда вяра.на един мач удари един кръст наопъки (като католиците)и целуна трите си пръста.но не е приел чужда култура! ПАТРИОТ!

  2. Господ си знае работата!? И той има дъщери! Ще се намери някой да ги псува и тях!? Като е сменил държавата да не е сменил и религията, ако въобще знае горкия какво е това, че навръх Великден си позволява поредната простотия!?

  3. Като не може да се справя със славата защо непрекъснато я търси с цената на скандали?На него България нищо не му била дала!? А той на нас какво е дал, освен скандали! Вкарвал голове – получил много пари! Всеки трябва да си върши работата, вкл. и фоторепортерите. Ако го е продало на времето Политбюро да си търси парите от тях! Никой не му е длъжен с нищо на Стоичков, и с него и без него все ни е тя!
    Защо не вземе да счупи една от камерите, които непрекъснато ни снимат, въпреки конституцията! Господ е дал кадърен ляв крак, но забравил да даде поне малко съдържание в главата!

  4. Този простак за когото са коментарите ,какъв е? Аз не съм чувал за такъв българин който да си струва коментарите. Верно имаше едно време у наше село едно момче Христо-малко лабаво у главата,пасеше селските овце а после почна да рита топка у „Марица“ да не е то. Ако е то ясно,тъй като потурите му още миришат на фъшкии па си и беше слабоумно,да му е простено

  5. Никой няма право да снима без разрешение, който и да е….Аз също бих реагирала така,кой го е питал дали иска да бъде сниман ?Все пак това е Стойчков,колкото и да го плюете тук в статията…при известните е така,а този инцидент е вид реклама-хубава или лоша,но реклама.

  6. Не е трудно да се прегледат архивните кадри на БНТ да се видят Титаничните христови псувни. Пиша името му с малка буква защото такъв гном си е заслужил буквата. Навремето цели отбори работеха да направи гол. Този много бързо се забрави. Стоичков като каже това, онова. Оказа се че е простак първа класа. Освен че направи интервю, в което се отказа от България и наговори куп простотии по наш адрес. Не забравяйте отношението му към родителите му. Е такъв чове не е не може да е идол на Лг. Този само е невероятен ПРОСТАК!!!!!!!!!!!!

  7. да се беше сетил ,да прояви малко респект и уважение тоя журналист …нищо повече,да беше поискал разрешение да снима,все пак това е един от най известните хора в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *